Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ach jee, ook gij Zwitserland

  •  
30-11-2009
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
309 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image

Het Zwitserse volk heeft gesproken: geen nieuwe minaretten meer.

Jaren les gegeven in Zwitserland, aan de Schule für Sozialarbeit Abteiling Weiter- und Fortbildung in Zürich om precies te zijn.

De reden dat ze mij daar graag wilden hebben – ik gaf les over diversiteit – was dat ze zelf geen mensen hadden die over ‘verschil’ les konden geven, over het feit dat we in maatschappijen leven met verschil tussen arm en rijk, tussen vrouwen en mannen, en ook nog verschillen van herkomst, etniciteit, en religie.
Ik heb de gemiddelde Zwitser leren kennen als vriendelijk en aarts-conservatief. Zware gevallen van wat de boer niet kent dat vreet ie niet. En ook nog de oorlog niet echt meegemaakt, en bovendien doodsbang om het over onderlinge tegenstellingen te hebben, want Zwitserland valt vooral niet uit elkaar omdat er maar liever niet gepraat wordt over de taalgebieden – dat wat je in het Duits een Kaninchenhaltung noemt: als we doen alsof we het niet zien dan bestaat het niet. Dus de junks waar ze er veel van hadden werden ’s nachts in een kampje opgeborgen achter het station, dan zag je ze niet.
Buitenlanders die in moesten burgeren in Zwitserland moesten het maar accepteren dat er ambtenaren langs kwamen om in hun vuilnisemmers te kijken wat ze weggooiden – daar kon je kennelijk aan zien of ze al Zwitsers genoeg waren. Kunnen we hier nog wat van leren, want de lijst van wat de ‘Nieuwe Nederlanders’ allemaal moeten om eventueel ooit in de verte nog eens een oude cq gewone cq echte Nederlander te worden wordt met de dag langer.
Verdonk vond het een goed idee om mensen te verplichten op straat alleen nog maar Nederlands te spreken. Was helaas wettelijk niet uitvoerbaar. En toen kreeg je dat gedoe met de dubbele paspoorten, de meest geïntegreerde burgers kregen te horen dat ze nog niet aan de normen voldeden. En nu heeft minister van der Laan daar nog aan toegevoegd dat een aanstaande echte Nederlander niet meer investeert in een tweede huisje in Turkije of Marokko – een aanstaande echte Nederlander investeert natuurlijk in een tweede huisje in Frankrijk of een flatje in Torremolinos. Als reeds erkende echte Nederlander kan ik natuurlijk wel een tweede huis in Casablanca nemen, want dat wij Marokko een fijn land vinden, daar worden wij niet minder Nederlands van natuurlijk. Als reeds erkende echte Nederlander mag ik op woensdagmiddag naar meisjesmiddag in de sauna, en hoef ik niet te bewijzen hoe Nederlands ik ben door gemengd te gaan zwemmen. Als echte Nederlander ben ik nog twintig jaar gesubsidieerd door de staat voor het leiden van vrouwengroepen, maar wie nog moet inburgeren doet dat verplicht gemengd. Want zo doen wij dat in Holland zegt de minister.
Niet dat Van der Laan een wet gaat maken om de nieuwe Nederlanders te verbieden een tweede huis te hebben, hoor, want je kunt die lui niet verbieden wat echte Nederlanders wel mogen, hij laat alleen even weten wat hij vindt dat die aanstaande ex-buitenlanders moeten doen om er echt bij te horen. En mochten ze daar weer aan hebben voldaan, dan komen we wel met nieuwe voorwaarden, want onze fantasie om mensen te laten weten dat ze niet moeten denken dat het genoeg is om Nederlands te spreken en je aan de wet te houden is grenzenloos.
Als ik van herkomst Marokkaans of Turks was, en ik nog geen tweede huisje had, dan zou ik er na die opmerking van Van der Laan meteen een willen hebben. En niet in Zwitserland. Want de vraag wordt langzamerhand niet alleen of ‘wij’ ‘hun’ wel willen, de vraag wordt of dit niet een land aan het worden is waar de boer steeds minder vreet wat ie niet kent en waar je als je wat bruiner bent of een wat plattere neus hebt of je god een andere naam geeft nog wel thuis kunt zijn. Ik vind in ieder geval dat het met onze eens zo beroemde verlichte tolerantie en acceptatie van verschil hollend achteruit gaat. Dat wil zeggen, af te meten aan onze politieke elite.

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.