Joop

Actiegroep Linksbuiten deplatformt Twitter

  •    •  
31-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
34384394336_5401ea214e_4k

© cc-foto: Fotos de Camisetas de SANTI OCHOA

Het laatste GroenLinks-kamerlid dat nog niet geblockt was, Lisa Westerveld, moest eind december uit de volglijst geschrapt worden
De antifastiese actiegroep Linksbuiten heeft Twitter verlaten, omdat er ook fascisten actief zijn op het sociale netwerk. Door Twitter te deplatformen hoopt Linksbuiten de nazi’s een podium te ontnemen.
‘Wanneer we blijven Twitteren, werken we mee aan de normalisering van het fascisme’, legt woordvoerder Florine Leftink van Linksbuiten uit. ‘Dat willen we niet. Onze actiestrategie is er juist op gebaseerd iedere interactie met fascisten verdacht te maken. Wie het daar niet mee eens is, deugt zelf niet. Echt, zodra je iets hoort wat je niet bevalt, moet je je aandacht volledig daarop richten. Doe je dat niet, dan ben je medeplichtig. Dat je er in de Tweede Kamer af en toe niet aan ontkomt in te gaan op rechtse argumenten, snappen we, maar daar houdt het echt op.’
De actiegroep kwam tot het besluit toen ze zich realiseerde dat er buiten zijzelf eigenlijk alleen nog maar fascisten op Twitter zaten. Het laatste GroenLinks-kamerlid dat nog niet geblockt was, Lisa Westerveld, moest eind december uit de volglijst geschrapt worden na een dubbelinterview met FvD-Europarlementariër DJ Eppink in De Gelderlander.
Als Westerveld volstaan had met een stevige scheldpartij, was er niks aan de hand geweest, maar volgens Linksbuiten leek het interview teveel op een gesprek. Lefink: ‘Een nazi sla je op zijn muil, daar ga je niet mee in discussie. Fascisten zijn een splijtzwam. Wij willen juist meer eenheid en verzoening in Nederland.’
Pijnlijk Dat Linksbuiten afscheid zou nemen van Twitter hing al een poosje in de lucht. ‘Ons online activistische werk werd steeds lastiger’, erkent Leftink. ‘De fascisten zelf volgden we sowieso al niet, dus we waren afhankelijk van retweets en reacties door andere linkse mensen. Maar als een links iemand een fascist retweet, normaliseert hij die mening. Dat bracht ons in een spagaat. Toen hebben we afgesproken dat we alleen mensen zouden volgen die hun retweets van ondubbelzinnige afwijzingen vergezeld lieten gaan. Maar dan nog werkte je mee aan het verspreiden van fascistische ideeën.’
Leftink: ‘Daarom hebben we uiteindelijk moeten besluiten om Twitter te deplatformen. Het is pijnlijk, maar een noodzakelijke stap om de verspreiding en normalisering van het fascistische gedachtengoed tegen te gaan. We zijn nu een Signal-groep. Dat houdt de discussie zuiver.’

Meer over:

satire, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (59)

Ellen Schoof
Ellen Schoof1 jan. 2020 - 14:28

Ik geloof dat ik ook al aardig de fout in ga met mijn policorrecte gedichten. Ik wens u allen een bijzonder mooi 2020 en vooral een betere wereld toe. Ik begin maar bij mezelf.

1 Reactie
Ellen Schoof
Ellen Schoof3 feb. 2020 - 14:58

Eerste zin uiteraard ironisch bedoeld.

Vlaggenroof
Vlaggenroof1 jan. 2020 - 13:53

Fascisme is natuurlijk verwerpelijk, of het nou links of rechts fascisme is.. Wel vind ik dat men niet altijd rekening moet houden met miniscule groepjes. Liever 80% van de mensen tevreden en 20% ongelukkig, dan 80% ongelukkig en 20% tevreden.. Ik denk dat het doel van een samenleving is naar de oplossingen te zoeken die de meeste mensen tevreden maken.. Je kan nooit iedereen tevreden maken in een samenleving.

3 Reacties
Katootje2
Katootje21 jan. 2020 - 17:28

Links fascisme is zoiets als een waar gebeurd sprookje: het bestaat niet.

I am Legion
I am Legion2 jan. 2020 - 17:50

@Katootje Neuh.... Dat kregen de mensen via de staatstelevisie en radio in landen in de Sovjet-Unie, tot voor kort Venezuela, en tegenwoordig nog steeds China, Noord-Korea, Nicaragua, Cuba, etc. ook voortdurend te horen.

