Joop

'Het acuut stresssyndroom bestaat niet'

  •  
16-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Lichaam Mitch Henriquez terug naar Aruba

© 2015-11-06 00:00:00 AMSTERDAM - De sporen op het lichaam van Mitch Henriquez wijzen erop dat hij is overleden door het geweld dat agenten tegen hem hebben gebruikt bij zijn arrestatie in Den

Mitch Henriquez kan niet zijn overleden aan een acuut stress-syndroom omdat het niet bestaat. Dat stellen drie hoogleraren intensive care-geneeskunde en een betrokken cardioloog in het VPRO-radioprogramma Argos.
Het Openbaar Ministerie eist geen straf tegen de agenten die Henriquez mishandelden omdat zij niet bewezen achten dat het gebroken strottenhoofd, kapotte ribben, kapotte lever, kapotte geslachtsdeel en andere verwondingen zijn dood veroorzaakten. Het OM acht wel bewezen dat Henriquez overleed aan ‘acute stress’, een ‘syndroom’ dat in de wetenschappelijke literatuur helemaal niet terug te vinden is.
Volgens de cardioloog die Henriquez op de intensive care behandelde is de doodsoorzaak duidelijk:
Ik wil gewoon optimaal voor mijn patiënt gezorgd hebben. Mijns inziens was het absoluut geen acuut stress-syndroom. De oorzaak van overlijden was: te weinig zuurstof ten tijde van stress. En dat zuurstoftekort komt door de nekklem.
Ook Armand Girbes van het VU Medisch Centrum weerspreekt de conclusie van het OM:
Ik ben specialist in intensive care-geneeskunde, en ik ken die aandoening niet. Om het netjes te zeggen: het is niet een gedefinieerde ziekte of syndroom. In gewoon Nederlands: het bestaat niet. En je kunt niet aan iets overlijden dat niet bestaat.
Professor Jan Bakker van Columbia University las de beschikbare stukken waarop het oordeel van het OM is gebaseerd:
Maar daarin lees ik een redenatie in de trant van: ik zit op de Veluwe en hoor hoefgetrappel, dus dat zal wel een kudde zebra’s zijn – terwijl de meest voor de hand liggende conclusie wordt weggestreept. Je legt iemand een nekklem aan, gaat bovenop zijn borstkas zitten, drukt z’n buik op de grond en achteraf heeft die persoon allemaal bloeduitstortingen en breuken in het kraakbeen van de hals, en dat alles leidt tot de exotische diagnose van acuut stress-syndroom. Dat is een heel merkwaardige gedachtegang.
De forensisch patholoog die het lichaam van Henriquez onderzocht noemde als belangrijkste doodsoorzaak: ‘samendrukkend geweld op de hals’ als gevolg van de nekklem die door agenten werd toegepast. Die conclusie werd door het OM verworpen. Argos ontdekte dat een deskundigenrapport geschreven door de Leuvense hoogleraar gerechtelijke geneeskunde Wim van de Voorde, buiten het strafdossier is gehouden. Ook dit rapport, dat werd geschreven in opdracht van de advocaten van de beklaagde agenten, concludeert dat Henriquez vermoedelijk niet is overleden aan een acuut stress-syndroom.
Volgende week doet de rechter uitspraak in de zaak tegen twee van de vijf agenten die betrokken waren bij de gewelddadige arrestatie van Mitch Henriquez. Het OM acht mishandeling weliswaar bewezen, maar eist vrijspraak voor doodslag en dood door schuld. De agenten zouden al ‘ genoeg gestraft ‘ zijn.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (95)

Cliff Clavin
Cliff Clavin18 dec. 2017 - 18:48

Dit is, zo dunkt me, een waardevolle aanvulling bij dit onderwerp - http://www.frontaalnaakt.nl/archives/overleden-aan-een-verzinsel.html

Sifi2
Sifi218 dec. 2017 - 13:37

Het zou fijn zijn als de familie van Henriquez publiekelijk bekend zou maken dat ze zelf hun kansen om juridisch invloed uit te oefenen maanden geleden al hebben laten schieten. Er was een moment, het moment waarop de dagvaarding bekend werd, op dat moment hadden ze middels artikel 12 en met steun van deskundigen invloed kunnen proberen te hebben op de tekst van de dagvaarding. Ze hebben dit niet gedaan. Uit onkunde, of slecht geadviseerd, of om welke reden dan ook. Dat is niet an belang voor het vervolg van de rechtszaak. Het is dus niet alleen aan de Nederlandse rechtsstaat maar mede aan hun zelf te wijten dat de zaak loopt zoals die loopt. Uit respect voor de Nederlandse rechtsstaat zouden ze dat moeten doen.

1 Reactie
Sifi2
Sifi218 dec. 2017 - 13:55

Ik begrijp nu dat er wel een artikel 12 procedure is geweest, en dat de zaak, inclusief de meest recente deskundigen rapporten wordt doorgeleid naar het europese hof, en via die instantie een heropening van de zaak wordt getracht klaar te krijgen. Excuus voor mijn verkeerde weergave van de feiten.

RoosJ
RoosJ18 dec. 2017 - 9:05

Wat is miste bij dit onderzoek was een onderzoek of de betreffende agenten bekend stonden om hun rouwdouwerige aanpak. Dan gaat het meer om "we pakken die Henrique" wel even. Nogal bepalend voor de schuldvraag.

Bouwman2
Bouwman217 dec. 2017 - 10:07

God bestaat óók niet, maar dat zegt afgaand op de groei van zijn aanhang bij lange na niet voldoende om te overtuigen..

