Joop

Achthonderd hulpverleners Witte Helmen uit Syrië geëvacueerd

  •    •  
22-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
At least 16 people killed in explosion in Idleb city

© epa06658919 Volunteers of White Helmets search for survivors after an explosion in the city of Idlib, Syria, 09 April 2018 (issued 10 April 2018). At least 16 people were killed, and more tha

Het Israëlische leger heeft in de nacht van zaterdag op zondag achthonderd leden van de Syrische hulpverlenersorganisatie de Witte Helmen geëvacueerd. Dat zou gebeurd zijn op verzoek van de Verenigde Staten en enkele Europese landen, waaronder mogelijk Nederland. De hulpverleners zijn samen met hun familie overgebracht naar Jordanië.
De Witte Helmen zijn vrijwilligers die eerste hulp verlenen aan de bevolking bij aanvallen door het leger van de Syrische president Assad en diens bondgenoten, zoals Rusland. De achthonderd geëvacueerde Witte Helmen zaten ingeklemd in een zuidelijke regio van Syrië die momenteel aangevallen wordt door het Syrische leger. Volgens Israël verkeerden de hulpverleners in direct levensgevaar. Vorige week al meldde het Amerikaanse CBS News dat Nederland en nog vier andere landen op de NAVO-top bij de Amerikaanse president Trump hebben aangedrongen op de reddingsoperatie.
De evacuatie werd uitgevoerd op dringend verzoek van de Verenigde Staten en een aantal Europese landen. Landen die het werk van de Witte Helmen altijd hebben gesteund. Met Jordanië is afgesproken de hulpverleners tijdelijk op te vangen, voordat zij worden opgenomen door Canada, Groot-Brittannië en Duitsland. Israël spreekt van een humanitaire actie en benadrukt dat het land een non-interventiebeleid blijft voeren ten opzichte van Syrië.
Op beelden van de Duitse krant Bild, die de hele operatie op de voet volgde, is te zien hoe de hulpverleners in het grootste geheim, via de door Israël geannexeerde Golanhoogten de grens met Jordanië werden overgebracht.
Bron: NOS / Foto: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (120)

Britta van Rees
Britta van Rees26 jul. 2018 - 9:27

@Lopez Jouw laatste bijdrage lezend wil ik mijn oordeel over jouw standpunt herzien. Jij bent genuanceerder dan ik in eerste instantie dacht, en ik ben het deels met je eens. Ook ik gun de Palestijnen een eigen staat, naast Israel. Ook ik ben tegen het Israelische nederzettingenbeleid, ook ik vind dat Israel land moet teruggeven. Ik vond alleen wel dat Israel wel degelijk lof verdiende voor het redden van hulpverleners uit Syrië, zeker in het licht van de Europese impotentie als het op concrete reddingsacties aan komt. Ik heb ervan geleerd dat ik niet te snel mensen moet indelen bij de rabiate Israel-haters. Bedankt voor jouw uitleg.

Britta van Rees
Britta van Rees24 jul. 2018 - 8:36

@Satya Waarom het westen zo rijk is ? Door de Verlichting, de wetenschap, het goede bestuur, de visie die van onderop komt, en die in vrijheid mag worden ontplooid. Ja, democratie maakt rijk. En democratie is van het westen. Vandaar dus. Jouw opvatting dat het westen rijk is door roof is gewoon belachelijk. Het westen betaalt gewoon voor alle grondstoffen waar dan ook vandaan. Zie olie : wie is daar nou rijk van geworden ? Kijk naar het Midden-Oosten, de landen met olie zwemmen in het geld, de landen zonder olie zijn straatarm. Als wij de olie zouden roven zouden de Emiraten net zo arm zijn als Jemen. Dus ik zou zeggen houd op met je domme beschuldigingen die alleen maar voortkomen uit het cultiveren van slachtofferschap.

Lopez
Lopez23 jul. 2018 - 23:48

@Rob Roy [Er wordt vanalles verzonnen om deze actie maar weer negatief uit te leggen. Werkelijk alles wordt uit de kast getrokken om iets negatiefs te schrijven, maar wel volhouden dat het niets met persoonlijke afkeer te maken heeft of anti-semitisme. Ik ben het niet altijd eens met wat er is Israël gebeurt, maar gezien de reacties hier zit de haat zo diep dat er geen enkele sprake meer is van objectiviteit.] Wat u eens zou moeten proberen te accepteren is dat veel mensen het gedrag van Israël spuugzat zijn. Inclusief de eeuwige hypocrisie rond ‘wij zijn een voorbeeldige democratische rechtsstaat, wij hebben met iedereen het beste voor en wij willen niets liever dan vrede’. Inclusief ook het eeuwige gezanik over de boze anti-Israëlische buitenwereld die het weer eens op de joden voorzien heeft. En laat ook eens tot u doordringen dat veel mensen vinden dat er na 51 jaar bezetting niet één reden te verzinnen is om de Palestijnen nog maar één dag hun vrijheid en elementaire mensenrechten te onthouden. Zo goed als veel mensen datzelfde zouden vinden als het Israëli’s waren die 51 jaar onder onderdrukking leefden. U misschien ook wel. Maar wat doet Israël? Dat bezet en koloniseert vrolijk verder. Geen denken aan vrede en nog minder aan Palestijnen en hun mensenrechten. Die kunnen de kolere krijgen. En dat is hun eigen schuld. De verontwaardiging waarover u zich beklaagt hebben we jaren en jaren zien aankomen. Het heeft even geduurd, maar Israël heeft het voor elkaar gekregen om zijn bijna onbegrensde krediet grotendeels te verspelen. En die verontwaardiging zal alleen maar toenemen, daar helpt geen gesmijt met termen als ‘persoonlijke afkeer’, ‘haat’ en ‘antisemitisme’ meer aan, integendeel. Er zullen steeds meer BDS-acties komen en op een dag ook internationale sancties, dat kun je op je vingers natellen. Wie dat allemaal maar oneerlijk en schandelijk vindt, zij verwezen naar de heer Benjamin Netanyahu te Tel Aviv.

RaymondenJoop
RaymondenJoop23 jul. 2018 - 14:05

De discussies hieronder geven pijnlijk weer waar de eigen voorkeur ligt en hoevdat enig zelfreflectie blokkeert Vooral Israel blijven bashen als je jezelf daar goed bij voelt, kan de andere zijde ook vrolijk verder gaan met moslims bashen. En hoeft niemand zich schuldig te voelen omdat er geen echte dialoog is

2 Reacties
madbako
madbako23 jul. 2018 - 15:18

Vooral Israel blijven bashen Harde kritiek op de criminele staat Israël noem jij bashen.. Tja..

FairTrade
FairTrade23 jul. 2018 - 16:36

Als je de islamitische staat, Iran, Saoedi-Arabië en dergelijke landen basht op het regeringsbeleid, ga je gang, dat is alleen maar terechte kritiek. Net zoals terechte kritiek op de ethno-religieuze joodse natiestaat Israël. Ieder weldenkend mens keurt dit af. Dat jij in dit geval deze kritiek op Israël afkeurt en gelijkstelt aan de haat tegen alle aanhangers van een zeer diverse religie, geeft pijnlijk weer waar jouw eigen voorkeur ligt en hoe dat enig zelfreflectie bij jou blokkeert. Doe maar niet alsof jij een dialoog wilt. Jij wilt gewoon Israël vrijpleiten van misdaden en als je dat niet wilt doen, is volgens jou het onvermijdelijke gevolg daarvan de haat tegen moslims.

Hiltermann
Hiltermann23 jul. 2018 - 12:36

Ik mis de reden waarom deze mensen gered moesten worden. Meneer Assad was hier de agressor. Dat wordt voor het gemak even vergeten.

1 Reactie
Anoniempje5
Anoniempje524 jul. 2018 - 13:04

Omdat deze mensen geallieerd waren aan de tegenstanders van Assad? Assad moet nog weg van de VS en Israël dus gaan ze zijn vijanden redden. Ze hebben ook vele miljoenen aan hun gegeven dus ook deels beschermen van de investeringen.

Britta van Rees
Britta van Rees23 jul. 2018 - 12:23

Aan Israel heb je tenminste wat. Dat land doet echt wat aan mensenrechten in plaats van een klacht indienen en mekkeren op internet !

5 Reacties
Lopez
Lopez23 jul. 2018 - 19:54

@Britta van Rees [Aan Israel heb je tenminste wat. Dat land doet echt wat aan mensenrechten in plaats van een klacht indienen en mekkeren op internet !] Is dat als komische opmerking bedoeld? Of noemt u 51 jaar bezetting, illegale kolonisering en de bijbehorende onderdrukking van miljoenen mensen ‘iets aan de mensenrechten doen’? Israël behoort helaas tot de zwarte schapen als het om mensenrechten en internationaal recht gaat. En het klaagt en mekkert zich een slag in de rondte, over alles en iedereen die het waagt kritiek op het land te hebben. [De doden van Assad belopen de honderdduizenden. De doden van de Saudiërs in Jemen ook al meer dan 5000. Saddam Hussein was een slager die echt met gifgas Koerdische dorpen uitroeide. Maar die landen krijgen bij lange na niet de negatieve aandacht die “Duivel Israel” hier krijgt.] Israël krijgt van oudsher tien maal zoveel aandacht als genoemde landen samen, en ik vermoed dat u wel weet waarom dat zo is. Tot zeker eind jaren zeventig was die aandacht vrijwel louter positief, sindsdien is de kritiek heel langzaam maar ook heel zeker toegenomen. En ik vermoed dat u wel weet waarom dat zo is.

