Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Ach, die arme Forum-stemmers toch

  •  
30-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Partijbestuur FvD reageert op partijcrisis
Alle kiezers zijn gelijk, maar wie op een rechts-populistische partij stemt is net iets meer gelijk.
Het vermakelijkste van de Forum-klucht zijn vermoedelijk nog de politieke watchers die zich bekommeren om de kiezers van Thierry Baudet. De ruim een miljoen kiezers die vorig jaar bij de provinciale-statenverkiezingen op zijn partij stemden, zijn de ‘echte verliezers’, twitterde Arjan Noorlander (NOS) vrijdag.
baudetviruswaanzin
Ook Henk Bleker zette zondagochtend bij WNL zijn meest getormenteerde gezicht op om aandacht te vragen voor het trieste lot van de Forum-stemmers. De oud-bewindsman verklaarde plechtig dat hij bij FvD allemaal gewone, nette mensen was tegengekomen.
De analyses van Noorlander en Bleker zijn niet alleen exemplarisch voor de omzichtige wijze waarop in sommige kringen over de Forum-stemmers wordt gesproken – dat er weleens racisten tussen zouden kunnen zitten, is de olifant in de kamer waarover je het niet mag hebben – maar ook voor het enorme belang dat nu juist aan dit deel van het electoraat wordt toegeschreven. Alle kiezers zijn gelijk, maar wie op een rechts-populistische partij stemt is net iets meer gelijk.
Houden andere partijen de PVV na de verkiezingen buiten de deur, dan is er altijd wel weer een commentator die meent dat de gevestigde politiek de achterban van Wilders in de steek laat. Maar toen de SP na een klinkende verkiezingsoverwinning in 2006 (25 zetels) buiten het kabinet bleef, had niemand het over de 1,6 miljoen kiezers die nu ongehoord bleven.
De ineenstorting van Forum was aanleiding voor een ingelast Journaal en heel veel aandacht bij allerhande praatprogramma’s – inclusief de handenwringende commentaren over kiezers die nu teleurgesteld achterblijven. Als er weer eens een ouderenpartij aan interne verdeeldheid ten onder gaat, dan lamenteert niemand over ‘verweesde’ kiezers.
De kritiek op linkse politici en opiniemakers is nogal eens dat ze mensen met een niet-witte huidskleur of een niet-christelijk geloof met fluwelen handschoenen aanpakken. Ze zouden te veel medelijden hebben, zich schuldig maken aan racism of low expectations , en daarom seksisme en homofobie met de mantel der liefde bedekken.
Hoe moeten we dan kijken naar de opiniemakers die zo begaan zijn met de kiezers van Baudet? Leggen díe de lat niet te laag? Of zouden ze daadwerkelijk denken dat die ‘nette’ Forum-achterban bestaat uit mensen die zich gewoon zorgen maken over het stikstofbeleid en de racistische, islamofobe en antisemitische hondenfluitjes van Baudet dan maar zuchtend voor lief nemen?
Uit de brief van Forum-senator Nicki Pouw-Verweij blijkt dat Baudet zelf meent dat een deel van zijn achterban ‘ niet intelligent genoeg ’ is. Desondanks moet je ervan uit kunnen gaan dat de meeste Forum-aanhangers prima wisten waarop ze stemden. Baudet werd niet populair door zijn afkeer van atonale muziek, maar door zijn standpunten over Nederlanders met een zekere afkomst.
“Het zou echt zonde zijn als deze mensen zich nu van de politiek zouden afkeren”, schreef Noorlander. Gelet op de goede peilingen voor de PVV hoeft hij zich daarover geen enkele zorgen te maken.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (72)

Ivan61
Ivan611 dec. 2020 - 11:15

Altijd lekker om rechts af te zeiken toch mensen. Laten wij laatste 20 jaar onder de loep nemen. Er zijn 3 grote aardbevingen geweest in onze politieke landschap en die kwamen allemaal van rechts. LPF,PVV en FvD. Daarnaast is nog een partij ontstaan die werkelijk iets bereikt heeft en dat is PvdD. In 2016 aan het begin van verkiezing campagnes heeft SP meteen afstand genomen van VVD. Liever minder zegels maar niet eigen idealen verraden. Rug rechts houden en doorgaan. Als de staatssecretaris van PvdA op landelijke tv roept dat zij trots is dat de Voedselbanken in deze rijke land bestaan dan ben ik teleurgesteld en druk ik me zacht uit. Klaver heeft GL weer groot gemaakt en hij moet nu echte leider op links worden. Daarvoor moet hij stoppen om VVD in zadel te houden. De partijen zoals PVV houden dat overzichtelijk voor eigen kiezers daarom blijft die altijd rond 20 zetels jammer genoeg. Misschien kunnen linkse partijen iets leren van Urgenda en PvdD. Mevrouw Thieme heeft behoorlijk grote netwerk en houdt dat ook overzichtelijk.

