Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Acteurs en artiesten van allerlei achtergronden houden stille mars voor vrede

  •  
20-11-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2486 keer bekeken
  •  
ANP-484268834

In Parijs hebben honderden acteurs en artiesten, waaronder tal van sterren, deelgenomen aan een stille mars voor vrede tussen Israëli's en Palestijnen. De deelnemers met uiteenlopende etnische en religieuze achtergronden droegen olijftakken en witte spandoeken en vlaggen. Ze willen ook dat de eenheid onder de Franse bevolking bewaard blijft. Frankrijk kent zowel de grootste joodse als moslimgemeenschap van Europa en net als elders in de wereld leidt de oorlog in Gaza lokaal tot spanningen. In Parijs zijn de afgelopen weken demonstraties gehouden die sterk gepolitiseerd waren en steeds een kant in de oorlog kozen.

De mars, waarbij geen leuzen werden geroepen of meegedragen, vertrok bij het Instituut van de Arabische Wereld en voerde langs het Joods Historisch Museum. Duizenden burgers volgden de stoet van kunstenaars, waaronder Isabelle Adjani en Emmanuelle Beart. De vredesmars was een initiatief van de Belgische actrice Loubna Azabal die "zeer verdrietig" wordt van de spanningen en het geweld in de samenleving.

"Wij hebben een blauwe lucht boven ons hoofd en Israël en Palestina hebben ze bommen, hebben ze oorlog. Wij helpen de situatie niet door kanten te kiezen of door over en weer met haat te smijten," verklaarde actrice Nadia Fares tegenover Engelstalige Franse zender RFI. Ze zei te hopen dat de mars een tegenwicht biedt aan de kakofonie die over de hele wereld klinkt. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

FonsRietdijk
FonsRietdijk20 nov. 2023 - 23:23

Wat een geweldige ontberingen doorstaan deze helden voor iets waar iedere burger op de wereld iets aan heeft: wereldvrede Streamen naar Hamas, deze bevrijdende vrijheidsstrijders zullen nu mogelijk geraakt en geroerd door deze inspiratiebom de gegijzelden vrij laten, waarna Israël het bombarderen direct een halt toeroept. Als die Godenzonen en dochters dan nog een stille mars voor vrede zouden willen houden dan moet een diplomatieke oplossing vervolgens een fluitje van een cent zijn. Het mooie is deze acteurs en artiesten van allerlei achtergronden doen dit uit de goedste goedheid van hun hart. Ze hebben hier nul eigen belang bij. "Frankrijk kent zowel de grootste joodse als moslimgemeenschap van Europa en net als elders in de wereld leidt de oorlog in Gaza lokaal tot spanningen. " Ja echt spanningen over en weer.. moslims die op pijpenkrullen jagen, groepen joden die moslims opwachten en intimideren, universiteiten waar linkse activisten pro Israël studenten intimideren en tegelijk joodse studenten die pro Palestina leraren uit hun lokaal zetten. Echt erg zeg die onderlinge spanningen.. Tuurlijk jongens, kijk maar weg van de openlijke jodenhaat die het Westen overspoelt.

Olav Meijer
Olav Meijer20 nov. 2023 - 17:07

Een mooi initiatief, dat zeker. Het is zeker belangrijk de interne spanningen in de Europese landen niet te hoog te laten oplopen. Aan de andere kant moeten we de naakte feiten niet verbloemen. Het gaat in Palestina niet om twee gelijkwaardige partijen die met elkaar in conflict zijn geraakt, maar om enerzijds een onderdrukker die al lange tijd het internationale recht heeft geschonden, en anderzijds een onderdrukte bevolking, die nu in haar totaliteit keihard wordt gestraft met oorlogsmisdaden -en wat mij betreft zelfs genocide, want de opzet is aanwezig- als direct gevolg van een eerder gepleegde wrede, terroristische actie door een groepering uit haar midden.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 nov. 2023 - 19:35

Gaza wordt in hoog tempo onbewoonbaar. Het ligt nu vol puin dat alleen met heel veel inspanning kan worden opgeruimd. Een groot aantal Gazanen zal voorlopig niet terug kunnen omdat hun huizen zijn verwoest. Israël houdt de toevoer van oppervlakte water tegen maar ook zonder dat zijn de landbouwgrond en het grondwater al tijden sterk vervuild aan het raken. De bevolkingsgroei helpt ook niet mee, en dan hebben we de invloeden van de klimaatverandering nog. Geen idee hoe dit gaat aflopen als de oorlog eenmaal voorbij is.

Joop  den Uil
Joop den Uil20 nov. 2023 - 16:50

Ik zag een film van de demo op BRT , en ja hoor ... dominant aanwezig de Palestijnse vlag. Hoe kan er ooit vrede komen ???

Sententia
Sententia20 nov. 2023 - 16:49

Een krachtig statement van mensen die van doen alsof hun beroep hebben gemaakt!

Pater
Pater20 nov. 2023 - 15:58

Applaus.