Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Basisscholen vanaf 11 mei weer open

  •  
21-04-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ruttepersco
De basisscholen gaan vanaf 11 mei weer open, heeft Mark Rutte dinsdagavond bekendgemaakt. Kinderen gaan de helft van de tijd naar school. Scholen mogen zelf beslissen hoe ze dat regelen: bijvoorbeeld door de ene helft van de klas op dag 1 naar school te laten gaan, en de andere helft op dag 2.
Volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel is die versoepeling verantwoord omdat er maar een ‘gering aantal ziektegevallen’ bij kinderen zijn. Middelbare scholen blijven in ieder geval 1 juni dicht en moeten zich voorbereiden op anderhalvemeteronderwijs.
Basisscholen kunnen volgens Rutte makkelijker open omdat kinderen doorgaans in de buurt wonen. Dat betekent dat er niet meer gebruikgemaakt zal worden van het openbaar vervoer. Ook moet het openen van de basisscholen het leven van thuiswerkende ouders makkelijker maken. Zieke kinderen moeten thuisblijven.
Volgens de premier moeten docenten die in de risicogroepen zitten, niet voor de klas staan. Zij moeten vanuit huis werken of ‘administratief werk op school doen’, meent Rutte. Onderwijspersoneel kan zich bij klachten laten testen.
Evenementen gaan tot 1 september niet door. “Dat doen we omdat we de risico’s hiervan zeker niet aankunnen”, lichtte Rutte toe. Dat betekent: “geen Pinkpop, geen Vierdaagse, geen Zwarte Cross”. Ook het betaald voetbal zal tot 1 september niet hervat worden. “We ontkomen er niet aan dit offer te brengen.”
Kappers, masseurs en nagelstylisten kunnen nog niet aan de slag. “Blijf zoveel mogelijk thuis, werk zoveel mogelijk vanuit huis”, drukte Rutte de Nederlanders op het hart. “De vrijheid van de een mag niet ten koste gaan van de gezondheid van de ander.” Ook wees de premier op uitgestelde operaties en de belasting van zorgmedewerkers. “Zij lopen al op hun tandvlees.”
Rutte zei dat hij erg had geworsteld met het versoepelen van de maatregelen, en sprak van “duivelse dilemma’s”.
Eerder: Basisscholen kunnen na de meivakantie deels open. Dat is een van de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet. Daarbij kan dan gedacht worden aan halve klassen of kinderen om en om naar school laten gaan. Voor een voorbeeld kan worden gekeken naar Scandinavië, waar dit al in de praktijk wordt gebracht.
Het OMT zegt ook dat deskundigen van mening verschillen of basisscholen direct weer helemaal open kunnen. De kinderopvang en het speciaal basisonderwijs zouden wel direct weer volledig open kunnen na de meivakantie. Het risico voor de volksgezondheid moet in elk geval ‘beheersbaar’ zijn, schrijft het OMT en een belangrijke voorwaarde is dat onderwijspersoneel makkelijker getest kan worden op Covid-19. Ook moeten kinderen met klachten thuisgehouden worden en moeten kinderopvang en scholen zich direct bij de GGD melden indien er meer dan één ziektegeval is. Ouders mogen niet mee het schoolplein op of de klas in. Personeel dat tot een risicogroep behoort wordt afgeraden voor de klas te gaan staan.
De gefaseerde heropening van het primair onderwijs geldt als een proef. Wanneer een maand later geen nieuwe grote corona-uitbraken te zien zijn, zal worden gekeken hoe het voortgezet onderwijs de lessen op school kan hervatten. Een voorwaarde daarbij is dat rekening wordt gehouden met de anderhalve meter afstand tussen personen.
Onduidelijk is wanneer mbo’s, hbo’s en universiteiten het fysieke onderwijs weer kunnen opstarten. In de brief van het OMT staat onder meer dat het heropenen van hoger onderwijs extra risico’s met zich meebrengt, omdat ‘het verzorgingsgebied veel groter is en uitstrekt tot buiten de regio’s en het tot meer belasting van het openbaar vervoer leidt.’
Bron: NOS / cc-foto: Wikipedia

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (171)

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 apr. 2020 - 9:23

Rutte schijnt alweer, dicht tegen Merkel aan, zo dicht mogelijk zo te zien, handen te hebben geschud met haar nog geen12 uur geleden. En maar lachen, zoals ook in de debatten steeds dat trekje om zijn mond, al viel hij even uit zijn rol toen Marijnissen iets zei. Hij leek bijna driftig te worden. En maar spuiten daar in de TK. ter ontsmetting! Moest dat even kwijt.

1 Reactie
Mostafa
Mostafa23 apr. 2020 - 11:54

“En maar lachen “” ? Ik heb nooit onze premier met een echte lach betrapt. De mond wijd horizontaal of verticaal open trekken en meteen weer dicht doen is geen lach hoor beste mensen ....het is een VVD gewoonte geworden overgedragen door de heer Zalm. De heer Zalm lachte altijd maar geen 1 keer echt ! Maar ik heb zo veel waardering voor de heer Zalm , hij kon heel goed rekenen een daardoor werd hij de rekenmachine genoemd. Welke machine wordt onze premier Rutte genoemd, moet nog uitgevonden worden.

Gi Raf
Gi Raf23 apr. 2020 - 9:00

''Basisscholen vanaf 11 mei weer open'' En dat niet alleen. Het echt goede nieuws zou bijna onderbelicht geraken. De rijken en hun ondernemingen kunnen nu ook via een werkmaatschappij van hun onderneming een beroep doen op de loonkostenregeling van 90% gratis loonkostensubsidie. Toch wel fijn. Als je mega veel winst maakt maar in 1 werkmaatschappij niet dan krijg je daarvoor toch subsidie van Rutte3 en gedogers. Uit het oogpunt van maximale winst met maximale subsidie uit de rijksschatkist natuurlijk helemaal te verantwoorden. https://www.nu.nl/economie/6046535/ook-werkmaatschappij-kan-beroep-doen-op-loonkostenregeling.html#coral_talk_wrapper

RaymondenJoop
RaymondenJoop23 apr. 2020 - 7:31

Wat komende jaren interessant is, hoe we de samenleving inrichten. Twee dingen zijn zeker: Dichtbevolkte gebieden als NL en miljoenensteden zijn zeer risicovol Dit virus was niet het laatste Werd altijd geminacht om deze mening hier, maar als iets duidelijk is geworden dan is het dat we minder migratie wereldwijd moeten hebben, minder mensen in het algemeen en een veel betere welvaartverdeling wereldwijd Dat betekent een significant andere inrichting van ons economisch model. En dat gaat niet gebeuren, het neo-liberale gedachtengoed is heilig, ook de EU valt niet van haar geloof af. Na deze ramp koersen we gewoon op de volgende af

1 Reactie
ton14024
ton1402423 apr. 2020 - 18:10

Met handel heb je veel meer contacten dan met migratie.

RaymondenJoop
RaymondenJoop23 apr. 2020 - 7:24

@Molly Heb niks met Geert verders maar als we in het begin adequaat en vooral eerder hadden ingegrepen, iets waar je 'vriend' geert op aandrong, dan hadden we nu minder ellende gehad. Carnaval was toen al dubieus, maar ook de evenemente korte tijd erna, zoals holland zingt (of zoiets) gingen gewoon door Achteraf is het zeker een koe die we in de kont kijken, maar fouten zijn er gemaakt

1 Reactie
Molly Veenstra
Molly Veenstra23 apr. 2020 - 11:15

Geen enkele politicus heeft het bij mijn weten aangedurfd voor te stellen het carnaval af te gelasten vanwege corona. Ook Wilders heeft dat niet gedaan. Vanwege de harde wind zijn er wél carnavalsoptochten afgelast! Achteraf gezien een 'blessing in disguise'.

mjansen2
mjansen223 apr. 2020 - 5:55

t Lijkt me zo merkwaardig dat als het virus op geld, plastc handvatten en metaal kan overleven , kinderen het virus niet op zich zouden hebben en kunnen overdragen zonder er zelf ziek van te worden. Maar we zullen zien.....als leraren bij bosjes neervallen dan weten we t.

4 Reacties
Chiurama
Chiurama23 apr. 2020 - 7:05

Wellicht heeft het iets te maken met het gebrek aan een actief afweersysteem bij geld, handvaten en metaal.

Libertain
Libertain23 apr. 2020 - 7:06

Volgens het epidemiologisch wetenschap zal deze niet enkel bij "leraren blijven". Maar goed, wat hebben neoliberalen met wetenschap te maken, he?

ton14024
ton1402423 apr. 2020 - 18:17

Misschien omdat de longen en/of luchtwegen van kinderen nog intact en/of minder geïrriteerd zijn? Disclaimer, ik pretendeer hier niet een wetenschapper te zijn maar stel slechts een idee ter hand.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 apr. 2020 - 22:47

Uit alle onderzoek tot op heden blijkt dat kinderen onder de 10 zelden besmet raken en eenmaal besmet nauwelijks ziek worden tenzij er sprake is van een ander onderliggend lijden. De onderzoekers hebben nog geen flauw idee waarom dat zo is.

Molly Veenstra
Molly Veenstra22 apr. 2020 - 21:14

Opvallend dat Geert Wilders, die nog maar een paar weken geleden de aanpak van het kabinet 'een slechte corona aanpak' verweet en een totale lockdown wilde, dat deze zelfde Geert Wilders, nu vindt dat de versoepeling van de maatregelen niet ver genoeg gaat. Wat wil deze man nu eigenlijk?

1 Reactie
Libertain
Libertain23 apr. 2020 - 7:03

Populisme. Elke dag wat anders, alsmaar hij het punt van aandacht blijft - net zoals bij elk narcist.