MG1968
MG19681 dec. 2020 - 10:18

De omzichtige wijze waarop sommige duiders het Forum en zijn aanhangers benaderen dient vooral het doel om niet zelf toe te hoeven geven hoe slecht ze zelfs gekeken hebben. Eigen straatje deels, of zoals het nog kan schoonvegen. Damagecontrol. Een henk bleker twittert dat niet omdat hij zo begaan is met die achterban, hij doet dat omdat hij wil dat mensen hem anders bezien dan dat hij daadwerkelijk is.

LaBou
LaBou 1 dec. 2020 - 8:35

Eh, wazzegu?

Fredje3
Fredje31 dec. 2020 - 7:23

Het meest grappige hier is dat de meeste mensen die hier reageren en zichzelf links noemen exact zo redeneren als Baudet. 2 belangrijkste voorbeelden. - De kiezer is dom. - De tegenstander is gevaarlijk Verder zijn er ook nog velen die hun woorden mooi opfluffen om hun gebrek aan kennis te maskeren. Ook iets wat Baudet wordt toegeschreven. Er wordt hieronder zelfs geschreven dat facisme in NL het aller ergste is. Echter is de opkomst van populisme niet zomaar vanzelfsprekend. De NSDAP maar ook de CPSU zijn niet zomaar groot geworden. Zij zijn groot geworden door terechte onvrede in de machthebbers. Dat geldt ook voor het huidige populisme. Hoe meer wantrouwen er is in de huidige politiek hoe meer kans populisten maken. Het huidigefacisme is een mooi voorbeeld daarvan. Het gevaar zit 'm in de reden van de opkomst van het populisme. Dus het gevaarlijkste wat we nu hebben zijn de reguliere partijen die we "normaal" noemen. Het is immers nooit de hond die bijt, maar de hand die 'm slaat die de schuldige is. Dus zolang stemvee zich blijft gedragen zoals nu, is dat stemvee verantwoordelijk.

3 Reacties
MG1968
MG19681 dec. 2020 - 9:57

"Zij zijn groot geworden door terechte onvrede in de machthebbers" Nee ze zijn groot geworden door de aangedragen 'oplossingen'. Als je het puur hebt over de onvrede en de achterliggende problemen daarachter zal je merken dat een groot gedeelte van diegene die zich nou tegen de door extreem rechts oplossingen keren constructief willen meedenken. Het is niet de wens om wat aan de problemen te doen die rechts zo groot maakt maar de onwil (en voor een groot deel ook gewoon onkunde resulterend in een gevoel van onmacht) om daadwerkelijk wat aan de achterliggende oorzaken te gaan doen. Het is zoveel 'makkelijker' om te gaan voor die maatregelen die makkelijk klinken, het probleem buiten je eigen groep leggen en je zelf een zelfvoldaan gevoel geven. Ook als deze in de kern zelfs contraproductief zijn. En dan heb ik het er nog niet eens over de morele implicaties ervan. Nee, onvrede is niet het probleem. Dat valt te adresseren. Met vele aan je zijde.

MG1968
MG19681 dec. 2020 - 10:01

"Dus zolang stemvee zich blijft gedragen zoals nu, is dat stemvee verantwoordelijk." Ja. Een stem op (extreem) rechts houd de achterliggende oorzaken van onvrede in stand. De gekozen oplossingen van extreem rechts ontnemen het zicht op de daadwerkelijke oorzaken.

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 dec. 2020 - 18:22

'Zij zijn groot geworden door terechte onvrede' Dat houden ze zichzelf voor om hun gedrag te legitimeren. De werkelijkheid is dat ze groot zijn geworden door een versimpeld wereldbeeld uit te dragen waarbij alles vooral aan de ander ligt. 40 jaar geleden werkte dat ook al zoals Koot en Bie bewezen met hun (geen gezeik iedereen rijk) Tegenpartij. https://www.youtube.com/watch?v=y9pCLbSYlOM&t=352s

Karingin
Karingin30 nov. 2020 - 23:19

Ja precies, dat gezeik over de zogenaamd ongehoorde burger, sodemieter een eind op. Hun geschreeuw is al ik weet niet hoe lang oorverdovend, en hoe meer aandacht ze krijgen hoe radicaler ze worden. En de uitspraken evenredig dommer. Ik heb weinig geduld met mensen die niet verder kijken dan hun neus lang is, en al helemaal met mensen die niet nadenken

5 Reacties
The Apple
The Apple1 dec. 2020 - 4:34

Steeds minder geduld, zeg maar rustig. Ga je naar een links forum in de hoop daar aan een zinvolle gedachtewisseling deel te kunnen nemen, blijkt de boel vergiftigd te zijn met rechtse trollen. Nou is het natuurlijk wel leuk om die idioten keer op keer in hun hemd te zetten, maar uiteindelijk gaat de lol er toch wel vanaf. Iets is vaak alleen maar leuk zolang het moeilijk is. Is het al te gemakkelijk dan heb je er al gauw niet echt plezier meer in.