2 Reacties
Libertain
Libertain18 dec. 2017 - 14:18

("God bestaat óók niet,..") Het betreft hier ook niets anders dan een sterke geloofsovertuiging onder vele anderen. Misschien dan de rechter vragen om bij vonnis te bepalen dat God niet bestaat? Heb je ooit eraan gedacht?

johannn2
johannn218 dec. 2017 - 20:35

Ook recht bestaat alleen bij de kracht van het geloof erin. Overigens geldt dat ook voor de waarde van geld. .

west012
west01217 dec. 2017 - 9:07

Als de rechter het 'acuut-stress-syndroom' accepteert zou je voortaan ongestraft je schoonmoeders keel kunnen dichtknijpen, zelfs als het strottenhoofd kapot is kan je het nog over de boeg van het 'acuut-stress-syndroom' gooien. En dat geldt dan zowel je schoonmoeder als voor jou zelf natuurlijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 dec. 2017 - 5:58

Ik vind het sowieso belachelijk. Je kunt zo iedere moordverdachte vrijspreken want geloof maar dat alle slachtoffers acute stress ervaren als ze de keel dichtgeknepen wordt of de hersens ingeslagen. Dat wil niet zeggen dat dat de doodsoorzaak is. Dit is wat ik het noem, niet meer dan een vergezochte uitweg en schept een precedent voor de toekomst dat we niet willen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin17 dec. 2017 - 5:59

en het schept..

malou3
malou317 dec. 2017 - 5:05

Het is aan alle kanten zo over duidelijk dat deze man kapot is gemaakt door overmatig en buitensporig geweld.. Het "stress-syndroom" betreft slechts de partij die ontkent schuldig te zijn aan mishandeling en buitensporig geweld. Als een doekje voor het bloed aan de handen..

Sifi2
Sifi216 dec. 2017 - 23:59

Laat ik het nog eens proberen. Er zijn twee partijen in deze zaak, het OM en de agenten. Beiden zullen geen behoefte aan een hoger beroep hebben, de zaak wordt donderdag definitief afgesloten. Dan zijn er een aantal wetenschappers die vertellen dat het OM zich op verkeerde kennis baseert. Maar ze vertellen dat pas nadat de zaak inhoudelijk is afgesloten. Waarom dan pas. Waarom niet op het moment toen er nog invloed mogelijk was, toen de zaak nog inhoudelijk diende? Ik weet het niet. Kan iemand dit uitleggen? Dank

8 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin17 dec. 2017 - 14:24

@ Sifi - ik probeer het, maar ik kan de details van het onderzoek niet kennen. Goede wetenschap vraagt aandacht, geduld, en tijd. Rechtse geweldspolitiek is als de dood voor deze eigenschappen, net zoals zij altijd extreem bang is voor de waarheid. Dat is in mijn optiek de verklaring.

ton14024
ton1402417 dec. 2017 - 17:57

Omdat het ze toen niet gevraagd is. Misschien kunnen straks de ouders, Orde van advocaten, Amnestie International o.i.d. om cassatie vragen? Ik weet het niet. Misschien verwacht het OM dat we om vergeving smeken? Wat ik wel weet? Ik neig inmiddels naar anarchie.

Gare Raap
Gare Raap17 dec. 2017 - 20:20

Ok, zit u? Ze kenden het fenomeen niet todat ze er dankzij dit proces van hoorden. Laat maar even inzinken.

Sifi2
Sifi217 dec. 2017 - 21:58

Ton, cassatie kan alleen door de juridisch betrokken partijen worden aangevraagd, maar pas nadat het hoger beroep heeft gediend. Dat hoger beroep gaat er niet van komen.

Pater
Pater18 dec. 2017 - 1:58

@Sifi Het antwoord van Ton lijkt me niet zo gek. Kennis, ook al is die aanwezig, moet wel georganiseerd worden. Als de rechters straks zeggen dat ze die kennis vanwege jhet procedureel te late tijdstip niet hebben meegenomen gaan ze af als een gieter, dus ik heb goede hoop dat de rechters het oordeel van het OM niet volgen. Ik vind de partijdigheid van het OM, van begin af aan, uiterst verontrustend voor de staat van het recht in NL.

Sifi2
Sifi218 dec. 2017 - 10:30

"Het antwoord van Ton lijkt me niet zo gek. Kennis, ook al is die aanwezig, moet wel georganiseerd worden." Pater, ik zie Ton juist spreken over anarchie, dat is toch wel het tegenovergestelde van organiseren. -------------- "Als de rechters straks zeggen dat ze die kennis vanwege het procedureel te late tijdstip niet hebben meegenomen gaan ze af als een gieter" Ze hoeven het OM niet te volgen, dat klopt, rechters maken eigen overwegingen. Echter, het is wel een behoorlijke gok als je daar als redelijke Nederlander op gaat zitten hopen. Beter is om initiatieven te nemen op het moment dat dat juridisch relevant is en kansen biedt. De vertegenwoordiging van de familie Henriquez heeft behoorlijke steken laten vallen. Ze hadden in een vroeg stadium, toen het OM de dagvaarding opmaakte, het OM kunnen proberen bij te sturen via een artikel 12 procedure, en dan ondersteund door deze deskundigen. Dat is het enige moment waarop een slachtoffer van een misdrijf de aanklacht eventueel kan bijsturen. http://www.wetboek-online.nl/wet/Sv/12.html Maar dat is nu veel te laat, juridisch gezien onmogelijk. Ze staan buiten spel en hebben hun kansen laten schieten.

