Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Activisten 'ontwapenen' honderden SUV's door banden leeg te laten lopen

  •  
08-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1014 keer bekeken
  •  
44182048820_f9333b5455_k

© cc-foto: Landrover https://flic.kr/p/2ajdxQq

Een nieuwe actiegroep heeft in Britse steden de oorlog verklaard aan SUV’s, een van de meest gehate autotypes. In 13 rijke buurten, verspreid over het land, hebben ze maandagnacht de banden van dergelijke auto’s leeg laten lopen.
De groep, die spreekt van het ‘ontwapenen’ van de voertuigen, beschuldigt de eigenaren van dergelijke auto’s onder meer van onverantwoorde energieconsumptie. Een van de slachtoffers, een vrouw die de lege banden ontdekte toen ze haar drie kinderen bij school wilde afzetten, verzet zich op social media tegen de aanklacht. Ze merkt op dat haar auto op elektriciteit rijdt.
SUV’s zijn beruchte auto’s omdat ze veel energie verbruiken en veel meer plaats innemen dan gewone auto’s. Bovendien lopen onbeschermde verkeersdeelnemers zoals voetgangers en fietser meer risico op ernstige verwondingen bij aanrijdingen met een SUV. Het type auto werd populair in de VS nadat de overheid strengere milieunormen invoerde voor personenauto’s. Vrachtwagens werden van die maatregel uitgezonderd waarop de autoindustrie kleine vrachtwagens als personenauto’s begon te verkopen. Uit onderzoek van de autoindustrie zelf blijkt dat het type auto vooral populair is onder onzekere bestuurders.
De actiegroep die zich The Tyre Extinguishers zegt in een verklaring dat de overheid gefaald heeft de burgers te beschermen tegen de opmars van de SUV. “Ze zijn een klimaatramp, veroorzaken luchtvervuiling en zijn een gevaar voor andere weggebruikers. Iedereen haat ze, behalve de mensen die er in rijden.”
Vorige maand werden in de Belgische stad Gent honderden SUV’s besmeurd met nepbloed uit protest tegen het asociale karakter van de voertuigen.
Bijna 20 jaar geleden trachtte de gemeente Nijmegen de auto’s uit het centrum te weren. Dat bleek juridisch niet haalbaar. In Duitsland proberen de Groenen zo’n verbod alsnog voor elkaar te krijgen.
cc-foto: Landrover
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.