Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Activisten verstoren veiling gestolen Afrikaanse kunst

  •  
29-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930 keer bekeken
  •  

Gabonese activisten hebben in de Franse stad Montpellier de veiling van een traditioneel masker aangegrepen om te protesteren tegen gestolen kunst. Het 19e eeuwse masker, dat ooit in Gabon gebruikt werd bij rituelen om heksen op te sporen, is decennia geleden uit het land weggehaald door de gouverneur van de toenmalige Franse kolonie. Hoe hij het in bezit kreeg is onduidelijk.

De activisten verklaarden dat het kunstvoorwerp thuishoort in Gabon en dat het daar uiteindelijk ook aan toegekend zal worden. Het weerhield de bieders niet. Het masker werd verkocht voor 4,2 miljoen euro, tien keer zoveel als de geschatte waarde. In Frankrijk en andere landen groeit een beweging die bewustwording kweekt omtrent de enorme hoeveelheden kunst die tijdens de koloniale periode zijn geroofd door de Europese overheersers en nu de musea en particuliere verzamelingen vullen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.