The Apple
The Apple1 dec. 2020 - 4:45

Kortom, het is weer de hoogste tijd voor een stukje dat er over gaat dat je ze vooral geen podium moet geven, om ze weer een podium te geven met de klacht dat we tegen de vrijheid van meningsuiting zijn. Geheel in tegendeel, maar hier spelen de Rolling Stones en als je de Zangeres zonder Naam wilt horen, dan moet je bij een ander podium zijn. Zouden we vroeger zeggen, hoe dat nu is weet ik niet: ik luister alleen maar naar muziek.

The Apple
The Apple1 dec. 2020 - 4:50

Salt Of The Earth - https://www.youtube.com/watch?v=eOiLH-2hTPQ

LaBou
LaBou 1 dec. 2020 - 11:20

"Stel je voor, de staat gaat een Kern-Reactor in je straat bouwen. En alleen Baudet is tegen, op wie ga jij dan stemmen?" En dan weet je dat het gegarandeerd niet doorgaat? En al die andere waanbeelden die neem je maar voor lief want ergens heeft hij volgens jou ook daar toch wel een beetje gelijk. Je bent hét voorbeeld van de proto-fascist (als je poep ziet moet je het ook gewoon zo noemen)

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout1 dec. 2020 - 16:21

`Kortom, het is weer de hoogste tijd voor een stukje dat er over gaat dat je ze vooral geen podium moet geven, om ze weer een podium te geven met de klacht dat we tegen de vrijheid van meningsuiting zijn.' Ja, inderdaad, dat zou zeer wenselijk zijn voor een beschaafde balans in het reageerspectrum.

The Apple
The Apple30 nov. 2020 - 21:05

"Hoe moeten we dan kijken naar de opiniemakers die zo begaan zijn met de kiezers van Baudet? Leggen díe de lat niet te laag? Of zouden ze daadwerkelijk denken dat die ‘nette’ Forum-achterban bestaat uit mensen die zich gewoon zorgen maken over het stikstofbeleid en de racistische, islamofobe en antisemitische hondenfluitjes van Baudet dan maar zuchtend voor lief nemen?" We zijn al lang niet beter gewend. De lat ligt hier zo laag dat we er dagelijks mee worden overspoeld.

2 Reacties
The Apple
The Apple30 nov. 2020 - 21:45

En nu maar hopen dat de lezer begrijpt wie ik hier op de korrel neem.

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout30 nov. 2020 - 22:22

Het vertroebelt hier inderdaad wel per dag steeds meer de discussie, dat gemekker van misantropische modderfiguren: muizig meesmuilend monkelend, in een miasma van Mussolinistische meurlucht.

Jaco38
Jaco3830 nov. 2020 - 19:33

Wat een vreemde analyse Maarten. Ik zie tenminste twee drogargumenten: - Dat u en ik het imploderen van FvD niet zo erg vinden ..... staat de nuchtere constatering niet in de weg dat het gevolg hiervan is dat stemmers op FvD op een zijspoor zijn gezet; - Dat u en ik het niet meeregeren van PVV niet zo erg vinden ...... laat onverlet dat er een kritische kanttekening geplaatst kan worden bij het democratisch gehalte van een regering waarin een partij met 24 zetels (2010) niet is vertegenwoordigd, deze kanttekening geldt ongeacht of dit een rechtse of linkse partij is. Dat kunnen argumenten voor zijn, maar dat een serieuze poging wordt gedaan om een regering te vormen met partijen die grote winst behaalden bij de verkiezingen lijkt mij niet meer dan logisch en passend in een normaal functionerende democratie. Verder is de zorg die wij allen zouden moeten hebben vooral: hoe kan het dat een zeer substantieel deel van de bevolking zich zo vervreemd voelt van “nette” zittende partijen dat ze ondanks het LPF debacle stemmen op een partij als FvD? Zou u daar u licht als journalist nog eens op kunnen laten schijnen?

14 Reacties
The Apple
The Apple30 nov. 2020 - 20:26

Jaco38: "Zou u daar u licht als journalist nog eens op kunnen laten schijnen?" Moet hij nog eens herhalen dat er weleens racisten tussen zouden kunnen zitten? Hij maakt zichzelf daarmee schuldig aan de omzichtige wijze waarop in sommige kringen over de Forum-stemmers wordt gesproken, waar hij kritiek op heeft Recht voor zijn raap dan maar: Forum-stemmers zijn een stelletje racisten en fascisten die dachten iemand gevonden te hebben die dat weet in te kleden op een manier dat het niet te erg opvalt. Nu dat is mislukt keren ze weer terug naar de PVV. Duidelijk genoeg?

HenkBos2
HenkBos230 nov. 2020 - 20:36

Het substantiële gedeelte van de bevolking waar u het over heeft bestaat al heel lang uit15-25% van de kiezers. Dat is een vrij grote stabiele minderheid met abjecte ideeën van alle soorten en tijden. Daar moet je nmm op geen enkele manier naar luisteren. Ook niet als die Boer Koekoek figuren tegenwoordig wat meer lawaai maken via sociale media. Het zijn dezelfde zeurpieten en randfiguren als hun ouders en grootouders. Je hebt er niets aan

The Apple
The Apple30 nov. 2020 - 20:40

Sorry, ik zie het nu pas: Jaco38 is van mening dat het onze democratische plicht is om racisten fascisten aan de regering deel te laten nemen. Anders krijgen ze nooit de kans om de grondwet te wijzigen naar het model dat werd ingevoerd in Duitsland in 1933, maar dan met andere woorden.