Auslander
Auslander22 apr. 2020 - 17:27

De school van mijn kind is minder gemengd en meer migranten school. Normaliter werken allebei ouders, nu nog in tijden van Corona. De helft van kinderen werden door grootouders of andere volwassenen naar school gebracht of opgehaald. Straks zal ik waarschijnlijk hetzelfde gezichten tegenkomen. De rest regelen het zelf of via schoolbus serviezen. Ik begrijp de meerwaarde van opengaan van scholen niet, behalve dat een minderheid van werkende ouders geholpen worden. Het opengaan van scholen zal zeker meer mensen bloot leggen aan Corona-virus en meer mensen erdoor ziek worden. De nu door meerderheid geregelde maatregelen zullen hun meerwaarde verliezen en alles wordt door overheid overhoop gegooid. Bij een nieuwe pik zal overheid (zoals ook nu) niet veel te bieden hebben. Dan is de vraag of Rutte kan straks door deze stappen ontstane menselijke schade verantwoorden. Nu heb ik alles onder controle at mijn kinderen betreft. Maar ik zal het niet gauw het los laten als mijn kind erdoor dood gaat.

4 Reacties
wegmetons
wegmetons22 apr. 2020 - 18:59

Onderzoek lijkt uit te wijzen dat het veilig kan, in veel landen blijkt dat kinderen nauwelijks besmet raken en ook niet tot nauwelijks anderen besmetten. Als dat zo is, waarom zou je de scholen dan dicht houden?

Jozias2
Jozias222 apr. 2020 - 19:21

Nu gaan er minder kinderen dood aan Corona dan door het verkeer maar dat terzijde. Maar waar baseert u op dat het een minderheid van werkende ouders betreft. Ik denk dat er heel veel ouders zijn die thuis of elders moeten werken en daarnaast thuis onderwijs moeten verzorgen. Sommige scholen hebben het lesgeven op afstand goed opgepakt maar er zijn ook scholen die een weekplanning meegeven en alles bij de ouders neerleggen.

Auslander
Auslander22 apr. 2020 - 21:38

@ wegmetons @ Jozias De enige wat vast staat is dat zieke en zwakke lichamen het meeste en snelste afleggen tegen Corona. Daarbuiten is het nog te vroeg om hierover uitspraken te doen. Het probleem is niet enkel dat kinderen niet ziek worden maar dat ze ook dragers zijn, dus ook een gevaar voor de rest waarmee ze te maken krijgen incl. hun familie. Zover het de studie van mijn kinderen betreft ben ik tevreden over wat nu de scholen met het gebruik van nieuw media aanbieden. Daarin kan overheid meer bijdragen en toekomstgericht werken. Deze methodes kunnen praktisch (en zonder gevaar) meer aanbieden en de bijdrage van ouders overbodig maken. Liever deze perfectioneren dan gezondheidsrisico’s nemen, aangevuld met opvang voor kinderen die hun ouders overdag moeten werken en geen “oppas” kunnen regelen!

Libertain
Libertain23 apr. 2020 - 7:18

@Auslander, heb je groot gelijk en je terughoudendheid wordt door de wetenschappelijke feiten ondersteund. Veel mensen begrijpen het niet dat kinderen zodra op school gezet, worden de grootste verspreiders van het gevaarlijke virus overal waar ze aankomen en tegen iedereen. Daarnaast gaat dit effect erg lang duren. De nefaste gevolgen ervan kan iedereen met gebruik van zijn goede verstand aanzien komen. Wat bijvoorbeeld openbaar in de omringende landen hierover verteld is dat zodra deze kinderen op school zijn gezet, worden de handen van de ouders vrij om weer te gaan werken. Het school wordt als soort opvang beschouwd. Oftewel het economisch effect ligt als grondslag voor deze slechte beslissing met betrekking tot het spreiden van het virus.

Gi Raf
Gi Raf22 apr. 2020 - 15:42

Rutte zei dat hij erg had geworsteld met het versoepelen van de maatregelen, en sprak van “duivelse dilemma’s”. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Het begint er al mee dat totaal niet bekend is hoeveel mensen er al zijn overleden en vooral hoeveel er nog steeds overlijden aan het corona virus. Alleen de overledenen die positief getest zijn op het virus zijn duidelijk in beeld. Slachtoffers die getest zijn komen ook niet voor in de aantallen ziekenhuisopnames en al helemaal niet op de IC.

6 Reacties
Gi Raf
Gi Raf22 apr. 2020 - 15:43

Correctie. Slachtoffers die NIET getest zijn komen ook niet voor in de aantallen ziekenhuisopnames en al helemaal niet op de IC.

Jozias2
Jozias222 apr. 2020 - 17:01

Slachtoffers met ernstige klachten en die zich melden bij een ziekenhuis worden wel getest. Iedereen op de ic is dus getest. Slachtoffers die zich niet melden in het ziekenhuis en overlijden komen voor in de oversterfte cijfers. (Is het meest betrouwbaar). Slachtoffers die niet overlijden komen voor in de representatieve testen onder oa bloeddonoren

madbako
madbako22 apr. 2020 - 17:16

@Gi Raf 22 april 2020 at 17:43 Correctie. Slachtoffers die NIET getest zijn komen ook niet voor in de aantallen ziekenhuisopnames en al helemaal niet op de IC. Lijkt mij evident, als ik morgen door lijn 13 dood gereden wordt zal ik niet getest worden en kom dan ook niet in de statistieken van Corona voor

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 apr. 2020 - 6:01

madbako Dat is niet hetzelfde als zij zeggen, wat bedoeld wordt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 apr. 2020 - 6:14

'hetgeen'

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 apr. 2020 - 9:47

Voor het schatten van de "herstelden" is het testen van een representatieve steekproef uit de Nederlandse bevolking noodzakelijk. Bloeddonoren zijn uiteraard maar beperkt representatief. Met name donoren met een migratieachtergrond zijn zeldzaam. Uit alle "losse" statistische gegevens tot op heden is de schatting van de verspreidingsgraad om en nabij de 4%.

Mostafa
Mostafa22 apr. 2020 - 12:49

Ik weet het nog, de ouders van schoolkinderen waren hier de eersten die het initiatief hebben genomen om hun kinderen thuis te houden en niet naar school te sturen, toen zij hoorden dat Corona hangt overal en er is geen antwoord op, Daarna meteen kwam het boodschap van onze premier om toch de kinderen niet naar school te sturen. Ik vind wel dat als het om minderjarigen gaat moeten de ouders inderdaad de enigen die moet bepalen..wel of ja naar school, tijdens zulke machteloos situaties.

Max6
Max622 apr. 2020 - 12:14

Ik ben persoonlijk wel benieuwd hoe de sportclubs het gaan oppakken. Ik ben zelf dit seizoen trainer van het meidenteam (12, 13 jaar) van de jongste. Is wel mogelijk (denk ik) een training uit te zetten die rekening houdt met de 1,5 meter. Denk wel dat ze (na zoveel weken thuiszitten) staan te springen om de wei weer in te kunnen ;-) Maar eerst maar eens afwachten wat de club wil doen. Mijn oudste dochter is (hulp-)trainster bij de turnvereniging... die geeft les aan jonge kinderen, maar dat is natuurlijk wel heel veel contact (hulp bij de handstand, koprol, etc)... benieuwd hoe ze daar mee om zullen gaan Ook ben ik benieuwd of de fitness weer opengaat voor de jeugd... zou te doen moeten zijn met 1,5 meter. Zou mijn zoon wel prima vinden... Al met al nog veel onduidelijkheden.

3 Reacties
Jozias2
Jozias222 apr. 2020 - 13:36

De jongste jeugd tot 12 of 14 jaar? hoeft geen 1,5 m afstand te houden

Max6
Max622 apr. 2020 - 14:06

@Jozias t/m 12 hoeft geen afstand te houden... 13 t/m 18 wel... (zoals ik het nu zie op rijksoverheid.nl)

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde22 apr. 2020 - 14:43

Max, ik denk dat er binnenkort wel meer mogelijk is. Vooral voor de jeugd. Die sowieso nogal moeite heeft met afstand houden. Dus wacht nog even af. Ik kan me het ongeduld van de kinderen goed voorstellen, zelfs ik word regelmatig ongedurig. Dan stap ik maar in de auto of op de fiets. Gisteren zelfs overwogen om naar het centrum van mijn stad te lopen, maar Maps vertelde me dat ik heen en terug zeker 2,5 uur onderweg zijn. Dus ondanks de oostenwind met kracht 6 toch maar de fiets gepakt. Kwam buiten adem weer thuis, en toen was de onrust wel weg.

Auslander
Auslander22 apr. 2020 - 11:15

“Volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel is die versoepeling verantwoord omdat er maar een ‘gering aantal ziektegevallen’ bij kinderen zijn” Het lijkt verdacht veel aan een soort dierenexperiment. Ook dieren hebben weinig te zeggen als het over het nemen van een keuze gaat. Verantwoord sociaal experimenteren heeft alleen zin als het met volwassenen gebeurt die over keuze potentie beschikken en de gevolgen daarvan kunnen dragen. Ik zou zo’n experiment eerder met de middelbare scholen aanraden dan met de weerloze basisscholen. Nu zetten ze de kinderen in een onvoorziene sociale gokspel. Bij een epidemie worden kinderen vaak later besmet dan volwassenen, want hun deelname in sociaal leven is beperkt tot de grenzen van onderwijs en opvoeding. Maar dat zegt niet dat ze een passieve rol spelen in verspreiding daarvan en potentieel minder ziek worden. Als dit experiment menen is dan zou ik kiezen om voorlopig de groepen veel kleiner houden (3 of 4 groepen) en de beschermingsmogelijkheden in de scholen te versterken met mondkapjes en handgel. Anderhalf meter afstand is niet toereikende bescherming maatregel als de kinderen moeten lang in afgesloten lokalen zitten, ook niet voor hun leraren.

1 Reactie
Polletje2
Polletje222 apr. 2020 - 22:40

"Het lijkt verdacht veel aan een soort dierenexperiment. " "Als dit experiment menen is dan zou ik kiezen om voorlopig de groepen veel kleiner houden (3 of 4 groepen)" Auslander is zeker van de dierenbescherming.

