Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Finland vraagt lidmaatschap NAVO officieel aan

Russische dreigementen maken geen indruk
Joop

Advies Gezondheidsraad: Vaccineer ouderen en chronisch zieken eerst

  •  
19-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Ouderen in de rij voor griepprik

© BERG EN DAL - Een man wordt ingeent tegen het griepvirus. Ouderen laten zich normaal gesproken meestal inenten via de huisarts, maar vanwege het coronavirus gebeurt dit nu vaak in dorpshuizen

Mensen boven de 60 jaar en ernstig of chronisch zieke mensen moeten als eerste het coronavaccin krijgen. Dat is het advies van de Gezondheidsraad aan het kabinet. Omdat er nog te weinig bekend is over de werking van de vaccins die mogelijk begin 2021 al in beperkte hoeveelheid verkrijgbaar zijn, wordt gekozen om in eerste instantie ziekte en sterfte als gevolg van het coronavirus zo veel mogelijk te verminderen.
Omdat er in het begin waarschijnlijk maar weinig vaccins uit te delen zijn, moet ook binnen deze beperkte groep streng geselecteerd worden op voorrang. Helemaal bovenaan de lijst staan mensen op hoge leeftijd met ernstige aandoeningen. Wanneer zij niet zelf ingeënt kunnen worden, kan het vaccin worden toegediend aan de mensen in hun directe omgeving.
De kwetsbare groepen die voorrang moeten krijgen, zijn volgens de Gezondheidsraad mensen met ernstige aandoeningen aan hart of luchtwegen, diabetes mellitus, een chronische nierinsufficiëntie, afweerstoornissen, een verminderde weerstand tegen luchtweginfecties of met een verstandelijke beperking (wonend in instellingen verpleeghuisbewoners).
De raad – een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan – noemt het prioriteren van bevolkingsgroepen ‘een ingewikkelde kwestie’ waarbij zoveel mogelijk medisch-wetenschappelijke als ethische argumenten tegen elkaar zijn afgewogen.
Bij het advies is uitgegaan van de huidige situatie in de coronacrisis: een hoog aantal besmettingen en weinig informatie over de werking van de vaccins. Mocht het zo zijn dat bij de uitrol van de vaccins het aantal besmettingen juist erg laag is, dan adviseert de Gezondheidsraad juist jonge mensen – die veel sociale contacten hebben – als eerste te vaccineren. Op die manier wordt voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.
Er is ook nog een derde scenario geschetst. Daarin wordt gemikt op het zoveel mogelijk voorkomen van maatschappelijke ontwrichting. Dat houdt in dat mensen in de zorg en in andere vitale sectoren, zoals veiligheid, onderwijs en openbaar bestuur, voorrang krijgen op de vaccinaties. Daarbij wordt wel als voorwaarde gegeven dat het ziekteverzuim of sterfte in die sectoren hoog is waardoor er een kans ontstaat dat deze sectoren uitvallen.
Bron: NOS, RTL Nieuws 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Poeha
Poeha19 nov. 2020 - 19:33

Logische keuze van de Gezondheidsraad, mede gelet op de cijfers waaruit volgt welke doelgroep het meest kwetsbaar is. Ik kan mij voorstellen dat bepaalde ouderen geen vaccin willen, maar dan is het iig aangeboden. Benidorm zal wel als eerste weer volgeboekt zijn.

Bouwman2
Bouwman219 nov. 2020 - 15:02

Het blijkt dat ruim de helft van de coranavirus besmette mensen ouder is dan 85 jaar. op het moment van overlijden. en 80 % is ouder dat 75. Onder de 25 jaar is de mortaliteit verwaarloosbaar. (4 op een totaal van 15000) Laaghangend fruit wordt als eerste geplukt. De kans het leven te beëindigen door coronavisrus is voor joingeren een enorm stuk kleiner dan voor ouderen. Dus grijpen ouderen de kans om gevaccineerd te worden met beide handen an en kijken jongeren nog even de kat uit de boom en wachten ze af.. Dat advies kan je dus snel geven ook al ben je geen deelnemer aan de Gezondheidsraad. Het is namelijk volstrekt logisch , redelijk en eenvoudig. Maar blijkbaar is dat niet de doelgroep waarop hier gemikt wordt.