Sonic2
Sonic230 nov. 2020 - 20:58

@ Jaco38 De PVV had in 2010 24 zetels en mocht toen mee formeren en heeft 1,5 jaar gedoogd. Wilders heeft toen onder druk van de peilingen en interne onrust( waar kennen we dat patroon toch van) de stekker er uit getrokken. Nog steeds zijn er leugenaars die beweren dat Wilders zijn poot recht hield, maar normale en verstandige mensen wel beter. Wilders heeft zijn kans gekregen en het zoals het een rechts radicaal politicus betaamt hem verkloot. Bovendien zet hij in coalitie land Nederland in op polarisatie. Dat Wilders langs de kant staat is 1 iemand schuldig aan. Wilders met zijn zinloze polarisatie koers. Wilders die zijn kans op de macht verkloot heeft. Wilders die iedereen net als Baudet van zich vervreemdt. Dat PVV en FvD stemmers nog op die partijen stemmen is niet meer als achterlijk. Ik heb net de nacht van Pim gekeken. De vergelijking met hoe het nu met FvD gaat is akelig treffend. Altijd hetzelfde. Hoe komt het eigenlijk dat dit soort rechts radicale fantasten altijd mislukken? Waarom bedienen Wilders en Baudet hun achterban zo slecht? Waarom elke keer die polarisatie koers die altijd mislukt? Waarom kunnen dit soort partijen geen mensen screenen? En voor de rest zou het u sieren als u niet pertinente onwaarheden verkondigd. Want het is absoluut onwaar dat het niet met de PVV is geprobeerd. Het is onwaar dat het niet met de LPF is geprobeerd. Het is onwaar dat het niet in een aantal provincies met de FvD is geprobeerd. Dus voordat u Maarten aanpakt, moet u zelf eens leren met waarheden te komen.

Jaco38
Jaco3830 nov. 2020 - 21:00

“The apple: Recht voor zijn raap dan maar: Forum-stemmers zijn een stelletje racisten en fascisten die dachten iemand gevonden te hebben die dat weet in te kleden op een manier dat het niet te erg opvalt. Nu dat is mislukt keren ze weer terug naar de PVV. Duidelijk genoeg?” Wel duidelijk, maar weinig intelligent.

DenFlexwerker
DenFlexwerker30 nov. 2020 - 21:16

"Verder is de zorg die wij allen zouden moeten hebben vooral: hoe kan het dat een zeer substantieel deel van de bevolking zich zo vervreemd voelt van “nette” zittende partijen dat ze ondanks het LPF debacle stemmen op een partij als FvD? Zou u daar u licht als journalist nog eens op kunnen laten schijnen?" Goede vraag en natuurlijk komen het stokpaardje 'racist' weer boven als pavlov-reactie bij veel mensen hier. Ik zal eens een betere poging doen: stel je bent tegen migratie. Daarnaast wil je geen EU en zeker geen transferunie. Welke partijen hebben eigenlijk een monopolie op deze stemmers? @Sonic: Wilders had gelijk om de stekker er uit te trekken. We zaten in een recessie en CDA/VVD wilden de economie verder kapot bezuinigen. Dat hebben ze dankzij het lente-akkoord kunnen doen. Ter vergelijking: België heeft in die periode het wereldrecord formeren verbroken en kwam beter door het dieptepunt heen.

Jaco38
Jaco3830 nov. 2020 - 21:50

HenkBos, ik ben zo naïef dat ik bijna niet kan geloven dat u dit werkelijk meent. U stelt dus dat tot circa 25% van de kiezers volstrekt abjecte ideeën heeft, deze medeburgers randfiguren en zeurpieten zijn waar geen enkele aandacht aan besteed moet worden. Bovendien erfelijk want hun (groot) ouders waren van hetzelfde lage allooi. Ik zeg jeetje mina wat een onproductief en niet verbindend wereldbeeld.

The Apple
The Apple30 nov. 2020 - 21:54

Jaco38 - Valt dat zo erg op?

Karingin
Karingin1 dec. 2020 - 0:05

"Wel duidelijk, maar weinig intelligent." Het getuigt juist van inzicht, iets wat jij kennelijk ontbeert. Veel mensen vinden zichzelf niet racistisch, maar stemmen toch op dat soort partijen. Dan moet je constateren dat ze op zijn minst geen moeite hebben met racisme. Zo intelligent genoeg voor je?