Pater
Pater20 dec. 2017 - 2:22

@Sifi Ik snap niet goed waarom je zo veel verantwoordelijkheid bij de familie legt. Het OM zit fout, de familie heeft maar heel beperkte mogelijkheden, die komen er ook maar in vallen. Die advocaat van ze doet al ontiegelijk z'n best.

L.Brusselman
L.Brusselman20 dec. 2017 - 15:52

Pater 20 december 2017 at 03:22 @Sifi Ik snap niet goed waarom je zo veel verantwoordelijkheid bij de familie legt. Waarschijnlijk zit ie zelf bij de kit of hijk heeft banden met ze. Het kan natuurlijk ook een onderknuppel van het OM zijn.

Gare Raap
Gare Raap16 dec. 2017 - 20:12

En deze moordenaars mogen morgen gewoon weer hun uniform aantrekken en "aan de slag" gaan.

6 Reacties
Sifi2
Sifi217 dec. 2017 - 0:02

En weet je waarom? De mensen die vandaag kennis publiceerden, zij hebben gewacht totdat de rechtszaak inhoudelijk was afgesloten. Waarom was dat zo? Ben je daar niet benieuwd naar? Wat is hier aan de hand? Waarom krijgen we vandaag informatie, op een moment dat die informatie irrelevant is?

Pierke Penspien
Pierke Penspien17 dec. 2017 - 0:12

Welke moordenaars? Mitch Henriquez is in deze fout ten eerste schreeuwde hij dat hij een wapen had, door deze actie stonden agenten al op scherp vervolgens had hij zich moeten gedragen en laten boeien toen het mis ging hij heeft het immers zelf veroorzaakt. Ik heb de filmpjes diverse malen bekeken en Mitch bleef zich verzetten tijdens zijn aanhouding. Had hij zich laten boeien en was hij meegegaan dan was er NIETS aan de hand geweest.

Wittemuis
Wittemuis17 dec. 2017 - 0:47

Gare Raap - moordenaars ? Dat zijn het zeker niet en zullen ook zeker niet voor moord of doodslag worden veroordeeld . Dood door schuld zou kunnen , ik wacht het oordeel van de rechters met diens uitleg wel af. Ik zou niet graag in een land willen wonen waar agenten moordenaars zijn .

Gare Raap
Gare Raap17 dec. 2017 - 11:14

Pierke het is overduidelijk dat u totaal niets over deze zaak weet. Anders had u bv geweten dat de agenten zich bewust waren van het feit dat Mitch totaal ongewapend was. Maar ga lekker verder met het verdedigen van moordende politieagenten. Sifi: hoe moet je kennis publiceren van iets dat niet bestaat?

Sifi2
Sifi217 dec. 2017 - 22:19

"Ik heb de filmpjes diverse malen bekeken en Mitch bleef zich verzetten tijdens zijn aanhouding." Pierke Perspien, mogelijk was hij aan het stikken, en dan pleeg je altijd verzet.

Pater
Pater18 dec. 2017 - 2:02

@Pierke Mitch gedroeg zo overduidelijk dom, ongetwijfeld mede omdat-ie dronken was. Maar we hebben de overheid het geweldsmonopolie gegheven op voorwaarde dat de overheid daar verantwoordelijk mee om gaat. Bij Mitch barst het van de fouten en onzorgvuldigheden, dan moet de overheid ook op z'n donder hebben. Anders gaan ze gewoon zo door.

geronimo3
geronimo316 dec. 2017 - 19:50

De verantwoordelijken komen er gewoon mee weg en juist om deze manier is de advocaat met de nabestaanden de rechtszaak uitgelopen, dit zou iedere kritische burger toch tot nadenken moeten zetten.

11 Reacties
Pierke Penspien
Pierke Penspien17 dec. 2017 - 0:13

Nee het is een geval van enigenschuld dikke bult, het klinkt keihard maar iemand van 42 moet weten dat je voor en groep agenten geen grapjes moet maken over wapens die je wel of niet bij je hebt.

Hilterman
Hilterman17 dec. 2017 - 7:26

Je hoeft het hele dossier niet in te zien om vast te kunnen stellen dat de politie een speciale behandeling geniet bij het OM. Wanneer 5 burgers betrokken zijn geweest bij een niet natuurlijke dood van een slachtoffer worden ze allemaal in verzekering gesteld. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat de betrokkenen hun verklaringen op elkaar kunnen afstemmen. De 5 politiemensen werden naar huis gestuurd zonder enige beperking. Dat is het begin van een doofpot constructie die doorloopt tot aan de rechter. Alle politiemensen zijn door hun gezamenlijke optreden verantwoordelijk voor de dood van Mitch Henriquez. Het misdrijf is in vereniging gepleegd. Niet alleen de aanbrenger van de nek klem ook de anderen zijn aansprakelijk voor het overlijden. Dan is het opvallend dat er slechts twee politie ambtenaren worden vervolgd. Het nu aangevoerde stress syndroom is in de literatuur onbekend als doodsoorzaak. Al zou dat wel zo zijn het werd veroorzaakt door het politie optreden. De lijst met verwondingen is lang: gebroken strottenhoofd, kapotte ribben, kapotte lever, kapotte geslachtsdeel plus andere verwondingen. Dat is duidelijk bewijs voor extreem geweld veroorzaakt door de politie. Merkwaardig dat het vermeende stress syndroom als oorzaak wordt aangegrepen om de politie vrij te pleiten. Zelfs wanneer dat stress syndroom als doodsoorzaak zou bestaan is het veroorzaakt door het politie optreden. Daarmee is de politie verantwoordelijk voor de dood van Henriquez.

