Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

AfD-politicus opgepakt nadat buren klagen over Hitler-verering

  •  
30-10-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1313 keer bekeken
  •  
halemba

© Beeld: TikTok

Kort voordat hij donderdag geïnstalleerd zal worden als lid van het parlement in het Duitse Beieren, is de AfD-politicus Daniel Halemba opgepakt. De autoriteiten arresteerden de vertegenwoordiger van de extreemrechtse partij vanwege het bezit van verboden naziparafernalia. De buren hadden geklaagd dat er vanuit de woning van Halemba regelmatig ‘Sieg Heil’ wordt geroepen, meldt The Guardian.

Het Openbaar Ministerie deed al enkele weken onderzoek naar Halemba, bericht BR24. De jonge rechtsextremist wordt onder meer verdacht van het aanzetten tot haat. Zolang hij nog geen parlementariër is, kan hij zich niet beroepen op zijn immuniteit.

Halemba is lid van een zeer omstreden conservatieve studentengenootschap, Teutonia Prag geheten. Verscheidene leden van deze club zijn in het vizier van het Duitse OM gekomen, omdat ze zich schuldig zouden maken aan haat zaaien.

De fractieleider van de sociaaldemocratische SPD in Beieren noemt het gedrag van Halemba “een nieuw dieptepunt”. Eerder deze maand behaalde de AfD een opmerkelijk goed resultaat in de zuidoostelijke deelstaat.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Norsemen
Norsemen31 okt. 2023 - 9:39

Die foto Zo zien al die figuren op een FvD congres er ook uit.

Palipka
Palipka30 okt. 2023 - 21:33

Vriendjes van Elon Musk onze veel te machtige knuffel miljardair

Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands30 okt. 2023 - 18:58

Wat een vreselijke enge lui zijn dit toch. Die club is echt compleet ontspoord.

Olav Meijer
Olav Meijer30 okt. 2023 - 14:54

Net op tijd gearresteerd dus. Maar ja, helaas zal een andere extreem-rechtse, zo niet fascistische figuur zijn plaats innemen.

Break on through
Break on through30 okt. 2023 - 14:45

Dit soort extreemrechte gekken lopen steevast tegen de lamp. Ze zijn te dom om uberhaupt uit beeld te blijven. Maar als ze ook maar iets van intelligentie hadden waren zo ook niet extreemrechts natuurlijk. Maar goed, extreemrechtse figuren blijven niet uit het parlement. Er zijn gelukkig te weinig extreemrechtse stemmers, nietwaar?

3 Reacties
Nwe12
Nwe1230 okt. 2023 - 20:20

Op dit moment wel, het kan zomaar natuurlijk anders worden in de tijden dat het minder gaat verlopen in het land. Kijk maar naar Duitsland in het interbellum. Na de economische crisis van 1929 schoten de stem cijfers van de NSDAP door het dak. Op dat moment heeft Hitler al een staatsgreep gepleegd en Mein Kampf geschreven. De meeste mensen hadden dus al kunnen weten wat voor soort figuur hij was. Toch kreeg de NSDAP in 1930 6,4 miljoen stemmen. Dit komt echter niet alleen door hun partijprogramma maar ook door de gebeurtenissen in de maatschappij oftewel het verlies van de Eerste Wereldoorlog, de economische wereldcrisis van 1929 en het gebrek aan vertrouwen in de democratie van Duitsland (toen het Republiek van Weimar). Zo zie je dat men toch in staat is om extreem rechts te stemmen als de situatie ertoe doet. Dit wilt niet zeggen dat deze stemmers allemaal extreem rechts zijn. Dit is dus vrij gevaarlijk maar dat betekent zeker niet dat er geen extreem rechtse stemmers meer zijn.

Frits Jansen
Frits Jansen31 okt. 2023 - 7:45

@Nwe12: Je moet wel meerekenen dat de Duitse politiek toen een zootje was, met veel te veel politieke partijen. Dat moet Nederland ook te denken geven. De overgrote meerderheid van de Duitsers schaamt zich nog steeds kapot voor het nazisme, maar ze verbieden niet graag politieke partijen omdat die dan ondergronds gaan en ze daar helemaal geen greep meer op hebben. Je moet ook de invloed van AfD leidster Alice Weidel niet uitvlakken, een lesbische topbankier die de gezapige gevestigde politici voortdurend van domheid beticht. Volgens mij moet je straatvechters met straatvechters bestrijden. Intussen was Beieren altijd al een broeinest van extreem rechts. Het schijnt iets met bergen te maken te hebben. Maar München, eens "Hauptstadt der Bewegung" is een moderne industriële metropool die ook wel weet dat deze griezels hard moeten worden aangepakt.

Frits Jansen
Frits Jansen31 okt. 2023 - 7:49

Pas op: AfD leidster Alice Weidel is om de drommel niet dom. Ze schreeuwt als een viswijf maar verschijnt wel met een parelketting. En ze is zo lesbisch als een deur dus begin bij haar niet over discriminatie. Door de 5% kiesdrempel zullen in Duitsland niet gauw nieuwe partijen opstaan, maar moeten de bestaande partijen hoognodig nadenken hoe ze hun boodschap beter over het voetlicht kunnen krijgen.