Mark Huysman
Mark Huysman3 jan. 2020 - 9:23

Legion Daar hadden/hebben die staatstelevisies en radio’s dan gelijk in. Niet dat die regimes zelf allemaal even prettig waren of zijn maar ze onderscheiden zich van het fascisme in fundamentele zin: fascistische dictaturen worden ingesteld om het (grote) kapitaal ten dienste te zijn. In de landen die je noemt is het kapitalisme juist afgeschaft of in de verdediging gedrongen. Is er overigens iets veranderd in Venezuela? Je hebt het over ‘tot voor kort Venezuela’. Maken de zetbazen van de VS daar weer de dienst uit? Heb ik iets gemist?

Tom Meijer
Tom Meijer1 jan. 2020 - 11:00

Verbazingwekkend wat een satirisch stuk aan reacties kan uitlokken.

Tom Meijer
Tom Meijer1 jan. 2020 - 10:47

Een raar verhaal. Totdat ik helemaal onderaan zag dat dit onder 'satire' gerangschikt is. Dat zou beter moeten kunnen.

Mat C.H. Visser
Mat C.H. Visser31 dec. 2019 - 21:58

Wat heeft Baudet wat Wilders niet heeft?

1 Reactie
Karingin
Karingin1 jan. 2020 - 0:45

Een piano en lavendelzakjes? Een iets vrolijker ogend uiterlijk ook geloof ik, al weet ik dat niet zeker, want ik kan beiden niet al te lang recht aanzien.

Karingin
Karingin31 dec. 2019 - 20:31

Godallemachtig, dit is volgens mij het 4e satirische artikel van Christian in korte tijd, en nog hebben sommige vaste reaguurders nix door!

4 Reacties
Katootje2
Katootje231 dec. 2019 - 21:46

Ach, die grijpen gewoon elke kans die ze krijgen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 dec. 2019 - 22:25

het staat er toch echt onder

Karingin
Karingin1 jan. 2020 - 0:43

Het bevestigt voor mij alleen maar het selectief lezen, gebrek aan doordenken, geen inzicht, gebrek aan leesvaardigheid en het herkennen van stijl... Iedereen trapt wel eens ergens in, maar jezelf tot 4 keer toe aan dezelfde steen stoten, getuigt gewoon van domheid.

Mark Huysman
Mark Huysman3 jan. 2020 - 9:12

Maar ook als je z’n eerdere stukjes niet gelezen hebt dan moet je toch wel behoorlijk suf zijn om te denken dat dit serieus is.

ton14024
ton1402431 dec. 2019 - 17:17

Fascisten sla je maar lekker op de muil, dat verdienen ze, dus daar heb ik helemaal geen probleem mee, maar laat de boksbeugel links liggen. Ik ben echter wel bang dat met het stoppen van verbale repliek, het hardere fysieke geweld dichterbij brengt. En wapens hebben ze op rechts genoeg.

2 Reacties
Handige harry
Handige harry31 dec. 2019 - 17:49

Jeetje, beetje problemen met jezelf. Op de muil slaan. Dat maakt je toch net zo erg. Maar keyboard warriors heb je schijnbaar aan beide kanten. Hoopte dat het hier beschaafder was.

MG1968
MG196831 dec. 2019 - 18:07

'En wapens hebben ze bij rechts genoeg' Maar niet het gelijk. Dus ook met die wapens kunnen ze alleen doen waar ze goed in zijn. De consequenties vooruitschuiven. Pech voor ons nu, als links, maar geen reden om in te binden. Maar goed voor onze kinderen.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander31 dec. 2019 - 16:54

Vanaf het begin van Twitter had ik al besloten om er niet op te gaan. De twitterende onmiddelijkheid was al een vaag voorteken van niet al te hoogdravende discussies. Dus een vreemd iets dat Linksbuiten er zo lang nog op is gebleven. Maar goed ze hebben niet het alleenrecht om te beslissen wie anti fascistisch is en wie niet. Gelukkig maar. Krijg je nog wat diversiteit. En ja jongens van Pow etc. die sta ik ook niet te woord.

