Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

AfD-kopstuk zegt dat Duitsers 'geen Boateng' als buurman willen

  •  
29-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
boateng
Nog geen week na de blunder van Pegida Duitsland over ‘buitenlandse kinderen’ op Kinder Schokolade, maakt de fractievoorzitter van de rechtsextremistische partij Alternative für Deutschland (AfD) in Brandenburg, Alexander Gauland, zich volstrekt belachelijk door te verklaren dat Duitsers ‘geen Boateng’ als buurman zouden willen. Tegen de Frankfurter Allgemeine zegt Gauland:
"Als voetballer vinden mensen hem goed. Maar ze willen een Boateng niet als buurman hebben."
De in Duitsland geboren en getogen Bayern München-voetballer Jérôme Boateng is niet alleen een gevierd international, maar wordt ook geroemd om zijn inzet voor de maatschappij. Dat Duitsers niet naast ‘een Boateng’ zouden willen wonen (omdat hij zwart is?) is vermoedelijk dan ook een sterk staaltje projectie van Gauland.
Volgens Gauland leeft onder AfD-supporters bezorgdheid ‘dat een ons vreemde religie veel invloedrijker is dan onze Avondland-traditie’. Boateng, die een Duitse moeder en een Ghanese vader heeft, is echter geen moslim, maar gelovig christen.
De president van de Duitse voetbalbond, Reinhard Grindel, noemt de uitlatingen van Gauland ‘simpelweg smakeloos’ en een doorzichtige poging om de populariteit van Boateng ‘te misbruiken voor politieke doeleinden’:
"Miljoenen mensen houden juist van het nationaal elftal omdat het zo is als het is. Boateng is een uitzonderlijke speler en een geweldig persoon, die overigens ook maatschappelijk sterk betrokken is en een rolmodel voor veel jongeren."
Ook de manager van het Duitse elftal, Oliver Bierhoff, ergert zich dood aan de woorden van Gauland:
"Het is niet de eerste keer dat we met dergelijke uitspraken geconfronteerd worden. Ze behoeven verder geen commentaar, dit soort mensen brengen alleen zichzelf in diskrediet."
De Frankfurter Allgemeine nam desalniettemin de proef op de som en belde aan bij de buren van Boateng, die hem zonder uitzondering omschreven als aardig, rustig, gewoon gebleven en als een ‘ganz coolen Typen’.
Afbeelding: screenshot YouTube
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.