Sifi2
Sifi217 dec. 2017 - 11:21

"de politie een speciale behandeling geniet bij het OM." Zeker geniet de politie een speciale behandeling. Dat is ook nodig. De politie mag geweld gebruiken tegen burgers, ook wanneer daarbij doden vallen. Maar het geweld moet proportioneel zijn, en dat is wat er beoordeeld wordt. Als een burger een andere burger doodschiet wordt hij gelijk vastgezet. Als een politieagent een burger doodschiet wordt deze niet direct vastgezet, maar komt er een onderzoek of er een goede reden en proportionaliteit was. Ik wil hiermee niet zeggen dat er sprake was van proportioneel handelen bij de politie in deze zaak. Alleen dat het hoofd-argument van je reactie, mijn inziens, fout is. "Zelfs wanneer dat stress syndroom als doodsoorzaak zou bestaan is het veroorzaakt door het politie optreden. Daarmee is de politie verantwoordelijk voor de dood van Henriquez." Ook deze conclusie is niet automatisch waar. Want als Henriquez zich zodanig heeft gedragen dat de politie volgens de richtlijnen geweld zou moeten gebruiken is het Henriquez die verantwoordelijk zou zijn voor zijn eigen dood. ---- Maar nogmaals, ik zeg niet dat dit zo is, ik kan dat niet beoordelen. En van drie hoogleraren intensive care-geneeskunde en een betrokken cardioloog die na afsluiten van de inhoudelijke behandeling in dit stinkende potje gaan roeren heb ik geen hoge dunk. Het is niet zo dat zij dit inzicht pas gisteren hebben gekregen, maar ze hadden dat al heel lang. Immers, wat zij zeggen, is naar hun eigen inzicht al heel lang bekend. Waarom dan pas na afsluiten van de behandeling van de zaak naar voren treden? Ik weet hun beweegredenen niet, maar als ik zou moeten gokken, dan zou ik zeggen dat het lafheid is, en ijdelheid: Niet het OM voor de voeten willen rijden, maar toch even groot in het nieuws. Echter, ik weet hun beweegredenen niet, en ik heb nog van niemand hier gehoord dat hij of zij die wel weet.

Gare Raap
Gare Raap17 dec. 2017 - 12:40

Pierke, nu geeft u weer blijk van niet kennen van de feiten terwijl u de gevolgen van het handelen van deze agenten in de schoenen van het slachtoffer probeert te schuiven. Waarom wilt u een advokaat van de duivel zijn?

Zandb
Zandb17 dec. 2017 - 16:20

Oierke Van volwassenen agenten - en dan meteen ook zo veel! - mogen we anders ook beste iets verwachten, hoor? Ook die maken keuzes en dienen daar verantwoording voor af te leggen. Per slot van rekening is het gewoon mogelijk dat zoveel volwassen agenten gewoon iets verkeerd doen, dat zich laat vergelijken met die van Mitch. Sifi De politie mag DUS alleen gepast geweld gebruiken. Of daar nu doden bij vallen of niet. Trouwens; wie geen politieagent is "mag" ook zeker wel geweld gebruiken.

DeRedeMist
DeRedeMist17 dec. 2017 - 17:37

[...maar iemand van 42 moet weten...] Tegelijkertijd weet iederen, zeker agenten, dat wanneer je een grap maakt dat de agent je op de bon slingert, niet doodmaakt.

Gare Raap
Gare Raap17 dec. 2017 - 20:17

Sifi: dat u onderestaande quote totaal negeert in u reactie zegt veel over wat hij waard is: "De 5 politiemensen werden naar huis gestuurd zonder enige beperking. Dat is het begin van een doofpot constructie die doorloopt tot aan de rechter."

Sifi2
Sifi217 dec. 2017 - 22:03

"De politie mag DUS alleen gepast geweld gebruiken." Dat is correct ZandB, maar dat wist je vast ook wel. Je wil ergens naartoe met deze vraag, ga dan daar maar naartoe, dan praten we verder. "dat u onderestaande quote totaal negeert in u reactie zegt veel over wat hij waard is: “De 5 politiemensen werden naar huis gestuurd zonder enige beperking." Gare Raap, beperkingen in de context van wetboek van strafvordering (daar doel je op) zijn altijd met redenen gemotiveerd. Ze mogen niet als straf worden opgelegd, de straf wordt door de rechter opgelegd, niet door het OM. Welke beperking zou jij zinvol gevonden hebben, en waarom? Vaak worden beperkingen opgelegd als er grote kans is op recidive, als er kans is op vluchten verdachten, als er kans is op bedreigen van getuigen. Al deze dingen zijn niet aan de hand. Er is geen raadkamer die zonder goede onderbouwing akkoord zou zijn gegaan met beperkingen.

Zandb
Zandb18 dec. 2017 - 8:10

Sifi Ik ben het eens met wat u in feite beweert. Dus mijn reactie is geen "inhoudelijke kritiek". Integendeel. Ik nuanceer beweringen dat de politie "geweld mag gebruiken". Dat mag alleen onder zeer strikte voorwaarden en daarmee verschilt ze niet van gewone Nederlanders, dan dat de beperkingen nog strikter zijn. Sommige mensen vatten "de geweldsinstructie" op als een legitimatie maar het is niets anders dan dat er geïnstrueerd wordt, wanneer je, als politieagent in de uitoefening van je functie, welk geweld mag inzetten. In feite staat er in die geweldsinstructie dat geweld NIET mag, tenzij......... Als extra ondersteuning voor uw opmerking: "De 5 politiemensen werden naar huis gestuurd zonder enige beperking. Dat is het begin van een doofpot constructie die doorloopt tot aan de rechter."