2 Reacties
Hansie3
Hansie319 nov. 2020 - 16:49

Mijn moeder is 86 maar die laat zich absoluut niet vaccineren. Ze is gezond, slikt geen medicijnen fietst per maand meer dan Mark Rutte en gelooft dit kabinet al heel lang niet meer met hun geschiedenis van een lange lijst van alleen maar leugens en nog eens leugens.

EricDonkaew
EricDonkaew20 nov. 2020 - 4:34

@Hansie ----------------------------------- Je moeder van 86 kan nog zo gezond zijn, ze zit wel degelijk in de risicogroep. Overigens kunnen ook supergezonde mensen gewoon besmet raken, vervolgens niet ziek worden maar hun besmetting overdragen aan zwakkeren met 'achterliggend lijden'. En als je moeder toch corona krijgt? Moeten mij dat allemaal gaan betalen? Voor mij is het simpel: vaccinweigeraars krijgen geen voorrang in ziekenhuizen, met name op de IC-afdelingen. En ze mogen lekker alles zelf betalen. Een mooie stok achter de deur voor iedereen om zich te laten vaccineren. Als je het niet voor jezelf doet, dan doe je het toch maar voor je medemens.

west012
west01219 nov. 2020 - 14:36

Je kunt er op wachten. Reacties over mogelijke bijwerkingen, kritische meningen, enz. De 'Nederlandse ziekte': iedereen deskundig en eeuwig geauwe... Mensen gaan voorbij aan het feit dat we steeds langer leven wat onder meer te danken is aan vaccinaties (en riolering) . Farmaceuten hebben jarenlange ervaring met het maken van vaccins. Er zijn strenge veiligheidseisen en voordat een vaccin op de markt komt zijn er al duizenden in trials gevaccineerd. Ik denk dat criticasters vooral bang zijn voor de mogelijke bijwerking dat ze er verstand van krijgen.

3 Reacties
Hansie3
Hansie319 nov. 2020 - 16:46

"Farmaceuten hebben jarenlange ervaring met het maken van vaccins." Ja maar niet met vaccins tegen coronavirussen. Er is nog nooit ook maar één succesvol vaccin tegen een coronavirus ontwikkeld dus daar ga je al totaal nat met je opmerking. Naast het feit dat je ss/ds-RNA-virussen hebt heb je ook ss/ds-DNA-virussen en die kunnen overal in je lichaam gaan zitten afhankelijk van hun type gastheercellen. Dit SARS-CoV-2 coronavirus bevindt zich in het ademhalingstraject en laten antilichamen daar net nou niet kunnen komen want die zitten in het bloed. Kortom veel mensen lullen maar wat maar weten totaal niet waar ze het over hebben en vertrouwen de farmaceuten blindelings terwijl het gewoon een keiharde maffiabende is dt weet iedereen ze geven geen cent om jou leven dat interesseert ze namelijk geen ene malle moer. Geld, geld, geld........

poeslief
poeslief19 nov. 2020 - 18:41

"De Nederlandse ziekte" Gewoon zelfstandig blijven nadenken bedoelt u? Een vaccin ontwikkelen en testen kost 10-15 jaar. U wilt willens en wetens dat de overheid van uw medeburgers proefpersonen maakt. "duizenden getest" op de korte termijn klachten getest en korte termijn corona klachten verhelpen; lijkt me niet voor niets dat het reguliere ontwikkelingstraject vele en vele jaren nieuwe medicijnen test.

Thuiszitter
Thuiszitter19 nov. 2020 - 21:25

Hansie - wat lul je nou , jij weet wel waar je het over hebt ? Man man , kijk de uitzending van Beau vanavond , daar legt een arts uit hoe het zit met vaccins. En geloof mij zodra het vaccin is goedgekeurd dan zullen artsen je de uitleg geven.

