Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Advocaat Ficq: 'Overheid propageert escalatie geweld'

  •  
16-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
182 keer bekeken
  •  
Ficq.jpg
'Mag je een inbreker je huis uit slaan?' Een verhit debat bij DWDD
Vier keer werd er ingebroken in het Frans Otten stadion in Amsterdam Zuid. De vijfde keer werd de dader op heterdaad betrapt, maar bij het ingrijpen door omstanders raakte de dief gewond en uiteindelijk in coma. Premier Rutte werd daarop deels op zijn verantwoordelijkheid gewezen omdat hij gezegd heeft dat burgers gevrijwaard zijn om ‘inbrekers het huis uit te jagen’. Advocaat Bénédict Ficq vindt dat Rutte met deze uitspraak te ver gaat. Burgers zouden daarmee het slachtoffer worden van de door de overheid gepropageerde escalatie van geweld tegen criminelen.
Ficq vindt dat een overheid duidelijk aan haar burgers moet laten weten wanneer de politie ingrijpt en dat ook laat zien. Geweld bij arrestatie van een dief of bij noodweer is toegestaan, maar ze vindt het verkeerd dat een overheid de burger aangezet om de situatie te laten escaleren. “Dat gaat leiden tot willekeur.”
Als het even niet loopt, wordt de wet weer aangepast. Rutte huilt mee met de wolven in het bos”, aldus strafpleiter Ficq in De Wereld Draait Door.
Tafelheer Prem reageert uitgelaten. Hij vindt dat de overheid geweld uitlokt door niet voor haar burgers op te komen.
Als er een inbreker in mijn huis komt, sla ik hem meteen dood. Het is de falende overheid die er voor zorgt dat burgers het heft in eigen handen nemen.
De reactie van Prem is precies wat Ficq dwars zit aan de maatschappij. De onbeschaafdheid is wat haar tegen de borst stuit. “Wil je dan ook de doodstraf invoeren”, vraagt ze aan Prem, die met ‘Ja’, antwoordt. “In zo’n samenleving wil ik dan niet leven”, concludeert de strafpleiter.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.