Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

AD slaat de plank mis; Sinterklaas wordt níet éxtra beveiligd

  •  
15-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_Sinterklaas_politie_bw14_300.jpg
Politie: Alle grote evenementen worden beveiligd, Sinterklaasintocht net zo goed ... AD noemt anti-pietactivisten 'relschoppers'
De intocht van Sinterklaas zou dit jaar ‘historisch in negatieve zin’ zijn vanwege extra beveiliging voor de Sint. Dat schrijft althans het AD vrijdag. Onzin, zegt de woordvoerder van de Nationale Politie. ‘Bij elk groot evenement, of dat nu carnaval of de huldiging van Ajax is, wordt er extra politie ingezet.’
De politie gaat dit jaar niet anders te werk dan voorgaande jaren, meldt de Volkskrant in reactie op het paniekerige artikel in het AD. Dat stelt onder andere dat in Amsterdam Zwarte Piet “niet mag worden uitgescholden”.
RTEmagicC_sint_300.jpg
De felle pietendiscussie van afgelopen weken is niet aan de politie voorbij gegaan. “Natuurlijk hebben wij kennisgenomen van de gevoeligheden rondom Zwarte Piet en het VN-rapport en weten dat de zaak gevoelig kan liggen”, zegt de woordvoerder in de Volkskrant. “Wij willen dat het feest voor iedereen op een prettige manier verloopt.”
Extra instructies over eventuele demonstraties heeft de Nationale Politie echter niet gekregen. Volgens het AD zouden  “sommige activisten in de hoofdstad hebben aangekondigd fel te willen protesteren”. Uit een rondgang op Facebook blijkt dat de actiegroep ‘Zwarte Piet Niet’ een dag vóór de intocht, op zaterdag 16 november, een vreedzaam protest wil houden op de Dam in Amsterdam. De actiegroep ‘Nederland Wordt Beter’ roept op tot een stille demonstratie tijdens de intocht.
Deelnemers wordt gevraagd om slechts met de rug naar de intocht te gaan staan of verkleed te gaan als Piet met roetvegen in plaats van zwarte schmink. Beide groepen activisten benadrukken dat het protest vreedzaam moet verlopen.
Video: AT5
Foto-cc: bw14

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

omaoeverloos
omaoeverloos15 nov. 2013 - 10:34

Bij de NSA is niets bekend over gewelddadige demonstranten tijdens de Sinterklaasintochten. Ook de afgeluisterde telefoongesprekken van de verzetsgroep van Q.G. kon niet worden opgemaakt dat er terroristische activiteiten gepland zijn. Toch zullen er morgen als voorzorg in Amsterdam 2000 drones worden ingezet. Ook zullen 600 lokpieten op strategische plaatsen worden geposteerd. Het Ministerie van Veiligheid advissert verder om kinderen onder de 12 jaar uit veiligheidsoverwegingen niet mee te nemen naar de feestelijke intocht van de Sint.

MichelReiziger
MichelReiziger15 nov. 2013 - 10:34

Het AD...de Telegraaf voro Rotterdam

msj_meijerink
msj_meijerink15 nov. 2013 - 10:34

AD: doet aan stemmingmakerij. Dat recht was toch alleen voorbehouden aan de Telegraaf, de Waarheid en de Tribune?

Grooteman2
Grooteman215 nov. 2013 - 10:34

En nu maar hopen dat als er honderdduizenden op de been zijn met Sinterklaas en Zwarte Piet, en slechts een handjevol tegen Zwarte Piet, dat ik die laatstgenoemden niet in het journaal zie. Percentage-gewijs gewoon het niet waard om een platform te krijgen. Maar ik zal wel ongelijk krijgen.

opgeheven
opgeheven15 nov. 2013 - 10:34

[Deelnemers worden gevraagd om slechts met de rug naar de intocht te gaan staan of verkleed te gaan als Piet met roetvegen in plaats van zwarte schmink. Beide groepen activisten benadrukken dat het protest vreedzaam moet verlopen.] Met deze vorm van demonstreren heb ik persoonlijk geen enkele moeite, dat moet kunnen want er moet ook voor deze mensen een mogelijkheid blijven hun mening of ongenoegen te uiten. Heel wat beter dan hoe Quinsy Gario het aanpakte en terecht werd afgevoerd.

2 Reacties
dino_radja
dino_radja15 nov. 2013 - 10:34

Hopelijk wordt het dit jaar wel mogelijk om je mening te uiten, en worden niet mensen opgepakt om vreedzaam protest zoals vorig jaar.

Diantha2
Diantha215 nov. 2013 - 10:34

Quincy Gario had een t-shirt met de tekst "Zwarte piet is racisme" aan en stond langs de optocht. Een t-shirt is reden tot afvoeren? Omdat de tekst u niet aanstaat? Enge maatschappij heeft u voor ogen..

JandeBoer2
JandeBoer215 nov. 2013 - 10:34

Is het AD door de Telegraaf overgenomen? En de Telegraaf wás al de grootste krant van Nederland. En maar trots zijn op die Superieure Nederlandse Cultuur!

1 Reactie
Andy40
Andy4015 nov. 2013 - 10:34

Bent u daar trots op? Ik overigens wel, heel trots zelfs

Sonia2
Sonia215 nov. 2013 - 10:34

["Wij willen dat het feest voor iedereen op een prettige manier verloopt."] Voor "iedereen"???

1 Reactie
Andy40
Andy4015 nov. 2013 - 10:34

Precies...bijna iedereen

[verwijderd]
[verwijderd]15 nov. 2013 - 10:34

Column van Simone van Saarloos is een van de meest waardevolle bijdragen tot nu toe: http://www.nrc.nl/simone/2013/11/15/lieve-kinderen/

1 Reactie
omaoeverloos
omaoeverloos15 nov. 2013 - 10:34

Tja, een column op een site die begint met een reclamefilmpje. Helaas, dan haak ik af.