Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

ADHD-ers met medicijnen vaker gekeurd voor rijbewijs

  •  
04-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
jochem_meyer.jpg
[Video] Ook al verbetert het medicijn de rijvaardigheid
Uit onderzoek blijkt dat medicijnen tegen ADHD de rijvaardigheid van ADHD-patiënten verbeteren. Toch moeten mensen die deze medicijnen slikken vaker gekeurd worden volgens het CBR.
Psychiater en ADHD specialist Sandra Kooij:  
Mensen met ADHD zijn chaotisch, impulsief en snel afgeleid. En dit zijn aspecten die in het verkeer kunnen leiden tot meer ongelukken. En dat is ook zo, want adolescenten met ADHD veroorzaken drie tot vier keer zoveel ongelukken dan normaal. Maar verschillende onderzoeken tonen aan dat medicijnen zoals Ritalin de rijvaardigheid van deze mensen juist aanzienlijk verbeteren.
Ook vrachtwagenchauffeur Marcel van Poppelen heeft al jaren baat bij medicijnen tegen zijn ADHD. Hij rijdt al tien jaar schadevrij maar moet toch vaker gekeurd worden dan zijn collega’s. Vrachtwagenchauffeurs worden iedere vijf jaar gratis gekeurd voor een verlenging van het rijbewijs. Marcel moet ieder jaar gekeurd worden door een psychiater en soms een extra rijtest doen. De kosten hiervan zijn voor zijn rekening, en die kunnen tot wel 500 euro oplopen.
Peter Pakvis van Impuls, de belangenvereniging van mensen met ADHD, is kritisch over de psychiatrische keuringen:
Het is eigenlijk onduidelijk wat er in de spreekkamer gebeurt. De ene keer is er sprake van een uitgebreide keuring, de andere keer staat iemand na een kort en luchtig gesprek weer buiten. We zijn niet tegen een keuring vooraf, maar bij goed verloop moet een rijbewijs voor tien jaar worden verstrekt net als bij een normaal iemand.
Ook Sandra Kooij zet vraagtekens bij het nut van extra controles en rijtesten voor ADHD’ers die medicijnen slikken. ‘’Zoals gezegd zorgen die medicijnen er juist voor dat je beter gaat rijden.’’ 
De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie brengt binnenkort op basis van nieuw wetenschappelijk onderzoek advies uit aan het ministerie van Infrastuctuur en Milieu. 

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort4 apr. 2011 - 18:48

Wie heeft dit verzonnen? Wat een bizarre maatregel.

eeweew
eeweew4 apr. 2011 - 18:48

Wie heeft dit bedacht, En is dit niet weer een typisch voorbeeld van het negeren van wetenschap? Wat ik me ook afvraag, het is toch zo dat als deze mensen volwassen zijn en medicatie gebruiken er geen enkele reden is om aan te nemen dat er iets aan die situatie veranderd. ADHD is een progressieve ziekte! Ze zullen dit toch niet om geld te verdienen. Maar is dit een nieuwe situatie? Of speelt dit al jaren en is er iemand opgestaan die het nu aankaart? Als het eerste het geval is is het nog absurder.

Yggdrasil
Yggdrasil4 apr. 2011 - 18:48

En daarom ben ik dus een tegenstander van het elektronisch patiëntendossier. Ik doe dus ook geen mededelingen omtrent gebruik van Ritalin en ben dat ook niet van plan om te gaan doen.

JoopSchouten
JoopSchouten4 apr. 2011 - 18:48

THet is altijd lente in de ogen van de apothekersassistente...

Wereldvreemd
Wereldvreemd4 apr. 2011 - 18:48

Misschien maar gewoon stoppen met slikken? Het is immers vooral mijn omgeving die voordelen heeft van mijn medicijnen.. Ik doe mijn werk beter, ik ben attenter, alert.. Maar ik betaal me scheel aan die medicijnen. Ritalin wordt geheel vergoed, maar die moet je om de zoveel uur slikken.. niet handig voor een adhd=er, dus ik slik dure langwerkende medicijnen, maar die worden maar deels vergoed.. daar heb ik dan ook een aanzienlijk duurdere verzekering voor af moeten sluiten. En nu, omdat ik "veiliger" ben voor anderen, zou ik vaker gekeurd moeten worden.. op eigen kosten. Als ik tenminste eerlijk ben, dan.. En dan ben ik wereldvreemd..