Satya
Satya31 dec. 2019 - 16:54

Het is maar goed dat er satire bij staat. Sommige antifascistischegroepjes zijn helemaal de kluts kwijt, ik zou het zo geloven. Ik ben voor het deplatformen van witte oude mannen. Wat zal het dan gezellig en vriendelijk worden in de wereld, alleen nog maar liefde en vrede. Vanaf een jaar of 45 buitengesloten. Wat zal er dan een zinvolle discussie kunnen ontstaan op Joop. Gekheid natuurlijk over blanke boze mannen en deplatformen. Iedereen heeft recht op een stem. Het enige wat zou schelen is dat veel mensen in de slachtoffer rol niet meer zo'n lawaai maken.

3 Reacties
MG1968
MG196831 dec. 2019 - 18:09

Lol, witte man hier, 51, tot voor kort ook nog alleenstaand. Pas in het plaatje nietwaar. Maar ik geef toe, zonder mijn bijdragen vast een zinnigere discussie ;p

MG1968
MG196831 dec. 2019 - 18:09

*warrige bijdragen

Katootje2
Katootje231 dec. 2019 - 21:44

Je bent veel te tolerant. Vertrouw niemand boven de 30, zeiden wij vroeger. Niet dat je ze buiten de deur moest zetten, maar je moest wel alles wat ze zeiden met wantrouwen bekijken, omdat ze waarschijnlijk al tot de slachtoffers van de gevestigde orde waren gaan behoren. In werkelijkheid gaat het natuurlijk om een economische grens: als iemand eenmaal een hypotheek heeft genomen is de kritische grens overschreden. Dat is gevaarlijker dan trouwen.

dirkdirk
dirkdirk31 dec. 2019 - 16:48

En dan een foto waar een boksbeugel op te zien is, samen met de naam antifa. Dit zijn de echte fascisten, want geweld wordt niet geschuwd door deze groep, zoals de auteur in het artikel zegt: Nazi,s sla je op hun muil, maar ongeveer half Nederland valt onder hun definitie van nazi, dus ik wens ze veel succes. Geen fris groepje in ieder geval, blij dat ze weg zijn van Twitter.

Gefaald
Gefaald31 dec. 2019 - 16:11

Deplatformen is iets heel anders, namelijk het niet toelaten van bepaalde meningen. Dat is dus niet wat Linbksbuiten hier doet ! Linksbuiten gaat namelijk zelf weg met haar meningen. Linksbuiten wil geen meningen van Twitter (dat zou wel deplatforming zijn). Deplatforming is bijvoorbeeld het weren van Jordan Peterson als spreker omdat zijn meningen de universiteit niet aanstaan. Deplatforming is een abjecte linkse gewoonte. Maar linksbuiten maakt zich daar niet aan schuldig door van Twitter weg te gaan,.

2 Reacties
Gefaald
Gefaald31 dec. 2019 - 16:12

Linksbuiten wil geen meningen van Twitter WEREN (dat zou wel deplatforming zijn)..

rvb2
rvb21 jan. 2020 - 1:18

deplatformen is hier meer een rechtse gewoonte, veelal gericht tegen salafistische predikers.

I am Legion
I am Legion31 dec. 2019 - 16:06

De lijn tussen satire en werkelijkheid is waar het hierom gaat lang niet altijd zeker. Over het algemeen wordt er dan ook meer gegniffeld om de serieus bedoelde gevallen.

6 Reacties
Katootje2
Katootje231 dec. 2019 - 21:36

Als iemand schrijft dat sommige mensen ongedierte zijn, dan vraag je je toch wel af waar je beland bent en of een blog/site zulke mensen een podium moet geven. De vraag is niet of Alex, die knul in A Clockwork Orange, een kans op een nieuw leven moeten krijgen, maar of je hem een column in de Volkskrant moet geven - https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/op-eerste-kerstdag-vond-het-dieptepunt-plaats-in-het-witwassen-van-jihadsnollen~b5f451cb/

Karingin
Karingin1 jan. 2020 - 0:37

O Kato dat heb je toch niet gelezen?? Ik sla die haatprater steevast over. Ik kan best wat hebben, maar hem? Walgelijke klootzak.

Katootje2
Katootje21 jan. 2020 - 1:55

Voor de tweede keer pas, eigenlijk als het ware om te kijken of het deze keer weer net zo walgelijk zou zijn als de vorige keer en dit leek me wel een goede gelegenheid. Ik mijn reactie trouwens ook aan de Volkskrant gestuurd en me voorgenomen om die krant NOOOIT te kopen.

