Joop

Afbraak van de tegenmacht: NPO wil aantal afleveringen Kassa halveren

  •  
15-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
foto: annemieke van der togt

© foto: annemieke van der togt

De NPO is van plan om het aantal afleveringen van het consumentenprogramma Kassa te halveren. In plaats van 37 uitzendingen zou BNNVARA nog maar 20 kortere afleveringen mogen maken van het programma dat bovendien van zaterdag naar maandag zal worden verplaatst. Ook het consumentenprogramma Radar van AVROTROS moet 4 afleveringen inleveren, meldt het AD. Gert-Jan Hox, directeur content van BNNVARA, reageert furieus:
"Wij vinden dit een onbegrijpelijke keuze van de NPO. Programma’s als Kassa en Radar kunnen uitsluitend bij de publieke omroep gemaakt worden en zijn van groot belang als tegenmacht in een goed functionerende democratie. Rutte pleitte onlangs voor ‘een club die uitzoekt waar het misgaat tussen de overheid en burger’, dat is precies wat Kassa al 30 jaar doet. Zo laten we in de uitzending van vanavond bijvoorbeeld zien dat zo’n 3000 AOW-gerechtigden ten onrechte naheffingen worden opgelegd die kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s. Bij Kassa vindt de burger een stem in de strijd tegen onrechtvaardigheid, daar waar niemand anders luistert. Of dat nu gaat over onrecht vanuit overheidsinstanties of vanuit het bedrijfsleven. Kassa vecht tegen grote organisaties waar burgers zich klein voelen, niet gezien worden. Banken, verzekeraars en overheid. De onderwerpen die we behandelen gaan door alle lagen van de bevolking, van jong tot oud en van arm tot rijk."
Hox gaat er bij de NPO op aandringen om niet te morrelen aan de consumentenprogramma’s. “Kassa en Radar zijn samen verantwoordelijk voor 1,5 uur consumentenjournalistiek per week op het hoofdpodium van NPO 1. Als je dat terugbrengt, betekent het dat je veel minder zaken kunt behandelen en de burger daar de dupe van wordt.”
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Daniel Blank
Daniel Blank17 mei 2021 - 6:39

Misschien BOOS dan op tv brengen. Is eigenlijk ook een vorm van consumentenprogramma en wat mij betreft met 30 minuten over 1 onderwerp wel een verademing.

Break on through
Break on through16 mei 2021 - 9:48

Welk belang dient reductie cq afschaffing van dit soort programma´s? NPO heeft natuurlijk liever dat we massaal naar hapklare brokken van de commerciëlen kijken natuurlijk. Of zijn Radar en Kassa te kritisch? Dat commerciële partijen niet fijn fout hun gang kunnen blijven gaan? Heb overigens de petitie getekend net. Moet je ook doen.

Hendrik5
Hendrik516 mei 2021 - 8:36

Nog korter? Amber kan nu al nauwelijks één topic goed bespreken ivm de tijd. Ik ben geen fan van de belbus. Dat is dom vermaak. Programma mag van mij wel iets anders maar juist met meer middelen en tijd.

Paard van Christus
Paard van Christus16 mei 2021 - 6:31

Een tiental jaren terug moest 2voor12 ook verdwijnen want niet vernieuwend genoeg. Na enorme ophef heeft men onder druk dit belachelijke besluit moeten terugdraaien en het programma is er nog steeds...

harmmeijer
harmmeijer16 mei 2021 - 6:24

Het schandalige handelen van de overheid en banken - hoe zij met burgers omgaan - staat momenteel nogal eens in het middelpunt van de belangstelling bij Radar en Kassa. Schrijnende toestanden krijgen de aandacht. Juist nu zijn deze consumentenprogramma’s hoogst noodzakelijk. Frans Klein denkt daar waarschijnlijk anders over.

TimoovanEsch
TimoovanEsch15 mei 2021 - 16:39

Sinds wanneer is consumentenbehartiging een belang van de publike omroep? Oh, wait... Sinds mensenheugenis. Mais bon. Zijn ze commercieel geworden ofzo? Ik ga binnenkort aan de slag bij Test-Aankoop (trapje hoger dan dat, mais bon). Ook al heb ik dat nooit als een relevante organisatie beschouwd; ik ga mijn best doen om dit soort onzin onderuit te halen. Consumentenbelang is waar zij voor moeten staan (ja, óók Test-Aankoop). De publieke omroep zou beter moeten weten.

EenMening
EenMening15 mei 2021 - 15:07

Is er al een petitie gestart?