Jaco38
Jaco381 dec. 2020 - 7:43

“Sonic: En voor de rest zou het u sieren als u niet pertinente onwaarheden verkondigd. Want het is absoluut onwaar dat het niet met de PVV is geprobeerd. Het is onwaar dat het niet met de LPF is geprobeerd” Huh? Are you talking to me?

adriek
adriek1 dec. 2020 - 8:34

24 zetels lijkt veel, maar zij vertegenwoordigen 84 procent van de stemmers niet en dan hebben we het nog niet over de kiezers die niet zijn komen opdagen, je kan daarom beter stellen dat 92 procent van de kiezers in het voorbeeld _niet_ op de PVV gestemd hebben. De regering wordt vrijwel altijd gevormd door partijen die samen meer dan 75 zetels hebben en dus tenminste drie keer zo groot zijn dan die beroemde 24. Als die 24 standpunten hebben die onverenigbaar zijn met (75 van) van de andere 126 blijven ze een kleine minderheid aan de zijlijn. Zo substantieel zijn die acht procent dus niet.

vdbemt
vdbemt1 dec. 2020 - 8:45

"Dat u en ik het imploderen van FvD niet zo erg vinden ….. staat de nuchtere constatering niet in de weg dat het gevolg hiervan is dat stemmers op FvD op een zijspoor zijn gezet;" Hoezo zijn de FvD-stemmers op een zijspoor gezet? De goede waarnemer heeft al snel kunnen zien dat Baudet en zijn partij, gebaseerd op zijn theorieën, niet deugen. Als je zijn uitspraken, leugens en daden als 'framing' weg blijft zetten, ben je OF niet zo snugger, OF je kiest bewust voor die theorieën. En als dan blijkt dat jezelf voorbijhollen met die theorieën (godzijdank) in Nederland toch niet werkt, dan ben je niet op een zijspoor gezet. Maar op je nummer gezet: kappen met die enge flauwekul.

Jaco38
Jaco381 dec. 2020 - 9:11

“Karingin: Veel mensen vinden zichzelf niet racistisch, maar stemmen toch op dat soort partijen. Dan moet je constateren dat ze op zijn minst geen moeite hebben met racisme. Zo intelligent genoeg voor je?” Nee, ik vind dat een te gemakzuchtige / oppervlakkige verklaring. De verrechtsing in heel Europa naar de flank (lees extreem) is zorgelijk, daarom veel te simpel om dit af doen met “ach dat is altijd al zo geweest, 15-25% van de bevolking is nu eenmaal idioot”. Maar goed zo denk ik er over, ik merk dat alleen de kritische vraag stellen al het effect van rood vlees in de arena heeft en ervaring leert dan vanaf dat moment een normale dialoog niet meer mogelijk is.

The Apple
The Apple1 dec. 2020 - 13:54

"Kritische" vragen die er op gericht zijn om regeringsdeelname van fascisten te bewerkstelligen werken inderdaad als een stuk rood vlees in de arena.

Rode druppel
Rode druppel30 nov. 2020 - 19:30

Neem die ontevreden groep kiezers eens serieus. Doorgaan zoals de laatste 30 jaar maakt de kiezersgroep nog groter. Deze mensen geven een duidelijk signaal af. Zelfs ik stem liever op extreem rechts dan VVD, CDA, D66, PvdA, GL, CU of SGP. Hoe fout het ook mag zijn, de genoemde partijen zijn een no go voor mij.

7 Reacties
prgrssf
prgrssf30 nov. 2020 - 19:56

"Hoe fout het ook mag zijn" Waarom zou dat fout zijn? Leg dat eens uit!

The Apple
The Apple30 nov. 2020 - 20:43

De SP en de PvdD ontbreken in het rijtje, maar Rode druppel geeft de voorkeur aan Russische roulette, hoe dom dat ook moge zijn.

Sonic2
Sonic230 nov. 2020 - 21:04

We doen al 20 jaar niets anders. Altijd moet ik dat gemekker en dat gezeik en dat geklaag van dat vreselijke volk horen wat er op stemt. Altijd dat verongelijkte geklaag. Altijd dat gejank. Altijd die slachtoffer rol. Nieuwsuur ging in 2017 naar PVV stemmers toe. https://www.youtube.com/watch?v=cJhCgHNFSME&t=1s Gaat Nieuwsuur naar SP of Groenlinks kiezers toe? Waarom moet dat onfatsoenlijke, grove en ongemanierde volk altijd alle media aandacht krijgen en waarom is er voor fatsoenlijke kiezers en fatsoenlijke partijen veel minder aandacht. Ik vind het ook niet meer interessant ook. We weten allang waarom PVV en FvD kiezers op die partijen stemmen. Het is ook altijd hetzelfde riedeltje. Laat Nieuwsuur en de media eens op zoek gaan naar CU stemmers. Of PvDD. Of SP of voor mijn part 50 Plus. Laten we eens wat aan hun zorgen doen. In plaats van al onze aandacht te geven aan dat diep sneue volk met hun achterlijke stemgedrag. Die kiezers zijn ezels. Die zich nu al drie keer aan dezelfde steen hebben gestoten. Wat zeg ik 3 keer? Ik denk wel inmiddels 10 keer. Als ik VNL, TON, Centrum Democraten, EEN NL, alle partijen van Hero Brinkman er bij op tel. En de Ondernemerspartij. 1 grote rij aan mislukkingen. Arm zijn ze zeker niet. Erg stom zijn ze wel. In stemgedrag dan.