Sifi2
Sifi218 dec. 2017 - 10:35

"Dat is het begin van een doofpot constructie die doorloopt tot aan de rechter.” Dat is onzin en slachtoffer denken. Er is geen doofpot, alles wat via de rechter gaat, gaat via dezelfde regels van openbaarheid. De vertegenwoordiging van de familie Henriquez en hun sympathisanten, kan wel dit soort argumenten gebruiken, maar ze lieten zich niet horen op het moment dat ze wel invloed hadden. Dat was op het moment dat de dagvaarding bekend werd. Ze hadden toen naar het gerechtshof kunnen gaan en stellen dat de dagvaarding niet voldeed aan wat volgens hun was gebeurd. Zij hadden dat toen kunnen ondersteunen met deze deskundigen. Maar dat hebben ze niet gedaan. Ze hebben de zaak op hun beloop gelaten, en zitten nu te mopperen over doofpot en andere onzin.

Zandb
Zandb18 dec. 2017 - 13:25

Sifi Ik ben de draad even kwijt. Ik weet nou niet meer wie wat heeft gezegd en bedoeld. En op wie ik precies waarom reageer. Ik haak maar even af. Beschouw mijn reacties maar als niet geschreven.

Starter3
Starter316 dec. 2017 - 19:31

Fijn al die mensen die het beter weten. Niemand heeft het volledige dossier ingezien en dan zulke conclusies trekken. Als je een beetje je best doet vind je zo drie "hoog leraren" die het tegendeel zogenaamd bewijzen.

12 Reacties
Gare Raap
Gare Raap16 dec. 2017 - 20:00

Die deskundigen hebben het dossier wel in kunnen kijken. Wat jij doet is nepfeiten verkondigen met als doel moordende agenten de handen boven het hoofd te houden. Waarom je dit doet? Is het omdat Mitch zwart was?

L.Brusselman
L.Brusselman16 dec. 2017 - 20:25

Er is niet meer te weten dan dat hij door verstikking is gestorven. Heb je het programma wel beluisterd?

bob b.
bob b.16 dec. 2017 - 21:40

Artsen hebben op verzoek van de familie volledig inzage gehad. De arts die na het overlijden de autopsie deed was dan ook hoogst verbaasd over de uitleg van het OM.

Gare Raap
Gare Raap16 dec. 2017 - 21:57

"In Nederland wordt het evangelie van het acute stress syndroom verspreid door Kees Das, de forensisch expert die ook in de zaak Henriquez voor de schokkende plotwending zorgde. Das, een zeer gerespecteerde arts die dit jaar nog werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, kreeg zeven jaar geleden al zes politieagenten vrij toen een arrestant plotseling kwam te overlijden, net toen hij even flink onder handen werd genomen door die agenten. Niet de hardhandige aanpak werd hem fataal, zei Das toen, maar een hartstilstand. " bron: http://www.frontaalnaakt.nl/archives/overleden-aan-een-verzinsel.html

Sifi2
Sifi217 dec. 2017 - 11:24

"Is het omdat Mitch zwart was?" Gare Raap, ik vraag me af waarom je dit suggereert, kun je dat onderbouwen? Anders lijken mij excuses aan Starter wel op zijn plaats.

Starter3
Starter317 dec. 2017 - 12:25

@Gare Raap, Bij gebrek aan argumenten speelt u maar de racisme kaart. Da's wel armoedig.

Gare Raap
Gare Raap17 dec. 2017 - 16:41

Starter de kern van mijn schrijven was een vraag: waarom beweert u dat niemand het dossier heeft ingezien en waarom wenst u deze politiemoord te vergoeilijken met een aanval op de feiten?

Starter3
Starter317 dec. 2017 - 18:33

Gare Raap, over welke "feiten" heb je het. De meningen die jou welgevallig zijn die je als feit presenteert?

Sifi2
Sifi217 dec. 2017 - 22:17

"Artsen hebben op verzoek van de familie volledig inzage gehad. De arts die na het overlijden de autopsie deed was dan ook hoogst verbaasd over de uitleg van het OM." Bob, misschien dat jij kunt uitleggen waarom dit pas in het nieuws komt nadat de zaak inhoudelijk is afgesloten. Een slechter moment dan nu had niet gekozen kunnen worden. Donderdag is uitspraak, een hoger beroep zit er vermoedelijk niet in omdat beide partijen zich vermoedelijk bij het vonnis zullen neerleggen. Het is echt mosterd na de maaltijd, zinloze exercitie. Deze zaak zal nooit meer heropend worden. Alleen de juridisch betrokken partijen (OM en verdachten) kunnen verzoeken tot heropenen van de zaak. http://www.uwwet.nl/wetten-en-regelingen/privaatrecht/wetboek-van-burgerlijke-rechtsvordering/47-herroepen-vonnis-rechtszaak.htm

Gare Raap
Gare Raap18 dec. 2017 - 1:07

"Gare Raap, over welke “feiten” heb je het. De meningen die jou welgevallig zijn die je als feit presenteert? " De enige die dat in draadje doet ben jij: "Niemand heeft het volledige dossier ingezien en dan zulke conclusies trekken. Als je een beetje je best doet vind je zo drie “hoog leraren” die het tegendeel zogenaamd bewijzen. "

Gare Raap
Gare Raap18 dec. 2017 - 1:09

in dit draadje

Starter3
Starter318 dec. 2017 - 10:27

Gare Raap, apart, jij hebt wel het hele dossier kunnen inzien? Anders ga je toch ook alleen maar af op de mening van anderen. Daar mag jij natuurlijk meer waarde aan hechten, maar daardoor worden het nog geen feiten.