FairTrade
FairTrade23 jul. 2018 - 19:57

Een maffiabaas of drugsdealer die op aanraden van zijn advocaat een donatie aan een lokaal goed doel doet, vanwege een aankomende rechtszaak, om de jury ervan te overtuigen dat hij een goed persoon is, zou jij waarschijnlijk ook de hemel in prijzen. Vergeet niet dat Israël deze 400 Witte Helmen die zelf naar Al Qunaitra (1 km van de grens) waren gekomen, eigenlijk slechts heeft binnengelaten om ze daarna meteen over te dragen aan Jordanië. Als je dan meetelt dat dit enkel op aandringen van de VS gebeurde en zij de grens verder potdicht houden voor Syrische vluchtelingen (ook niet christelijke of Yezidi), dan is er niets om Israël voor te prijzen.

Britta van Rees
Britta van Rees24 jul. 2018 - 8:28

@Lopez en Fair Trade Linkse Europoeanen hebben de mond vol van mensenrechten en vluchtelingen, maar als mensen echt in de verdrukking komen, zoals de Witte Helmen in Syrië, dan is er actie nodig. A little less conversatiomn a little more action please. En actie, daar is Europa in zijn geheel bijzonder slecht in. Israel deed wel wat er moest gebeuren : het weghalen van die mensen. Zie ik Israel als een maffia-staat ? Nee. Het is een legitieme staat, een democratie bovendien, ontstaan als reactie op de holocaust. Is het land moreel hoogstaand ? Nee. Israel voert een nederzettingenbeleid dat illegaal en moreel abject is. Dat moet stoppen, en moet worden veroordeeld, ook al is het te verklaren uit de Arabische aanvallen in de vorm van oorlogen en terrorisme. Bij jullie is elke balans zoek. Jullie richten je exclusief op Israel's foute beleid tegen de Palestijnen, en miskennen totaal het Israelische bestaansrecht en het recht van elk land om de eigen bevolking te verdedigen. Jullie kant van de zaak hoort er te zijn maar moet wel in evenwicht blijven met Israel's legitieme rechten. Dat is mijn probleem met jullie stellingname, zij is niet evenwichtig. Ik verdenk jullie ervan dat jullie je volledig en blind solidariseren met de moslims, uit politiek-correcte overwegingen van per se willen deugen in de grachtengordel. Volgens mij is dat de achterliggende reden van jullie onevenwichtige Israel-standpunt.

Frans Kwakman
Frans Kwakman24 jul. 2018 - 17:38

@b.van rees - jouw betoog is echt belachelijk als je het afzet tegen de recent apartheidswetten zoals aangenomen door de Israelische democratie. - Israel is ontstaan als reactie op de jodenvervolging in WestEuropa. O, nee, het land Israel is een iontstaan uit een idee van zionisten pakweg 1920. Dat in 1948 toen de zionistische strijdgroepen reeds grote delen van Palestina ontruimd hadden, toen werd de staat Israel erkend, ongetwijfeld mede uit embarmen met de vreselijke daden. Maar de Palestijnen, de bewoners die geruimd werden hadden daar niets mee te maken, hadden geen vernietingskampen. - hoe je in godsnaam een "evenwichtige" stellingname kan bereiken is mij een raadsel. Als je duidelijke ziet dat een volk wordt vertrapt en zelfs deels opgesloten in kampen die sterk aan de vernietigingskampen doen denken, maar dan op nog grotere schaal, als je dat ziet is geen evenwichtigheid. Als de moordpartijen zich opstapelen, ik reken vanaf Sabra en Shatillah, dan kan ik maar 1 ding, veroordelen en betreuren dat mijn regering dat ondersteunt. 3. die withelmen. Tien tegen een zijn dit de troepen die tegen de Syrische regering werkten. Moet ik echt Israel daarvoor eren? Als ze de Golan hoogte ontruimen, OK, dat is een stap naar vrede.

Lopez
Lopez24 jul. 2018 - 19:19

@Britta van Rees [Linkse Europoeanen hebben de mond vol van mensenrechten en vluchtelingen, maar als mensen echt in de verdrukking komen, zoals de Witte Helmen in Syrië, dan is er actie nodig… Israel deed wel wat er moest gebeuren : het weghalen van die mensen.] Ik noemde de Israëlische actie ‘een bescheiden humanitair gebaar’. Is daar iets mis mee? Tegelijkertijd bungelt Israël in de onderste regionen van de wereldranglijst als het om hulp aan en het opnemen van vluchtelingen en asielzoekers gaat. Haaretz had er gisteravond een artikel over op basis van de laatste internationale gegevens. Mag dat gezegd worden? En tegelijkertijd behoort Israël ook tot de internationale zwarte schapen als het om respect voor mensenrechten, internationaal recht en Veiligheidsraadresoluties gaat. Mag dat gezegd worden? [Bij jullie is elke balans zoek. Jullie richten je exclusief op Israel’s foute beleid tegen de Palestijnen, en miskennen totaal het Israelische bestaansrecht en het recht van elk land om de eigen bevolking te verdedigen.] Het klassieke verwijt aan mensen die vinden dat Palestijnen dezelfde rechten toekomen als Israëli’s: ‘De balans is zoek.’ Ook een klassieker: schuif mensen in de schoenen dat ze Israëls bestaansrecht en het recht zich te verdedigen miskennen. Waar doe ik dat, mevrouw Van Rees? Wilt u dat aanwijzen? [Ik verdenk jullie ervan dat jullie je volledig en blind solidariseren met de moslims, uit politiek-correcte overwegingen van per se willen deugen in de grachtengordel. Volgens mij is dat de achterliggende reden van jullie onevenwichtige Israel-standpunt.] Nog meer gekheid: ‘Blind solidariseren met de moslims.’ Heeft u daar aanwijzingen voor, mevrouw Van Rees, of komt dit uit de dikke duim? Ik vind dat de Palestijnen (niet alleen de moslims onder hen) dezelfde rechten toekomen als Israëli’s. Ik vind dat joden en niet-joden in Israël dezelfde rechten moeten krijgen. Ik vind dat er na 51 jaar (u leest het goed: 51 jaar) een eind moet komen aan de bezetting en kolonisering van Oost-Jeruzalem en de Westoever, en dan niet volgende week, maar nu. Ik vind ook dat er snel een eind moet komen aan de blokkade van Gaza en pleit om te beginnen voor stationering van een VN-macht langs de grens die het grensverkeer regelt (er staat nog een mooie Nederlandse goederenscanner, wordt die ook een keer gebruikt). Misken ik daarmee Israëls bestaansrecht en het recht zich te verdedigen? Nee. Wat ik stel is dat Palestijnen precies dezelfde rechten toekomen. Ook zij hebben recht op een menswaardig bestaan en op veiligheid.

Britta van Rees
Britta van Rees23 jul. 2018 - 11:49

Als Egypte hetzelfde gedaan had dan zouden de complimenten hier wel degelijk rijen dik staan. De haat tegen Israel is nogal ziekelijk vind ik.

9 Reacties
Nico de Mus
Nico de Mus23 jul. 2018 - 12:33

!De haat tegen Israel is nogal ziekelijk vind ik.!! Inderdaad en dat op een links forum,.. tijden veranderen.

DaanOuwens
DaanOuwens23 jul. 2018 - 13:46

@ Britta van Rees Jij schrijft: De haat tegen Israel is nogal ziekelijk vind ik. Volgens mij is jouw haat en jouw gebrek aan objectiviteit ten opzichte van jouw mede Nederlanders ziekelijk.

Frans Kwakman
Frans Kwakman23 jul. 2018 - 14:21

Mijn afkeer van het Netanyahoe-regime is meer dan 5000 doden diep. Volgens mij kan je niet verdedigen wat niet te verdedigen is.

Britta van Rees
Britta van Rees23 jul. 2018 - 15:36

@Daaan Ouwens Jouw reactie intrigeert me. Ik vermoed dat jij bedoelt dat ik zou moeten luisteren naar de opvattingen van mijn islamitische landgenoten. Maar dat is slechts een interpretatie. Eigenlijk vind ik dat ik bij mijn meningsvorming helemaal niet hoef te luisteren naar mijn landgenoten, en überhaupt mijn mening niet hoef aan te passen aan wie dan ook. Dat jij van mening bent dat landgenoten invloed horen te hebben op iemand eigen opvattingen vind ik sowieso raar. Ieder mens is autonoom, ons rechtssysteem kent vrijheid van meningsuiting en vrijheid van geweten, dus waarom moet ik rekening houden met andermans opvatting ? Ik wil ook helemaal niet objectief zijn over de opvattingen van mijn landgenoten : als ze haatdragend jegens joden zijn dan vind ik dat en dan schrijf ik dat, helemaal subjectief. Ik lees hier op dit forum veel onberedeneerde haat tegen Israel. Zelfs als het land mensen redt van Assad's beulen vinden veel forummers het tòch fout. Dat is voor mij een duidelijk teken van rabiate Israelhaat. Daan, ik ben niet politiek-correct en wil dat ook niet zijn. Ik geef hier mijn mening helemaal van mezelf en subjectief en als het moet heel erg tegen mijn mede-Nederlanders. Ik hoop dat je daar van kunt slapen.

