Deze week is bekend gemaakt dat de VVD, het CDA en D66 verder gaan onderzoeken of ze kunnen regeren met GroenLinks. Dat werd bekend nadat Jesse Klaver aanschoof bij een gesprek met Sybrand Buma (CDA), Mark Rutte (VVD) en verkenner Edith Schippers. Het blijkt nu dat de achterban van de linkse partij niet staat te juichen om deze mogelijke coalitie omdat ze bang zijn dat de partij te veel concessies zou moeten doen.
Volgens een eerdere EenVandaag opiniepeiling staat de helft van de GroenLinks-kiezers ervoor open om samen met de VVD te regeren. Een coalitie met D66 was al wenselijk, aangezien een groot deel Pechtold graag als premier had gezien, bleek uit onderzoek onder 5000 stemmers omdat ze Klaver nog te jong en onervaren vonden.
De GroenLinks-leider zegt bereid te zijn om te kijken of de verschillen tussen hem en de drie andere partijen te overbruggen zijn. ‘We hebben de plicht te kijken of we onze idealen kunnen verwezenlijken in een kabinet’. Klaver noemde het klimaat, inkomensongelijkheid en asielvraagstukken als de moeilijkste onderwerpen voor de komende onderhandelingen. De verschillen in ideeën over inkomenspolitiek en vluchtelingenbeleid zijn erg groot tussen GroenLinks en de rechtsere partijen die deelnemen aan de formatie.
In Trouw wordt er met diverse prominenten gesproken over het mogelijk regeren met VVD, CDA en D66. De voorzitter van het partijbestuur in Leeuwarden, Stefan Falke heeft jaren de stad met VVD bestuurd maar vindt het op landelijk niveau toch net iets anders. Hij stelt huivering te zijn om PvdA-taferelen die enorm veel zetels hebben moeten inleveren na geregeerd te hebben met de VVD.
"Voorzichtigheid is geboden. Dit is een bijzonder momentum, het is de eerste keer dat we serieus onderhandelen.Als wij het nu niet doen, is de kans groot dat een ander in het gat springt. Maar ik hoop dat ze zich niet laten verblinden door het zicht op de regering."
Ook Erica Meijers, directeur van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks zit in dezelfde spagaat. Haar partij moet volgens haar uitkijken dat de idealen niet verloren gaan maar moet ook de mogelijkheid voor verandering serieus nemen.
GroenLinks moet uitkijken voor een geloofwaardigheidsprobleem als het in zee gaat met de VVD. Wij willen verandering, maar lukt dat, in een overwegend rechtse coalitie. Er is nu wel een reële kans wat te doen. Als op links iedereen zijn poot stijf houdt, zijn er genoeg rechtse partijen die wel willen.
Klaver is nog jong en leidde nog niet eerder een grote fractie, maar heeft daarentegen wel ook een aantal deelakkoorden op zijn naam. Op het gebied van het leenstelsel sloot de GroenLinks-leider bijvoorbeeld al eerder een deal met de VVD.
De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de kabinetsformatie waarna er door de Kamervoorzitter een informateur wordt aangewezen.