Karingin
Karingin16 dec. 2017 - 18:27

Het is godgeklaagd. En sluit ook aan bij de misstanden bij WODC. Ik heb er net maar eens een stevig blog over geschreven. Niet dat dat helpt...

L.Brusselman
L.Brusselman16 dec. 2017 - 17:53

Er zijn nog onderzoeksjournalisten in Nederland getuige Argos, Ik wist dat die (recht)zaak stonk,alleen niet de mate waarin. De advocaten hebben die enige drie "specialisten" die ooit van acuut stress syndroom hebben gehoord weten op te sporen, het OM accepteerd dit volkomen kritiekloos.,Ik vermoed innige contacten tussen het OM en de advocaten van de agenten.

2 Reacties
Starter3
Starter317 dec. 2017 - 15:52

En u volgt Argos volkomen kritiekloos. Het is maar net of het in je straatje past of niet. Zijn we niet allemaal zo'n beetje?

L.Brusselman
L.Brusselman20 dec. 2017 - 16:55

Als je het programma zou hebben beluisterd zou je weten dat er niet veel tegen in te brengen valt.

OlavM
OlavM16 dec. 2017 - 17:09

Dat het door advocaten en het Openbaar Ministerie uit de hoge hoed getoverde “acuut stress-syndroom”, waaraan Mitch Hendriquez door zijn arrestatie, ruim twee jaar geleden in Den Haag, zou zijn overleden, zelfs voor leken als ik ongeloofwaardig was, was al lang duidelijk. Maar nu blijkt hoe terecht dat is geweest. Welke conclusie rest nog anders dan: geknoei door justitie in deze zaak. De rechters zijn verkeerd ingelicht. De betrokken agenten moesten kennelijk hoe dan ook worden gesauveerd.

2 Reacties
Gare Raap
Gare Raap16 dec. 2017 - 20:04

Het wordt tijd dat de rijksrecherche zich eens op dit soort zaken gaat richten. Agenten en officieren van justitie dienen niet weg te kunnen komen met moord en samenzwering om die moord onder de pet te houden.

Sifi2
Sifi217 dec. 2017 - 22:05

"Het wordt tijd dat de rijksrecherche zich eens op dit soort zaken gaat richten. " Gare Raap, strafzaken waarbij politieagenten zijn betrokken (deze dus) worden altijd door de Rijksrecherche afgehandeld. Dat is dus nu ook zo.

L.Brusselman
L.Brusselman16 dec. 2017 - 17:00

Dat het OM een fantasieaandoening gebruikt om zwaar fout politieoptreden te verbloemen is een nieuw dieptepunt

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin17 dec. 2017 - 14:27

@ L. Brusselman - juist. Wekelijks heb ik meermalen deze ervaring: "dit is vreselijk, dieper kunnen mensen niet vallen". En elke keer wordt dat gevoel van mij korte tijd later alweer gelogenstraft.

Hilterman
Hilterman16 dec. 2017 - 16:34

Er is nogal wat geweld nodig om iemand een gebroken strottenhoofd, kapotte ribben, kapotte lever, kapotte geslachtsdeel en andere verwondingen te bezorgen. Dan is niet meer van belang welke van deze verwondingen of zuurstofgebrek door een nek klem de directe aanleiding zijn geweest voor de dood van Mitch Henriquez. De betrokken politiemensen zijn verantwoordelijk voor het gezamenlijk toetakelen van Henriquez. Juridisch gezien is dit misdrijf in vereniging gepleegd. Dan zijn alle betrokkenen aansprakelijk waarbij het niet meer nodig is vast te stellen door welke actie het slachtoffer overleden is. Onbegrijpelijk dat het OM niet gekozen heeft voor de mogelijkheid die de wet biedt alle betrokkenen te vervolgen.

5 Reacties
Gare Raap
Gare Raap16 dec. 2017 - 20:06

Het OM verdedigt de belangen van de door en door racitische en moordadige witte zwijnen bij de politie te den haag. Heel simpel.

badgast
badgast16 dec. 2017 - 20:40

Vind je het echt onbegrijpelijk dat het OM geen serieuze vervolging heeft ingesteld?

marcelhermus
marcelhermus17 dec. 2017 - 0:41

Joop, het is prima dat ik bepaalde mensen niet mag beledigen. Maar wat gare raap hier zegt kan ook pertinent niet door de beugel. De politie in de haag is niet wat hij zegt. Er zullen misschien best van deze knapen bij zitten, maar ze zijn het niet allemaal. Dit is een belediging van deze mensen en kan daarom niet gepost worden op joop lijkt mij.

Gare Raap
Gare Raap17 dec. 2017 - 11:21

Cubert: https://www.nu.nl/binnenland/4084507/van-aartsen-geeft-toe-er-racisme-voorkomt-binnen-politie.html

Sifi2
Sifi217 dec. 2017 - 22:09

"Cubert: https://www.nu.nl/binnenland/4084507/van-aartsen-geeft-toe-er-racisme-voorkomt-binnen-politie.html" Gare Raap, racisme komt overal voor in onze maatschappij, en zeker ook bij de politie. Dat is niet zo nieuw. Ik weet zelf van mensen die elke paar maanden wel een keer worden aangehouden omdat ze een kleurtje hebben. Mar dat soort gemeenplaatsen werken op de rechtbank niet. Je kan niet met goed fatsoen volhouden: "Er komt racisme voor bij de politie, dus dit is een racistische moord" Je zult het moeten bewijzen als je dat argument wilt aanvoeren.