Britta van Rees
Britta van Rees23 jul. 2018 - 15:48

@Frans Kwakman De doden van Assad belopen de honderdduizenden. De doden van de Saudiërs in Jemen ook al meer dan 5000. . Saddam Hussein was een slager die echt met gifgas Koerdische dorpen uitroeide. Maar die landen krijgen bij lange na niet de negatieve aandacht die "Duivel Israel" hier krijgt. Dat is toch vreemd ? Israel is in oorlog, het doodt Hamas-milities en aanverwante raketschieters. Ik vind dat Israel zich mag verdedigen. Aan de andere kant vind ik dat Israel bezet gebied moet teruggeven, en de bouw van nieuwe nederzettingen moet stoppen. Daar moet Amerika het land toe dwingen. Maar dat doet niets af aan de plicht om de eigen burgers te beschermen tegen Palestijnse aanvallen. Met geweld ja, het is oorlog.

Frans Kwakman
Frans Kwakman23 jul. 2018 - 16:55

Britta, je probeert het maar het is niet te verdedigen. En, ik reageerde op jouw statement over ziekelijk en zo. En voor jou oren, Egypte wordt geregeerd door een bewind van dezelfde snit als Israel.

DaanOuwens
DaanOuwens23 jul. 2018 - 17:40

@ Britta van Rees Jij schrijft: Ik vermoed dat jij bedoelt dat ik zou moeten luisteren naar de opvattingen van mijn islamitische landgenoten. Nee hoor jij hoeft van mij naar niemand te luisteren. Ik bedoel letterlijk wat ik schreef: Volgens mij is jouw haat en jouw gebrek aan objectiviteit ten opzichte van jouw mede Nederlanders ziekelijk. Ik slaap prima en lig nooit wakker van teksten zoals die van jou.

Case65
Case6523 jul. 2018 - 19:33

@DaanOuwens Jij schrijft: Volgens mij is jouw haat en jouw gebrek aan objectiviteit ten opzichte van jouw mede Nederlanders ziekelijk. Leg eens uit; ik kan dit totaal niet volgen.

DaanOuwens
DaanOuwens24 jul. 2018 - 12:16

@ Case65 Jij schrijft: Leg eens uit; ik kan dit totaal niet volgen. Dat vind ik erg merkwaardig. Zij interpreteert de kritiek hier op Israël als haat, noemt daarmee iedereen die kanttekeningen heeft bij deze actie als gedreven door haat en is dus niet objectief en haar tekst en toon illustreert haar haat tegen deze mensen. En zij bevestigt dit nog eens in haar andere bijdragen. Waarom stel je deze vraag? Ik vind dat opmerkelijk.

Geesteman
Geesteman23 jul. 2018 - 9:16

Volgens Netanyahu hebben Trump en Trudeau Israël verzocht de witte helmen te evacueren. Ik ben benieuwd hoeveel van die 422 door de VS worden opgenomen. Omdat het om een relatief klein aantal vluchtelingen gaat verwacht ik allemaal.

9 Reacties
Satya
Satya23 jul. 2018 - 12:59

Staat in het artikel.

Anoniempje5
Anoniempje523 jul. 2018 - 14:38

0. Ze worden opgenomen door Canada, VK en Duitsland.

W-74
W-7423 jul. 2018 - 14:44

En anders zullen ze vast door Saoudi Arabie, Qatar, Egypte of Iran worden opgenomen, toch..?

Britta van Rees
Britta van Rees23 jul. 2018 - 15:42

Zoals W-74 terecht aangeeft is het best vreemd dat rijke islamitische landen nooit een vluchteling opnemen. Vraagt niemand zich dan af waarom dat niet gebeurt, hoeven die landen niet te worden aangesproken op hun verantwoordelijkheden ? Zijn alleen rijke witte landen verantwoordelijk in de wereld ? Zijn witte rijken dan de enigen met empathisch vermogen ? O nee, nu wordt het "racistisch", deze vraag mag niet worden gesteld. Vluchtelingen zijn niet welkom in rijke islamitische landen. Waarom niet ? Ik wil dit oprecht weten. Of is ook deze vraag racisme ?

Geesteman
Geesteman23 jul. 2018 - 16:53

Dat is dus 0. Wel heel erg weinig. Duitsland wil er in ieder geval 8 opnemen met familie. Nog 400 te gaan. Nederland heeft ook nog wel een plek voor een asielzoeker. Wekt in ieder geval de indruk dat onze regering zich hun lot aantrekt. Maar geen Nederlanders want die moeten zich eerst naar de ambassade vechten.

FairTrade
FairTrade23 jul. 2018 - 16:54

@ Britta Als je oprecht het antwoord wil weten waarom rijke islamitische landen geen vluchtelingen opnemen lees dan mijn reactie van 23 juli 2018 at 05:02. Ik denk echter dat jij dit allang weet.

Satya
Satya23 jul. 2018 - 17:19

Britta van Rees Hoezo vangen ze in het midden oosten geen vluchtelingen op. Dit is gewoon het eerste linkje dat ik tegen kwam, als je je erin verdiept zal blijken dat wat je zegt totale onzin is. Zelfde geld voor Afrika. https://www.vluchteling.nl/waar-we-werken/midden-oosten Zelfs in Irak worden vluchtelingen opgevangen! Dat na alle ellende die het westen, ik zal niet spreken over rijke witte landen jullie zijn zo gevoelig, daar heeft gedropt. Verdiep je er eens in waarom het westen zoveel ellende dropt in het midden oosten en Afrika. Dan zeg je daar misschien eens een keer iets zinnigs over. Het rijke westen. Hoe dan?? Geen bodemschatten! Leg eens uit hoe dat kan! Ach je zult wel weer wat verzinnen. Israel is in het midden oosten gedropt door het westen uit een terecht schuldgevoel naar de joden. Had ze een stuk van Europa gegeven. Och ja Europa schuift z'n probleem altijd op de rest van de wereld af! Geen bodemschatten, halen we ze toch van corrupte regimes. Te weinig grondgebied, plegen we genocide op indianen en aboriginals. Nu komen wij en zijn we bij een deel van jullie niet welkom. Mijn opa en oma zijn slaaf geweest in Kenia. Kenia is sinds 1963 bevrijd, weet je hoeveel ellende ik nog zie voortvloeit uit de bezetting? Mijn opa en oma hebben hun kinderen geen zelfstandig denken geleerd. Gelukkig pakt mijn generatie het op. Verdiep je op zijn minst in dingen. Dat je tegen Massa immigration bent kan ik begrijpen. Het is dom maar dan moet je je ook in economy en je kleinkinderen gaan verdiepen. Ik ben het met je eens dat Israël hier vandaag onterecht word afgekraakt. Iedere dode door geweld is 1 teveel. Vrijheid voor palestijnen. Groet satya. (mijn naam geen arrogantie wat betreft de waarheid bezitten)

Britta van Rees
Britta van Rees24 jul. 2018 - 8:35

@Satya Waarom het westen zo rijk is ? Door de Verlichting, de wetenschap, het goede bestuur, de visie die van onderop komt, en die in vrijheid mag worden ontplooid. Ja, democratie maakt rijk. En democratie is van het westen. Vandaar. Jouw opvatting dat het westen rijk is door roof is gewoon belachelijk. Het westen betaalt gewoon voor alle grondstoffen waar dan ook vandaan. Zie olie : wie is daar nou rijk van geworden ? Kijk naar het Midden-Oosten, de landen met olie zwemmen in het geld, de landen zonder olie zijn straatarm. Als wij de olie zouden roven zouden de Emiraten net zo arm zijn als Jemen. Dus ik zou zeggen houd op met je domme beschuldigingen die alleen maar voortkomen uit het cultiveren van slachtofferschap. .

Satya
Satya24 jul. 2018 - 14:12

Britta van Rees Hahaha ja hoor. Ik ben morgen blank net zulks dom gelul. Hahaha je laat me in ieder geval wel lachen.

Extra belegen
Extra belegen23 jul. 2018 - 9:06

Voor zover ik begrepen heb verlenen deze 'witte helmen' hulp na b.v. bombardementen. Maakt het dan uit door wie die 'witte helmen' zijn opgeleid of betaald worden? Hulp is hulp. hulpverleners hebben af en toe ook hulp nodig. Heel goed dus dat Israël en Libanon deze hulp geboden hebben. Ongeacht de reacties van de zuurpruimen hieronder, die enkel zitten te miepen over verborgen agenda's. Natuurlijk zijn er agenda's wat echter niet wegneemt dat deze 'witte helmen' goed werk leveren.

Bouwman2
Bouwman223 jul. 2018 - 6:08

Rusland heeft een slechte pers en dat komt omdat men in Moskou de eerste viool wil spelen vooraan op het podium. Moskou is voor zijn relatief kleine economie ongemeen agressief. Ook in Syrië waar mensen Arabisch zijn. In Tel Aviv moet gedacht zijn: de vijand van mijn vijand is mijn vriend: laat ons bij die Moskouse vriend aankloppen en het verleden van antisemitisme maar vergeten. Antisemitisme is ook maar een begrip, een hulpmiddel. Wij in Tel Aviv komen met jullie daar in het Kremlin overeen: wij hebben ook geen goede pers dus laat ons reclame voor ons zelf maken. Het Witte Huis, zonder wie we niets vermogen, stemt dit moment toe. En aldus gebeurde, in een nachtelijke operatie werden de mannen die Arabieren wilden redden uit de Syrische puinhoop met ieders instemming en onder luid applaus gebruikt voor de PR van Israël en die van Moskou.. Wat er verder met deze withelmen gebeurt is een heel ander verhaal dat enkel maar afleidt van het succes. Ze waren niet het doel, maar een middel. Hoe het afloopt met de Arabieren met de witte wilhelmen? De VS en Israël komen ze niet in, de grenzen van de EU landen zijn afgesloten, de Libanon heeft genoeg aan de eigen problemen dus Jordanië zal weer het opvangskamp worden. Nederland stuurt dan een televisieploeg om hun verhalen vast te leggen. Elke keer als ik denk dat cynisme nu wel de top bereikt heeft lukt het telkens weer die verder in de richting van de onbereikbaarheid te verschuiven.

