Joop

Adempauze in strijd om CO2-opslag Barendrecht

  •  
13-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
panda300_01.jpg
Besluit wordt overgelaten aan nieuw kabinet … Kees Vendrik (GroenLinks): 'Slag gewonnen'
Het omstreden besluit om CO2 op te slaan onder een woonwijk in de Zuidhollandse plaats Barendrecht wordt niet door het demissionaire kabinet genomen. Dat heeft minister Van der Hoeven aan de Tweede Kamer laten weten. Wel wordt doorgegaan met procedures om de opslag mogelijk te maken.
 Het besluit wordt uitgesteld omdat de Kamer minister Van der Hoeven heeft opgedragen geen onomkeerbare besluiten te nemen voor wat betreft de opslag in Barendrecht. Het project waarbij CO2 afkomstig van Shell in het industriegebied Botlek via een pijplijn in een leeg gasveld onder Barendrecht wordt gespoten is omstreden omdat onbekend is wat de gevolgen zijn. Het onderzoeksprogramma Zembla onthulde dat een kritisch wetenschappelijk rapport over de methode weg was gemoffeld. Over dat ‘verdwenen’ rapport wil de Kamer nog debatteren.
Het Agrarisch Dagblad tekent uit de mond van Kamerlid Esmé Wiegman (ChristenUnie) op dat de opslagproject nu feitelijk tot controversieel is bestempeld door het demissionaire kabinet.
Op Twitter reageert Kees Vendrik van GroenLinks verheugd: ‘Slag gewonnen. (…) Uitstel. Straks afstel?’
Eerder op Joop:
Zembla: ‘CO2-bom onder Barendrecht’
Gemoederen lopen hoog op bij bijeenkomst CO2-opslag Barendrecht

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Touche2
Touche213 apr. 2010 - 15:19

Mijn bevindingen mbt CO2-opslag kun je nalezen in het web-log OVERDRACHTELIJK. Zo is het waanzin om Shell ( met superwinsten) subsidie te geven om het afvalgas CO2 weg te moffelen. Als er al een gat in de markt is ( via het emissiestelsel hierheen halen van AL het Co2 uit NW-Europa) dan kan dat ook zonder de burger te belasten.

HansErren
HansErren13 apr. 2010 - 15:19

He dat is verrassend: Is Groen Links tegen een maatregel die CO2 in de atmosfeer vermindert? Barendrecht is een schoolvoorbeeld hoe een stel techneuten in een ivoren toren de gevoelens van de burger zwaar onderschatten: natuurlijk begin je geen pilot onder een woonwijk, ook al heb je nog zulke waterdichte bewijzen. Overigens ben ik van mening dat ondergrondse CO2-opslag te vergelijken is met een tsunami willen bestrijden met een emmer. Wat je hier onder de grond stopt, wordt in China 100 keer zoveel uitgestoten. En als je het gewoon in de atmosfeer laat is de helft over vijftig jaar toch al verdwenen. Als je echt iets aan CO2-uitstoot wil doen, en tegelijkertijd een betaalbaar alternatief voor aardgas wil creeren, als dat in Nederland over 30 jaar op is, dan is kernenergie goedkoper en schoner. Een win-win situatie noemen we dat.

1 Reactie
RolandBru
RolandBru13 apr. 2010 - 15:19

Wat Hans zegt. Daarnaast: What's in it for them, those poor Barendrechtians? Er zal, middels referenda, best wel een dorp te vinden zijn op het vlakke land dat geen bezwaar heeft tegen een windmolenpark naast hun voordeur als je tenminste de deal completeert door inwoners van dat dorp structureel minder voor hun energie te laten betalen. Overigens is windenergie een onznnig idee dat bestaat bij de gratie van subsidies. Denken we dat de autofabrikanten 120 jaar geleden een ontwikkelingssubsidie vroegen om de strijd te kunnen aanbinden met die vermaledijde paard-en-wagens? Dacht het niet: dat waren ondernemers die een gat in de markt zagen en er voor gingen.