Sonic2
Sonic222 apr. 2020 - 10:53

Waarschijnlijk mijn domste reactie hier, maar er is geen verbod op hersenspinsels. Ik dacht Rutte gisteren over flexibel te horen praten. Klopt dat? Ik weet dat gisteren niet representatief was, maar als we die 71 patienten IC daling kunnen doorzetten dan kunnen we bijvoorbeeld begin Mei al op 300 Corona Patienten op de IC zitten. En dan? Kapper dicht laten? Het kunnen er ook 50 per dag zijn. Dan zit je over een dag of 20 op 1000 patienten minder. En dan zitten we dus rond 10 a 12 Mei. Wat dan regering? Het zijn nogal one size fits all oplossingen. Ik heb zelf overigens hooikoorts. De symptomen van hooikoorts en Corona komen behoorlijk overeen. Net als Corona is hooikoorts een overreactie van het immuunsysteem. Zit daar niet ergens een oplossing? In Nederland hebben ook veel mensen de ziekte van Crohn. Ook daar een overreactie van het immuunsysteem. Dat zich overactief gedraagt. Zit daar geen oplossing in? Vragen stellen, zelfs domme is niet verboden. Ik weet wel dat Corona zich op de longen richt. Misschien kan iemand hier met meer medische kennis gaten in mijn betoog schieten. Dat vind ik nu niet erg. https://www.scientias.nl/zorgt-ons-eigen-immuunsysteem-ervoor-dat-het-coronavirus-levens-eist/

4 Reacties
webmaatje
webmaatje22 apr. 2020 - 11:09

Inmiddels heeft de universiteit van Zürich laten weten dat corona een virus is dat alle vaten in je ichaam kan platleggen. Het is dus geen uitgesproken longziekte Bron o.a. Die Lungenkrankheit Covid-19 lässt auch andere Organe lebensgefährlich versagen — weil sie Entzündungen in den Gefäßen auslöst https://www.businessinsider.de/wissenschaft/die-lungenkrankheit-covid-19-laesst-auch-auch-andere-organe-lebensgefaehrlich-versagen-weil-sie-entzuendungen-in-den-gefaessen-ausloest/

Starter2
Starter222 apr. 2020 - 12:00

Tja, als het gedrag van het virus op een griep gaat lijken, qua ziekenhuis belasting. Dan zou je kunnen overwegen iets sneller bepaalde maatregelen te versoepelen. Dat kan ik wel volgen.

Rearden7
Rearden722 apr. 2020 - 15:00

Orgaanschade buiten de longen is waarschijnlijk secundair e.g. door zuurstofgebrek. En u heeft helemaal gelijk dat er stemmen opgaan dat COVID19 het immuunsysteem overactiveert en een cytokinestorm opwekt (soort van shock t.g.v. overactivatie), waardoor nog verder zuurstofgebrek optreedt (1). Bij dit soort claims wel oppassen dat deze niet worden gemaakt onder druk van farmaceuten, die hier een grote markt voor afweeronderdrukkers zien. Eerst maar eens testen of deze afweeronderdrukkers effect hebben bij COVID19 infectie. 1. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30628-0/fulltext

madbako
madbako22 apr. 2020 - 17:19

Ik weet dat gisteren niet representatief was, maar als we die 71 patienten IC daling kunnen doorzetten dan kunnen we bijvoorbeeld begin Mei al op 300 Corona Patienten op de IC zitten. En dan? Dan kunnen we de IC bedden die er met veel spoed bijgekomen zijn gewoon weer opdoeken tot de volgende pandemie

MountEverest
MountEverest22 apr. 2020 - 10:24

"Rutte was weer de man en zo hoort het ook. Hij liet vastberadenheid zien maar ook empathie. " We kunnen veel zeggen over Rutte maar hij doet het erg goed. Hopelijk komt er een Rutte IV. Maar wie er ook MP wordt, die persoon krijgt een zeer moeilijk klus. De welvaart zal voorlopig flink afnemen. Dat heeft onherroepelijk gevolgen voor ons allen. Er zal sprake zijn van hoge werkeloosheid, de salarissen zullen omlaag gaan, hetzelfde geldt voor pensioenen en uitkeringen. Als er toch gekozen moet worden, moeten de jongere generaties uiteraard voorrang krijgen. Het is al eerder gezegd: we zullen nog wel eens "gestraft" worden voor onze ontevredenheid en ondankbaarheid. Maar deze ontwikkelingen hebben ook voordelen: minder luxe en verspilling, minder verontreiniging en CO2-uitstoot, een gezondere levensstijl, kleinschaligheid, een minder jachtig leven en meer tevredenheid. Nu kunnen de mensen die dit altijd gepredikt hebben, laten zien of ze het serieus meenden...

1 Reactie
Sonic2
Sonic222 apr. 2020 - 11:30

Als je een economische recessie erger wil maken een economische depressie wil aanjagen moet je de koopkracht laten afnemen inderdaad. Los van de recessie eind jaren 70 is het vooral zwak overheidsoptreden. De economische depressie van de jaren 30. Die nam in 1930 inderdaad een enorme vlucht. Naar beneden dan. In 1931 rommelde het nog wat na. Dat zie je altijd na een enorme implosie. Daarna hield Nederland aan de gouden standaard vast. Amerika zette in op hele dure werkgelegenheid projecten. Er werd niet gestimuleerd. In 1937 verhoogde Roosevelt de belastingen en toen kwam er een recessie in depressie. Volgens mij was die grote depressie in 1931 of 1932 al over geweest, als politici niet zo stom hadden gehandeld. Lubbers werd in de jaren 80 geholpen door een aantrekkende wereldeconomie midden jaren 80. Het enige wat hij volgens mij begin jaren 80 voor elkaar heeft gekregen is het consumenten vertrouwen vernietigen en mensen nog angstiger maken om hun geld uit te geven. In ruil voor begrotingstekort extremisme. Waarbij het ook nauwelijks dat doel bereikte. Het tekort bleef tot heel diep in de jaren 90 bestaan. Ultra stom beleid. In 2009 hadden we dan die economische crisis. Even wat data. In 2008 hadden we in Nederland een economische groei van 2,0 procent. Daar ging in 2009 dus 3,9 % vanaf. In 2010( voordat de overheid met zijn poten aan de economie ging zitten) groeide de economie met 1,7%. Dus als je die drie jaren bij elkaar neemt hadden we in 2010 al veel goed gemaakt. In 2011 was er ook een procent economische groei. Dat het niet hoger was kwam omdat Rutte 1 ging bezuinigen en alles deed om het consumenten vertrouwen in de put te praten. De eurocrisis kwam door falende politici die gewoon nooit eerlijk zijn geweest tegen de burgers. Ik moet zeggen dat D66 aan de ene kant en PVV en FvD aan de andere kant hierin eerlijk zijn. Wil je de Euro laten werken dan heb je eurobonds nodig. Dan is het goed mogelijk dat welvaart van noord naar Zuid gaat. Dan heb je een bepaald monetair mechanisme nodig om die munt overeind te houden en als je het schip in gaat dan ga je volledig het schip in. Denk niet dat wij ook maar iets hebben aan het imploderen van Zuid Europa. Er is geen middenweg wat mij betreft. De middenweg is waar we nu al 15 a 20 jaar in zitten. Doormodderen. Met lage economische groei. Omdat vooral VVD en CDA maar ook andere landen niet de eerlijke boodschap willen vertellen. PVV en FvD zijn aan de andere kant duidelijk. Hun boodschap zal de financiële implosie in leiden van Zuid Europa. Het zal de ondergang van de euro inleiden. Het zal leiden tot meerdere val van coalities. Aan de relatief eenvoudige Brexit( geen Euro bijv) ging al jaren aan onderhandelen vooraf. PVV en FvD zijn tenminste duidelijk dat ze dit hele continent in de fik willen steken. En de boel naar de klote willen helpen. Wilders en Baudet brabbelde al over een Nexit. Dat lijkt me een geweldige zet. Speel vooral nog meer spelletjes met de export. Breng vooral nog meer onzekerheid op de markten. En maak bedrijven die er afhankelijk van zijn( nadat ze in Maart nog die lockdown voorstelde. Economische ramp is een lockdown) vooral nog onzekerder en armer. Wat ik wel met je eens ben. We zullen enorme werkloosheid krijgen. Maar in Nederland hadden we dat al. Als je maar 1 uur werkt per week ben je namelijk niet werkloos. Grote groepen mensen zijn zogenaamd niet op zoek naar werk of vallen buiten de statistieken. Mensen in de Wajong geloof ik. En ook mensen in de WIA/WAO. Als ik me niet vergis. Heel veel ZZP'ers en flex contracten. Die vallen meteen om inderdaad bij de minste of geringste tegenwind. Laten we daar gewoon eerlijk over zijn. Geldt ook voor de IC's. Al hadden we het zo als Italie gedaan. Dan hadden we nu in Code Zwart gezeten. Hetzelfde met de werkloosheid. De papieren werkloosheid was 3 procent. Neem je een half uurtje de tijd om in de statistieken te duiken( net hoe je rekent) dan kom je gemakkelijk boven de 10 procent uit. En bereken je het via full time banen dan heb je het over een miljoenen werkloosheid. We kunnen in Amerika wel over een economische depressie spreken ofzo. Over jaren 30 taferelen. Maar de werkelijkheid is dat ze een totale gebrekkige sociale zekerheid hebben. Kapot gemaakt door 40 jarig wanbeleid. Een economie gebouwd op flex en 0 uren contracten. En sociale zekerheid is voor "takers" en profiteurs. En dat hele bouwwerk implodeert snel. Veel schijn ZZP'ers, 0 uren contracten, weg werp baantjes en zeer gebrekkige sociale zekerheid is een garantie voor tientallen miljoenen werklozen.

Break on through
Break on through22 apr. 2020 - 9:57

Goede stap om kinderen weer naar school te laten gaan. helemaal als leerkrachten ontzien worden en ze zich zelf beschermen door anderhalf meter afstand aan te houden. Ik vind sowieso dat Rutte het heel goed doet. Erger me trouwens groen en geel aan de quasi naïeve benadering door ondernemersorganisaties. Samenleving weer open gooien zoals voor dit debacle is ronduit levensgevaarlijk. Safety first. Veiligheid eerst.