1 Reactie
Anoniempje5
Anoniempje523 jul. 2018 - 14:39

"Wat er verder met deze withelmen gebeurt is een heel ander verhaal dat enkel maar afleidt van het succes. Ze waren niet het doel, maar een middel. Hoe het afloopt met de Arabieren met de witte wilhelmen? De VS en Israël komen ze niet in, de grenzen van de EU landen zijn afgesloten, de Libanon heeft genoeg aan de eigen problemen dus Jordanië zal weer het opvangskamp worden. Nederland stuurt dan een televisieploeg om hun verhalen vast te leggen." Nee hoor, binnen een paar minuten was afgestemd dat Canada, VK en Duisland ze opnemen.

punt2
punt223 jul. 2018 - 5:57

Israël wordt gevraagd in te grijpen en redt met deze actie het leven van hulpverleners. Maar de afkeer is zo groot bij sommige mensen dat ze met de meest vreselijke reacties komen. Er wordt vanalles verzonnen om deze actie maar weer negatief uit te leggen. Werkelijk alles wordt uit de kast getrokken om iets negatiefs te schrijven, maar wel volhouden dat het niets met persoonlijke afkeer te maken heeft of anti- semitisme. Ik ben het niet altijd eens met wat er is Israël gebeurt, maar gezien de reacties hier zit de haat zo diep dat er geen enkele sprake meer is van objectiviteit. Ik zou bijna zeggen” kijk eens in de spiegel naar jezelf en zie wat deze haat met je doet” Het redden van mensen negatief uitleggen, dan spoor je werkelijk niet

17 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens23 jul. 2018 - 7:35

@ Rob Roy Jij schrijft: Ik ben het niet altijd eens met wat er is Israël gebeurt, maar gezien de reacties hier zit de haat zo diep dat er geen enkele sprake meer is van objectiviteit. Objectiviteit is exact wat jouw reacties niet hebben. Deze hulpverleners hebben hun eigen leven gered en de bijdrage van Israël bestond uit het open doen van de deur. Niet echt een heldhaftige actie. Het is wel goed om te zien dat Israël zich soms houdt aan mensenrechten en normaal fatsoen. Meer is er niet.

Satya
Satya23 jul. 2018 - 7:54

Hakuna matata ik ben het helemaal met je eens.

Appi Mohamud
Appi Mohamud23 jul. 2018 - 10:31

"Er wordt vanalles verzonnen om deze actie maar weer negatief uit te leggen. Werkelijk alles wordt uit de kast getrokken om iets negatiefs te schrijven, maar wel volhouden dat het niets met persoonlijke afkeer te maken heeft of anti- semitisme." Aha, ik dacht al dat iemand met de drogreden en beschuldeging mee zou komen. Zou u zo vriendelijk kunnen zijn en aan ons aantonen waar de haat en antisemitisme ligt in de commentaar van de reageerders? "Ik zou bijna zeggen” kijk eens in de spiegel naar jezelf en zie wat deze haat met je doet” Het redden van mensen negatief uitleggen, dan spoor je werkelijk niet" Het zou beter zijn om jezelf eerst is te informeren voor u mensen naar de spiegel toe stuurt, het is in het verleden al voorgekomen dat medische hulpverleners voor spionage werk is gebruikt zowel door America als Engeland, waarna ze beloofde nooit meer te doen. We weten nu wat een belofte van America waard is. https://www.scientificamerican.com/article/how-cia-fake-vaccination-campaign-endangers-us-all/ https://www.theguardian.com/global-development-professionals-network/2017/jan/20/linda-norgrove-what-happens-when-an-aid-worker-is-accused-of-being-a-spy

korheiden2
korheiden223 jul. 2018 - 12:31

@Appie : ' het is in het verleden al voorgekomen dat medische hulpverleners voor spionage werk is gebruikt zowel door America als Engeland' . Het is inderdaad aan dit soort indianenverhalen te danken dat polio nog steeds niet is uitgeroeid. Het al tien jaar oude smoesje dat meisjes onvruchtbaar zouden worden door de eenvoudige vaccinatiemethode (twee keer een suikerklontje) veroorzaakte een fatwa van de Taliban en Boko Haram.

punt2
punt223 jul. 2018 - 13:32

@Appi Mohamud, je bent nog even vergeten te verzinnen wat de rol van Israël in jouw beschuldigingen is. Want Israël heeft niets met deze beschuldigingen te maken .... Maar kritiek is kritiek en dat je natuurlijk linken aan Israël..... houdt wel in dat wat ik schreef geheel met de werkelijkheid overeenkomt.

punt2
punt223 jul. 2018 - 13:33

wil linken moet dat zijn

punt2
punt223 jul. 2018 - 13:35

@DaanOuwens, ook jouw reactie bewijst in het geheel mijn stelling.... je kan niet wachten om het gebeuren te "downplayen" of simpelweg te ontkennen.. past namelijk niet in het beeld wat je hebt ...

Appi Mohamud
Appi Mohamud23 jul. 2018 - 14:21

"Maar kritiek is kritiek en dat je natuurlijk linken aan Israël….. houdt wel in dat wat ik schreef geheel met de werkelijkheid overeenkomt." Nee wat u doet is geen kritiek maar beschuldigen van een strafbaar feit, zou u zo vriendelijk kunnen zijn om aan te tonen waar de antisemitisme in de reacties zit, tenzij u weer zoals gewoonlijk "antisemitisme" als een afschrikking wilt gebruiken om mensen hun mening te ontnemen. Trouwens wat vind u van die links wat ik u gestuurd heb, is het niet voorheen voorgekomen dat medische hulpverleners voor spionage is gebruikt? En aangezien de witte helmen in Israël zijn getraind zou het niet kunnen zijn dat Israel ook spionnen in hebben geplant? Maar hoe dan ook ik merk dat u nog steeds niet vies bent om anderen voor van alles uit te make maar zelf excuses vragen als u zionisme word aangetoond.

W-74
W-7423 jul. 2018 - 14:41

Natuurlijk zal een antisemiet de beschuldiging van antisemitisme een drogreden noemen. De dag dat 'ie dat niet doet is de dag dat alle bomen even dik zijn. Het antisemitisme ligt hier in het geuitte idee dat de joden weer eens een complot aan het smeden zijn. Het zal eens niet. En als het niet world domination is waar het in dat complot om gaat dan wel de hegemonie over de regio. Op allerlei slinkse manieren zijn de joden bezig hun tentakels diep in de omringende landen te laten dringen. Zelfs, of misschien wel juist vooral, als dat niet voor de hand liggend of tegenstrijdig lijkt. Achja, zoveel is er niet veranderd sinds de jaren 30...

Satya
Satya23 jul. 2018 - 15:37

W_74 Klopt maar het volk dat nu de meeste klappen krijgt is zwart. Die opmerking van jou is compleet onzin. Beetje wat er altijd gebeurd als er kritiek is op Israël. Dat jij het schrijft is helemaal grappig gezien jouw desinteresse in het welzijn van anderen. Zolang Israël maar niet een klap krijgt mag er flink geslagen worden. Ik vind deze actie van Israël overigens positief en ga niet op zoek naar excuses om dat af te zwakken.

Appi Mohamud
Appi Mohamud23 jul. 2018 - 16:11

"Het is inderdaad aan dit soort indianenverhalen te danken dat polio nog steeds niet is uitgeroeid." Dat polio niet is uitgeroeid komt dus omdat mensen terecht bang zijn voor het schenden van hun mensenrechten? Of juist omdat een land de geloofwaardigheid van de hulpwerkers heeft geschonden? Zou jij naar een doctor toegaan die jouw geheimen en DNA doorspeelt naar anderen? "Het al tien jaar oude smoesje dat meisjes onvruchtbaar zouden worden door de eenvoudige vaccinatiemethode" Waar heb je hier over? Mischien over dit verhaal? https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-ethiopians-fooled-into-birth-control-1.5226424 "(twee keer een suikerklontje) veroorzaakte een fatwa van de Taliban en Boko Haram." Nou ben je me kweit. Wat heeft een oproep van terroristen wat overal ter wereld bestreden worden met het misbruik van medische hulpwerkers te maken vanuit een staat met wetten over medische privecy? W.74 "Natuurlijk zal een antisemiet de beschuldiging van antisemitisme een drogreden noemen." Nee een drogreden is het feit dat antisemitisme beschuldigingen in het ronde word gegooid zonder enig bewijs. Maar ik snap dat u hier mij specifiek voor antisemiet uitmaakt, nou reageer ik hier op joop.nl al meer dan 6 jaar, het zou niet zo moelijk moeten zijn om bewijzen in mijn worden te vinden over al die jaren. Maar heb zo een vermoeden zoals gewoonlijk hier met mensen zonder argumenten dat ze de antisemitisme kaart trekken vanwege mijn naam zoals u hier ook doet. Al word tegenwoordig antisemitisme gekoppeld aan moslims door zionisten, blijven verreweg de meeste antisemieten toch Europeanen te zijn. Maar hei, als mijn terechte kritiek op een appartheid staat mij antisemiet maakt draag ik die fraiming met trots.

FairTrade
FairTrade23 jul. 2018 - 17:04

Het zal weer eens niet dat kritiek op Israël, niet met antisemitisme beschuldigd wordt. Hoe verklaar je het dan dat vele joden zoals bijvoorbeeld Noam Chomsky ook deze kritiek leveren? Zelf ben ik deels Sefardisch joods. Haat ik dan dat deel van mijzelf? Het is echt schandalig dat men de afkeer van antisemitisme en het oorlogsverleden zo misbruikt om kritiek op Israel monddood te maken.