Karingin
Karingin30 nov. 2020 - 23:55

Jaja, jarenlang slechts afbraakbeleid, en omdat dat je niet aan staat ga je nóg rechtser stemmen. Logisch, je ziet 't pas als je 't doorhebt... Over domrechts gesproken

Karingin
Karingin30 nov. 2020 - 23:58

En waarom dat fout is, los van het tegen je eigen economisch belang in stemmen...? En dat vraagt iemand die zich progressief noemt? Nou jochie, racisme en antisemitisme zijn niet bepaald progressief, en om 't maar even bot te zeggen; hartstikke fout

Norsemen
Norsemen1 dec. 2020 - 9:20

@ Rode drupel Een hekel hebben aan buitenlanders is tot daar aan toe, maar de belastingen willen verhogen of verlagen gaat echt een stap te ver. Wat ben ik blij dat mensen zoals jij hoogstwaarschijnlijk nooit meer enige invloed in dit land zullen krijgen.

harmmeijer
harmmeijer1 dec. 2020 - 9:33

“Zelfs ik stem liever op extreem rechts dan...... Hoe fout het ook mag zijn” Er waren ook miljoenen mensen die in de jaren ‘30 hetzelfde dachten en er naar hebben gehandeld.

prgrssf
prgrssf30 nov. 2020 - 19:25

Ik ben zelf een bezorgde burger. Maar ja, niet (extreem)rechts...

1 Reactie
The Apple
The Apple30 nov. 2020 - 20:28

Waarom zou dat fout zijn? Leg dat eens uit!

RaymondenJoop
RaymondenJoop30 nov. 2020 - 17:51

Toch vooral een 'boehoe' verhaal, zij wel en ik niet... Taak van de journalistiek is om alles objectief onder de aandacht te brengen. Neem jezelf 's serieus. Dat gejank over de PVV, FvD of wat dan ook vs het overmatig positieve tav de gewenste zijde is om moedeloos van te worden. Hoeveel gesubsidieerde rechts georiënteerde media is er in NL? Ook tav de commerciëlen, nagenoeg het hele dagbladenlandschap is van 1 partij. Niet echt bevorderlijk voor de diversiteit. Zou het niet zo kunnen zijn dat de mening van de politieke mainstream en journalistiek niet overeen komt met de mening van de kiezer van dit land? Dat denken dat je het gepeupel wel kunt overtuigen met een zoveelste l*lverhaal het tegenovergestelde bewerkstelligd? De idioterie rond FvD en narcist Baudet was een soap en werd uitgemolken in het kwadraat omdat het makkelijk scoren was. Makkelijk scoren voor de eigen opinie.

5 Reacties
Sonic2
Sonic230 nov. 2020 - 21:14

Ik kan het simpel voor je samen vatten. De media zat met Baudet helemaal goed. En altijd als het dit soort rechts radicale sektes betreft. Een ongemakkelijke werkelijkheid voor u. Dat begrijp ik wel. En rechtse media faalt altijd. Daar hebben ze geen linkse media voor nodig. Rechtse media faalt. Of het nu Powned, Geenstijl of Ongehoord Nederland is. Of Jensen. Het faalt altijd. Er liepen vroeger ook veel mensen achter Hitler aan en achter communisten. De media vind ik over het algemeen goed in Nederland. Maar dat komt ook omdat ik gematigde opvattingen heb. Dat zijn opvattingen die binnen ons coalitie systeem passen. Hoe anders is dat met degene die overal een complot in zien. Die denken dat links bij de VVD begint. Het begint met een totaal verkeerd wereldbeeld. Dan het vermogen om altijd de foute types als de goede types te zien. En de goede types als de foute types. Daarna om altijd volledig loyaal te zijn aan geflopte rechtse media of aan geflopte rechtse verlossers. PVV en FvD stemmers zijn levensgevaarlijk en niet tot inkeer te brengen. Ze zijn net strenge gelovige moslims. En ze hebben inderdaad ook vrijheid van meningsuiting. En ze mogen inderdaad stemmen wat ze willen. En de onzin spuien die ze willen. Democratie geeft ook een platform aan dit soort wappies.

RaymondenJoop
RaymondenJoop30 nov. 2020 - 22:31

Of het nu Powned, Geenstijl of Ongehoord Nederland is. Of Jensen. ---- Dat bedoel ik. Je moet voor de grap eens de personele bezetting hiervan afzetten tegen de rest. Wat is dat voor exhorbitante angst voor iets wat je makkelijk kan weerleggen. Overigens, GS doe je wel tekort. Die brengen meer aan het licht dan menig overgesubsidieerde club

