Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

AED olé olé

  •  
30-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
aed

© cc-foto: Elien Smid

Waarom houden buren geen inzameling om een keer flink te zuipen met elkaar?
Wat is het toch heerlijk om je aan dingen te ergeren. Mijn favoriete steen des aanstoots is de kleinburgerlijke veiligheidsobsessie die we tegenwoordig met zijn allen koesteren. Neem dat gebedel om geld voor een AED in de straat. Bij mijn supermarkt hing weer een oproep. Waarom houden buren geen inzameling om een keer flink te zuipen met elkaar? Zo dachten we vroeger, maar goed, we hadden opa’s en oma’s die de oorlog hadden meegemaakt.
Tijdens de laatste vier decennia werd de twintigste eeuw nog best gezellig. Hippies op de Dam, feestruimtes die blauw stonden van de sigarettenrook, commerciële televisie met ranzige seksprogrammering, kortom: er werd gelachen. We genoten van het leven omdat alle vroeg twintigste-eeuwse pogingen de perfecte samenleving te creëren tot rampen hadden geleid. Parades met burgers strak in het gelid achter vlaggen, nooit meer aan beginnen volgens oma.
Hashtags vormen het moderne vlagvertoon. Iedere dag een ander nobel ideaal waar je je onder kunt scharen. Ik stel me zo voor dat hashtag #aedindebuurt reeds trending was, al dan niet gefinancierd door Philips. Wanneer je ‘aed in de straat’ googlet, beland je in ieder geval op buurtaed.nl, waar het logo van de Eindhovense technoloog je schaamteloos toelacht. De kans dat Philips met dit handeltje de komende twintig jaar overleeft, lijkt me groter dan de kans op een hart-incident bij u in de straat.
Nu komt u natuurlijk met voorbeelden van lieve vaders en opa’s die werden gered dankzij zo’n ding. Allemaal waar, het waren ongetwijfeld stuk voor stuk volgens de Bregman-definitie deugende mensen, echter soms is het fijn van de dominantie van voorgaande generaties te worden bevrijd. Op mijn vijfendertigste werd ik wees, vijf jaar later gaat het beter dan ooit. Gelukzalig erger ik mij aan het naargeestige bejaardenhuis dat we van ons land aan het maken zijn.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Rutger Groot
Rutger Groot1 jul. 2021 - 6:48

Hoort bij beschaving dat je mensen in (acute) nood helpt, en het hoort bij de vooruitgang dat we technologie en wetenschap inzetten om bijvoorbeeld de gezondheid van mensen te verbeteren en levensverwachting te verlengen. Je hoeft hier niet aan mee te doen, je kunt bijvoorbeeld een "ik wil niet gereanimeerd" hanger om je nek hangen, of verhuizen naar een ver, verlaten land, dan word je aan deze moderniteiten van de welvaartsstaat bloodgesteld.

Franciscus Borghwerf
Franciscus Borghwerf30 jun. 2021 - 19:55

Spijker-kop. Zelfde redenering voor het lam leggen van een complete samenleving ivm COVID. Niet dat dat niet bestaat en soms ernstige gevolgen kan hebben. Maar accepteer nu eens dat het leven soms tegen zit. En eindig is.

2 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot30 jun. 2021 - 23:27

Akkoord, maar dan moet je het ook echt spannend maken. Geen verkeersregels, da's 1. Iedereen een automatisch wapen bij het bereiken van de puberteit. Geen dokters meer of tandartsen. Geen voedsel-en-waren autoriteit, geen onderwijs. Misschien terug de bomen in, in ieder geval zelf biggen villen, naakt en rillend rennen over de vlakten, Russische roulette om de dag, verplicht vrijen met HIV-patiënten, zwemmen in een baai vol haaien, geloven in de leugens van Rutte en Zijlstra en de mooiweer praatjes van Kaag. Dan, en dan alleen, ben je een echte kerel, kerel.

Gaz Typari
Gaz Typari1 jul. 2021 - 11:30

Topreactie, Grietje. Vergeet ook niet dat de kerstversiering niet meer geïmpregneerd mag worden, motorrijden alleen nog maar met korte broek en oh ja... geen dijkonderhoud meer!

Grietje Genot
Grietje Genot30 jun. 2021 - 19:38

Een pleidooi voor liederlijkheid & losbandigheid. Een oneindig gelukzalig gevoel overmant 't gemoed. Zo was het, wat een weelde, die zure kots en weeë brij, die bloedpap en dat pus, die stinkende walm. Weg met die nare leugen over dat onwijs gave land, die antiseptische pretpremier met zijn infame en abjecte gezever dat de open, etterende wonden overwoekert met geslijm; de waterlelie is aan de onderkant spuuglelijk.

nikita72
nikita7230 jun. 2021 - 19:15

Gun mensen toch hun hobby. Willen de buren een AED ophangen? Laat hun toch, ze doen er geen kwaad mee. (al denk ik dat er meer levens gered worden door reclame voor frisdranken te verbieden).