Appi Mohamud
Appi Mohamud23 jul. 2018 - 19:45

"Het is dus zowel aan de CIA als islamitische extremisten te wijten dat polio nog niet is uitgeroeid. Maar het gaat gelukkig wel de goede kant op." Korheid. Als je dit weet, wat bedoel je dan met Indianenverhalen? Kan wel snappen dat de bewering dat vaccinatie ziekte zou brengen gebaseerd is op propoganda, maar is een feit ondertussen om argwaan te hebben voor iets wat gratis word aangeboden, liefdadigheid bestaat gewoonweg niet meer in de houdige wereld en bijna iedereen verwacht iets terug voor wat ze doen, inclusief ontwikkelingshulp waar vaccinatie onder valt.

punt2
punt224 jul. 2018 - 7:02

En zover gaat het dus...prachtig voorbeeld van absolute onzin, die doordat het geschreven is lekker aan de geruchtenstroom kan worden toegevoegd. Het slaat namelijk werkelijk nergens op, maar misschien dat door herhaling het misschien als waarheid kan worden gezien , quote Appi : "Trouwens wat vind u van die links wat ik u gestuurd heb, is het niet voorheen voorgekomen dat medische hulpverleners voor spionage is gebruikt? En aangezien de witte helmen in Israël zijn getraind zou het niet kunnen zijn dat Israel ook spionnen in hebben geplant? " want het verspreiden van dit soort smerige geruchten is natuurlijk niet anti-semitisch... alsof het een "Joods Complot "is ....

Appi Mohamud
Appi Mohamud24 jul. 2018 - 10:33

"want het verspreiden van dit soort smerige geruchten is natuurlijk niet anti-semitisch… alsof het een “Joods Complot “is …." An u hebt echt niet in de gaten dat zionisten zoals u wat elk kritiek op Israel een "gerucht of joods complot" frame de joodse zaak meer kwaad doen dan goed. Niemand heeft over joods gehad en bent u die ermee begint, weet u zeker dat u niet de antisemiet bent die joden aan een appartheid staat probeert te koppelen?

punt2
punt224 jul. 2018 - 13:12

@Appi, mag ik je een paar quotes laten lezen ? - "Het zou beter zijn om jezelf eerst is te informeren voor u mensen naar de spiegel toe stuurt, het is in het verleden al voorgekomen dat medische hulpverleners voor spionage werk is gebruikt zowel door America als Engeland, waarna ze beloofde nooit meer te doen. We weten nu wat een belofte van America waard is." Wat heeft dit met Israël te maken? -"Trouwens wat vind u van die links wat ik u gestuurd heb, is het niet voorheen voorgekomen dat medische hulpverleners voor spionage is gebruikt? En aangezien de witte helmen in Israël zijn getraind zou het niet kunnen zijn dat Israel ook spionnen in hebben geplant? " Zijn de withelmen in Israël getraind? Wat een ongefundeerde onzin Zijn de withelmen nu ineens spionnen voor Israël? Wat een ongefundeerde onzin - "Nee een drogreden is het feit dat antisemitisme beschuldigingen in het ronde word gegooid zonder enig bewijs " Je doet niets anders dan ongefundeerde beschuldigingen uitten in de richting van Israël, dat is geen anti-semitisme? -"Ik merk dat joop de taal van zionisten overneemt met “Arabieren” in plaats van palestijnen. Zo jammer dit." Wanneer men spreekt over Arabieren in plaats van Palestijnen ben je dus een Zionist? Maar vooringenomen ben je niet? -"Er zijn zat bewijzen en foto dat de witte helmen koppelen aan Al Nusra. " Samen met de link naar Israël ..... dus Israël steunt Al Nusra? -"Kijkt me eerder een bevesteging dat die witte helmen wel in dienst van America en Israel staan." Syrische hulpverleners in dienst van Israël ??? je moet het maar willen verzinnen Alles is de schuld van Israël in jouw ogen, maar vooringenomen ben je niet volgens jou? Loze beschuldigingen om een ander in een kwaad daglicht te stellen.

Appi Mohamud
Appi Mohamud24 jul. 2018 - 15:29

"Wat heeft dit met Israël te maken?" Echt.......? U vraagt wat America en Israel met elkaar te maken hebben? "Je doet niets anders dan ongefundeerde beschuldigingen uitten in de richting van Israël, dat is geen anti-semitisme?" Nee dat is inderdaad geen antisemitisme. "Alles is de schuld van Israël in jouw ogen, maar vooringenomen ben je niet volgens jou?" Dat heb ik nooit beweerd, zo geef ik Israel niet de schuld van u zionisme maar blijft dat u eigen schuld. "Wanneer men spreekt over Arabieren in plaats van Palestijnen ben je dus een Zionist? Maar vooringenomen ben je niet?" Waneer je Palestijnen in hun eigen grondgebied aanduidt als Arabieren dan heb je de worden van de zionisten overgenomen ja, dat zijn de mensen die blijven roepen dat de "palestijnen" niet bestaan. "Samen met de link naar Israël ….. dus Israël steunt Al Nusra?" Israël steunt dat wat zijn vijanden lam maakt maar we hebben hier over spionnen, een spion steunt niet maar steelt. Nooit dat verschil vergeten. "Syrische hulpverleners in dienst van Israël ??? je moet het maar willen verzinnen" Dat dachten we ook over Pakistan in dienst van America, maar de wereld is nog steeds niet veranderen en blijven er mensen achter geld aan lopen. "Loze beschuldigingen om een ander in een kwaad daglicht te stellen." U neemt hier de worden uit me mond.

Bert de Vries
Bert de Vries22 jul. 2018 - 21:19

Soms vraag je je af, waar het oog voor de werkelijkheid is gebleven. Het wordt tijd voor een opheffingsuitverkoop van meningen. Eerste gratis en tweede cadeau. De werkelijkheid? Israël heeft tussen de 400 en 800 Withelmen vanuit Syrië naar Jordanië gebracht. Op verzoek van de VS en een aantal andere landen. In ruil waarvoor, daarover wordt niet wordt gesproken. Zeker is, dat op dit niveau geen belangeloze liefdadigheid bestaat. Eén en ander doet niets af aan wat de Withelmen hebben gedaan en aan het geluk dat ze met deze actie hebben gehad. En het doet ook niets af aan wat Israël heeft gedaan

6 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen23 jul. 2018 - 1:12

Nee, het doet niets af aan wat de witte helmen hebben gedaan en wat Israël doet: het verschil zit slechts in de definities: wat de één verzet noemt, is terrorisme in de ogen van de ander en het steunen daarvan dus ook.

Bert de Vries
Bert de Vries23 jul. 2018 - 7:18

Een feit: klinkt goed. '800 hulpverleners'. Is fout. Moet zijn: Een aantal hulpverleners en hun familieleden, in totaal 800 mensen.

Geesteman
Geesteman23 jul. 2018 - 8:19

Jordanië heeft het over 422.

W-74
W-7423 jul. 2018 - 14:28

"Zeker is, dat op dit niveau geen belangeloze liefdadigheid bestaat." Kunt u mij aantonen op welk niveau er wel belangeloze liefdadigheid bestaat?

Bert de Vries
Bert de Vries23 jul. 2018 - 15:15

Ik noem eens iets onbetekenends: 2 euro in de pet werpen van een straatmuzikant. Nu weet ik dat in rechtse kringen zoiets ook geldt als het dienen van eigen belang. Maar daarin meegaan is hetzelfde als Henry Keizer voorzitter van een integriteitscommissie maken. Waanzin kent z'n grenzen. Toch?

korheiden2
korheiden223 jul. 2018 - 18:33

@Appie : t.a.v. polio : 'Een belangrijk obstakel is geweld van radicaal-islamitische bewegingen. De Taliban, vooral dominant in het grensgebied van Pakistan en Afghanistan, beschouwen vaccinatie als een westers complot om Pakistaanse kinderen te steriliseren. In de laatste vijf jaar werden in Pakistan ruim zestig gezondheidswerkers van de overheid omgebracht. Op meer plekken hebben islamitische extremisten zich vijandig getoond tegenover vaccins. Zo hield Al-Shabaab een inentingscampagne in Somalië tegen en werden in het islamitische noorden van Nigeria wilde geruchten over vaccins verspreid.' Maar helaas is dit ook waar : 'Die argwaan is niet helemaal uit de lucht gegrepen. In 2011 meldde het Britse dagblad The Guardian dat de CIA een nep-vaccinatiecampagne (tegen hepatitis B) had opgezet, om bewijs te kunnen verzamelen dat Al-Qa’ida-leider Osama bin Laden aanwezig was in het gebouw in Abbottabad waar hij later werd gedood. Dit gegeven werd later verwerkt in de film Zero Dark Thirty.' Het is dus zowel aan de CIA als islamitische extremisten te wijten dat polio nog niet is uitgeroeid. Maar het gaat gelukkig wel de goede kant op.

Bouwman2
Bouwman222 jul. 2018 - 21:02

Israël is hier de barmhartige Samaritaan. Terwijl iedereen de andere kant opkijkt treedt die zo als dat hoort beschermend op. Er is wel klein verschil, de Samaritaan uit het verhaal neemt het slachtoffer mee naar zijn huis om daar verdere zorg te verlenen. Er staat niet, dat het slachtoffer bij zijn buren dropt. Er gaan allerlei verhalen rond over de withelmen, maar een ding is zeker: het gaat hier om anderen en niet om familie. Was dat wel zo geweest dan konden ze zeker en vast rekenen op gastvrijheid van de Joodse staat die gastvrijheid verleent aan iedereen waar ook ter wereld. Mits van de familie natuurlijk, dat spreek voor zichzelf.