Yggdrasil
Yggdrasil4 apr. 2011 - 18:48

Ik ga de discussie over ADHD niet opnieuw voeren want voor je het weet komt er weer een simpele ziel mij vertellen dat het een voedselallergie is of dat ADHD het gevolg is van het nuttigen van magnetronmaaltijden en aan dat soort simplisme heb ik geen behoefte. Het gebruik van Ritalin van ADHD'ers in het verkeer heeft alleen maar voordelen maar er is meer. Ritalin is geen geneesmiddel, je wordt er niet beter van, Ritalin helpt alleen maar om de concentratie te verbeteren maar heeft ook maar een beperkte werking in tijd, het werkt maar een paar uur ergo wanneer men verzint dat Ritalingebruik bij automobilisten ongewenst is dan gebruik ik het toch niet. Ik heb natuurlijk ook het voordeel dat ik enkel op de weg ben voor plezier gebruik, ik ben dus nooit zakelijk onderweg en ik zit ook niet dagelijks op de weg en op die momenten kan ik dus rustig Ritalin gebruiken. Ik vraag mij wel weer af waar die focus op ADHD'ers nu in enen weer vandaan komt, wat te denken bijvoorbeeld van mensen die anti-depressiva slikken, is een zwaar depressief iemand wel een goede chauffeur, of iemand die pilletjes slikt voor hartritme-stoornissen. Wat te denken van diabetici of epileptici en zo kan ik nog wel wat meer voorbeelden verzinnen. Trouwens zo door geredeneerd zou iedereen die af en toe wel eens medicijnen gebruikt dus extra gekeurd moeten worden, waarom dus die focus nu op ADHD. Of gaat het uiteindelijk gewoon om de marktwerking in de zorg en is het niets meer dan het aanboren van nieuwe markten.

ErnsTT2
ErnsTT24 apr. 2011 - 18:48

Ah nu ze het EPD er niet doorkrijgt om zo de Apothekers hun oude Ezeltje Strekje terug te geven probeert ze het zo... Want het gaat er straks alleen nog over dat die mensen niet meer met het kortwerkende Ritlain, maar alleen nog met het 54€ permaand extra kostende Concerta®, want dat werkt een hele dag lang... http://www.nu.nl/algemeen/2455808/schippers-wil-avondopening-dokter-en-apotheek.html Het gaat durf ik mijn ADD onder te verwedden gewoon om de teruglopende inkomsten van de Medische industrie nu Methylfenidaat vrij is van patentrecht en de inkomsten van meneer de pillendraaier teruglopen, maar Concerta® van meneer Janssen is nog tor 2018 een Ezeltje Strekje voor de Pharmaceutische industrie (en dus de Apothekers) Terwijl Methyfenidaat het verkeer juist veeeeel veiliger maakt ! [quote] Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 70-80% van de kinderen met ADHD positief reageert op methylfenidaat waarbij aandachtstekort, hyperactiviteit en impulsiviteit aanzienlijk minder worden. Ook is vastgesteld dat ADHD'ers die goed op de medicatie zijn ingesteld minder behoefte hebben aan drugsgebruik/misbruik, ***omdat de werkzame stoffen het effect van de drug overbodig maken*** Jonge mensen die methylfenidaat slikken of geslikt hebben blijken niet vaker dan anderen verdovende middelen te gaan gebruiken, integendeel, tijdige behandeling van ADHD blijkt het risico op latere verslavingsproblematiek juist sterk te verminderen [/quote] Kortom, ze zou zich beter richten op de echte verslaafden in het verkeer, en dan niet zozeer de drugsverslaafden, maar de communicatie verslaafden, want er vallen meer slachtoffers door bellen en SMS en in het verkeer dan door ADHD. Het onderzoek waar naar verwezen word waaruit zou blijken dat juist ritalin gebruikers meer ongelukken zouden veroorzaken zou ik graag zien, want dat kan kan gewoon niet waar zijn, juist zonder ritalin is een ADHDer een groter risico. Ofschoon het grootste risico niet zozeer de te actieven, maar eerder de in slaap sukkelende bestuurders zijn, die op hun voorgangers klappen...

