Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Energierekening wordt voor velen onbetaalbaar

FNV pleit voor maximumprijs
Joop

Actiegroep tegen roze cadeaus voor meisjes

  •  
08-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pink-toys.jpg
Britse minister steunt campagne Pink Stinks: 'Progressievere kerstcadeaus'
In Groot-Brittannië is een actiegroep opgericht tegen roze kerstcadeaus voor meisjes. Volgens de actievoerders van PinkStinks (“Roze stinkt”) zijn roze cadeaus voor meisjes seksistisch, rolbevestigend en staan zij een latere carrière in de weg.
Een lid van de Britse regering, staatssecretaris Bridget Prentice van Justitie, heeft zich al achter de PinkStinks -campagne geschaard, aldus Trouw. Ze vindt dan ook dat ouders hun dochtertjes ‘progressievere’ kerstcadeaus moeten geven.

Meer over:

leven, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

BenJoosten
BenJoosten8 dec. 2009 - 12:55

En hup, zijn we weer terug in de jaren 70. Moet ik mijn dochter dan maar een blauw speelgoedgeweer geven? Of mag ik haar nog een tijdje in sprookjes laten geloven? Dom, betuttelend en bovenal onuitvoerbaar. En daarnaast ben ik benieuwd wat de homobeweging hiervan zal zeggen.

Tinkerbell2
Tinkerbell28 dec. 2009 - 12:55

Als we als vrouw ons hier druk om gaan maken, vind je het een wonder dat we geen carriere op kunnen bouwen

JoopSchouten
JoopSchouten8 dec. 2009 - 12:55

Het zit gewoon in de meisjesgenen. Al tijden is de kleur voor babymeisjes roze en voor pasgeboren jongens blauw. Ook kleine meisjes zelf blijken bijna zonder uitzondering door een specifiek 'roze-fase' te gaan. De reden? De aantrekkelijkheid van kleuren verschilt volgens het geslacht.Dat blijkt uit één van de eerste gendergerelateerde kleuronderzoeken uitgevoerd aan de universiteit van Newcastle. De resultaten werden beschreven in het wetenschappelijke blad Current Biology, zo meldt nieuwsagentschap Reuters. Overal ter wereld verkiezen de meeste mensen, dus mannen én vrouwen, wel blauw. Maar snelle testen wijzen erop dat vrouwen meer naar de roodachtige tinten in het blauwe spectrum neigen (roze, lila en paars dus), terwijl mannen een voorkeur hebben voor de meer groen-blauwe tinten. Evolutie De verschillen zijn terug te brengen tot een biologische, evolutionaire basis en de bijhorende werkverdeling. Zo worden vrouwen meer aangetrokken tot roodachtige tinten omdat dat wijst op rijper fruit en gezondere gezichten. De mannelijke voorkeur wijkt niet zoveel af van de 'gemiddelde' voorkeur, maar daar heeft de onderzoeksploeg niet meteen een uitleg voor. ?De mannen gingen jagen. Voor hen zijn kleuren minder belangrijk omdat het geen invloed had op het voedsel verzamelen. Ze moesten gewoon goed kunnen mikken,? aldus onderzoeksleidster en neurobiologe Anya Hurlbert. Voor het feit dat blauw de lievelingskleur is van zowel mannen als vrouwen, zijn meerdere verklaringen mogelijk. Zo betekent een blauwe hemel mooi weer en hebben zuivere waterbronnen een blauwige kleur. Onderzoek Hurlbert kwam tot haar bevindingen door 171 Britse studenten tussen 20 en 26 jaar oud te bevragen. De studenten kregen een duizendtal rechthoekige kleurenparen te zien en moesten telkens aanduiden welke ze het mooist vonden. Om te verifiëren of de kleurkeuze biologisch of sociologisch te verklaren is, voerden de onderzoekers de test ook uit bij zevenendertig Chinezen, die maximaal drie jaar in Groot-Brittannië verbleven. De resultaten waren vergelijkbaar, wat er volgens hen op wijst dat de voorkeur voor bepaalde kleuren biologisch bepaald is. Wel veel ophef over niets dus.

Elin_
Elin_8 dec. 2009 - 12:55

Uhhm, het gaat helemaal niet om de kleur roze, maar om de symbolische inhoud van de cadeaus ("seksistisch, rolbevestigend", weinig keus, niks wat te maken heeft met constructie, avontuur, etc.). Dat staat iig op de website zo uitgelegd. Aangezien cadeaus met deze functie vaak roze zijn is de campagne zo genoemd, lijkt me. Niet echt handig. Want, met een roze K'nex set zou je wellicht juist meisjes kunnen aanspreken tot bouwen. Het probleem lijkt me dan ook eerder dat al dat constructieve speelgoed heel erg op jongens gericht is: donkere kleuren, in elkaar gezette raceauto's en monsters als voorbeelden, dat soort dingen. Ik heb zelf trouwens nooit iets met roze gehad (dat u het even weet...).

woorddienst
woorddienst8 dec. 2009 - 12:55

Over luxe-problemen gesproken en het summum van consumptief gedrag. Maar toch een oplossing. We keren het gewoon om. De jongens geven we de roze cadeautjes en de meisjes het lego, de speelgoedgeweren en wigwam. Dat is roldoorbrekend, niet sexistisch en staat een carriere van niemand in de weg. Ik ga voor die PinkStinks campagne hoor.

Rondeboer
Rondeboer8 dec. 2009 - 12:55

Mijn dochter is gek op roze. Maar ze is ook gek van de blauwe gitaar die ze van Sinterklaas heeft gekregen. Als je als overheid om dit soort dingen druk maakt dan ben je de weg kwijt en kun je beter nieuwe verkiezingen uitschreven. Actiegroep moeten ophouden met deze onzin. Ik krijg hierdoor de neiging om alleen maar roze dingen voor mijn dochter te kopen.

matthea
matthea8 dec. 2009 - 12:55

Kinderkeuzes laten zich niet dwingen. Mijn zoon wilde geen poppen maar auto's. Mijn dochter wilde geen jurkjes maar stoere broeken. Met wat ze nu geworden zijn, heeft het niks te maken. Zelf laten kiezen is wel heel belangrijk. Een lichte sturing daarin is niet fout, maar om nou roze spulletjes voor meisjes af te raden....

rookie2
rookie28 dec. 2009 - 12:55

Volgens mij heb je een ROZE bril nodig om in dit sprookje te geloven. Kom nou toch, het gaat toch om de volledige context, niet om een pietepeuterig stukje inhoud.

Katje2
Katje28 dec. 2009 - 12:55

Ik heb niks tegen roze en ik hou niet van verbieden, maar ik heb wel mijn buik vol van al die roze prinsesjes! Zijn er nog wel meisjes die in bomen klimmen? En die het lekker vinden om vies te worden? Voor wie "mooi zijn" nog even niet belangrijk is? Ik hoop het toch.