1 Reactie
Middenman
Middenman22 apr. 2020 - 11:35

Als ondernemer ben ik het met je eens. Als we de boel nu opengooien zijn er straks niet meer genoeg gezonde mensen om te werken en te consumeren. Nog afgezien van het effect van tienduizenden die zullen overlijden, of nog veel meer.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde22 apr. 2020 - 9:36

In feite zit de bottleneck bij de opvang in de Zorg. Daar is alles op afgestemd. Hoeveel gevallen kunnen we aan, op de IC maar ook daarbuiten. In feite is daar helemaal niets mis mee. Zodra de opvang onmogelijk wordt en dat zagen we bijna in Brabant gebeuren dan houdt alles op. Want welke garantie en bescherming kan de overheid ons dan nog geven? Daar ligt ook haar eerste taak. Heel verstandig dus. We weten inmiddels dat kinderen vrijwel niet ziek worden dus laat die meer hun gang gaan. Rutte wilde dit al eerder maar ouders en leerkrachten waren hier tegen dus liet hij de scholen sluiten. Nu zijn we weken verder en is de angst onder ouders en onderwijzers genoeg afgenomen om tot opening over te gaan. En zo gaan we stapje voor stapje terug naar de peak of normal. En zoals sommigen hier al opmerkten lopen we in pas met Frankrijk, Italië en China, waar hetzelfde tijdspad werd gevolgd. Rutte was weer de man en zo hoort het ook. Hij liet vastberadenheid zien maar ook empathie.

11 Reacties
OlavM
OlavM22 apr. 2020 - 10:59

Ik ben het met je eens. Ik vind het gekat op Rutte in de aanpak van de crisis buitengewoon reflexmatig. Geen enkel ander kabinet had het volgens mij beter gedaan. Natuurlijk moet achteraf het e.e.a. geëvalueerd worden, en zullen fouten en tekortkomingen vastgesteld worden, waarvan voor de toekomst geleerd moet worden.

Polletje2
Polletje222 apr. 2020 - 11:33

OlavM - Je krijgt de regering die je verdient.

Middenman
Middenman22 apr. 2020 - 11:40

Helemaal mee eens. Van Dissel legde net uit dat zonder of met mindere maatregelen 23.000 mensen naar de IC hadden gemoeten, plus een gigantisch aantal gewone ziekenhuisbedden. Dan is het gezeur van de mensen die voortdurend roepen dat we meer IC capaciteit hadden meten hebben toch wel treurig. Welk land kan zich op dat soort aantallen voorbereiden?

Libertain
Libertain22 apr. 2020 - 11:44

("We weten inmiddels dat kinderen vrijwel niet ziek worden dus laat die meer hun gang gaan..") Volstrekt onzinnige bewering, kinderen hebben reeds bewezen haast geen verschijnselen van deze ziekte, zijn ze doch voor 100% dragers van het virus. Die blijken dan de voornaamste verspreiders van het virus overal te zijn, daarom werden de scholen in alle landen afgesloten, gelukkig in ons land ook. Om deze soort beweringen te blijven spreiden tijdens pandemie grenst letterlijk aan criminaliteit, autisme buiten beschouwing gelaten.

Richard58
Richard5822 apr. 2020 - 11:49

Na een aanvankelijk zwakke start, maar dat verwijt treft meer het RIVM, is men tot de goede maatregelen gekomen voor nu. En heel heel voorzichtig een stapje zetten is niet verkeerd. In dit tempo gaat het inderdaad wel anderhalf jaar duren, maar het kan niet anders als je ook nog geeft om mensenlevens. Blijft het feit dat in weerwil van veel signalen en zeker ook van de WHO, Jaap cs veel te laconiek zijn begonnen en vervolgens voortdurend achter de feiten aan moeten lopen. In die zin is Duitsland een veel beter voorbeeld hoe je zoiets aanpakt. Jaap moet na afloop maar snel met pensioen.

MountEverest
MountEverest22 apr. 2020 - 12:12

@OlavM Je hebt gelijk. Maar dit had ik niet van jou verwacht. Niet van iemand die zich nog altijd laat inspireren door de wereldvreemde en gevaarlijke leer van Marx. Misschien wordt het nu tijd om de Marx' lier aan de wilgen te hangen.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde22 apr. 2020 - 13:57

Libertain, Kinderen worden niet ziek, ook al zijn ze drager. Hoe je aan die 100% komt weet ik niet. Ik denk niet dat het virus zit te wachten tot er een kind langs komt en dan hoppa, met zijn allen er op af. Hoe kom je er bij dat kinderen de grootste verspreiders zijn? Waren zij allemaal op wintersport of massaal op het carnaval in Brabant? Scholen werden gesloten omdat ouders en leerkrachten bang waren dat hun kinderen het virus zouden krijgen. En dat was een terechte zorg. Nu blijkt dat kinderen helemaal niet ziek worden gaan de scholen weer open. Als kinderen zoals je zegt de grote verspreiders zijn hadden ze juist beter op school kunnen blijven in quarantaine in plaats van thuis of op straat of in winkelcentra rond te hangen. Dat dat niet gebeurde laat je ongelijk zien.

Libertain
Libertain22 apr. 2020 - 14:51

@Martin, ..(".Als kinderen zoals je zegt de grote verspreiders zijn hadden ze juist beter op school kunnen blijven in quarantaine.") Ik zeg het niet, noem ik gewoon een feit die niet van mij afkomt. Wetenschap, heet dat. "Quarantaine" op school? Het klinkt zeker absurdistisch.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde22 apr. 2020 - 15:23

Libertain. https://nos.nl/artikel/2331342-van-dissel-tegen-kamer-kinderen-verspreiden-virus-bijna-niet.html

OlavM
OlavM22 apr. 2020 - 20:25

@ MountEverest: Het is duidelijk dat je een volkomen verkeerd beeld hebt van wat marxisme, eigenlijk dialectisch en historisch materialisme, met alle uiteenlopende interpretaties en uitwerkingen die er later uit zijn voortgekomen, precies is. Het gaat om een geheel met filosofische, sociologische, historische en economische componenten. Juist de voortdurende wisselwerking tussen de theorie en maatschappelijke praktijk/strijd maakt er een essentieel onderdeel van uit. Jouw beeld is kennelijk gevormd door burgerlijke, onkritische, ideologisch door de kapitalistische status-quo gedreven invloeden. Probeer eens zonder vooroordelen de oorspronkelijke en latere teksten te lezen.

Polletje2
Polletje222 apr. 2020 - 22:44

Karl Marx voor Dummies - https://www.youtube.com/watch?v=B3MFirEZa-8

[verwijderd]
[verwijderd]22 apr. 2020 - 9:32

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe22 apr. 2020 - 11:00

Naar Kenia verkassen gaat niet meevallen vrees ik.

Thuiszitter
Thuiszitter22 apr. 2020 - 12:44

Succes met de “ overtocht “ .

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 apr. 2020 - 16:44

Hopelijk mag u het OV nog in als oudere. In ieder geval: Goede reis en de beste wensen ook voor uw dochter.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 apr. 2020 - 9:02

Als je vooraf zegt dat je er erg mee hebt geworsteld zit je altijd goed!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland22 apr. 2020 - 8:43

en verder laat die grote bedrijven maar geld krijgen door delen te verkopen aan de staat niks geen gratis geld voor die uitzuigers

1 Reactie
Jozias2
Jozias222 apr. 2020 - 12:13

En wat moet de staat met al die deeltjes van de bedrijven? De huidige steun is vooral gericht op het behoud van inkomen voor de werknemers

harmmeijer
harmmeijer22 apr. 2020 - 8:21

Het Outbreak Management Team is een Nederlands adviesorgaan dat de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing adviseert bij de bestrijding van een epidemie. Ik vraag me af of er ook (gedrags)psychologen bij het OMT betrokken zijn, want .het geduld van de burger en ondernemers wordt zwaar op de proef gesteld nu er minder acuut gevaar is. Er zijn minder besmettingen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin23 apr. 2020 - 6:20

Mere Ik denk het niet, het zou wel goed zijn Merel. Ik zou wat betreft kinderen eerder aan ontwikkelingspsychologen denken. Helaas zijn er maar weinig goede te vinden volgens mij. Het niveau tegenwoordig vind ik bedroevend laag. Maar goed zijn kunnen kiezen uit de meest gerenommeerden.

Zeurmachine
Zeurmachine22 apr. 2020 - 7:09

Dit is CDA en VVD zoals we ze kennen. Met deze machtsfiguren gaat alles fout. Maar zij laten het gecontroleerd fout gaan, zodat ze in het zadel kunnen blijven. Hun gedrag wordt nooit afgestraft. We moeten offers brengen, er zijn dilemma's, maatregelen worden weer gefaseerd ingevoerd. Voorzichtigheid is geboden. Voorwaarden zullen worden gesteld. Altijd dezelfde retoriek bij CDA en VVD, waar het ook over gaat. We hebben met z'n allen al een flinke waarschuwing gehad met de Qkoorts. De ziekte, het beleid: een grimmige toestand. Nu zit de wereld vol met deze ellende. En wat doet de overheid? Gewoon laten gebeuren, de economie eerst. En als dat even niet lukt, rustig de pandemie gecontroleerd over het land laten razen, want de burger snapt toch niet dat de overheid in wezen geen moer gedaan heeft voor wie ze betaald werken. Dat de scholen weer voorzichtig open mogen is gewoon cynisme. Puur cynisme.

5 Reacties
tinekea2
tinekea222 apr. 2020 - 7:39

"Gewoon laten gebeuren, de economie eerst." Goeiemorgen, leef je in een andere wereld dan de rest van ons? De hele economie ligt plat.

adriek
adriek22 apr. 2020 - 7:49

De keuze is tussen de pandemie gecontroleerd of ongecontroleerd over het land laten razen, het virus buiten de grens houden is en was geen optie. Wat stelt u voor?

Zeurmachine
Zeurmachine22 apr. 2020 - 8:43

@tinekea. De Boer van vnoncw niet horen dreinen over zaken zijn zaken, vlak voor de lockdown? @Eirda. Een internationaal georiënteerde economie hoort met uitbraken rekening te houden. Dan moet je als overheid niet een CDA figuur als ziekenhuisdirecteur een goed functionerend bestuur laten overnemen. 32 IC bedden waren genoeg in dat ene grote brabantse ziekenhuis. Voor de hele regio! "Anders sturen we ze naar Rotterdam." IC personeel hield het er vaak niet meer uit. Anesthesiemedewerkers liepen jankend weg. Hoe ik dat weet: ik kende er een paar mensen. Dan moet je niet de gezondheidszorg gaan "ontzorgen", zoals heel Nederland is aangedaan.

