Joop

Advocaat van terreurverdachte vindt Trump medeschuldig

  •    •  
31-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
45623068281_f4807f09ec_z
Omdat Donald Trump twee jaar geleden, tijdens de Amerikaanse presidentscampagne, polariserende retoriek gebruikte is hij medeschuldig aan het beramen van een plan om Somalische vluchtelingen te vermoorden. Dit zegt de advocaat van Patrick Eugene, die een appartementencomplex in Kansas wilde opblazen. Samen met twee anderen is hij in april al schuldig bevonden aan zijn voornemen. Zijn advocaat wil voorkomen dat de rechter de maximale straf uitspreekt en vraagt met een referentie naar Trump om een lagere straf.
“De rechtbank kan de omstandigheden van een van de retorisch meest gewelddadige, verschrikkelijke, haatvolle en omstreden presidentiële verkiezingen in de moderne geschiedenis, veroorzaakt door de olifant in een porseleinen kast die nu onze president is, niet negeren,” vindt advocaat Jim Pratt. Het was niet alleen de retoriek van Trump, zegt Pratt, die tijdens de campagne een ban voor alle moslims die de Verenigde Staten in willen voorstelde. “Het was ook de retoriek van iedereen die angst in het systeem stopte en mensen deed geloven dat als Trump zou winnen, op zijn eerste dag in het Witte Huis de wereld zou imploderen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Mostafa
Mostafa2 nov. 2018 - 8:36

Nu de Nederlandse advocaten nog, die moeten ook durven de medeschuldigen van een terroristische aanslag te benoemen of het een imam of een politicus is ! Tijd om rechters te wraken of ze knettergekken te benoemen moet verleden tijd is. Democratie moet niet gaan bukken voor de verkrachters van onze Grondwet namens zogenaamde de vrijheid van de meningsuiting. Kijk naar de meningen van Trump bijvoorbeeld die alleen de schietpartijen en aanslagen veroorzaakt.

Daniel Dennett
Daniel Dennett1 nov. 2018 - 9:28

Medeschuldig gaat misschien iets te ver, medeverantwoordelijk is hij zeker. Probleem is alleen dat Trump net zo achterlijk of nog achterlijker is als zijn aanhang, hij heeft geen enkel besef van wat zijn woorden aanrichten. Je zou kunnen zeggen dat Trump ontoerekeningsvatbaar is. Anders is dat bijvoorbeeld hier in Nederland waar de aanhang van Wilders ook niet bij het slimmere gedeelte van het land kan worden gerekend maar Wilders zelf is niet op die manier achterlijk zoals Trump dat is.

1 Reactie
OlavM
OlavM1 nov. 2018 - 23:59

@ Daniell Dennett: "Ontoerekeningsvatbaar" is Trump niet, wél een ongeleid projectiel en beperkt wat betreft politiek verstand, inzicht in het web van leugens en tegenstrijdigheden dat hij voortdurend spant en de ernst van de gevolgen van zijn retoriek. Ontoerekeningsvatbaarheid duidt op het niet aan kunnen rekenen van iemands gedrag, maar dat is iets wat juist volledig en consequent zal moeten gebeuren.

JStokx
JStokx1 nov. 2018 - 8:12

Advocaten worden wel steeds creatiever, dat moet je ze nageven.

JvanDeventer
JvanDeventer31 okt. 2018 - 20:47

Foute redenering. Als Trump schuldig is aan een misdrijf verandert dat niets aan het misdrijf van jouw cliënt en het maakt je cliënt niet minder schuldig. Als je werkelijk bewijs tegen Trump hebt moet je Trump aanklagen en niet zulke kinderpraatjes uitslaan.

msj_meijerink
msj_meijerink31 okt. 2018 - 20:37

Ach ja, niet uit leedvermaak, maar uit compassie voor de getormenteerde zielen van beide heren: ze weten niet beter, kassian!

Santa Claus Imp
Santa Claus Imp31 okt. 2018 - 19:33

Al degenen die met betrekking tot de moord op Fortuyn op de "De kogel kwam van links." stelden dat ze dat een onzinnig verwijt vonden hebben geen recht van spreken het omgekeerde te beweren over Trump met betrekking tot deze aanslag nu. Het is nu zelfs nog minder terecht. Waar Fortuyn veel duidelijker rechtsstreeks en persoonlijk gedemonseerd werd heeft Trump dat richting Joodse burgers nooit gedaan. Verschillende opiniemakers hier op Joop legden eerder uit waarom het verwijt toen niet, en dus dan zeker ook nu niet, terecht is. https://joop.bnnvara.nl/opinies/de-kogel-kwam-van-een-extremist https://joop.bnnvara.nl/opinies/de-kogel-kwam-van

6 Reacties
Karingin
Karingin31 okt. 2018 - 20:17

Uuhm...het gaat over Somaliërs, die zijn over het algemeen moslim.

Satya
Satya31 okt. 2018 - 20:45

Dit gaat niet over joodse burgers maar Somalische vluchtelingen. Een president die zo polariserend bezig is draagt in ieder geval niet bij aan normaal samenleven. Trump heeft heel duidelijk verschrikkelijke dingen over moslims en migranten gezegd.

koffieleut2
koffieleut231 okt. 2018 - 21:22

Juist

Santa Claus Imp
Santa Claus Imp1 nov. 2018 - 20:47

@Karinging en Satya Klopt. Slordig maar doet niets af aan mijn argumentatie. Trump is net zo min, of anders net zozeer, schuldig of verantwoordelijk voor die Somalische slachtoffers of in dat geval van Pittsburg voor die Joods-Amerikaansse slachtoffers (waar hem dit ook verweten wordt) als dat die andere mensen volgens mij en die Joop-opiniemakers dat waren vanwege hun scherpe uitingen en de volgens anderen daaruit verantwoordelijk voortvloeiende moord op Fortuyn of de slachtoffers van een andere extremist op Utøya.

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks1 nov. 2018 - 21:51

In het geval Fortuyn. Ja, de kogel kwam van links. In het geval Pittsburgh, ja de kogel kwam van Trump. Is het eerste een excuus voor het tweede? Trump heeft joden nooit gedemoniseerd? Ha ha ha, zoek eens wat speeches van hem op man...

OlavM
OlavM2 nov. 2018 - 0:20

@ Santa Claus Imp: Nee, de vergelijking met Fortuyn faalt volledig. Trump heeft als president van het gehele Amerikaanse volk (d.w.z. van de VS) een grote verantwoordelijkheid om tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen te overbruggen en verscherping ervan, laat staan gewelddadigheden, te bestrijden. Maar hij doet juist voortdurend het tegenovergestelde: hate speech en gewelddadig gedrag jegens minderheden, de media en Democraten goedpraten, of zelfs aanmoedigen. Hij schept hiermee inderdaad het klimaat voor rechts-extremistisch gedrag meer in het algemeen. "Links" in Nederland heeft nooit dergelijk generaliserend en agressief gedag aangemoedigd, laat staan vanuit een machtspositie die te vergelijken zou zijn met die van Trump.

M7
M731 okt. 2018 - 17:14

Tis maar goed dat Trump president is in Amerika . Kan hij overal aan zijn gele haarbos ergens bijgesleept worden.