Nanno Zeegers
Nanno Zeegers16 dec. 2017 - 16:00

De nekklem was samen met het aanleidinggevende wangedrag waar Henriquez zelf verantwoordelijk voor was de oorzaak. Dat is zeker. Racisme speelde geen rol. Andere feiten zijn er niet vast te stellen en dat maakt de tragedie er niet anders om voor allen die overbleven, de nabestaanden als eerste, maar ook de agenten die dit nooit gewild hebben. Degenen die het politiseren naar raciale strijd verdienen geen enkel respect. Integendeel.

2 Reacties
Gare Raap
Gare Raap16 dec. 2017 - 20:09

Nee, je lijkt of de feiten niet te kennen of de feiten te verdraaien. De oorzaak is de racistische inslag bij het Haagse Korps dat zwarten hun bek moeten houden en bij overtreding van die "wet" er dodelijke maatregelen worden genomen. "Degenen die het politiseren naar raciale strijd verdienen geen enkel respect. Integendeel" Diegenen die deze racistische politiemoord in de schoenen van het onschuldige slachtoffer schuiven verdienen geen enkel respect, integendeel. Het wordt steeds duidelijker dat de witte fascisten in dit land bereid zijn om over lijken te gaan.

Zandb
Zandb17 dec. 2017 - 7:54

Nanno "Andere feiten zijn er niet vast te stellen", stelt u, "de nekklem" was het gevolg van het "wangedrag van Henriquez" en dus is er niemand anders verantwoordelijk. Want de agenten kunnen er natuurlijk helemaal niets aan doen, dat H, zich misdroeg en dat ze daardoor iets moesten doen wat ze niet wilden; de man doden. Verdient iemand die dergelijke onzin beweert, enig respect?

ton14024
ton1402416 dec. 2017 - 14:46

Het OM moet strafbare feiten opsporen en vervolgen, niet onder het tapijt vegen! Maar wat wil je na jaren waardeloos bestuur, of is ondermijning de juiste term?

Gare Raap
Gare Raap16 dec. 2017 - 14:07

Het OM moet direct naar de gevangenis en ontvangt geen 200 euro

Ring2
Ring216 dec. 2017 - 13:57

Het OM zou aan waarheidsvinding moeten doen, ipv dit geheel uit de wind houden van daders die fout gehandeld hebben enkel omdat ze in dienst zijn van een bepaalde organisatie. Dit komt het vertrouwen in het OM niet ten goede, dit komt het vertrouwen in de politie niet ten goede. Dit komt het vertrouwen in de rechtsstaat niet ten goede. Wanneer worden ze daar eens wakker?

1 Reactie
ton14024
ton1402417 dec. 2017 - 16:59

De veronderstelling dat ze liggen te slapen is verontrustend, maar verder ongevaarlijk. Ik ben bang dat ze wakend zijn, maar de mond gesnoerd en aan handen gebonden.

Phil2
Phil216 dec. 2017 - 13:25

Meer horen? Kun je nu luisteren naar Argos van de VPRO, op Radio 1.

JohnVKR
JohnVKR16 dec. 2017 - 12:51

Waarschijnlijk waren het de agenten zelf die last hadden van een soort van acuut stressssyndroom. Daar heb ik ook nog wel enig begrip voor. Aan de andere kant: Nederland is niet de VS. Dat agenten in de VS last krijgen van acute stress omdat de wapenwet ervoor zorgt dat elke burger die je aanhoudt zomaar een wapen kan bezitten, begrijp ik. Maar in Nederland is die kans toch echt een flink stuk kleiner. In deze zaak maakt overigens vooral het OM een wel heel erg slechte beurt.

1 Reactie
ton14024
ton1402417 dec. 2017 - 16:46

Een wel heel erg slechte beurt, zoals, ´´Ik sla de leraar op zijn kanis´´?

[verwijderd]
[verwijderd]16 dec. 2017 - 12:25

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
BertrandRussell
BertrandRussell16 dec. 2017 - 19:21

Beste Gene, misschien nog een beetje aan je eigen leesvaardigheid schaven, voordat je hoogleraren gaat terugsturen naar school. Ja, stoornis en syndroom hebben evenveel letters en beginnen allebei met een s, maar dat wil nog niet zeggen dat je ze willekeurig kunt verwisselen. De ‘deskundigen’ van het OM proberen de voorbijgaande stressstoornis, waar het in de DSM over gaat, te verkopen als een dodelijk syndroom. Maar in de eerste plaats is er geen enkel bewijs voor acute stress als zelfstandige doodsoorzaak en in de tweede plaats liggen andere, bewezen doodsoorzaken in dit geval honderd keer meer voor de hand, zoals de genoemde hoogleraren zeggen. En denk je ook niet dat hoogleraren intensive care-geneeskunde iets meer verstand en ervaringskennis hebben van mogelijke en waarschijnlijke doodsoorzaken dan psychiaters?

Pater
Pater18 dec. 2017 - 2:11

@ Gene S, Jhonatan Om het nog iets anders uit te leggen dan Verheijen: Een acute stressstoornis is tijdelijk. Andere benamingen voor een acute stressstoornis zijn een acute stressreactie, acute crisisreactie of (psychische) shock. Een acute stressreactie is nauw verwant aan een posttraumatische stressstoornis. Het wordt verpoorzaakt door een traumatische ervaring. Dat is totaal iets anders dan het niet-bestaande stresssysndroom waar je volgens de getuigen van de verdachten a la minute aan kunt overlijden!