MountEverest
MountEverest22 apr. 2020 - 12:36

@Zeurmachine Onder normale omstandigheden wordt in Nederland ongeveer 35% van de IC-bedden NIET gebruikt. Je kunt voor die niet gebruikte bedden wel mensen opleiden maar die moeten dan toch iets anders gaan doen. Als je 1900 IC-bedden zou hebben, wordt meer dan de helft niet gebruikt. Je moet dan afwegen of je voor een pandemie die niet voorspelbaar is en misschien 1 keer in de 50 of 100 jaar plaats vindt, overcapaciteit wilt aanhouden. Hetzelfde geldt voor enorme voorraden mondkapjes die onder normale omstandigheden niet nodig zijn en na 5 jaar weggegooid moeten worden, wat een enorme verspilling is. Duitsland heeft als een van de weinige landen gekozen voor 30 IC-bedden per 100.000 inwoners. Die ze waarschijnlijk ook voor patiënten gebruiken die dat eigenlijk niet nodig hebben. Nederland heeft gekozen voor improviseren en is er met veel kunst en vliegwerk in geslaagd om voldoende IC-bedden beschikbaar te maken. Daarnaast hebben Nederlandse ziekenhuizen gebruik gemaakt van hun goede contacten met ziekenhuizen over de grens. Ik kan niet beoordelen of ons beleid verstandig is geweest, wel maakt het de beste stuurlui aan wal duidelijk dat het opzetten van een goede gezondheidszorg nog niet zo simpel is.

Zeurmachine
Zeurmachine22 apr. 2020 - 15:00

@Mounteverest. Ik hoorde een ander verhaal. Er zou wel degelijk besloten worden voor wie wel of geen plaats was op de IC wegens capaciteitsgebrek.

frankie48
frankie4822 apr. 2020 - 6:13

Als wij meer getest zouden hebben, dan had je nu misschien aan de hand van meer gegevens per regio/provincie veel ruimere versoepelingen kunnen gaan doorvoeren. Want in de provincie Brabant is het percentage besmettingen misschien wel een veelvoud van wat wij nu als landelijk gemiddelde zien, het voordeel van deze aanpak zou zijn geweest dat je in die regio's veel sneller het gewenste immuniteitspercentage voor de groepsbescherming van het RIVM kunnen gaan bereiken, en dat je bij een tweede uitbraak in de regio dan alle extra IC-bedden in de rest van het land had kunnen benutten en de overbelastingskans daarmee aanzienlijk had kunnen gaan verkleinen.

4 Reacties
Jozias2
Jozias222 apr. 2020 - 7:00

Of je het hebt gehad zijn andere testen. Moet zeker gebeuren en dat gebeurt nu al door sanquin onder duizenden donoren.

Erwin Schenk
Erwin Schenk22 apr. 2020 - 7:14

Beste Frank, Dan nog is er sprake van een capaciteitsprobleem veroorzaakt door opeenvolgende neoliberale kabinetten die de zorg hebben omgevormd tot een verdienmodel. In 2006 hadden nog 45000 ziekenhuisbedden, nu nog maar 37000. Om over de personele bezetting maar te zwijgen; en de werkomstandigheden; en het salaris. Dat is dus een grote veroorzaker van de lockdown; tekort aan capaciteit. De laatste 20 jaar is meermalen, door meerdere organisaties gewaarschuwd dat er meer gedaan moest worden ter voorbereiding op een pandemie. Er is niets gebeurt want......centjes, aandeelhouders enzovoorts. Ook met dank aan rechts-conservatieve (VVD) stemmers.

frankie48
frankie4822 apr. 2020 - 10:40

Beste Jozias, Dat is in bepaalde gebieden ook de enige test die een betrouwbaar beeld van het besmettingspercentage zal kunnen laten zien. En wij hebben in Nederland gebieden waar de zeer jonge beroepsbevolking nog maar net uit de luier is, denk aan de regio Amsterdam en Eindhoven, daar had je gezonde jonge mensen tot aan 35 jaar onder de juiste condities weer aan het werk kunnen gaan zetten. Wij verliezen nu een maand om de noodzakelijke gegevens te gaan verzamelen die bij een landelijke versoepeling van levensbelang kunnen zijn, inzichten die je nu met proeftuinen wel had kunnen verzamelen.

frankie48
frankie4822 apr. 2020 - 10:42

Beste Erwin, Dat gegeven wil niet bij iedereen doordringen als je naar de laatste peilingen gaat kijken.

Polletje2
Polletje221 apr. 2020 - 23:08

Bij Nieuwsuur vandaag een reportage -na 25 minuten- over Duitsland en de manier waarop het wel hoort te gaan – https://www.npostart.nl/nieuwsuur/21-04-2020/VPWON_1310774 Het is zo “eenvoudig” en zo vanzelfsprekend (ik betoog dit al vanaf het begin), dat je gewoon woedend wordt als het niet zo gebeurt.

5 Reacties
LaBou
LaBou 22 apr. 2020 - 6:24

Het laatste wat we hier willen is iets overnemen van een ander. We vinden liever zelf het wiel uit. Trump is niet voor niets zo populair bij diverse mensen hier

Libertain
Libertain22 apr. 2020 - 7:06

@LaBou, ("We vinden liever zelf het wiel uit.") Denk ik dat je gelijk heb, in dit geval hebben we het vierkante wiel weer uitgevonden.

Juppé🎗
Juppé🎗22 apr. 2020 - 7:28

« Bij Nieuwsuur vandaag een reportage -na 25 minuten- over Duitsland en de manier waarop het wel hoort te gaan « Merkel maakt zich grote zorgen over de discipline van de Duitsers......mogelijk kunt U zich voorstellen hoeveel zorgen Rutte en Macron zich dan moeten maken over de discipline van Nederlanders en Fransen......

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 apr. 2020 - 9:10

Maat zoals het de Duitsers betaamt waren zij goed voorbereid.

Richard58
Richard5822 apr. 2020 - 11:44

Precies Minoes!!

Paul250371
Paul25037121 apr. 2020 - 21:21

Waarom die hetze om kinderen weer naar school te drijven? Waarom kunnen ze volgend schooljaar niet opnieuw beginnen? Ik las laatst een typerende zin: "als Nederland overstroomt wordt er watertrappelend lesgegeven.

3 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗22 apr. 2020 - 7:49

In het digitale onderwijs is hier al ruim 10 procent van de leerlingen zoekgeraakt. Dat zijn grotendeels kinderen die al in een achterstandssituatie zaten. Daarentegen zoeken kinderen uit verveling toch contacten met elkaar. De invloed van het gecontroleerd openen van de scholen op de Besmettingsfactor zou wel eens gunstig kunnen zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 apr. 2020 - 9:07

Voor kinderen die al in een achterstandssituatie zaten wordt het er niet beter op als ze nog langer niet naar school kunnen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 apr. 2020 - 6:13

Alleen de woonruimte al! Het maakt alle verschil van de wereld of jij in een ruim huis met een tuin woont of op een klein flatje. Daar zijn vooral de omgevingsfactoren, los van al het andere, debet aan! Daar kunnen ouders niet zoveel aan veranderen.

Juppé🎗
Juppé🎗21 apr. 2020 - 19:55

In grote lijnen volgens mij prima beleid gegeven de situatie. Voorrang onderwijs en jongeren waar het kan. Hierna , als er ruimte is ,in logische stapjes de economie weer opstarten. KNVB / UEFA rode kaart geven en tot minimaal tot september op strafbankje zetten wegens asociaal gedrag. En nee, ik kijk graag voetbal en mis dat.

HarrieV2
HarrieV221 apr. 2020 - 19:10

Ik heb ze niets horen zeggen over de status van de app. Niet goed blijkbaar.

1 Reactie
adriek
adriek22 apr. 2020 - 7:53

Er is geen app, er zijn geen specificaties, er zijn alleen ideeën, daar kan de software industrie niet zo veel mee. De software industrie zal ook proberen een verdienmodel in te bouwen. Een denkbare optie is de App in de open source community internationaal te laten ontwikkelen, dat levert mogelijk een goede app op, maar is niet de snelste manier omdat in die community vaak uitermate principiële en verhitte discussies gevoerd worden.

Mostafa
Mostafa21 apr. 2020 - 18:41

Weinig besmette kinderen door Corona ? Wat is hier de vaste duidelijke verklaring voor ?! Want niemand weet het zeker. Zolang geen wetenschappelijke verklaring is hier voor de is enige oplossing : gelijk Monniken gelijk Kappen ....iedereen of niemand naar buiten ...anders beginnen ze met de volwassenen die naar het werk In groepen moeten, wel iedereen aan de mondkapjes, geen meter afstand meer wel en elk dag iedereen die naar buiten moet de temperatuur meten en de economie draait weer.Een blanco school jaar is geen drama. De temperatuur elk dag een paar keer meten is de toekomstige chronisch ziekte! Denk ik. Misschien later kunnen wij een melding of een berichtje met slopen binnenkrijgen in onze toekomstige nog slimmer mobiele telefoon met de volgende boodschap : “ Hoeps ! Corona op bezoek, nu actie”.

3 Reacties
Jozias2
Jozias221 apr. 2020 - 19:47

Wat is het alternatief? Kinderen nog 1,5 jaar thuishouden of langer totdat er een vaccin is?

Mostafa
Mostafa21 apr. 2020 - 20:33

“ Eigen Veiligheid Eerst” geldt ook voor de kinderen ! Het is niet makkelijk, weet ik. Maar de economie is nu belangrijker dan het onderwijs, heel even. Nogmaals, veilige mondkapjes voor iedereen en iedereen aan de slag....later de kinderen naar school, denk ik. Want, dokters en verpleegkundigen die Corona patiënten behandelen doen ook hun werk en graag en vaak met emoties bij, zij hebben ook kinderen zoals u en ik. Maar zij vertrouwen ook in de veilige mondkapjes....dus waarom zij die direct te maken hebben met Corona hun werk doen en rest niet ? Creatieve veilige mondkapjes nu maken een wonder.

