Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Achterbankkinderen kunnen niet goed fietsen'

  •  
24-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
fiets.jpg
Kinderen worden steeds vaker met de auto naar school gebracht ... Gevolg: Scholier leert minder goed fietsen
Steeds meer kinderen die naar de middelbare school gaan, kunnen niet goed fietsen. Oorzaak: het zijn “achterbankkinderen” die door hun ouders met de auto jarenlang naar school zijn gebracht. In de grote steden worden bovendien steeds minder fietsexamens gedaan, met als gevolg kinderen die niet goed kunnen fietsen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.
Steeds minderen kinderen komen met de fiets naar school. Ouders die direct door moeten naar hun werk, gooien de kinderen af op school. Het gevolg: de kinderen leren minder goed fietsen.
Scholen zien tegelijkertijd steeds vaker af van het fietsexamen, omdat te weinig leerlingen met de fiets komen. Volgens Ronald Wittenberg, verkeersdocent, wordt de schoolomgeving steeds vaker als gevaarlijk ervaren vanwege de hoeveelheid auto’s. Ook daarvan is het gevolg dat ouders hun kroost liever niet met de fiets naar school toe sturen.
Cijfers Kinderen tussen de 12 en 18 jaar belanden veel vaker in een ziekenhuis na een fietsongeval, dan kinderen onder de 12. Dat blijkt uit cijfers van de Fietsersbond. Het aantal dodelijke ongelukken van fietsende kinderen neemt bovendien toe. In 2010 kwamen er negen kinderen om het leven bij een fietsongeluk. In 2012 waren dat er dertien. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Melanie Schultz van Haegen (VVD), minister van Infrastructuur en Milieu, belooft in een brief aan de Tweede Kamer het probleem onder de aandacht te zullen brengen van gemeentes.
cc-foto: Fietsberaad : Schoolomgeving wijk Roombeek te Enschede

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten24 jun. 2013 - 6:44

Foute aanname dat het aan de ouders zou liggen Wat dacht u van automobilisten en scooters die als idioten rijden? Voor je het weet heeft je kind en dwarslaesie en de dader? Tja die zal wel weer een goeie advocaat in de arm nemen.....

bruces
bruces24 jun. 2013 - 6:44

Wij wonen niet allemaal in de randstad. Er zijn ook nog zeer veel gebieden waar fietsen nog gewoon normaal is.

Kellhus
Kellhus24 jun. 2013 - 6:44

Gelukkig wonen mijn kinderen in de buurt van hun school en is deze bereikbaar via een fietspad. Sommige ouders willen wel anders, maar ik kan me voorstellen dat je kleine kinderen niet op een drukke weg wilt laten rijden, waar de autos/scooters/brommers langsrazen.

adriek
adriek24 jun. 2013 - 6:44

Op de basisschool van mijn kinderen mogen kinderen die te dicht bij school wonen niet eens met de fiets komen omdat er niet genoeg stalling is. Het is ook altijd wat. In de nieuwe wetgeving worden fietsers en voetgangers erg goed beschermd. Dat is goed bedoeld want het zijn kwetsbare groepen. Probleempje is alleen, zoals vaak met 'linkse' ideetjes, dat er misbruik van gemaakt kan worden: fietsers gaan zich veelal gedragen alsof ze onkwetsbaar zijn. Dat zou best wel eens de onderliggende oorzaak kunnen zijn van het groeiend aantal slachtoffers. Net zo goed als het wonen in woonerven niet per se een positief effect heeft op de verkeersveiligheid: op een dag moeten de kinderen toch de echte wereld in, en als ze dan nog nooit met echt verkeer geconfronteerd zijn levert dat ernstige problemen op. Je kind bewustzijn maken van de gevaren van de echte wereld begint niet op een bepaalde leeftijd, daar begin je vanaf nul jaar mee, en daar blijf je mee bezig tot ze jou gaan verzorgen of nog langer.

eeweew
eeweew24 jun. 2013 - 6:44

Ik woon ongeveer 700 meter van de basisschool, en toen ik klein was hadden wij van die buren die alles met de auto deden, met kinderen die iets ouder waren dan mijn zusje en ik. In de periode dat die buren ook kinderen hadden die op de basisschool zaten gingen wij op de fiets en de buurvrouw ging met de auto ongeveer tegelijkertijd weg met haar zoon. Nou stond de omgeving van de school (of eigenlijk drie basisscholen vlak naast elkaar) altijd zo erg vast dat de buurvrouw altijd later was met de auto.

Andy40
Andy4024 jun. 2013 - 6:44

"Ouders die direct door moeten naar hun werk, gooien de kinderen af op school" ik moet ook altijd direct door naar mijn werk maar breng mijn kinderen gewoon naar school, ik gooi ze nooit. Hoewel je natuurlijk anders zou verwachten van die werkende slechte mensen...

1 Reactie
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten24 jun. 2013 - 6:44

Tsja, er moet toch iemand werken om het inkomen van bejaarden, bijstanders, AOWers, ambtenaren etc. etc. op te brengen, de sociale maatschappij......eh alleen niet zo sociaal voor de werkenden!

[verwijderd]
[verwijderd]24 jun. 2013 - 6:44

De voorbankouders van de achterbankkinderen fietsen meestal ook heel weinig. Ze vinden altijd wel een reden om voor de auto i.p.v. de fiets te kiezen.

1 Reactie
BasVV
BasVV24 jun. 2013 - 6:44

We maken er gewoon werkwoorden van. De juffrouw. En wat heb jij vandaag aan sport gedaan. Nou juf. Ik heb een uur geachterbankt. Goed zo meid.