Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Advocaten protesteren tegen wegbezuinigen sociale advocatuur

  •  
16-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
141 keer bekeken
  •  
35310730964_66e072c31d_z
In verschillende Nederlandse steden zijn advocaten in staking gegaan. Dit vanwege de plannen van minister Sander Dekker van Rechtsbescherming om mensen die bijvoorbeeld schulden hebben niet langer juridische hulp te bieden. Sociaal advocaten krijgen een vergoeding van de overheid als een cliënt zelf onvoldoende middelen heeft. Ook mensen van wie een huurcontract is ontbonden of stellen die gaan scheiden worden getroffen door de maatregel. In het strafrecht kunnen mensen die dat niet kunnen betalen vooralsnog wel terugvallen op een gesubsidieerde advocaat.
Advocaten in Arnhem , Amsterdam, Maastricht, Breda , Den Bosch, Middelburg en Utrecht hielden vanmorgen stiptheidsacties. Hierdoor begonnen zittingen later dan gepland. Klassejustitie dreigt, vinden de actievoerders, omdat mensen met een hoger inkomen wel juridische hulp kunnen betalen. Advocaten vrezen bovendien sluiting van hun praktijk als zij minder vergoed gaan krijgen. Momenteel worden er al meer uren gewerkt dat waarvoor ze betaald krijgen, stellen zij. Sommige rechters deden mee met de advocaten. Over een week debatteert de Tweede Kamer met Dekker over zijn plannen.
Cc-foto: EU2017EE
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.