Sariman
Sariman4 apr. 2011 - 18:48

> "Het gros van de mensen die gediagnosticeerd wordt met ADHD slikt daar medicamenten voor, zo kun je dus makkelijk bepalen wie je moet checken, de mildere gevallen hebben geen medicamenten nodig." < Er staat vermeld in het artikel dat er om en nabij 400.000 mensen met ADHD zijn in nederland, waarvan er maar 40.000 medicatie slikken. Dus het gros neemt geen medicatie. Het feit dat ze weten dat er 400.000 ADHD'ers zijn, houdt dus in dat deze wel zijn gediagnotiseerd. Maar het gros kiest er gewoon voor om geen medicatie te nemen, vaak omdat men het eng vindt (oordeel uit eigen ervaring met ADHD'ers). De kleine groep die dus wel medicatie neemt, zijn dus de gene die juist zo goed mogelijk willen omgaan met hun ADHD en niet zo zeer De Ergste gevallen. Dat de medicatie een negatief effect kan hebben op je rijgedrag, trek ik ook ten sterkste in twijfel. In amerika krijgen piloten van de luchtmacht dextroamfetamine pillen ("Go Pills") voor lange missies, zodat ze alert en gefocussed blijven. En ADHD is GEEN ziekte maar een differentie van de hersenen. Ziekten kan men (in veel gevallen) genezen, een differentie kan hooguit alleen maar (eventueel) bijgeschaafd worden.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman4 apr. 2011 - 18:48

Het is natuurlijk wel lekker lucratief voor het CBR, en voor al die zorgverleners die vanwege de marktwerking hun best moeten doen zoveel mogelijk omzet te draaien. De enigen die er *niet* bij gebaat zijn, zijn de ADHD-ers zelf. Zij dragen bij aan een nutteloze toename van het BPM. Voor het kabinet Rutte maakt het echt geen zak uit wie die toename betaalt, en of zo'n toename enige zin heeft. Ik geloof er, met andere woorden, niets van dat deze belachelijke regel zal worden opgeheven.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman4 apr. 2011 - 18:48

Ehhh, BNP...

ErnsTT2
ErnsTT24 apr. 2011 - 18:48

Laat ze liever eens werk maken van de keuring van de Politie, die veroorzaken *aantoonbaar* veel ongelukken, en zouden juist het voorbeeld van goed rijgedrag moeten zijn... [quote] AMSTERDAM - Slechts zestienhonderd agenten hebben de afgelopen jaren een verplichte opfriscursus gevolgd om het eigen rijgedrag te verbeteren. Op een totaal van dertigduizend is dat veel te weinig, zegt politievakbond ACP dinsdag in De Telegraaf. Het streven van voormalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) was dat alle agenten eens in de drie jaar een proeve van bekwaamheid afleggen. Politiewagens zijn namelijk relatief vaak betrokken bij een ongeval. In 2008 en 2009 waren er ruim negentienduizend ongevallen waarbij schade aan een politiewagen ontstond. [/quote] Wel grappig hoe het ene nieuwsbericht het andere totaal ondersneeuwt, terwijl dat gebrek aan rijvaardigheid bij de politie al decennia een groot probleem vormt, al in de jaren 80 bleek juist de Politie grootveroorzaker van ongelukken, in de Maastad werden zelfs de Sub-Urbans eruit gedaan omdat die de Agenten tot nog risicovoller rijgedrag verleidden... Onderstaande titel geeft niet mijn mening weer btw. http://www.autoblog.nl/archive/2010/12/19/vroeger-had-de-politie-tenminste-toffe-autos Na een aantal dodelijke ongelukken met deze monsters werden ze vervangen door auto's die beter bij de rijvaardigheid van de gemiddelde agent aansloot, een volkswagenbusje :-)

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs4 apr. 2011 - 18:48

"Laat ze liever eens werk maken van" Maar natuurlijk! Laat ze eerst maar eens boeven gaan vangen. En Jantje rijdt ook heel onveilig. De eeuwige litanie van de beroepsverantwoordelijkheidafschuivers (3x woordwaarde).

