Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Achterstand van PVV op GL-PvdA nog groter dan gedacht, Omtzigt raakt in Enschede 80% kiezers kwijt

  •  
10-06-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5201 keer bekeken
  •  
eickhouttimmermans

De PVV komt niet met zeven maar met zes zetels in het Europees Parlement. Daarmee pakt de daadwerkelijke uitslag slechter uit voor de radicaal-rechtse eenmanspartij dan aanvankelijk gedacht.

Na de bekendmaking van de exitpoll op donderdagavond zei Geert Wilders nog dat hij hoopte dat zijn partij toch de grootste zou worden. De extremist had in de aanloop naar de verkiezingen geprobeerd er een tweestrijd van te maken tussen hem en Frans Timmermans.

Na het tellen van alle stemmen krijgt Volt een tweede zetel. Die is voor Anna Strolenberg, die namens de pro-Europese partij het slotdebat bij de NOS deed.

Twee op de drie stemmers koos voor een pro-Europese partij. De vier partijen die een ultrarechtse coalitie vormen, zijn samen goed voor 13 van de 31 Nederlandse zetels. NSC van Pieter Omtzigt raakte in Enschede in vergelijking met de Tweede Kamerverkiezingen circa 80 procent van de kiezers kwijt.

De uitslag:
GL-PvdA 8 zetels
PVV 6
VVD 4
CDA 3
D66 3
Volt 2
BBB 2
PvdD 1
SGP 1
NSC 1

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.