Karingin
Karingin30 nov. 2020 - 23:51

Wat is dat toch voor gezeik over al die media die onder 1 bedrijf valt? Denk je nou echt dat de journalistiek daardoor geregisseerd wordt?? Ja, ze nemen koppen en soms ook berichten van elkaar over, maar ieder bepaalt gewoon zijn eigen koers hoor. Het zou namelijk commercieel gezien heul dom zijn als alles van bovenaf gedicteerd werd en de eigen identiteit daarmee verdwijnt. Nog los van het feit dat de gemiddelde journalist dat gewoon niet zou pikken. Mij ergert het juist dat voorheen linkse media steeds meer een podium geven aan slechts geleuter. Maar blijkbaar kan 't niet slechts genoeg voor "de kiezer in dit land". Stelletje hypocriete jankerds zijn 't, zeiken over gekleurde berichtgeving, maar wat ze eigenlijk willen is dat alles geheel in hún kleur wordt bericht. Zie je hier ook constant - donder dan gewoon lekker op naar het roze riool, daar wordt je op je wenken bediend

Karingin
Karingin30 nov. 2020 - 23:52

word -t

RaymondenJoop
RaymondenJoop1 dec. 2020 - 7:30

@karingin Je geeft dus aan dat het roze riool het enige alternatief is. Dat is best triest. En nu zal er best wat meer zijn, maar je betoog geeft aan hoe triest het is gesteld

Sam V
Sam V30 nov. 2020 - 16:43

Terechte kritiek, zoals ook de kritiek op de linkse partijen en hun fluwelen handschoenen terecht is. Beiden niet meer doen dan en voortaan iedereen verantwoordelijk maken voor zijn eigen gedrag en keuzes? Zou een mooi begin zijn.

1 Reactie
PVDB2
PVDB230 nov. 2020 - 18:37

Inderdaad Sam. Een ieder dient gelijk behandelt te worden. Artikel 1 van de grondwet. Een ieder dient in gelijke mate berecht te worden in gelijke omstandigheden. Wetboek van strafrecht. Misschien wel bekend. Die de rechten behartigd, van jou, van mij, maar ook die van elke Nederlandse burger. Met vrijheden zoals de vrijheid van religie en demonstratie. Het punt is nu eenmaal dat men dat in de praktijk vaak iets anders gaat. Dat sommige puur op basis van huidskleur, religie of seksuele geaardheid ongelijk behandeld worden. Of denigrerend. Dat de demonstraties worden tegengewerkt of iemand niet mag opkomen voor de rechten van "anderen". Iemand die dat nooit heeft meegemaakt ervaart racisme of discriminatie niet. Het is het wij zijn beter dan jullie principe ook al hebben de mensen dezelfde rechten. Dat mensen meer voor hun recht opkomen is alleen maar goed. Dat heeft niets te maken met fluwelen handschoenen. Wel met de democratie waar we in leven. En die duidelijk beter in handen dan bij sommige rechtse partijen of bewegingen waar wat antisemieten, neofascisten of Hitler lookalikes aanwezig zijn. Of waar het sterk op lijkt dat ze liever Rusland of Hongarije dienen die je hoog uit een autocratie kunt noemen. Het communisme heeft Nederland al lang verlaten, helaas de gloed van bruine hemden niet.

[verwijderd]
[verwijderd]30 nov. 2020 - 16:35

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Zandb
Zandb30 nov. 2020 - 17:52

Ploert Staat genoteerd, voor de zoveelste maal.

The Apple
The Apple30 nov. 2020 - 20:52

Mensen zoals Ploert moet je koesteren. Dat soort trollen brengen leven in de brouwerij en dat is goed voor de omzet. Het is pas nodig om je daar zorgen over te gaan maken als je zo groot bent geworden als facebook of twitter. Vooralsnog is het beter om net te doen alsof die ‘nette’ Forum-achterban bestaat uit mensen die zich gewoon zorgen maken over het stikstofbeleid en niet over de racistische, islamofobe en antisemitische hondenfluitjes en die "zuchtend" voor lief te nemen.

Karingin
Karingin30 nov. 2020 - 23:36

Ja ga vooral weer op 't orgel over Corbyn, dat is vergeleken met Baudet echt veul erger. Tss, je zet jezelf echt enorm voor gek Kees. Maar goed, dat doen slechtsmensjes om de haverklap, zeker ook waar 't dit onderwerp betreft. Kritiek op Israël is voor hunnie het ware antisemitisme, want dat is een moslim-ding en dat moet dus wel heul kwalijk zijn. Complottheorieën over Joden die uit zijn op wereldheerschappij, mwah, moet kunnen. Holocaust bagatelliseren? Ah ja, dat is ook al zo lang geleden. En die nazi's hadden toch wel heel goeie ideeën over de economie. Maar! Nationaal Socialisme is stiekem wel een links ding hoor, eg waar, Hitler was gewoon een linkserd en daarom was ie dus slecht...

OlavM
OlavM1 dec. 2020 - 0:23

@ Ploert: [Anti-Israel is al een indicatie waarmee dit soort hun vuurtje met succes opstookt.] En jij draait je riedeltje CIDI-(=Likoed-)propaganda weer af. Volstrekte nonsens dat kritiek op de imperialistische, zionistische, mensenrechten schendende politiek, waarvan de Palestjnen de slachtoffers zijn, een vorm van antisemitisme zou zijn. O.a. de organisatie Een Ander Joods Geluid heeft dat al lange tijd "gedebunkt".