[verwijderd]
[verwijderd]4 apr. 2011 - 18:48

>Vrachtwagenchauffeurs worden iedere vijf jaar gratis gekeurd voor een verlenging van het rijbewijs. < Dat ligt eraan hoe oud je bent hoe vaak je gekeurd wordt, de kosten zijn voor de werkgever als je in vast dienstverband bent. ++++++++++++++++ http://arbonova.nl/keuring/vrachtwagenchauffeur.htm 2b: Bij voortduring van het dienstverband dient de werkgever de werknemer iedere 5 jaar te laten keuren (de PAGO-keuring) door een daartoe bevoegde arts. Deze verplichting geldt ook voor het administratieve en leidinggevende personeel vanaf 40 jaar. De zwaarte van de keuring is afhankelijk van de risico's verbonden aan de functie. CAO-partijen zullen bewerkstelligen dat een gecombineerde rijbewijs/PAGO-keuring wordt aangeboden. 2c: In afwijking van lid 2b dienen werknemers vanaf 50 jaar, indien zij daarom verzoeken, ieder jaar gekeurd te worden. 2d: De kosten van de PAGO-keuringen en van eventuele op grond daarvan te treffen maatregelen en de kosten van de gecombineerde rijbewijs/PAGO-keuring zijn voor rekening van de werkgever, tenzij daarin wettelijk op andere wijze wordt voorzien. Ten aanzien van de loonbetaling wordt in dit verband verwezen naar artikel 65 lid 1 sub l. Hieruit voortvloeiende CAO verplichtingen in de praktijk: * · Werknemers worden bij in dienst treding en vervolgens 1x per 5 jaar gekeurd; * · Administratief en leidinggevend personeel 1x per 5 jaar vanaf 40 jaar; * · Werknemers van 50 tot 59 jaar steeds 1x per 3 jaar; * · Werknemers vanaf 59 jaar steeds 1x per jaar. +++++++++++++++++++++

1 Reactie
Harmen2
Harmen24 apr. 2011 - 18:48

In loondienst dus, dat geldt niet voor al die chauffeurs die niet in loondienst zijn en ieder jaar €250,- moeten neerleggen voor een psychiater.

[verwijderd]
[verwijderd]4 apr. 2011 - 18:48

Het gaat er niet om dat mensen die die medicijnen slikken vaker gekeurd moeten worden maar mensen met ADHD. En vaak is bij vaststelling van ADHD het resultaat dat er medicijnen geslikt zullen gaan worden. Maar de intentie is, en in mijn ogen geheel terecht, dat mensen met ADHD vaker gekeurd worden en niet de mensen die medicijnen slikken om de effecten van ADHD onder controle te houden, daar zit een essentiële nuance.

5 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman4 apr. 2011 - 18:48

[Maar de intentie is, en in mijn ogen geheel terecht, dat mensen met ADHD vaker gekeurd worden en niet de mensen die medicijnen slikken om de effecten van ADHD onder controle te houden, daar zit een essentiële nuance.] Wat een onzin! Waarom zou keuren "de effecten van ADHD onder controle houden"? Je kunt hoogstens constateren of iemand z'n medicijnen heeft geslikt, op de ochtend van de keuring. Wil je daarmee controleren dat iemand met ADHD z'n medicijnen slikt, dan zou je elke dag (bij Concerta) of elke paar uur (bij Ritalin) moeten "keuren". Het is bovendien zo dat de diagnose ADHD geen enkel effect heeft op de geldigheid van je rijbewijs. Alleen bij het slikken van medicijnen tegen ADHD moet je je laten keuren. Al jaren is bekend dat dat onzin is. Ook Eurlings was al bezig die overbodige regel af te schaffen. Het brengt geld in het laatje van het CBR en van psychiaters, that's all...