4 Reacties
FairTrade
FairTrade23 jul. 2018 - 3:02

De barmhartige Samaritaan zou iedereen helpen, niet iedereen weigeren te helpen (de grens potdicht houden voor vluchtelingen) die geen Samaritaan is en dan na dringend verzoek van zijn werkgever (van wie hij afhankelijk is) toch maar heel kort een andere werknemer (Witte Helmen getraind en betaald door de VS) te helpen door hem naar het ziekenhuis te rijden, bij de deur af te zetten en zich er verder niet om bekommeren. Israël heeft alleen maar 400 vluchtelingen een busritje naar Jordanië gegeven door de eigen grenzen tijdelijk open te stellen. En zeggen dat iedereen de andere kant opkijkt is een leugen. Turkije heeft ondertussen al 3.5 miljoen vluchtelingen opgenomen, Libanon 2.5 miljoen, Jordanië 1 miljoen, Duitsland 700.000, Irak 230.000, Egypte 125.000, Zweden 125.000 en de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië hebben officieel geen enkele geregistreerde vluchteling (ze zijn immers geen deelnemer aan VN-vluchtelingenverdrag) maar hebben wel tussen de 1 miljoen en 3 miljoen Syrische gastarbeiders met hun gezinnen opgenomen. https://www.huffingtonpost.com/anhvinh-doanvo/europes-crisis-refugees_b_8175924.html?

FairTrade
FairTrade23 jul. 2018 - 3:04

'400 vluchtelingen' moet '400 witte helmen' zijn.

LaBou
LaBou 23 jul. 2018 - 5:06

Niet alleen neemt die Samaritaan het slachtoffer mee naar zijn huis, hij doet dat ook geheel belangeloos. In dit geval is ongetwijfeld sprake van: voor wat hoort wat.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jul. 2018 - 13:30

LaBou 23 juli 2018 at 07:06 De Samaritaan brengt het slachtoffer van een overval dat hij toevallig tegenkomt op zakenreis naar een herberg. Hij geeft de waard geld voor zijn verdere verzorging, maar hij neemt hem niet mee naar huis.

Chris Tietjens
Chris Tietjens22 jul. 2018 - 17:27

Ik zie hier velen die ondanks deze heldhaftige bevrijdingsactie, niet de eerste, liever hun haat tegen een specifieke etniciteit boven burgers van een land onderhouden, terwijl die er in de directe nabijheid als enige in de wereld een hen toebehorende maar rabiaat bestreden en daarom noodzakelijk nodig verdedigde staat hebben, tevens wereldwijd nodig toevluchtsoord, waar de agressoren tegen in dit geval tegen de witte helmen gelijk zijn als aan zovelen.

12 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman22 jul. 2018 - 18:42

Maar de bezetting van de Golan hoogte opgeven zou een vredelievende daad zijn, hoor.

DaanOuwens
DaanOuwens22 jul. 2018 - 20:22

@ Chris Tietjens Jij schrijft: Ik zie hier velen die ondanks deze heldhaftige bevrijdingsactie, niet de eerste Het was niet erg heldhaftig de witte helmen waren zelf naar 2 Israëlische grensposten gekomen. En je schrijft: liever hun haat tegen een specifieke etniciteit boven burgers van een land onderhouden, Als Israëlische soldaten ongewapende Palestijnse demonstranten doodschieten worden Israëlische soldaten veroordeeld. Geen Joodse soldaten dus. Nu Israëlische soldaten wellicht een positieve bijdragen leveren zijn het volgens jouw Joodse soldaten. Ik denk dat mensen die op die manier denken een van de grootste problemen zijn in het Midden Oosten.

Chris Tietjens
Chris Tietjens22 jul. 2018 - 20:32

De daar al lang levende Druzische minderheid, net als meer recent er daarom bewust heen getrokken vele tienduizenden anderen, waaronder ook vele moslims vooral afkomstig uit het huidige Syrië, voelen zich er onder Israël veel veiliger en verzorgd,, net als dat ze er meer toekomstperspectief verwachten te hebben, dan het door hen terecht gevreesde gevreesde Syrië van Assad.

FairTrade
FairTrade22 jul. 2018 - 22:46

Ja natuurlijk. Kritiek op Israël en er niet in geloven dat Israël belangeloos de Witte Helmen heeft geholpen, kan alleen maar antisemitisme zijn. Toch? Antisemitisme zorgt er volgens jou voor dat alleen in Israël er een veilig thuishaven bestaat voor Joden en dat Joden daarom alle recht hebben op een ethno-religieuze Joodse natiestaat. Ik vraag me af of Joden die vanuit Nederland of de VS verhuizen naar een illegale joodse nederzetting en daar tot de tanden bewapend gaan zitten omringd door Palestijnen die zich verzetten tegen het inpikken van hun land, daar nou echt veiliger zijn dan in Amsterdam Buitenveldert? Gaat het misschien toch om religieus en nationalistisch fanatisme in plaats van de wens om veilig te zijn? Zo heldhaftig is het trouwens niet om vanuit de grens bij de Golanhoogten een paar kilometer verderop Al Qunaitra binnen te rijden met een paar bussen, de Witte Helmen op te pikken, weer terug te rijden, om daarna later iedereen over te dragen aan Jordanië. Als het echte helden waren dan hadden ze dezelfde grensovergang opengesteld voor Syrische vluchtelingen. Dat weigeren ze echter.

punt2
punt223 jul. 2018 - 13:43

@Fairtrade, quote: "Ik vraag me af of Joden die vanuit Nederland of de VS verhuizen naar een illegale joodse nederzetting en daar tot de tanden bewapend gaan zitten omringd door Palestijnen die zich verzetten tegen het inpikken van hun land, daar nou echt veiliger zijn dan in Amsterdam Buitenveldert" -allereerst is het percentage Israëli's die in de nederzettingen wonen (ben ik op tegen nogmaals) niet zo enorm groot ten opzichte van de totale bevolking van Israël, zijn ze inderdaad extreem gelovig (weer een reden om tegen te zijn) maar zelfs wanneer er Joden uit Nederland of de V.S. zouden zijn die liever naar een nederzetting verhuizen dan in Buitenveldert te wonen.. zegt wel iets over hoe het " klimaat " ten opzichten van Joden is in Nederland. Ik zie zelf steeds meer vrienden en kennissen vertrekken naar Israël (vooral naar het noorden en dus geen nederzetting) door de ervaringen in Nederland.

Lopez
Lopez23 jul. 2018 - 23:24

@Rob Roy [allereerst is het percentage Israëli’s die in de nederzettingen wonen (ben ik op tegen nogmaals) niet zo enorm groot ten opzichte van de totale bevolking van Israël] Het gaat om zo’n 10 procent van de joods-Israëlische bevolking. Maar dat percentage is onbelangrijk. Waar het om gaat is dat er niet één kolonist in Oost-Jeruzalem of op de Westoever mag wonen zonder toestemming van de Palestijnen. Kolonisering van militair bezet gebied is verboden en zelfs een oorlogsmisdaad. Punt. Het in beslag nemen van bezet land is niets anders dan diefstal, en de quasi-juridische kerstboom die Israël in bezet gebied heeft opgetuigd om de onderneming een schijn van legitimiteit te geven is net zo veel waard als ieder ander bezettingsregime - niets. De bezetting van Oost-Jeruzalem en de Westoever is een ordinair koloniaal project gebleken, en een fors deel van de kolonisten bestaat uit religieuze extremisten die zich superieur voelen aan het autochtone gepeupel, en nog bewapend zijn ook. Goed gedaan, Israël, zie die maar weer eens terug te krijgen naar hun eigen land - dat wordt knokken met de IOF, zo niet - zoals door menigeen voorspeld - een burgeroorlog. Vooralsnog geeft Israël vol gas op de kolonisering. De problemen en de knokpartij kunnen blijkbaar niet groot genoeg zijn.

FairTrade
FairTrade24 jul. 2018 - 5:32

'zelfs wanneer er Joden uit Nederland of de V.S. zouden zijn die liever naar een nederzetting verhuizen dan in Buitenveldert te wonen.. zegt wel iets over hoe het ” klimaat ” ten opzichten van Joden is in Nederland.' Nee, dit zegt alleen maar hoe verknipt jij bent. Zeg je nu serieus dat het klimaat hier in Nederland tegen joden erger is dan de weerstand van Palestijnen naar Joodse kolonisten toe, die hun land inpikken?!!! Ik bedoelde trouwens niet alleen de joodse nederzettingen maar ook Israël zelf. Je kunt mij niet wijsmaken dat Israël veiliger is voor Joden dan Nederland. Het enige verschil is dat Joden hier volgens de wet (artikel 1, grondwet) gelijkwaardig zijn aan alle andere burgers en dat er in Israël tientallen wetten zijn die Joden meer rechten geven dan niet-Joden. Ik ben zelf gedeeltelijk (Sefardisch) joods en ik zou er met geen haar op mijn hoofd over nadenken om naar Israël te verhuizen. Israël is een ethno-religieuze apartheidsstaat waarin volgens de wetten niet-joden minderwaardig zijn aan joden. Dus zelfs als er geen Palestijns verzet en terrorisme was geweest en de Palestijnen gedwee hun land af hadden laten pakken dan nog was Israël fout geweest door de apartheid.

punt2
punt224 jul. 2018 - 7:14

@Lopez, doe je het expres? Totale bevolking Israël is ongeveer 8,9 miljoen, aantal bewoners van de nederzettingen ongeveer 450.000 dus ongeveer 5% Dat is nog steeds 5% teveel, maar geen 10%

punt2
punt224 jul. 2018 - 9:13

@Fairtrade, misschien toch een praten met jouw Joodse familieleden over hun ervaringen of van de leden van hun synagoge. Trouw: De emigratie van West-Europese Joden naar Israël stijgt door toenemende antisemitische incidenten, https://s.parool.nl/s-a4220822/ Het aantal Nederlandse Joden dat naar Israël emigreert is vorig jaar met 39 procent toegenomen AD ,,Het is geen 1933, we moeten niet overdrijven'', zegt Ron Eisenmann, voorzitter van het CIDI. ,,Maar we maken ons wel zorgen. Veel jongeren vertrekken naar Israël, vooral de generatie van begin twintigers. Die zijn bijna allemaal weg, mijn eigen kinderen ook.

