Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Advies aan de onbewuste haatzaaiers van Geenstijl

  •  
24-10-2014
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
639 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Factcheck: Verbiedt Zweden immigratiekritiek, zoals 'Van Rossem' beweert?
Geenstijl zaait haat door onjuiste informatie te verspreiden. Volgens Mihai Martoiu Ticu is dat vermoedelijk geen kwade opzet. Daarom geeft hij ze advies voor het juist beoordelen van moeilijk te begrijpen informatie.
Een paar dagen geleden schreef ‘Van Rossem’ op GeenStijl dat Zweden ‘online immigratiekritiek’ vanaf komende Kerst criminaliseert:
Iets dat veel minder bekend is, is dat het Zweedse kabinet aanstaande Kerst een wet aanneemt die het strafbaar stelt online kritisch te zijn op immigranten en immigratiebeleid. (
…
) De sherrif is terug, en hij leidt de Zweedse gedachtepolitie richting de donkere dagen rond Kerst…
In paniek van deze vrijheid-van-meningsuitingsapocalyps, volgde ik zijn links naar een extreemrechts forum. Het artikel daar kwam van een complotsite elders: ‘White genocide’ . Deze scribenten menen dat er een complot is om het blanke ras te genocideren, via immigratie en assimilatie. Eng spul.
Factcheck
 Maar iedereen heeft het recht om op zijn argument aangevallen te worden – niet op zijn karakter – ook rechtse extremisten en complotdenkers. Dus ik ging de stellingen controleren.
Zweden heeft haar overheidsinformatie online dus ik vertaalde het wetsvoorstel met Google Translate. Niks over immigratiekritiek te vinden. Ik heb de initiatiefnemer, de gematigde politicus Andreas Norlén gisteren gemaild. Hij heeft nog niet gereageerd, maar Daniel Westman wel. Westman is gepromoveerd in recht en informatietechnologie en werkt op het Instituut voor Juridische Informatica van de Universiteit van Stockholm. Hij is ook lid van het ‘Comité voor de wet op de drukpers en de vrije meningsuiting’. (Het is ook relevant dat deze constitutionele commissie de wet unaniem heeft gesteund.) Westman heeft mij het volgende verteld: 
• Het is onjuist dat Zweden de kritiek op immigratie criminaliseert. 
• De nieuwe wet (in feite een aanpassing) criminaliseert geen enkele nieuwe uitingen. De wet verandert slechts de bevoegdheden van het OM. Het OM krijgt nu de bevoegdheid om laster ( ‘defamation’ ) in meer gevallen te vervolgen. Tot nu toe kon slechts een slachtoffer bij de rechter stappen als hij last had van laster, nu kan het OM dat ook.
 • Immigratiekritiek “kan nooit laster zijn”. Want de wetten over laster beschermen slechts individuen en geen groepen, etc. Dus immigratiekritiek valt niet onder de wet. • Echter: één van de gevolgen van de wet zal zijn dat laster op basis van ras – die al strafbaar is – ook door het OM in grotere mate dan voorheen vervolgd kan worden.
Weddenschap 
Ik durf op 10.000 Svenska kronor en mijn verzameling Zweedse modellentijdschriften het volgende te wedden: ga vanaf één januari naar Zweden op vakantie voor twee weken. Maak daar een site en schrijf met Zweedse chocoladeletters: “De immigratie is kut! Arresteer me!” Als een razziapolizei ’s nachts je deur intrapt, krijg je mijn geld en mijn plaatjes.
Extra garantie
 Als je in Stockholm uit je bed wordt gelicht, heb je nog een garantie: je kan altijd naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stappen. Dit Hof zal je binnen een mum bevrijden, je een vette vergoeding toekennen en Karel XVI Gustaaf van Zweden vertellen de wet te schrappen. Want het Hof schrijft in het factsheet over haatzaaien het volgende:
The authors of the European Convention on Human Rights sought to establish an institutional framework based on democratic values in order to overcome extremism . The European Court of Human Rights has identified a number of forms of expression which are to be considered offensive and contrary to the Convention (including racism, xenophobia, anti-Semitism, aggressive nationalism and discrimination against
minorities and immigrants). However, the Court is also careful to make a distinction in its findings between, on the one hand, genuine and serious incitement to extremism and, on the other hand, the right of individuals (including journalists and politicians) to express their views freely and to ‘offend, shock or disturb’ others.” [vet in het origineel]
Dus het Hof zal jouw vrijheid van meningsuiting en vooral je recht op kritiek beschermen.
Haatzaaien
 Als je de reacties onder Van Rossem leest, zie je dat hij tot haat aanzet. Sommigen praten over wapens en opstand, over ‘enorme, pan-europese burgeroorlog’. Of: ‘een oorlog tegen de onderdrukkers van de EU en de islam is niet gewenst maar zal op niet al te lange termijn vanzelf onvermijdelijk blijken te zijn.’ Van Rossem stimuleert dit soort gedachten.
Advies
 GeenStijl-ers vergelijken zichzelf met Darwin, Columbus en Copernicus. Dus zij streven naar dezelfde wetenschappelijke zuiverheid. Daarom veronderstel ik dat Van Rossem niet bewust haat wil zaaien en adviseer hem het volgende: • Doe je huiswerk journalist.
 • Tik geen stukjes op basis van derdehands-informatie.
 • Zoek de oorspronkelijk bron. Bijvoorbeeld vertaal het wetsvoorstel met google translate.
 • Mocht je nog twijfels hebben, laat een vertaler de zeven pagina’s van het voorstel vertalen, of alle vijfenzeventig pagina’s met commentaar. 
• Laat twee deskundigen de vertaling voor je interpreteren. Bijvoorbeeld een Nederlandse en een Zweedse jurist. 
• Pleeg wederhoor; vraag de initiatiefnemers waar de wet over gaat.
Want het is niet mijn plicht om jouw werk te doen. En valse informatie is nooit kritiek op immigratie.

Meer over:

opinie, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.