Jozias2
Jozias222 apr. 2020 - 7:06

Artsen die nu iemand met een gebroken arm behandelen dragen ook geen mondkapjes. Dat is vooral bij mensen met Corona of een verdenking. Dat is bij deze kinderen niet het geval. En je wil kinderen in de basisschool leeftijd een mondkapje laten dragen.

Ellen Schoof
Ellen Schoof21 apr. 2020 - 18:38

Ik was even een frisse neus aan het halen toen Mark aan het woord was. Dus ik weet nog niet alles. Hoe zit het met fysiotherapie, psychologische begeleiding??

3 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter21 apr. 2020 - 19:58

https://m.youtube.com/watch?v=Yjx7SPtq7Bk Alsjeblieft

Peterrr2
Peterrr221 apr. 2020 - 20:01

Contactberoepen mogen nog steeds niet. Dus geen fysiotherapie. Psychologische begeleiding weet ik niet. Dat is denk ik zo belangrijk dat het sowieso niet had mogen stoppen, maar dat is een persoonlijke mening.

michellekepen
michellekepen22 apr. 2020 - 8:27

Ellen, Wat ik van een psycholoog van een landelijke keten (vooral gericht op werkenden) begreep, is dat zij hun gesprekken/consulten al enige tijd via (beeld)telefoon doen. (vraag me nu ter plekke wel af hoe zij dit met groepssessies doen, zouden ze dan ook Zoomen of Jitsen?) Behelpen, maar het is in ieder geval iets.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland21 apr. 2020 - 18:34

dus 3 week halve dagen school dat is dus anderhalve week school-- waarom dat nou weer?

1 Reactie
Peterrr2
Peterrr221 apr. 2020 - 20:02

Drie week? Wat is er met drie weken? Het is na de meivakantie nog minimaal acht weken. Dat is afhankelijk van in welke regio je woont.

Folkert2
Folkert221 apr. 2020 - 18:32

Het kabinet laat zich adviseren, geven daarna een opdracht om het vervolgens bij de sector over de schutting om daar zelf maar weer invulling aan te geven. Gelukkig is daar nog niets veranderd.

1 Reactie
Peterrr2
Peterrr221 apr. 2020 - 20:03

Ik ben blij dat ze de onderwijsinstellingen de ruimte geven om zelf te bepalen wat voor welke school het beste is. Dus op zich vind ik dat wel een goede beslissing van ze!

Thuiszitter
Thuiszitter21 apr. 2020 - 18:07

Dit was mijn verwachting, 20 mei langzaam de maatschappij openen. Dan hebben wij even lang de lockdown gehad als in China. Horeca , kappers e.d. nog even geduld dus . Betaald voetbal had ik zonder publiek de competitie af laten maken net als de Duitsers dat gaan doen.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew22 apr. 2020 - 4:56

@Thuiszitter: Betaald voetbal had ik zonder publiek de competitie af laten maken net als de Duitsers dat gaan doen. ------------------------------- Dat had ook gewoon gekund natuurlijk. Voetballers van tevoren testen. Bij een negatieve uitslag: spelen, want niemand kan besmet raken of besmetten. Lijfelijk contact is dan ook geen probleem natuurlijk.

Bouwman2
Bouwman221 apr. 2020 - 18:05

De scholen hadden nooit gesloten moeten worden. En nu wordt dat toegeven: wij wilden dat niet, de samenleving wilde het wél dus deden we wat de samenleving wilde. Dat is dus geen leiderschap. Het hele verhaal ging over de nationale gezondheid die prevaleert op de economie, een verzwegen woord. .En over de scholen die dus niet hals over kop dicht hadden gemoeten. Ook dat is niet de leiding durven nemen, want de economische en sociale effecten van het afstandnemen en isoleren zijn onvoorstelbaar groot.Dat is vluchtgedrag tonen.. Ook al zijn de zakken van Overheid diep, er zal ooit de prijs betaakd moeten worden voor de uitschakeling van veel economische activiteiten. En die prijs zal neergelegd worden bij wie daar alijd al op wordt aangesproken: de middenklasse. Een kabinet dat koerst op één enkele groep selecte bureaucraten is net zo min een democratie als Polen zonder onafhankelijke rechters en Hongarije zonder vrije pers.Kabinetten zijn er om te regeren, is goede en boze tijden. Een regering die regeren nalaat heet een verlichte dictatuur.

6 Reacties
I am Legion
I am Legion21 apr. 2020 - 18:33

Je miskent nogal gemakzuchtig en naar mijn idee zonder expertise dat de kinderen, net al ieder ander mens, zeer geschikte dragers en daarmee ook verspreiders zijn van het voor veel anderen wel levensgevaarlijke virus, waaronder behalve mensen boven de vijftig, zeker die al om een of andere reden met andere zaken zijn belast, ook nog een aantal kinderen. Je bent m.i. veel meer belust op een tekeer gaan tegen de voor jouw zo machtige en abstracte machten die je ondanks dat ze kritiek verdienen in zaken ook zeker bewondering verdienen waar het de Nederlandse overheid betreft die toch nu vooral vaart op expertise van deskundigen.

Peterrr2
Peterrr221 apr. 2020 - 20:33

Beste Bouwman, in zo'n beetje elk land zijn de scholen gesloten. Dus waarom verwijt je dan alleen onze regering dat ze slappe knieën hebben? Of vind je dat elk land dat de scholen gesloten heeft een verlichte dictatuur?

JanB2
JanB221 apr. 2020 - 21:47

@ Bouwman Je bent een dwaallicht. Helaas niet het enige. Economie laten prevaleren boven gezondheid is jezelf in je eigen voet schieten. Ook economisch. Gelukkig heeft men daar waar de beslissingen worden genomen meer verstand en empathie. Bovendien: die bureaucraten zijn experts. Iets dat men over jou waarschijnlijk nooit zal kunnen zeggen. Vandaar ook je klaarblijkelijke afgunst (want dat is het vooral, die overtrokken vergelijkingen van je met Polen en Hongarije). In deze kwestie tellen echter alleen feiten en inzichten. Meningen zijn volstrekt irrelevant. Bovendien zijn meningen net sluitspieren: iedereen heeft er een maar in de regel komt er alleen stront uit (vrij naar Dirty Harry). Dus liever experts die de dienst uitmaken dan wat Margareth Thatcher met "The Mob" aanduidde (oftewel het gepeupel in de straat, waarmee Thatcher vooral mijnwerkers aanduidde die demonstreerden tegen de mijnsluitingen, daar waar het in dit geval uist haar geestverwanten zijn die staan te drammen omdat ze hun hedonisme niet meer bot kunnen vieren zoals zij dat willen). Prettige dag verder.

Jozias2
Jozias222 apr. 2020 - 7:08

Economie laten prevaleren boven gezondheid is verkeerd. Gezondheid absoluut laten prevaleren ook. Het gaat, zoals altijd, om de balans.

MountEverest
MountEverest22 apr. 2020 - 12:42

@JanB Ik ben het met je eens, maar vermoed wel dat de eigen leeftijd een belangrijke rol speelt bij jouw afwegingen. Als je 35 was, zou je waarschijnlijk wel uit een andere vaatje tappen.

JanB2
JanB223 apr. 2020 - 22:39

Als je 35 was, zou je waarschijnlijk wel uit een andere vaatje tappen. Niet met naasten in een risicogroep. En die heeft iedereen van 35, wezen uitgezonderd.

Wereldburger
Wereldburger21 apr. 2020 - 15:29

al voordat ze gesloten werden was er de regel "houdt kinderen met klachten thuis". dat gebeurde in heel veel gevallen gewoon niet. omdat regels zonder sancties altijd worden gebroken. ik vind het zeer onbegrijpelijk als niet eerst de resultaten van het onderzoek naar kinderen als verspreiders wordt afgewacht, het is letterlijk spelen met levens van mensen, van heel veel mensen.

I am Legion
I am Legion21 apr. 2020 - 15:20

Om te beginnen willen de kinderen, op een klein deel na, maar al te graag weer naar school. Dat geldt zeker ook voor het voortgezet onderwijs. Bovendien mogen heel veel kinderen die normaliter naar de laatste groepen van het PO en algemeen naar het VO schoolgaan overdag gewoon naar buiten en hebben daar in veel gevallen dan nu vast niet heel veel minder wisselende contacten omdat het dan niet vooral alleen leerlingen uit hun eigen klas betreft. Bij een weer naar school gaan kan je wél regelen dat de klassen van elkaar gescheiden blijven met pauzes in de lokalen en een gereguleerd gescheiden binnenkomen en uitgaan van de school. Ik denk niet dat het goed is teveel onderscheid te maken in áánpak tussen PO en VO door te menen eerste als een voorbeeld te kunnen zien waar mee begonnen wordt om het daarna ook zo met het PO aan te pakken. Er zijn namelijk juist wel wezenlijke verschillen tussen PO en VO. Als een goed gereguleerde herstart op de wijze door mij beschreven met een optimaal gescheiden gehouden klassen, en een in de gaten houden van ontwikkelingen in de ontwikkelingen in de weken na aanvang m.b.t. vooral het aantal ziekenhuisopnames, dan is een zo meer gespreide voortzetting van het aantal besmettingen, die zover ik begrijp minstens komend jaar tocht voortzet en minder piekt in warmere maanden, ook de meest gewenste weg naar steeds meer immuniteit. Terzijde: De ideeën van een inkorting van de zomervakantie zijn om vele redenen zeer ongewenst en onterecht. Zo is de hele VO met veruit de meeste leerlingen én zeker de docenten keihard aan het werk geweest ondanks de fysieke sluiting van de scholen. De leerachterstand die slechts een relatief klein deel van VO-leerlingen zal hebben opgelopen, maar dezelfde vaak ook al om redenen met dezelfde oorzaak eerder hadden opgelopen, mogen geen excuus zijn om al die andere leerlingen te "belonen" met het inleveren van hun straks welverdiende zomervakantie. Hetzelfde geldt voor de docenten en onderwijsondersteuners die met de radicaal nodige omslag naar les op afstand zich een slag in de rondte hebben gewerkt en dat ook hebben moeten blijven doen dit voor elkaar te krijgen. De aloude discussie door niet-deskundigen aangezwengeld over de "overmaat" aan vakantietijd is gebaseerd op onbenul. De onderwijssector werkt met een 38-urig betaalde werkweek op papier ±43 klokuren per week (Op papier: in het echt nog meer.) en spaart zo met de extra gewerkte uren voor de verdiende vrije dagen.