Pater
Pater15 mei 2021 - 13:32

Om ruimte te maken voor Nl Ongehoord en Omroep Zwart? Uit domheid? Aan de kijkcijfers kan het niet liggen, regelmatig meer dan een miljoen.

1 Reactie
adriek
adriek16 mei 2021 - 7:58

De leiding is op cursus 'veranderingsmanagement' geweest. Veranderen is goed, degenen die tegen verandering zijn zijn ouderwets en moeten weg. Als de verandering is doorgevoerd staat dat mooi op het CV en kun je ergens anders meer gaan verdienen voor de gevolgen van het sloopbeleid (sorry: veranderingsmanagement) zichtbaar worden, en dan heeft de volgende baas ook weer een leuke uitdaging voor op zijn CV. Alles heeft een doel, de organisatie is slechts een middel, de klant betaalt.

Bert de Vries
Bert de Vries15 mei 2021 - 13:25

Met VVD en D66 in een kabinet is voorzetting van de sloop van de Publieke Omroep een zekerheid. Gedenk Balkenende 2 waarin een D66 kabinetslid de vrijheid eiste om de Publieke Omrope van 3 naar, per saldo, 2 tv-zenders terug te brengen.

3 Reacties
Pater
Pater16 mei 2021 - 13:27

D66 zit volgens mij meer op een BBC-model.

Bert de Vries
Bert de Vries17 mei 2021 - 10:58

Pater, pro forma. Leitmotiv was bezuinigen.

Pater
Pater17 mei 2021 - 12:44

Over het D66 ten tijde van Balkenende 2 neem ik zonder meer aan dat je gelijk hebt. In het huidige programma staan geen bezuinigingen op de publ. omroep.

Greendutch
Greendutch15 mei 2021 - 12:24

welke dwaas zit bij de NPO om zulke beslissingen te nemen? al dat goed is voor iedereen wordt langzaamaan afgebroken. de jaren '70-'80 moeten terug, protesteren voor meeren betere rechten voor de gewone man/vrouw. en dat allemaal door ' eigen woning bezit' waardoor men meer en meer op rechtse partijen stemt die van de NPO af willen. blijkbaar moet zendtijd vrijgemaakt worden voor nog meer leugens, achterdocht + angstzaaierij door rechtse partijen. het is nu al verschrikkelijk om WNL en POW geprogrammeerd te zien. iedereen moet aan bod komen en alle meningen moeten gedeeld kunnen worden maar er mag wel een leugendetector op gezet worden + er zijn scheidsrechters nodig, heel veel want de agressie die te zien / merken is overal moet gestopt worden. er is geen respect meer voor andermans mening. (grondrecht?) dat blijkt ook uit de samenstelling in de tweede kamer, 18 fracties: blijkbaar wil niemand nog overleggen, samenkomen, overeenstemmen maar wil iedereen zijn eigen ding doordrijven. waar moet dat naar toe?

BigB2
BigB215 mei 2021 - 12:02

De zendtijd is waarschijnlijk nodig voor het kwalitatief op eenzame hoogte vertoevende 'Showcolade'?

JasDon
JasDon15 mei 2021 - 11:37

Vervelend dat ik nooit op het kopje tegenkom: NPO wil het 'TROS Muziekfeest op het Plein' afschaffen. Hoe zou dat nou komen?

5 Reacties
vdbemt
vdbemt15 mei 2021 - 11:44

Dit past volledig in liberaal overheidsbeleid. We moeten vooral niet kritisch geïnformeerd worden. Of kritisch gestimuleerd. Dat is wat cultuur doet. Dat moet dus ook minder.

Roel2
Roel215 mei 2021 - 11:49

Ik kan er ook geen showcola meer van maken...

Peter Stans
Peter Stans15 mei 2021 - 12:39

Omdat de NPO voor een breed publiek is. Dus ook voor mensen die graag hiernaar willen kijken. Publieke omroep draait niet alleen om je eigen voorkeuren. Maar dat schijnen te veel mensen in dit land niet meer te snappen.

Poeh, poeh
Poeh, poeh15 mei 2021 - 14:19

Die bal zal ook nog wel de lucht in worden gegooid door Frans Klein (maar niet fijn). Kijken hoe die valt en dan weer de ongeloofwaardige terugtrekkende beweging. Zie Andere Tijden, zoiets scoort zo lekker. Overigens eens met @Peter Stans, de publieke omroep is er voor iedereen.

JasDon
JasDon15 mei 2021 - 17:36

"Omdat de NPO voor een breed publiek is. Dus ook voor mensen die graag hiernaar willen kijken. " SBS en andere clubs zijn verrassend goed in het maken van dit soort materie. Die mensen zullen niets missen.