Lopez
Lopez24 jul. 2018 - 11:41

@Rob Roy In Israël en de kolonies wonen een kleine 6,6 miljoen joodse Israëli’s (april 2018). In de kolonies in Oost-Jeruzalem en op de Westoever zijn dat er ca. 750 duizend, oftewel ruim 11 procent van de joods-Israëlische bevolking. Ik stelde hierboven het percentage op circa 10. En dat deed ik inderdaad expres. U heeft het over 450 duizend inwoners in de nederzettingen. In mei 2011 zei Netanyahu in het Amerikaanse Congres dat de grens van 650 duizend was bereikt. Zijn er in de zeven jaar sindsdien 200 duizend kolonisten teruggegaan naar Israël, of eerder 100 duizend bijgekomen? Netanyahu’s speech van 24 mei 2011: https://www.washingtonpost.com/world/israeli-prime-minister-binyamin-netanyahus-address-to-congress/2011/05/24/AFWY5bAH_print.html

punt2
punt224 jul. 2018 - 13:39

@ Lopez, de bevolking van Israël is ongeveer 8,9 miljoen groot. Dat jij een verschil gaat maken tussen Israëlische bevolkingsgroepen is apart. (onnodig te melden is natuurlijk het simpele feit dat het overgrote merendeel van de Kolonisten extreem gelovig is ,wat mede de oorzaak van de problemen zijn) Het aantal kolonisten: In 1995, vlak na de Akkoorden van Oslo, woonden er in totaal 138.000 Joodse kolonisten in de Palestijnse gebieden (afgezien van Oost-Jeruzalem), in 2009 was dat verdubbeld tot 280.000. Het Rode Kruis schat het aantal in 2012 op 350.000. in het rapport van augustus 2014 van het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) van de V.N. wordt vermeld dat er 341.000 Israëlische kolonisten wonen in 135 nederzettingen en ongeveer 100 'buitenposten' in gebied C (zie: Oslo-akkoorden) van de bezette Westelijke Jordaanoever (wat in strijd is met internationaal recht). Oost-Jerusalem valt hier niet onder. Dat is naar mijn mening de ondeelbare hoofdstad van Israël Wat Netanyahu als grootspraak zegt vindt ik wel best, komt weinig zinnigs uit deze man.

Lopez
Lopez24 jul. 2018 - 19:20

@Rob Roy En zo kunnen we nog heel lang doorgaan. De EU kwam in 2015 bijvoorbeeld uit op een schatting van 600 duizend illegale kolonisten. Maar er doen ook cijfers de ronde die ver boven de 800 duizend liggen. Maar zoals ik al zij: het percentage dat de kolonisten vormen op de Israëlische bevolking is niet van belang. Waar het om gaat is dat kolonisten die zich oostelijk van de Groene Lijn willen vestigen stuk voor stuk Palestijnse toestemming nodig hebben. Dat geldt dus zowel voor de Westoever als voor Oost-Jeruzalem. Die toestemming hebben ze geen van allen. Ze wonen illegaal in militair bezet gebied. En kolonisering van bezet gebied geldt als een oorlogsmisdaad, ook op de Westoever, ook in Oost-Jeruzalem. Er komt inderdaad weinig zinnigs uit Netanyahu, maar u omarmt wel zijn extremistische ‘Jeruzalem is de ondeelbare hoofdstad van Israël’. U weet net zo goed als ik dat de status van Jeruzalem alleen kan worden bepaald door Israëli’s en Palestijnen samen. Dat is waar de internationale gemeenschap (minus spookrijders als Trump) zich terecht aan houdt. Nederland zal geen enkele aanspraak van Netanyahu op Jeruzalem (West noch Oost) erkennen, laat staan diens eenzijdig uitroepen van een hoofdstad, zolang dat niet de instemming heeft van de Palestijnen. Dat is de stand van zaken, en met provocerende teksten als ‘Israël is de ongedeelde hoofdstad van Israël’ wordt alleen maar extra olie op het vuur gegooid.

Satya
Satya22 jul. 2018 - 15:47

Ik heb heel veel kritiek op Israël maar ik denk dat een compliment nu op zijn plek is.

5 Reacties
Zapata
Zapata22 jul. 2018 - 17:56

Zekers, dat ze die lui weghalen.

FairTrade
FairTrade22 jul. 2018 - 22:23

Satya, je bent te goed van vertrouwen. Israël houdt de grens (Golanhoogten) potdicht voor Syrische vluchtelingen. Tegelijkertijd heeft Israël Syrische rebellen van onder andere Al-Nusra (Syrische tak van Al Qaeda) herhaaldelijk geholpen (medische hulp, rantsoenen). Israël heeft ook raketaanvallen uitgevoerd op militaire bases van Iran in Syrië. Rusland en Iran zeggen tenminste openlijk dat ze Assad als de legitieme leider van Syrië zien en hem steunen. Israël pretendeert neutraal te zijn. Deze witte helmen worden gefinancierd en getraind door de regeringen van de VS en het VK. Dat ze nu wel de Witte Helmen helpen maar niet de Syrische vluchtelingen zelf, is veelzeggend.

korheiden2
korheiden223 jul. 2018 - 7:15

@FairTrade : 'Deze witte helmen worden gefinancierd en getraind door de regeringen van de VS en het VK.' Dus dat enkele feit alleen al maakt hen verdacht? Ook al hebben ze talloze slachtoffers onder het puin vandaan gehaald?

Satya
Satya23 jul. 2018 - 7:58

Fair trade Ik vind ieder gered mens 1. Ik heb genoeg kritiek op Israël maar wil ook positieve dingen benoemen. Ik ben voor open grenzen in het algemeen. Positief punt is hier, mensen gaan niet dood aan geweld. Ik wil geen hater zijn omdat het Israël is.

punt2
punt224 jul. 2018 - 15:48

@Fairtrade: Syria Civil Defence receives funding (through Mayday Rescue and Chemonics) from the governments of the UK, Holland, Denmark, Germany,Canada,New Zealand, and the USA. This funding goes towards the training, equipment and support we need to achieve our mission.

Franco2
Franco222 jul. 2018 - 15:25

Israël valt gewoon Syrië binnen onder het mom van humanitaire hulp, wie gelooft er nu dat ze iets goeds in de zin hebben? Iedere dag kunnen we hier lezen wat ze allemaal fout doen en hoe gemeen ze zijn, dit is ongeloofwaardig!

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter22 jul. 2018 - 19:06

Onder het mom van ?

punt2
punt222 jul. 2018 - 19:13

Klopt, en de withelmen zijn allemaal krijgsgevangenen. De vooringenomenheid is sterk bij jou...,pffff

JaapBo
JaapBo22 jul. 2018 - 14:44

Israël doet ook wel eens wat goed, zoals deze actie, en ook humanitaire hulp aan Syrische vluchtelingen. In Syrië doen ze echter ook slechte dingen zoals hulp aan jihadistische groepen en ongeprovoceerde agressie richting Iraniërs en Hezbollah in Syrië.

2 Reacties
De Mazzel
De Mazzel22 jul. 2018 - 18:08

Ongeprovoceerde agressie richting Iraniërs en Hezbollah in Syrië? In welke wereld leef jij?

punt2
punt222 jul. 2018 - 19:14

Dat je het zelf geloofd is al iets, dat je het met droge ogen durft op te schrijven geeft wel aan hiep diep jouw haat zit

Dirk stokman
Dirk stokman22 jul. 2018 - 13:21

De White Helmets zijn alleen in gebieden actief waar de oppositie (lees al Qaida en soortgelijken) actief is. Worden ze nu ineens door de vijand geholpen. wat een zooitje daar.

2 Reacties
FairTrade
FairTrade23 jul. 2018 - 3:25

Doet je eraan denken wie in realiteit vriend of vijand is. Israël helpt Al-Nusra en andere jihadisten, bombardeert Iraanse militaire bases in Syrië die Assad helpen en helpt nu op speciaal verzoek van de VS deze 400 Witte Helmen terwijl zij de grens dichthouden voor Syrische vluchtelingen. Als je er dan rekening mee houdt dat de Witte helmen (volgens hun eigen website) gefinancierd en getraind worden door de VS en het VK, dan kun je denk ik wel zeggen dat Israël, de VS, Canada, meerdere Europese landen, Al-Nusra en andere jihadisten, de Witte Helmen aan dezelfde kant staan tegenover Assad, Rusland en Iran.

Dirk stokman
Dirk stokman23 jul. 2018 - 11:15

FairTrade 23 juli 2018 at 05:25 Wat ik zeg: een zooitje is het!