2 Reacties
Peterrr2
Peterrr221 apr. 2020 - 20:37

Het verhaal over het inkorten van de vakantie is dus geen optie. En terecht.

gimli55
gimli5521 apr. 2020 - 21:04

Bedankt, I am Legion. Vaak niet eens met je, maar nu wel. Complimenten.

bolito
bolito21 apr. 2020 - 15:02

Ik weet niet wat een Meivakantie is (geen kinderen en van 1950), hoelang die duurt, wanneer die begint of wanneer die eindigt, maar wat mij betreft : hoe sneller de anklebiters terug kunnen naar hun dagbestedings klasjes, hoe liever. Ik word langzamerhand gillend gek van die door suiker en vettigheid verzadigde, hieper de pieper, volkomen losgeslagen, en tot in de afgrond verwende prinsjes en prinsesjes. Onbegrijpelijk waarom iemand in het basisonderwijs zou willen werken, maar alle hulde en veel dank.

5 Reacties
Peterrr2
Peterrr221 apr. 2020 - 20:41

Dat zij Socrates 400 jaar voor Christus ook al. Dus zo heel veel is er niet veranderd de afgelopen 2500 jaar ;-) Reken er maar op dat de 70ers van toen u ook maar een verwende en onopgevoede puber vonden eind jaren '60.

MountEverest
MountEverest22 apr. 2020 - 12:54

Sisyphus werd gestraft voor zijn zelfverheerlijking en bedrog. Maar ik kan levendig voorstellen dat het eeuwig rollen van zware stenen verre te verkiezen boven het bezighouden van een klas losgeslagen, door en door verwende kinderen.

MountEverest
MountEverest22 apr. 2020 - 12:55

maar ik kan levendig = maar ik kan me levendig

MountEverest
MountEverest22 apr. 2020 - 13:10

@Sisyphus Overigens ben ik van mening dat de jeugd de toekomst heeft. Jonge mensen zijn veel flexibeler dan hun ouders en grootouders: ze zetten een start-up op, werken zonder problemen op een jaarcontract of worden ZZP'er. En vergeet niet de moedige scholieren die vakken vullen en achter de kassa zitten en zowaar tot de vitale beroepen behoren. Daar kunt u nog wel een voorbeeld aan nemen. Soms wordt er beweerd dat de jeugd in de jaren zestig en zeventig maatschappelijk actiever en idealistischer was, dat lijkt te kloppen. In de praktijk steunden ze echter vooral de vijanden van het Westen of demonstreerden ze tegen kernenergie, wat buitengewoon kortzichtig en dom is gebleken.

bolito
bolito22 apr. 2020 - 14:30

@ MountEverest 15.10u Uiteraard heeft de jeugd de (een soort van) toekomst, maar ik ben blij dat ik er niet bij hoef te zijn. Overigens was ik zo’n beetje de flexibelste werknemer ever, en ben ik ook vele jaren ZZp’er geweest. Alleen heette dat toen nog gewoon freelancer. En ik heb zelfs bijna 20 jaar aan de andere kant van de wereld gewoond en gewerkt. Dat van de “moedige” jeugd snap ik ook niet zo goed, ze zullen wel moeten. Ik vind “de jeugd” juist extreem conformistisch, egoïstisch en onwaarschijnlijk slecht geïnformeerd. Maar ja, dat is niet hun schuld. Verder zullen u en ik het denk ik nooit ergens over eens worden, maar bedankt voor uw reactie, ik stel het zeer op prijs.

Lamkamp555
Lamkamp55521 apr. 2020 - 15:01

Ik begrijp werkelijk niet waarom bijvoorbeeld buitensporten zoals golf en tennis waarbij je van nature afstand houdt niet gedaan kunnen worden. Met golf hou je ook de een grote groep ouderen van de straat.

2 Reacties
ton14024
ton1402421 apr. 2020 - 18:29

Nemen die ouderen een tentje mee?

Libertain
Libertain22 apr. 2020 - 7:15

Over het tennis heb je een goed punt, mits met mondmaskers gespeeld.

ton14024
ton1402421 apr. 2020 - 13:31

Waarom laat je een groep zonder discipline en met veel wisselende contacten eerst los? Zijn er randvoorwaarden aan dit advies gesteld? Is de economie doorslaggevend geweest in deze beslissing? Zodat de ouders weer aan de slag kunnen?

5 Reacties
Lamkamp555
Lamkamp55521 apr. 2020 - 15:07

Ton, Natuurlijk heeft de economie hier mee te maken, lijkt me volkomen logisch. Maar daarnaast ken ik inmiddels vele ouders die graag enige verlichting willen van de leertaken. We moeten eens ophouden met te denken dat elke activiteit een nieuwe pandemie veroorzaakt. Las ook dat bij sporten door het hijgen op 20 meter notabene nog besmettingsgevaar bestaat. Dat is echt een doorgedraaide viroloog die zoiets verzint, risico waarschijnlijk 0,00001 %. Fietsen is een groter risico.

ton14024
ton1402421 apr. 2020 - 17:49

Kinderen lijken dus een erg kleine kans (0,05 vergeleken met anderen?) op schade te hebben. Dat compenseert zeer waarschijnlijk het extra risico vanwege nauwere contacten.

Peterrr2
Peterrr221 apr. 2020 - 20:44

@Ton, jij denkt het dus beter te weten dan virologen van het RIVM? Serieus?

EmC2
EmC222 apr. 2020 - 8:40

@ Peterr Ik ben ook geen Viroloog, maar als RIVM zegt bij 25:30, dat kinderen geen besmetting overbrengen, maar enkel ouders aan kinderen. Hoeven wij onze handen ook niet meer te wassen.... totale onzin.

ton14024
ton1402423 apr. 2020 - 18:04

L555, je heb geen idee. Peterrr, haal die proppen uit je oren en luister gewoon eens naar die virologen.

korheiden2
korheiden221 apr. 2020 - 13:18

Ik kan me voorstellen dat men dit wil. Er zijn wel praktische problemen. Hoeveel leerlingen tegelijk, rekening houden met broertjes, zusjes, oudere leerkrachten enzovoort. Trial and error.

GHS
GHS21 apr. 2020 - 13:07

Jozias: goed idee, Ik hoop echter, dat het aantal oudere leerkrachten even groot is als het aantal jongere.

JasDon
JasDon21 apr. 2020 - 13:02

Mooi, ik zag dat genoeg ouders de kinderen hebben geleerd om te fietsen de laatste paar weken. Nu het verkeer ook wat rustiger is, is er geen enkel excuus meer om de kinderen van 6+ niet meer zelfstandig naar school te laten fietsen indien deze zich redelijkerwijs binnen de wijk begeeft.

1 Reactie
ton14024
ton1402421 apr. 2020 - 13:32

Dat kunstje kunnen ze dan mooi even aan opa en oma laten zien.

johannn2
johannn221 apr. 2020 - 12:30

Binnen komen in de school en in de klas kun je de kinderen uit elkaar houden. Maar hoe stel je je een speelpauze voor? Op 1/2 m. afstand?! En hoe als de school uitgaat? En sterker: hoe denk je dat je de voor onderwijs bij elkaar gebrachte jongeren in het middelbaar onderwijs buiten het lokaal uit elkaar houd? Dat doen ze gewoon niet. Om over het hoger onderwijs maar te zwijgen. Het is beslist wijzer om de ontwikkelingen in Noorwegen en Zweden te volgen vóordat beslissingen worden genomen die niet op praktijk gebaseerd zijn, maar op theorie en wenselijkheid. .

5 Reacties
johannn2
johannn221 apr. 2020 - 12:31

houdt .

Juppé🎗
Juppé🎗21 apr. 2020 - 13:28

« Het is beslist wijzer om de ontwikkelingen in Noorwegen en Zweden te volgen vóordat beslissingen worden genomen die niet op praktijk gebaseerd zijn, «  De vraag is of je NL wel met Noorwegen en Zweden moet vergelijken. Op een aantal aspecten mogelijk het Noorden. Brabant eerder met Lombardije en de randstad eerder met Parijs.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 apr. 2020 - 14:17

Juppé???? 21 april 2020 at 15:28 Klopt helemaal volgens mij. Ook voor de corona waren de Scandinavische landen al niet met NL te vergelijjken op diverse punten. In Zweden zijn de barnehager de hele tijd open geweest. Ouderen doen het vrijwillig rustig aan met de sociale contacten.

Peterrr2
Peterrr221 apr. 2020 - 14:37

@Johannn, kinderen op de basisschool hoeven geen 1,5 meter afstand te houden. Dus dat probleem is er niet. Wel andere organisatorische dingen die geregeld moeten worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 apr. 2020 - 9:08

johann Ik neem aan dat ze niet veel speelpauze hebben als het halve dagen is? Ik zie overigens op TV vele kleine kinderen al samen buiten spelen en buiten sporten in groepen mag ook, dus ja...

r d h
r d h21 apr. 2020 - 12:25

Het gaat langzaam de goede kant op. Evt maatregelen een stukje opschuiven maar niet ineens tot september, wellicht staat het over een of twee weken er een heel stuk beter voor. Geen overhaaste beslissingen. Daarnaast hoop ik dat men de horeca volgende week evalueert welicht kan dat begin mei ook weer open.

1 Reactie
tinus1969
tinus196921 apr. 2020 - 13:59

@rdh [wellicht staat het over een of twee weken er een heel stuk beter voor.] Het lastige is, dat de situatie over twee weken wordt bepaald door maatregelen/besluiten die we nu nemen. Scholen weer open betekent wellicht dat de beruchte R weer omhoog gaat, en dus de epidemie weer erger wordt (of minder snel minder erg).