I am Legion
I am Legion1 jan. 2020 - 13:03

Tekenend. Het is blijkbaar erger dat iemand een podium krijgt, d.i. gewoon de gelegenheid, om een hard kritisch stuk te schrijven over hoe juist zij een podium krijgen die willens en wetens hebben bijgedragen aan de meest extreme terreur tegen vele onschuldige mensen. En dan nog een warm invoelend interview op de nationale televisie ook waar die verantwoordelijkheid voor die gruwelijkheden bewust gemeden wordt. Maar nee. Die criticus moet dan de mond gesnoerd.

Karingin
Karingin1 jan. 2020 - 17:41

Lego: Tekenend voor jouw gedachtegang; elke vorm van kritiek is een poging iemand de mond te snoeren. Nee sneuneus, ik lees die bagger alleen niet. Net zoals ik jouw onbegrijpelijke gebrabbel meestal oversla, maar toevallig viel mijn oog op de laatste zin.

Katootje2
Katootje23 jan. 2020 - 0:53

I am Legion wil blijkbaar een abonnement op de Volkskrant verplicht stellen.

michellekepen
michellekepen31 dec. 2019 - 16:01

Gelukkig staat Linksbuiten wel open voor de nodige discussie. Tenminste, zolang je het maar met hen eens bent, getuige: "Onze actiestrategie is er juist op gebaseerd iedere interactie met fascisten verdacht te maken. Wie het daar niet mee eens is, deugt zelf niet"

OlavM
OlavM31 dec. 2019 - 15:51

Ongetwijfeld heeft Actiegroep Linksbuiten een alternatief platform genaamd "Zuiver Antifascistische Twitter" (ZAT) achter de hand. Wel een klus om dat fascismevrij te houden! Maar Linksbuiten is eraan gewend de proletarische handen uit de mouwen te steken.

PJH2
PJH231 dec. 2019 - 15:48

Is dit een serieus artikel? Het leest als een Speld-verhaal. Moest wel een beetje gniffelen.

tinus1969
tinus196931 dec. 2019 - 15:34

Ach ja, je kunt principieel in je bubbel gaan zitten - dan brengt ook niemand je aan het twijfelen of hoor je nooit eens iets origineels.

dickser
dickser31 dec. 2019 - 15:33

Las het met grote verbazing, hoe ver extremisme tot oogkleppen en afzondering kan leiden, totdat ik het satire zag staan. Chapeau voor de auteur, zelfs toch nog even gekeken of deze actiegroep echt niet bestaat. Had trouwens ook over de extreem rechtse actiegroep de rechtsbuiten kunnen gaan die Baudet blokde vanwege interview met de EO

rvb2
rvb231 dec. 2019 - 15:14

na het vele deplatformen door rechts in Nederland doet links ook een duit in het zakje.

Drunken Pumpkins3
Drunken Pumpkins331 dec. 2019 - 15:10

Ik vind dit een waardeloze beslissing en hiermee geef je aan dat je nief op kan tegen de facisten en nazi's. Je kan facisten en nazi's wel in elkaar slaan. Maar dat zorgt er voor dat de nazi's nog harder gaan schreeuwen. Je moet facisten en nazi's de vloer onder hin stinkende achoenen schuiven en juist ingaan op hin onzin. Dit heb ik jaren gedaan op Pownex en Youtube en jaaaren win in van hin onzinargumenten. Kom met superieurse bronnen en argumenten en het afval zal zo bezwijken. Daarom zal ik contact zoeken mef fe groep en eenz uitleggen waarom we nooit MAAR DAN OOK NOOIT moeten zwichten voor de racisten en facisten. We moeten in de aanval en niet op de vlicht. Racisme en facisme bestrijd jd en je rent er niet van weg. LETS FIGHT WHITE PRIDE TOGETHER!

3 Reacties
Kaviaar2
Kaviaar231 dec. 2019 - 19:29

Ga jij maar contact zoeken met deze groep. Kende je ze nog niet? ????

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof31 dec. 2019 - 19:52

Gaat u maar lekker contact zoeken met een fictief groepje. Misschien kunt u van hen een discussie “winnen” zoals u dat bij “Pownex” al jaaaren doet.

RonVa
RonVa31 dec. 2019 - 20:10

De U zit links van de I op het toetsenbord. Je typt veels te rechts.

Woessie
Woessie31 dec. 2019 - 14:07

Zijn er Nazi's in Nederland? Dat is wel bizar ja. Die zullen welhaast toch allemaal van ouderdom zijn gestorven..

