Joop

ADHD? Pfff, een slagveld aan meningen

  •  
02-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_boekivan_10.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Iedereen aan de Ritalin?
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Felle voor- en tegenstanders van behandeling, maar ook veel discussie over de diagnose. Bestaat het nu wel of bestaat het niet? Onderzoekers komen nu met iets geheel nieuws aanzetten. ADHD-medicijnen zouden niet alleen zorgen dat de kinderen het beter op school doen, maar het zou ook zorgen voor minder criminaliteit. Hoera?
ADHD wordt gekenmerkt (voor diegenen die het niet weten) door impulsiviteit, hyperactiviteit en moeite de aandacht ergens lang bij te houden. Het zijn lastige gedragskenmerken en de vraag is of het een ziekte genoemd kan worden, maar daar gaat het niet om, want in de huidige samenleving zijn dat eigenschappen die op school, op je werk en in relaties lastig kunnen zijn. Het kan leiden (hoeft natuurlijk helemaal niet) tot leerproblemen, spijbelen, meer ongevallen op het werk, spanningen. En ja dan is de kans ook wat groter dat je in aanraking komt met drankmisbruik, drugs en de politie.
ADHD-medicijnen zorgen voor meer concentratie en dat is de reden dat kinderen het wat beter op school gaan doen. Zo zelfs dat een grote denktank in het Verenigd Koninkrijk het oneerlijk vindt dat kinderen zonder ADHD die medicijnen niet krijgt, want je hebt toch zeker recht op gelijke kansen.
Zweedse onderzoekers analyseerden gegevens van 25.600 mensen met ADHD en de gegevens van Justitie tussen 2006 en 2009. Daaruit bleek dat mannen 32 procent minder kans hadden met politie in aanraking te komen gedurende de perioden dat ze voor ADHD behandeld werden en bij vrouwen en meisjes met ADHD die behandeld werden was het 41 procent.
De onderzoekers hebben alleen maar mogelijke samenhang vastgesteld en zullen nog een hoop werk hebben het preciezer te duiden. Het interessante van het onderzoek is echter dat je ziet dat er steeds meer plek blijkt te zijn voor het gebruik van medicijnen en het maatschappelijk functioneren. Medicijnen worden in toenemende mate middelen om mensen met hun omgeving te verzoenen, waardoor ze beter gaan functioneren. In ernstige gevallen kan ik me daar wel iets bij voorstellen, maar waar komen de grenzen te liggen? Komt er ooit een tijd waarin Opstelten gaat eisen dat ieder kind adhd medicijnen slikt om de misdaad terug te dringen? En wil Jet Bussenmaker Ritalin voor elke scholier voor betere CITO-toetsen en betere kansen voor iedereen?
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het weetje van zaterdag nalezen: Mannen en vrouwen; zelfde wereld, totaal andere kijk Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

BasVV
BasVV2 dec. 2012 - 13:00

Je kunt dit soort onderzoeken misschien maar beter niet onder de aandacht brengen. Je brengt mensen nog op gedachten:-)

CliffClavin1993
CliffClavin19932 dec. 2012 - 13:00

Ik ben het helemaal eens met je scepsis, Ivan. En voor zover ik weet gebruiken nu al talloze 'normale' studenten in de U.S.A. Ritalin en verwante produkten om hun prestaties te verhogen. Doping voor het brein, zogezegd, en in mijn optiek volkomen ontoelaatbaar. Je wordt zo slaaf van een bepaalde maatschappij-inrichting, waarin scoren hoger aangeslagen wordt dan levenskwaliteit (welzijn), en ook hoger dan je tevredenheid met wat je eigenlijk doet, qua studie, of werk. Dat is in zichzelf ziek. Kenmerkend voor een bepaalde ideologie, niets meer dan dat. Naar ik begrepen heb uit de vakliteratuur wordt ADHD als een heuse aandoening gezien. Volgens mij ligt ze ergens in het ICD-spectrum (de groep van zogenaamde 'impulse control disorders'). Tegelijkertijd acht ik het heel goed mogelijk dat het een tijdgebonden ziekte is, daarmee bedoel ik: je hebt wellicht een genetische aanleg, bijvoorbeeld in de zin van: je hebt pech, want je hebt een aantal puntmutaties in je DNA, die je heel vatbaar maken voor zekere jeugdervaringen. Bijvoorbeeld: veel stress in het ouderlijk huis, vroege echtscheiding, uithuisplaatsing, veel te weinig aandacht, al te vroege scheiding van de natuurlijke moeder ('early maternal separation', een beruchte aanjager van latere zware depressie), en misschien ook wel: je ouders zetten je al lang voor je derde levensjaar elke ochtend voor de televisie. Dat laatste wordt momenteel heftig gekritiseerd door Susan Greenfield, een Britse neurowetenschapper in Oxford, en naar mijn gevoel heeft ze gelijk. Je mag ook best eens je intuïtie laten spelen. Helaas vallen dan weer de alfamannetjes in diezelfde discipline mw. Greenfield aan, omdat ze onvoldoende hard bewijs zou overleggen. Dat is tragisch. Harde wetenschap is niet alleenzaligmakend. In onze tijd geloven veel mensen, ook vakmensen, dat. Een misverstand. Het hele opvoedingsproces heeft veel meer met intuïtie te maken, en met gevoel, dan met een rekenmachientje en een reeks tabellen. Charles Dickens schreef 'Hard Times', een geniale aanval op het Utilitarisme van zijn tijd (Jeremy Bentham en consorten); een griezelige wereld waarin alleen 'hard facts' de dienst uitmaakten.

Rootman
Rootman2 dec. 2012 - 13:00

Ik hen ADHD en heb ca. 20 jaar Ritalin gebruikt. Geen wondermiddel, maar vooral tijdens wat meer uitdagende situaties een enorme hulp. Sinds 2 jaar doe ik het anders: Ik koop een portie 'speed' (generic amphetamine- 'Adderall') voor E 10.- bij een dealer. Normaal gesproken moet dit goed zijn voor een avond. Ik doe er echter ca. 3 mnd mee, en het werkt net zo goed als Ritalin!

turbo10a
turbo10a2 dec. 2012 - 13:00

De belangrijkste verklaring voor de ADHD-epidemie is volgens Trudy Dehue, hoogleraar theorie en geschiedenis van de psychologie in Groningen, dat mensen het beste willen voor hun kind in een maatschappij waar de prestatie-eisen steeds groter worden. „Kinderen moeten in westerse samenlevingen, net als volwassenen, al heel jong presteren”, zegt Dehue. „Als je daar als ouder niet alles aan doet, faalt het kind en faal jij mee. Nu de biologie maakbaar lijkt te zijn geworden, is die ook je eigen verantwoordelijkheid.” Dehue wil het ADHD-probleem niet bagatelliseren. „Er zijn kinderen en volwassenen die werkelijk grote gedragsproblemen hebben. Maar daarnaast geldt dat er veel stoornissen onder het begrip ADHD zijn ondergebracht die daar eigenlijk niet thuishoren.’’ Het andere deel van de verklaring voor de ADHD-epidemie is dat de psychiatrie een hechte band is aangegaan met de farmaceutische industrie. „Die komt het goed uit als gedragsproblemen het imago van een ziekte hebben. Een psychiater die zich door een bedrijf laat betalen, zal zelf denken dat hij of zij desondanks een onafhankelijke mening heeft; maar ik zie hen soms regelrecht reclame maken, verpakt als wetenschappelijke feiten.”