Sam V
Sam V21 apr. 2020 - 12:22

Ik vind dit een essentiële passage in het OMT rapport: “Dit betekent ook dat het versoepelen of opheffen van maatregelen gepaard gaat met een onzeker risico op toename van de verspreiding van het virus. Echter, gezien de zeer grote sociale, financiële en economische gevolgen van de maatregelen kan niet gewacht worden tot alle hiaten in de kennis zijn opgelost alvorens de samenleving tenminste deels weer op gang gebracht kan worden. Daarbij vraagt COVID-19 om inzet van zorgcapaciteit die ook op andere wijze ingezet zou kunnen worden – hoe dit gewogen moet worden is nog onzeker.” Om dan toch voor te stellen om basisscholen en sport voor jongeren open te stellen, vind ik onbegrijpelijk vanuit de wetenschappers bezien. Dat is de taak van de politiek. Ik krijg de indruk dat het OMT meepraat met de gewenste uitkomsten van het kabinet. Maar ik laat me graag verrassen door Rutte vanavond als hij zegt dat hij afwijkt van het advies. Ik betwijfel dat echter.

Juppé🎗
Juppé🎗21 apr. 2020 - 12:08

Dat loopt parallel met de plannen hier in Frankrijk. Het hele verloop is wel met Nederland te vergelijken, vooral qua beginfouten. De bevolking is hier nog ouder net als in Italie. Kinderen nemen echter wel besmetting mee en leraren moeten ook beschermd worden. Uit dit oogpunt hebben de scholen liever dat de jongste kinderen juist nog even niet komen omdat die zich moeilijker aan de regeltjes houden. Ook 50+ leraren en die niet 100 procent gezond zijn niet laten beginnen.

3 Reacties
tinus1969
tinus196921 apr. 2020 - 13:33

@Juppe [Ook 50+ leraren en die niet 100 procent gezond zijn niet laten beginnen. ] Nog groter lerarentekort.... Overigens, hoe bepaal en controleer je dat, of iemand niet 100% gezond is? (nog afgezien van hey feit dat het risico voor iemand die gezond is, nog steeds niet nul is).

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 apr. 2020 - 13:50

Geen enkel risico mogen lopen is onzin. Voor de 50plussers valt een lijstje extra risicofactoren op te stellen. Het zijn van man is er 1 van.

Peterrr2
Peterrr221 apr. 2020 - 15:50

@tinus, streven naar nul risico is niet reëel. Ook voor de Corona-crisis was het risico niet nul en ging ook iedereen gewoon naar zijn/haar werk.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman21 apr. 2020 - 11:01

Ik hoop dat ze wel beseffen hoe extreem vbeel kleiner de klassen zijn in Scandinavië. In Noorwegen zijn er nu in de Barnehagen (tot plm 8 jaar) bijvoorbeeld klasjes van 3 (met één leider/leidster) voor de onderbouw, en klasjes van 6 kinderen voor de bovenbouw.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 apr. 2020 - 10:52

Anders Tegnell de Zweedse staatsepidemioloog beweert dat kudde immuniteit bereikt wordt in Stockholm in de loop van mei. Anderen waaronder Cecilia Söderberg-Nauclér beweren dat er een katastrofe in de maak is. Het aantal doden staat momenteel op 132 per 1 miljoen inwoners tegen 28 in Noorwegen. Maar landencijfers lijden onder verschillen in registratie.

14 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman21 apr. 2020 - 11:09

Ik kan niet bepaald zeggen dat de Zweedse aanpak op een succes lijkt: https://twitter.com/carlbildt/status/1250789869846253568/photo/1

Kniertje2
Kniertje221 apr. 2020 - 12:07

@danielle. Waar haal jij je info over Zweden vandaan? Of woon je daar? Ik ben erg benieuwd hoe het daar gaat, omdat zij het zo anders doen. In de msm kan ik er bijna niets over vinden. Hetgeen ik trouwens ook erg raar vind.

Juppé🎗
Juppé🎗21 apr. 2020 - 12:12

Niet alleen de registratie Danielle, maar ook demografische opbouw, bevolkingsdichtheid , reisgedrag en contactgedrag......Verder werken beginfouten bij de uitbraak heel erg door.

Juppé🎗
Juppé🎗21 apr. 2020 - 12:23

«  Het aantal doden staat momenteel op 132 per 1 miljoen inwoners tegen 28 in Noorwegen »......uitgaande van een zeer jonge bevolking kun je een sterfte percentage van 0,4 procenthanteren. Dan kom je rekenkundig op nog geen 4 procent die het heeft gehad. Maar goed dat ligt voor Stockholm wsl behoorlijk hoger..

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 apr. 2020 - 12:43

Kniertje 21 april 2020 at 14:07 ik heb familie in Stockholm. Ik heb zelf in Noorwegen gewoond, kan Noors (en Zweeds) lezen en volg de media daar.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 apr. 2020 - 12:45

Juppé???? 21 april 2020 at 14:12 Zweden doet niet aan carnaval.

Juppé🎗
Juppé🎗21 apr. 2020 - 13:15

« Sweden doet niet aan carnaval.« ...dat scheelt twee slokken op een borrel. Hier is een internationale religieuze bijeenkomst in Mulhouse en bussen vol voetbal supporters uit Milan en Turijn minder gunstig geweest. Notabene toen dat in Italie al niet meer mocht.

tinus1969
tinus196921 apr. 2020 - 13:28

@DanielleDefoe [Anders Tegnell de Zweedse staatsepidemioloog beweert dat kudde immuniteit bereikt wordt in Stockholm in de loop van mei.] Kudde immuniteit beteken 60-80% immuun, dus besmet geweest - daar is Zweden nog lang niet (geschat: 7%). Maar het is we het land waar meer mensen dood gaan dan elders in Noordwest-Europa, en het is het enige land waar het virus zich uitbreidt. Zie bv https://mrc-ide.github.io/covid19estimates/#/details/Sweden en https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_pandemic_in_Sweden#Statistics

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 apr. 2020 - 13:46

Juppé???? 21 april 2020 at 15:15 Zelf houd ik niet van voetbal en er is veel te zeggen voor "houd religie achter de voordeur." Het eerste geval in Noorwegen was een chinese dame in Tromsø die in Wuhan op familiebezoek was geweest. Talloze plattelandsgemeenten hebben tot op heden nog geen enkele besmetting geregistreerd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 apr. 2020 - 13:57

Ook Zweden heeft nog echt platteland. Daar is de besmettingsgraad so-wie-so enorm veel lager.

Peterrr2
Peterrr221 apr. 2020 - 14:33

DanielleDefoe 21 april 2020 at 15:57 Ook Zweden heeft nog echt platteland. Daar is de besmettingsgraad so-wie-so enorm veel lager. Dan komt daar ook niet zo snel groepsimmuniteit denk ik...

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 apr. 2020 - 16:28

Peterrr 21 april 2020 at 16:33 De staatsepidemioloog had het dan ook over Stockholm niet over het platteland. Op een boerderij in Midden-Zweden kun je van alles oplopen maar corona waarschijnlijk weer niet.

Kniertje2
Kniertje222 apr. 2020 - 4:20

@danielle. Bedankt voor je antwoord.

MountEverest
MountEverest22 apr. 2020 - 12:49

@Danielle Dat is ook in Nederland het geval, met name in het Noorden. Maar ook in Amerika zie een groot verschil tussen de blauwe en de rode staten. Alleen New York heeft al bijna twee keer zoveel doden als het Midden-Westen, Zuiden en Zuid-Westen bij elkaar, terwijl daar toch 10x zoveel mensen dan in NY. De "deplorables" kijken dan ook met enige verbazing naar de "slimme" Democraten.

Peterrr2
Peterrr221 apr. 2020 - 10:41

Opmerkelijk dat ze dit nu al hebben laten uitlekken. Is dat om de mensen in het basisonderwijs alvast een beetje aan het idee te kunnen laten wennen? Persoonlijk denk ik dat het verstandig is om te zeggen dat de scholen open kunnen, maar dat het geen verplichting is. De scholen hebben dan nu in overleg met de MR en OR de tijd om te bepalen wat voor hun school het beste is voor over twee à drie weken. Als er veel leerkrachten op een school werken die tot de risicogroep horen, dan lijkt het me beter om nog even door te gaan met het onderwijs op afstand zoals het nu gegeven wordt.

2 Reacties
Jozias2
Jozias221 apr. 2020 - 12:06

Of de jonge leerkrachten voor de groep en de oudere via de computer voor de andere helft van de klas die afwisselt.

Peterrr2
Peterrr221 apr. 2020 - 14:23

@Jozias, dat zou een prima oplossing kunnen zijn. Wat ik fijn zou vinden als de hakken niet al te veel in het zand gezet worden. De actiegroep Leraren in Actie is zwaar tegen en loopt leerkrachten te voeden om de scholen niet te openen. Beetje jammer, want als het kan, dan moet je het gewoon op een goede manier doen.

madbako
madbako21 apr. 2020 - 10:26

De gefaseerde heropening van het primair onderwijs geldt als een proef. Voor proeven gebruikt men toch over het algemeen muizen en konijnen?! Zeg pappa en mamma, we gebruiken uw kind even als proefkonijn. Gaat het goed dan hebben wij mazzl. Gaat het fout, dan is dat voor u even pech hebben. Sorry, onze welgemeende excuses

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 apr. 2020 - 10:53

de kinderen lopen geen gevaar volgens IJslands onderzoek, hun docenten eventueel wel.

madbako
madbako21 apr. 2020 - 11:13

@DanielleDefoe 21 april 2020 at 12:53 de kinderen lopen geen gevaar volgens IJslands onderzoek, hun docenten eventueel wel. Vooralsnog.

itsme3
itsme321 apr. 2020 - 12:36

Ja, Schandalig. Ik stel voor dat we in plaats daarvan eerst grote groepen ouderen bij elkaar gaan zetten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 apr. 2020 - 13:59

itsme 21 april 2020 at 14:36 Veel ouderen zitten toch al bij elkaar al in verpleeghuizen?

itsme3
itsme321 apr. 2020 - 14:30

@danielledefoe Zo te zien is ironie niet aan u besteed. Natuurlijk ga je beginnen met de groep die het minst vatbaar en het minst kwetsbaar is: de jonge kinderen

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 apr. 2020 - 17:06

itsme ik begrijp u prima, u begrijpt mij iets minder.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland21 apr. 2020 - 10:10

ach laat die kinderen toch met rust zeg.