5 Reacties
OlavM
OlavM31 dec. 2019 - 15:52

Welterusten, Woessie. Slaap lekker!

Gefaald
Gefaald31 dec. 2019 - 16:12

Ja hoor Olav, iedereen die rechts van PvdA stemt is een nazi, toch ?

LaBou
LaBou 31 dec. 2019 - 17:31

Onkruid vergaat niet. En het ergste onkruid dus al helemaal niet.

MG1968
MG196831 dec. 2019 - 18:11

Tjee woessie. Ja die van toen zijn ondertussen van ouderdom gestorven.

OlavM
OlavM2 jan. 2020 - 1:02

@ Gefaald : [Ja hoor Olav, iedereen die rechts van PvdA stemt is een nazi, toch ?] Dom en kinderachtig. Dat heb je mij helemaal nooit zien schrijven. Hiermee weerspreek je mij dus totaal niet, integendeel. Belangrijke bronnen van de (neo)fascistische en (neo)nazistische bewegingen zijn o.a. bij "Alt-Right" te vinden. Dee bestaan nog levendig in o.a. de VS (b.v. de KKK en "white supremacists" als Richard Spencer, Jared Taylor c.s., bij wie "raszuiverheid" en antisemitisme een rol spelen), Duitsland (b.v. de NSDAP/AO) en Nederland (o.m. Erkenbrand en NVU). Dit allemaal ontkennen is gewoon leugenachtig.

MrIvez
MrIvez31 dec. 2019 - 14:02

"Maar als een links iemand een fascist retweet, normaliseert hij die mening" Klinkt alsof zij iedereen die een centrum tot rechtse mening heeft een fascist is. Dit zijn juist de groepen die mede verantwoordelijk zijn voor de opkomst van populisten. Jonathan Pie vat dit ook goed samen (raad ik iedereen aan zijn video te zien waarin hij uitlegt hoe het kan dat Trump groot is geworden).

2 Reacties
MG1968
MG196831 dec. 2019 - 18:16

@Mrlvez Dit soort analyses gaan altijd uit van de gedachte dat iemand die in de hoek gedreven wordt iedere moraliteit automatisch verliest. En dat mrlvez, geld blijkbaar niet voor iedereen, want vele mensen in diezelfde situatie maken nog steeds andere ethische afwegingen dan die jij als automatisme bestempelt. De verantwoordelijkheid voor trump wordt gedragen door zijn kiezers, nergens anders door.

Katootje2
Katootje21 jan. 2020 - 13:54

Florine Leftink en Linksbuiten bestaan helemaal niet; het is satire.

Kaviaar2
Kaviaar231 dec. 2019 - 14:02

"De actiegroep kwam tot het besluit toen ze zich realiseerde dat er buiten zijzelf eigenlijk alleen nog maar fascisten op Twitter zaten." Het lijkt bijna géén satire... Types als DP en anderen, die menen dat buiten Antifa iedereen verder fascistisch is, bestaan dus echt. Of is de site Joop niet wat we denken dat het is? ;-)

1 Reactie
OlavM
OlavM31 dec. 2019 - 16:03

Joop springt wel eens uit de band met De Speld-achtige artikelen. Dat houdt de boel een beetje wakker.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof31 dec. 2019 - 13:59

Misschien ook een idee om taal, letters, woorden, muziek etc. af te schaffen door deze groep? Immers, daar maken fascisten ook gebruik van...

1 Reactie
Katootje2
Katootje231 dec. 2019 - 16:47

Gelukkig kunnen ze alleen maar kopiëren: tenslotte is zelfs de vrijheid van meningsuiting een linkse uitvinding.

Andy JPL
Andy JPL31 dec. 2019 - 13:56

Zoiets als, met andersdenkenden praat je niet, je noemt ze fascist en ramt ze op hun bek... Mooi dat deze extremisten weg zijn. De rechtsextremisten zijn al erg genoeg, laat staan dat er nog links extremisten op zitten.

1 Reactie
Marin Cielo
Marin Cielo31 dec. 2019 - 16:09

Ze zijn er nog, ze gaan nu alleen nog mensen aanwijzen denk ik. Ben wel benieuwd wanneer en waarom iemand door deze groep als fascist wordt neergezet. Hier kan het je al overkomen als je een net iets ander idee hebt dan extreem (links) politiek correct. Het maakt de zin een discussie te voeren kapot en ik begrijp ook niet goed dat de redactie dit soort beschuldigingen doorlaat.