Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Iedereen aan de Ritalin?
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Felle voor- en tegenstanders van behandeling, maar ook veel discussie over de diagnose. Bestaat het nu wel of bestaat het niet? Onderzoekers komen nu met iets geheel nieuws aanzetten. ADHD-medicijnen zouden niet alleen zorgen dat de kinderen het beter op school doen, maar het zou ook zorgen voor minder criminaliteit. Hoera?
ADHD wordt gekenmerkt (voor diegenen die het niet weten) door impulsiviteit, hyperactiviteit en moeite de aandacht ergens lang bij te houden. Het zijn lastige gedragskenmerken en de vraag is of het een ziekte genoemd kan worden, maar daar gaat het niet om, want in de huidige samenleving zijn dat eigenschappen die op school, op je werk en in relaties lastig kunnen zijn. Het kan leiden (hoeft natuurlijk helemaal niet) tot leerproblemen, spijbelen, meer ongevallen op het werk, spanningen. En ja dan is de kans ook wat groter dat je in aanraking komt met drankmisbruik, drugs en de politie.
ADHD-medicijnen zorgen voor meer concentratie en dat is de reden dat kinderen het wat beter op school gaan doen. Zo zelfs dat een grote denktank in het Verenigd Koninkrijk het oneerlijk vindt dat kinderen zonder ADHD die medicijnen niet krijgt, want je hebt toch zeker recht op gelijke kansen.
Zweedse onderzoekers analyseerden gegevens van 25.600 mensen met ADHD en de gegevens van Justitie tussen 2006 en 2009. Daaruit bleek dat mannen 32 procent minder kans hadden met politie in aanraking te komen gedurende de perioden dat ze voor ADHD behandeld werden en bij vrouwen en meisjes met ADHD die behandeld werden was het 41 procent.
De onderzoekers hebben alleen maar mogelijke samenhang vastgesteld en zullen nog een hoop werk hebben het preciezer te duiden. Het interessante van het onderzoek is echter dat je ziet dat er steeds meer plek blijkt te zijn voor het gebruik van medicijnen en het maatschappelijk functioneren. Medicijnen worden in toenemende mate middelen om mensen met hun omgeving te verzoenen, waardoor ze beter gaan functioneren. In ernstige gevallen kan ik me daar wel iets bij voorstellen, maar waar komen de grenzen te liggen? Komt er ooit een tijd waarin Opstelten gaat eisen dat ieder kind adhd medicijnen slikt om de misdaad terug te dringen? En wil Jet Bussenmaker Ritalin voor elke scholier voor betere CITO-toetsen en betere kansen voor iedereen?