GoudenBergen
GoudenBergen19 nov. 2020 - 14:33

De regering moet 100% beslissingen nemen met nog geen 10% van de benodigde kennis. Er zijn nu vaccins beschikbaar maar deze zijn met stoom en kokend water ontwikkeld en veel sneller dan normaal goedgekeurd. Dan moet het opschalen nog beginnen, zodat er binnen een redelijke termijn genoeg eenheden beschikbaar zijn voor 7.500.000.000 (!) mensen. Productie en distributie van beperkt houdbare vaccins in dergelijke grote hoeveelheden vormen een enorme logistieke uitdaging. Als je de geproduceerde hoeveelheden een beetje eerlijk wilt verdelen over de wereldbevolking, zullen we de vaccins maar mondjesmaat binnen krijgen. Het inenten op zich zal geen logistieke problemen opleveren, het is veel lastiger om te bepalen wie het eerst aan de beurt moeten komen. Maar wat te doen als blijkt dat het vaccin toch niet goed werkt of onverwachts toch ernstige bijwerkingen blijkt te hebben? Dan is de ramp niet meer te overzien. Er zijn nu al teveel mensen die de autoriteiten niet vertrouwen, het leger van anti-vaxxers zal alleen maar verder groeien.

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter19 nov. 2020 - 18:16

Elk medicijn kan bijwerkingen hebben , er zijn reeds grote groep mensen getest. De bijwerkingen worden dus nu al gemonitord . Van het Oxford vaccin weet ik dat er een persoon van de 50000 testers ernstig ziek is geworden , heeft het wel overleefd, en men weet niet met zekerheid of het door het vaccin kwam of onderliggende ziekte. Ernstige bijwerkingen zijn er dus niet .

GoudenBergen
GoudenBergen19 nov. 2020 - 21:02

De regeringen en het OMT moeten heel transparant zijn in hun communicatie om het draagvlak te behouden c.q. te versterken. De Volkskrant probeert alvast in te gaan op de meest voorkomende bezwaren tegen de vaccins: "Gaat het niet te snel met het vaccin? ‘Dit is wat je krijgt als de hele wereld er als één man op duikt’ Nu de eerste twee coronavaccins op het eerste oog spectaculair goed werken, dringt zich een nieuwe vraag op. Hoe weet je of zo’n geheel nieuw vaccin, volgens nog niet eerder beproefd recept, op de lange termijn wel veilig is? " https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/gaat-het-niet-te-snel-met-het-vaccin-dit-is-wat-je-krijgt-als-de-hele-wereld-er-als-een-man-op-duikt~b68cc9a4/

Juppé🎗
Juppé🎗19 nov. 2020 - 13:26

Ik denk dat bij vaccins die rond de 90 procent immunisatie bieden (uiteraard als startwaarde) het om eerst de zorg voorrang te geven en daarna jongeren te doen. Hier vindt de meeste besmetting buiten het gezin nu plaats. Wij vermaken ons nog wel een poosje met onze hobbies, boeken en muziek en drinken een borrel op een meter afstand of via facetime. Als dan ook docenten nog voorrang krijgen kan het onderwijs weer echt normaal gaan draaien.Uiterst belangrijk. Het probleem is wel dat bij jongeren de vaccinatiebereidheid niet zo groot lijkt te zijn.

Voor Joop
Voor Joop19 nov. 2020 - 13:17

Interessant dat alle informatie die ook maar iets afwijkt van de door de overheden gegeven informatie verwijderd wordt door Google op YouTube, inclusief informatie komend van erkende experts op het gebied van virussen, epidemieën en statistieken. Soms verschijnen er wel video's waar over die reeds verwijderde video's wordt gesproken, met als illustratie fragmenten van die verwijderde video's, die blijkbaar dus al snel werden gekopieerd en opgeslagen voordat ze verwijderd werden.

1 Reactie
Hansie3
Hansie319 nov. 2020 - 16:55

Klopt viel mij ook al op. Als je terechte kritiek hebt en levert dan ben je meteen een wappie of een gekkie. Ik heb 34 jaar op medische research laboratoria gewerkt en weet heus wel waar ik mijn informatie moet vinden omtrent bijvoorbeeld het mislukken van het maken van een vaccin tegen SARS-CoV-1. Dat virus lijkt heel erg op SARS-CoV-2 en het vaccin had in proefdieren ernstige bijwerking op immuno-pathologisch niveau en bleek irreversibel. Je zal maar gezond zijn gevaccineerd worden en daarna corona oplopen en dan door een verkeerde antistof-/immuun-reactie van het lichaam longschade oplopen en de rest van je leven longpatiënt zijn terwijl je anders gewoon zelf was genezen van het coronavirus zonder vaccinatie. Het punt is dat de overheid en het RIVM gewoon niet eerlijk zijn en je niet het hele verhaal vertellen dus zowel de positieve als de negatieve kanten. En ja zolang ze dat niet doen en de veiligheid van het vaccin niet voor 99,9% (100% kan nooit dat weet ik ook wel) kunnen garanderen dan neem ik het niet. Het is toch een teken aan de wand dat de farmaceuten die de vaccins maken geen enkele verantwoordelijkheid op zich nemen mocht het toch fout gaan. Tja...........

