Joop

Activisten brengen Total in het nauw met hoax over moderne Ark van Noach

  •  
14-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
olifanten
Activisten zijn erin geslaagd om de aandacht te vestigen op de aanleg van een omstreden oliepijplijn in Oeganda en Tanzania. Via een gelikte video en tweets verspreidden zij het verhaal dat het Franse olieconcern Total van plan zou zijn om op grote schaal wilde dieren uit het gebied op te halen.
Olifanten, leeuwen en chimpansees zouden met een boot op zonne-energie naar Frankrijk worden gebracht. Ook lag er een uitgebreid plan voor de huisvesting van de dieren in Frankrijk. Zo zouden de leeuwen worden ondergebracht in de Rhônevallei.
Het plan, RéHabitat geheten, klonk sommige mensen zo overtuigend in de oren dat het oliebedrijf zich genoodzaakt zag het project officieel te ontkennen, meldt de Franse Huffington Post.
De aanleg van de pijplijn vanuit het westen van Oeganda naar de Tanzaniaanse havenstad Tanga is een aanslag op het leefgebied van de wilde dieren. Milieuorganisaties verzetten zich daarom al langer tegen het project waarbij 2.000 vierkante kilometer beschermde gebieden worden bedreigd.
Bekijk de video (met Engelse ondertiteling hieronder):
Geen video? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Me, myself and I2
Me, myself and I214 sep. 2021 - 10:02

Ik heb geen mening over de pijplijn zelf. Ik heb me er eenvoudigweg niet in verdiept. Vind het filmpje wel geniaal. Het is namelijk precies de manier waarop veel grote ondernemingen de consument allerlei worsten voorhouden en de illusie wekken dat ze goed bezig zijn. Sommigen doen dat natuurlijk daadwerkelijk, maar doorgaans zijn ondernemingen gericht op winst en niet op het verbeteren van levens. Op zich is dat geen punt, ware het niet dat wij mensen ons zo makkelijk met een kluitje in het riet laten sturen door een mooi muziekje en een positieve boodschap. (Heb altijd bewondering voor bijvoorbeeld journalisten die zich hier niet door laten ringeloren en doorpakken in waarheidsvinding). Dit filmpje is geniaal, omdat het de consument aan het denken zet, maar ook de mensen bij Total. Het is namelijk helemaal niet leuk om een boodschap die zo positief is te moeten ontkennen. Dit zou zomaar eens grote gevolgen kunnen hebben.

Peter Colton
Peter Colton14 sep. 2021 - 9:10

Dus niet Total heeft deze hoax bedacht en ook niet als mogelijkheid serieus genomen maar diverse anderen waardoor dit bedrijf zich genoodzaakt ziet te verklaren dat het onzin is.

Greendutch
Greendutch14 sep. 2021 - 9:05

mijn credo: overal waar geld verdient kan worden wil men dat op een zo makkelijk mogelijke manier en schroomt men niet om grenzen te overschrijden van mens/dier/natuur/milieu die geen of weinig stem hebben, geen of weinig geld en dus geen of weinig macht hebben. als later blijkt dat bepaalde dingen gigantisch mis zijn gelopen dan neemt men geen verantwoording, erger nog die wil men op de samenleving, natuur, milieu afwentelen.

Sam V
Sam V14 sep. 2021 - 8:46

Die verschrikkelijke Total ook. Een beetje lopen investeren in Afrika. Wat denken ze wel niet? Afrikaanse landen willen die oliepijpleidingen ook helemaal niet. Oh, wacht.

3 Reacties
Knertel
Knertel14 sep. 2021 - 8:55

Het tegen zo laag mogelijke kosten leegroven van Afrikaanse landen zodat de aandeelhouders van Total en een klein aantal corrupte politici maximaal kunnen profiteren. Ongeacht de gevolgen voor het milieu en de plaatselijke bevolking en de massale migratiestromen van dieren. Wie zou dat nou niet willen?!

Zakenpief
Zakenpief14 sep. 2021 - 9:55

@Knertel, Dus jij beweert dat de vrouwelijke, Democratisch Socialistische president van Tanzania corrupt is? Een gewaagde uitspraak op een linkse opiniesite.

Knertel
Knertel14 sep. 2021 - 14:38

@Zakenpief. Yep.