HM van der Meulen
HM van der Meulen22 jul. 2018 - 12:54

Dat is mooi, kunnen ze gelijk in Gaza aan de slag.

2 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen22 jul. 2018 - 12:55

Of Yemen.

Zapata
Zapata22 jul. 2018 - 17:55

Ghe, gaan ze echt niet doen.

Meta  Foor
Meta Foor22 jul. 2018 - 11:55

prima aktie van Israel. uiteraard komt dan wel de vraag waarom Turkije die hulp niet geboden heeft. Is logischer , omdat ze er dichterbij zitten, onderdeel Navo, en wat minder politiek/militair gevoelig

2 Reacties
Lopez
Lopez22 jul. 2018 - 13:24

@Meta Foor [uiteraard komt dan wel de vraag waarom Turkije die hulp niet geboden heeft. Is logischer , omdat ze er dichterbij zitten, onderdeel Navo, en wat minder politiek/militair gevoelig] Pardon? Turkije dichterbij? Deze mensen zaten vast aan de rand van de bezette Golan, onder de neus van Israël. Wat Israël heeft gedaan is op twee punten de hekken van de bufferzone openen, waar de achthonderd zich onder VN-coördinatie hadden verzameld, de mensen in bussen zetten en naar een grensovergang met Jordanië brengen - een bescheiden humanitair gebaar. De vraag die bij mij opkomt is niet waarom Turkije deze actie niet heeft uitgevoerd, maar waarom Israël deze mensen niet drie maanden opvangt, maar dat opnieuw aan Jordanië overlaat, waar zich al zo’n 700 duizend Syrische vluchtelingen bevinden (officieel cijfer, het werkelijke cijfer ligt vermoedelijk tweemaal zo hoog).

Robbo2
Robbo223 jul. 2018 - 8:57

Jordanie wat 77% van het voormalig Brits mandaatgebied over Palestina(de regio geen land/staat/natie verkreeg) is veel groter dan Israel . Ze heeft wellicht ook meer binding qua cultuur en religie net die vluchtelingen dan Israel wat dus, velen vergeten dat nogal eens, een piepklein stukje grond is.

Natnekker
Natnekker22 jul. 2018 - 11:23

Doet me denken aan Entebbe!!

Geesteman
Geesteman22 jul. 2018 - 10:42

Hoe word je een Witte helm zullen veel terroristen in Syrië nu denken. Maar westerse landen hebben dat onderscheid altijd al kunnen maken dus dat zal wel goed komen.

Michiel Wit
Michiel Wit22 jul. 2018 - 10:38

@ DaanOuwens, Ik ben ook geen fan van de politiek van Israël, Maar kun je me aangeven welke landen/partijen in het midden-oosten wel constructief meewerken aan vrede en verbeteren van mensenrechten?

4 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud23 jul. 2018 - 1:09

Iran. Qatar. Jordanië.

W-74
W-7423 jul. 2018 - 7:45

Ja hoor Iran, Qatar en Jordanie, 'tuurlijk. Die zijn lekker bezig in de regio, doen alleen maar goeie dingen, echt waar...moehahaha. Wat een waanzin..

korheiden2
korheiden223 jul. 2018 - 8:45

@Appi : Iran, Qatar en Jordanië werken dus constructief mee aan vrede en verbeteren van de mensenrechten. Hoe verblind kun je zijn? Jordanië, daar kan ik met enige goede wil nog wel inkomen. Maar Iran en Qatar zijn toch bekende financiers van organisaties als Hezbollah en Hamas? Om over zo mogelijk nog ergere terreurorganisaties maar te zwijgen.

Appi Mohamud
Appi Mohamud23 jul. 2018 - 16:56

Korheid. Iran werkt niet aan mensenrechten, of het nou voor eigen of anderen burgers is, wat Iran doet is wel actief meewerken aan het creëren van vreden in het regio. U kunt anders beweren maar kunt niet omheen dat zowel Iran Als Hezbollah gevraagd is mee te doen in het strijd in Syrië als politionele act, u weet wel dat zelfde interventie als America in elk anders land uitvoert ongevraagd? Qatar weet ik uit ook uit ervaring(niet persoonlijke) dat ze wel degelijk meedoen met het bevorderen van vreden zonder eisen te stellen, zo stelde Qatar miljoenen aan Somalische regering zonder iets voor terug te vragen tegenstelling tot UAE. Dus ja Qatar en Iran doen het goed op hun eigen manier, en ook fout op hun eigen manier. Maar beiden respecteren de mensenrechten zoals opgesteld is door de Arabische Liga en niet door de VN.

Frans Kwakman
Frans Kwakman22 jul. 2018 - 9:42

Het lijkt op een sprookje.

DaanOuwens
DaanOuwens22 jul. 2018 - 9:27

Lijkt mij de eerste zinnige bijdrage aan de conflicten in het Midden Oosten van Israël in vele vele jaren. Maar dit is wel een schitterende actie.

10 Reacties
Karlofça
Karlofça22 jul. 2018 - 11:27

Ze hebben de white helmets eerder getraind en al eerder duizenden gewonden verzorgd en opgelapt. Ook vele bombardrmenten uitgevoerd op Assad's leger en op de terreurbeweging Hezbollah.

Appi Mohamud
Appi Mohamud22 jul. 2018 - 11:30

Kijkt me eerder een bevesteging dat die witte helmen wel in dienst van America en Israel staan. Snap niet anders waarom wel deze 800 evacueren maar de rest van de burgers laten zitten in de gevechten.

Wlagarde
Wlagarde22 jul. 2018 - 13:08

Appie : Kijkt me eerder een bevesteging dat die witte helmen wel in dienst van America en Israel staan. Your twisted mind........Walgelijk hoe je denkt.

Jamie3
Jamie322 jul. 2018 - 13:16

@Appi Daar zou ik dan wel wat bewijs van willen zien, complottheorieën die rechtstreeks van Al-Jazeera afkomen zou ik met een korreltje zout nemen.

Johan eldert
Johan eldert22 jul. 2018 - 14:13

appi heeft gelijk https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/israel-houdt-syrische-vluchtelingen-br-tegen-op-de-golan-hoogvlakte~b8584fdc/ andere vluchtelingen worden door israel tegengehouden en die worden nu slachtoffer van het geweld. dus geen daad uit humaniteit van israel maar een regeling met andere landen waarbij andere landen [jordanie etc] de witte helmen opvangen. dat jordanie en libanon bezwijken onder de vluchtelingen dat interesseert israel niet. klopt dat andere arabische landen ook neit opvangen maar die betalen in elk geval flink cash voor de UNHCR kampen, en dat doet israel ook niet.

Appi Mohamud
Appi Mohamud22 jul. 2018 - 14:35

Wlagerde, Jamie. Er zijn zat bewijzen en foto dat de witte helmen koppelen aan Al Nusra. Plus dat ze een kant in de oorlog gekozen hebben, als reddingswerker zijn neutraliteit verliest word het nog maar voor een ding gebruikt. Maar mijn grootste zorgen komen toch waar hun training van komt, ze worden namelijk altijd in het westen aangeduid als "vrijwillige burgers" maar in feiten zijn het getrainde professionals en dat merk je aan het manier van bewegen stoppen en kijken. Daarnaast leer ik van de geschiedenis, vind je dit niet verdacht veel lijken op wat in Iran gebeurde voor de installatie van de Sha? Maar jullie gaan me nu vast vertellen waarom jullie mijn gedachten walgelijk vinden?

korheiden2
korheiden222 jul. 2018 - 15:19

Zoals hieronder uit de bijdragen van Appi en Johan Eldert blijkt, kan Israël eenvoudigweg geen goed doen. En ik ben tegen de nederzettingenpolitiek.

Appi Mohamud
Appi Mohamud22 jul. 2018 - 21:34

Korheiden, het enige goede wat Israel zou kunnen doen is het bezetting beëindigen, zolang je bloed aan je handen hebt word alles wat je aanraakt mee besmeurt.

FairTrade
FairTrade22 jul. 2018 - 22:02

Misschien zou het helpen als jullie eens op de site van de Witte Helmen zelf kijken. Daar staat openlijk dat ze worden gefinancierd en getraind door de regeringen van de VS en het VK. De Witte Helmen zouden enkel reddingswerkers zijn, maar het lijkt er sterk op dat ze niet neutraal zijn en in dienst staan van de tegenstanders van Assad. Israël behoort ook tot die tegenstanders van Assad gezien hun steun aan Syrische jihadisten zoals Al-Nusra en het bombarderen van Iraanse militaire bases in Syrië. Dat ze nu wel de Witte Helmen helpen maar niet de Syrische vluchtelingen zelf, is veelzeggend. http://syriacivildefense.org/our-partners

FairTrade
FairTrade22 jul. 2018 - 22:17

@ Johan Eldert Je hebt gelijk, behalve dat Arabische landen (buiten Libanon en Jordanië) geen Syrische vluchtelingen zouden opnemen. Saoedi Arabië is geen deelnemer aan het VN-vluchtelingenverdrag en heeft dan ook officieel geen enkele Syrische vluchteling opgenomen. Wel heeft Saoedi Arabië sinds de oorlog in Syrië het aantal contractarbeiders, inclusief gezinnen, uit Syrië verdrievoudigd. Er zijn nu ongeveer 1.5 miljoen Syriërs in Saoedi-Arabië terwijl dat er voor de Syrische oorlog nog maar 400.000 waren. Ondanks dat dit officieel geen vluchtelingen zijn, is het natuurlijk in de praktijk wel zo dat Saoedi-Arabië Syrische vluchtelingen heeft opgenomen. Veel meer dan welk Europees land dan ook.