HJ2
HJ219 nov. 2020 - 12:37

Er is nog weinig bekend over de werking, en waarschijnlijk ook de bijwerking van de vaccins. Is het dan wel handig om mensen te vaccineren, die ten eerste al een fragiele gezondheid hebben en ten tweede vrij gemakkelijk te isoleren zijn van besmettingshaarden via vaccinatie van de mensen die voor hen zorgen. Moeilijke vraag natuurlijk hoe je de weegschaal laat uitslaan tussen ethische waarden en economische waarden. Vaccineer je eerst docenten, verplegend personeel, politie en horeca-medewerkers, waarmee je de economie draaiend kunt houden om de vaccins te betalen, of vaccineer je eerste de zwakkeren, die geen gewicht in de economische schaal van de weegschaal leggen, maar hun waarde kennen in hun bestaan en leven? Ga d'r maar aan staan. Wat het kabinet ook beslist, er zullen altijd groepen zijn die het er niet mee eens zijn. Loting dan maar of spreken we af dat we het kabinet gewoon eens een keer en masse steunen?

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen19 nov. 2020 - 12:34

Mooi.Tegen de tijd dat ik aan de beurt ben zijn de ergste bijwerkingen wel bekend.

Gerygrr
Gerygrr19 nov. 2020 - 12:08

De gezondheidsraad bestaat vermoedelijk niet uit immunologen. De laatste wetenschappelijke onderzoeken wijzen op de werking van het immuunsysteem, dat op hol slaat door de infectie met corona. Het immuunsysteem bij ouderen werkt minder goed. Willen we ouderen beschermen tegen die andere ernstige gevolgen van corona naast de luchtweginfectie lijkt het veel effectiever om jongeren te vaccineren en bij hen het gezonde immuunsysteem te versterken. Zij kunnen dan het virus niet meer verspreiden........ https://www.nporadio1.nl/wetenschap-techniek/27656-lichaamseigen-stofje-zorgt-voor-veel-problemen-bij-covid-19 https://nos.nl/artikel/2357189-afweerremmer-geeft-ziekste-covid-19-patienten-betere-kansen.html Deze laatste onderzoeken vertellen het verhaal. Ook een verklaring van de vele ernstige ziekteverschijnselen, die niet werden geloofd of niet werden gezien door de eerste lijnszorg.

P Haan
P Haan19 nov. 2020 - 12:05

Alles begin met een plan. In dit geval met een proefballon, maar ook dat is een begin. Nu kan de ophef losbarsten, kunnen Rutte cs rustig toekijken hoe het zich ontwikkelt en tegen de tijd dat er iets te vaccineren valt kunnen we ook aan de gang. Brood en spelen en zo.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -19 nov. 2020 - 11:43

men weet nog maar een fractie van het virus (en familie virussen), ondanks grote overheids research afdelingen (in elk land van Europa wel eentje). het kan best zijn (en volgens mij is dat ook) dat lange termijn gevolgen in het menselijk lichaam (en hersenen) pas na enige tijd merkbaar worden. Dat is bij het virus (licht of zwaar) en bij het vaccin het geval. Dus , niets op de mouw laten spelden door de zgn specialisten en zeker niet door overheden en fabrikanten van de super-asperines.

3 Reacties
Piet Helmons
Piet Helmons19 nov. 2020 - 15:40

Rechtse Bal: bedankt voor deze positieve bijdrage. Eindelijk een kenner aan het woord.

NoahAmber
NoahAmber19 nov. 2020 - 17:09

@Rechtse Bal - Revisited 19 november 2020 at 12:43 Dus , niets op de mouw laten spelden door de zgn specialisten en zeker niet door overheden en fabrikanten van de super-asperines. Luister naar balletje en alle komt goed.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -19 nov. 2020 - 17:17

dankje Piet; ik weet ook alles van voetbal, US verkiezingen en sinterklaas overigens.