ErnsTT2
ErnsTT24 apr. 2011 - 18:48

[Mensen die ADHD hebben en medicatie slikken moeten iedere drie jaar gekeurd worden door een psychiater voor verlenging van het rijbewijs.] Eerst lezen dan reageren, en niet je eigen waarheid gaan verzinnen, immers mensen die geen medicamenten slikken hoeven de test niet te ondergaan, die komen niet in het bakje te testen, die rijden gewoon ADHD rond zonder dat iemand daar weet van heeft. Uit de antwoorden van Carla Peys : [quote] Het voorstel is om de gehele Regeling eisen geschiktheid 2000 kritisch tegen het licht te houden en te bekijken waar de het medisch verantwoord is om de regeling persoon gerichter te maken. Bovendien zal een procedure worden ontworpen, zodat kleinere wijzigingen, bijvoorbeeld voortvloeiend uit nieuwe inzichten of beschikbaar komen van bepaalde hulpmiddelen, sneller dan voorheen kunnen worden doorgevoerd. Hierbij wordt gedacht aan eenzelfde constructie als waarvoor is gekozen bij de aanpassing van de regeling voor Ritalin en de Implanteerbare Cardioverter Defibrillator. [/quote] https://zoek.officielebekendmakingen.nl/dossier/29398/kst-29398-10?resultIndex=293&sorttype=1&sortorder=4 Zoals je ziet een zelfs specifiek op Ritalin gerichte regel, die dus nog eens voorbijgaat aan de vele andere merknamen van Methylfenidaat... Ik hoef dus niet gekeurd te worden, omdat ik Concerta gebruik, en nota bene zelf Rij-Instructeur ben... http://onderhoud.luiemotorfiets.net/NL/fotoboekgifs/21432_646_1171025990.jpg Netjes gemeld dat ik dus Aspeger met ADD ben, en dat blijkt geen probleem te zijn, mits je aan de gestelde eisen voldoet.

ErnsTT2
ErnsTT24 apr. 2011 - 18:48

Nou nou, de heren van het ministerie zijn wel erg snel, nu is de link alweer dood... https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20022003-486.html?zoekcriteria=%3fzkt%3dEenvoudig%26pst%3d%26vrt%3dritalin%2brijvaardigheid%26zkd%3dInDeGeheleText%26dpr%3dAfgelopenDag%26sdt%3dDatumBrief%26ap%3d%26pnr%3d1%26rpp%3d10&resultIndex=3&sorttype=1&sortorder=4 Zoek zoek... http://www.cbr.nl/brochure/ADHD.pdf Eeens kijken hoe lang het duurt voordat ze die weg gecensureerd hebben :-)

ErnsTT2
ErnsTT24 apr. 2011 - 18:48

Ter aanvulling van het eerder gestelde: [quote] Van de huidige regeling kan derhalve gezegd worden dat deze tot de – ongerijmde – uitkomst leidt dat iemand die ziekte-inzicht toont en zich laat behandelen niet toegelaten wordt tot het gemotoriseerde verkeer. Daarentegen wordt degene die zich niet laat behandelen veelal geschikt verklaard, omdat de regelgeving nauwelijks mogelijkheden biedt tot ongeschiktverklaring op grond van onbehandelde ADHD. [/quote]

jeroen35
jeroen354 apr. 2011 - 18:48

hallo, Graag zou ik als ervaringsdeskundige even wat kwijt willen over deze keuring. ik heb zelf adhd en ik ben gekeurd door een psychiater nu die hele keuring is een wassen neus complete onzin. het kost je 225 euro en met een 10 minuten sta je weer buiten. Ik zou daarom graag zien dat deze keuring er af gaat omdat het namelijk echt waar is dat wij adhd ers beter rijden dan mensen zonder adhd. dat is wetenschappelijk bezwezen. En ik durf echt hard op te zeggen dat het in mijn geval echt zo is. ik ben chauffeur van beroep en door deze eigenschap zien wij wel veelmeer dan anderen,de medicatie krijg je via een psychiater en deze zal je toch geen medicatie voor schrijven als hij weet dat je chauffeur bent wat de rijvaardigheid KAN beinvloeden ik weet dat er chauffeurs zijn die een hersenbloeding hebben gehad en die nu weer zonder keuringen verder mogen rijden of dat nu zo verantwoordelijk is kan men ook betwijfelen. Vind het daarom ook erg jammer en vervelend dat men adhd ers altijd negatief benaderen. Er staat zoveel op het internet over adhd. met de juiste medicatie kan een adhd zeer produtief zijn en als hij zijn werkplek heeft gevonden is deze werknemer leergierig en energiek spontaan en altijd bereid om iets extra te doen. Kijk eens op de site van balans de belangen vereniging Ik kan met deze medicatie goed mijn werk doen en vind het daarom zeer kwestend dat men zo over adhd praat. Wij zijn zeer goede bekwame mensen in het vak wat wij uitoefen. Ik hoop oprecht dat deze mail niet te vel overkomt want dat is zeer zeker niet de bedoeling ik wil daarom niemand iets verwijten over wat ze hebben geschreven hoop wel dat men op het internet meer over adhd gaat opzoeken en ook de positieve kanten van adhd wil lezen want die zijn er ook. vriendelijke groet jeroen