Jhonathan
Jhonathan16 dec. 2017 - 12:08

Het acuut stresssyndroom bestaat niet?? https://www.google.nl/search?q=acute+stressstoornis&oq=acute+&aqs=chrome.1.69i59l3j69i57j0l2.3861j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8

6 Reacties
BertrandRussell
BertrandRussell16 dec. 2017 - 19:26

Goed lezen, Jhonathan. Het ging precies over de vraag of een voorbijgaande stressSTOORNIS ook een dodelijk SYNDROOM kan zijn. En daar is geen enkel bewijs voor.

Jhonathan
Jhonathan16 dec. 2017 - 21:44

@ JVerheijen 16 december 2017 at 20:26, Ik heb het goed gelezen. Nu u nog.

Appie Mohamud
Appie Mohamud16 dec. 2017 - 22:36

Jhonatan. Lezen aub. Er staat duidelijk dat de stress instaat door getuigen te zijn aan zware misdrijven, er staat nergens dat je daar aan dood kan gaan of dat het uberhoubt ook geld voor de mensen wat die misdrijf aan de lijven ervaart. Het lijkt me evident dat je stress omhoog schiet als je keel kapot word gedrukt, ik krijg al stres van me hoofd onder de dekens houden, en weet wel zeker dat ik niet doodga van dat stress.

BertrandRussell
BertrandRussell16 dec. 2017 - 23:51

Nietes.

Zandb
Zandb17 dec. 2017 - 8:04

Jhonathan Wel wat flauw om dat zo letterlijk op te vatten. Wie zich even verdiept begrijpt dat Mitch Henriquez kan niet zijn overleden aan een acuut stress-syndroom omdat het niet bestaat dat je daar door kan overlijden.

#RU486
#RU48617 dec. 2017 - 9:37

@Jhonathan 16 december 2017 at 22:44 @ JVerheijen 16 december 2017 at 20:26, Ik heb het goed gelezen. Nu u nog. Nog een keer lezen. Hint: Let vooral op stoornis en syndroom

Sifi2
Sifi216 dec. 2017 - 11:47

Wat me opvalt op dit moment is dat niemand het erover heeft waarop het OM haar conclusie had gebaseerd, en hoe deze deskundigen tot deze kennelijk foute conclusie waren gekomen. Kortom, de eenzijdigheid van het OM wordt nu vervangen door de eenzijdigheid van de verdediging. Daarbij is het mosterd na de maaltijd. Waarom komen deze medici pas met hun verklaringen nadat de zaak inhoudelijk is afgesloten? Over enkele dagen valt de uitspraak. Ze zijn dus niet meer van invloed op de zaak. Ze mogen niet eens worden meegewogen. Bijzonder vreemd allemaal.

1 Reactie
BertrandRussell
BertrandRussell16 dec. 2017 - 21:20

"Wat me opvalt op dit moment is dat niemand het erover heeft waarop het OM haar conclusie had gebaseerd, en hoe deze deskundigen tot deze kennelijk foute conclusie waren gekomen." Gek, wat mij opvalt is dat de meeste opiniestukken op Joop en ook een flink aantal in andere media het sterke vermoeden hebben uitgesproken dat het OM doelbewust heeft geprobeerd om de betrokken agenten de hand boven het hoofd te houden. Onder meer door slechte camerabeelden te gebruiken in plaats van scherpe, ongewenste diagnoses buiten het rapport te houden, uit alle macht in te zetten op het verzonnen 'acuut stresssyndroom' als doodsoorzaak en daar ook de gewenste deskundigen bij te selecteren. "... de eenzijdigheid van het OM wordt nu vervangen door de eenzijdigheid van de verdediging." Dat is geen argument. Zo kun je Galileï ook verwijten dat hij de eenzijdige hypothese dat de zon om de aarde draaide verving door de even eenzijdige omgekeerde hypothese.

Polar2
Polar216 dec. 2017 - 11:44

Als mijn hals verbrijzeld zou worden dan vind ik spontaan het acute stress syndroom uit.

poeslief
poeslief16 dec. 2017 - 11:39

Er is een tekort aan politieagenten en dit tekort zal de komende jaren alleen maar toenemen. Zou dit feit bij het hen in onderzoeken aansturende O.M. de oorzaak voor dit soort marchanderen kunnen zijn?

4 Reacties
Gerry Damen
Gerry Damen16 dec. 2017 - 20:40

En is het soort agent dat buitensporig geweld met dodelijke afloop tegen burgers die in een dronken bui een slechte grap maken nou echt het soort waar we er meer van nodig hebben? En het soort dat zich aangetrokken voelt tot geweld en graag een baas heeft die alles uit de kast trekt om dat goed te praten, moeten we die hebben?

zegikechtniet
zegikechtniet17 dec. 2017 - 9:48

@Gerry Damen In een dronken bui maak je (slechte) grappen tegen vrienden. Niet tegen een agent in functie.

Frans de Bakker
Frans de Bakker17 dec. 2017 - 15:57

@Gerry Damen Ja hoor zo lust ik er nog wel een paar, de man was aan het provoceren en kreeg het deksel op de neus.

ton14024
ton1402417 dec. 2017 - 16:32

zegikechtniet, Jij leeft in de ideale wereld, de rest van ons in de werkelijke.