Norsemen
Norsemen30 nov. 2020 - 16:30

“Het zou echt zonde zijn als deze mensen zich nu van de politiek zouden afkeren” Waarom? Je mag het deze mensen uiteraard niet verbieden, maar als ze geheel vrijwillig niet meer gaan stemmen is dat voor iedereen goed.

Buitenstaander
Buitenstaander30 nov. 2020 - 16:27

Geen beter leedvermaak dan dat om anderen. Dat imploderen van FvD is wel een goudmijn hier :-) Je zou bijna denken dat we geen echte problemen in NL hebben, of wellicht is dat te ingewikkeld.

8 Reacties
NoahAmber
NoahAmber30 nov. 2020 - 17:03

@Norm 30 november 2020 at 17:27 Geen beter leedvermaak dan dat om anderen. Gelukkig heb jij daar dan weer geen last van. En er zijn genoeg andere artikelen en sites waar je je hart kan ophalen aan de jouw wel welgevallige berichtgeving. Kom op joh, gewoon even slikken. Dit gaat ook wel weer over

Karl Proudhon
Karl Proudhon30 nov. 2020 - 17:40

` een goudmijn hier...' Ja daar kunnen dom-rechtse reaguurders hier zich eindeloos aan vergapen zonder dat ze willen begrijpen dat facisme nou juist het probleem is in dit land.

Zandb
Zandb30 nov. 2020 - 17:54

Norm Nou je het zegt, Norm, echte problemen..... Want zo'n beetje van dat neonazigedoe, dat is toch een probleempje van niets in een partij die potentieel een van de grotere van Nederland dreigde te worden.

Norsemen
Norsemen30 nov. 2020 - 19:23

Hoe is dit leed?

The Apple
The Apple30 nov. 2020 - 20:34

Norm: "Geen beter leedvermaak dan dat om anderen." Als je niet wilt dat je hier op de hak genomen wordt, moet je hier gewoon wegblijven. Je bent tenslotte niet verplicht om hier dagelijks van je fascistische gezindheid kond te doen.

Karl Proudhon
Karl Proudhon30 nov. 2020 - 22:04

` om hier dagelijks van je fascistische gezindheid kond te doen.' Ja, zeg maar kont, dat raakt de essentie beter.

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout30 nov. 2020 - 22:14

Het korps der geborneerde kleinburgers onder groezelige vaandels in faecaliëntinten. `t Besmet hier de reageerkolommen dagelijks met onjuiste, ja zelfs onoirbare wormstekige en wrange wrevel. Wat zoekt het hier? Het hóeft zich niet op Joop te ergeren aan andersdenkenden. Daarvoor zijn er voor dat slag primaire thuishonken genoeg, waar men onder éigen volk kan vendelzwaaien.

Karingin
Karingin30 nov. 2020 - 23:25

Ja precies, het zou een verademing zijn als al dat slechtsvolk ergens anders ging lopen klagen, liegen en jennen

Jaap1002
Jaap100230 nov. 2020 - 16:11

Een deel van het electoraat is op hol geslagen. Die stemden in 2002 op de LPF, staken in 2006 deels over naar de SP. Later weer de TON, toen de PVV. En verleden jaar toog de kudde achter een nep-intellectueel aan. Conclusie? Ca 1 miljoen stemmers zijn niet serieus te nemen. En daarnaast ook nog een deel wat achter charlatans als Henk Krol aan loopt.

7 Reacties
Norsemen
Norsemen30 nov. 2020 - 16:33

Inderdaad. Het is een groot goed dat iedereen mag stemmen, maar het zou een nog groter goed zijn als niet iedereen dat ook gaat doen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 nov. 2020 - 17:22

Conclusie is dat een miljoen Nederlanders zich niet vertegenwoordigd voelen door normale partijen. Dat is veel.

Norsemen
Norsemen30 nov. 2020 - 19:26

@Griezel En ligt dat aan die partijen of aan die mensen?

Sonic2
Sonic230 nov. 2020 - 22:18

Vooral die overgang van de LPF naar de SP. Pim Fortuyn wilde mensen met kanker niet in de AOW hebben. Fortuyn was een onvoorstelbare neo liberaal. Net als Wilders van nature een rechtse economische VVD"er is en Baudet ook. De liefde voor dit soort mensen is zo groot bij de achterban dat ze alles door de vingers zien. Waarschijnlijker is echter dat miljoenen Nederlanders niet op de hoogte waren van de economische denkbeelden van Fortuyn. Anders was de LPF niet boven de 10 zetels uitgekomen. Wat is het toch hier met een aantal socialisten? Ook hier op deze site. Hebben ze dan zo hekel aan buitenlanders? Onvoorstelbaar dat het gewoon volk op Fortuyn stemde. Met zulke economische standpunten.

Karingin
Karingin30 nov. 2020 - 23:21

Norsemen: allebei. Maar ik voel me ook niet echt vertegenwoordigd, daarom ga ik nog niet op een racistische totaalidioot stemmen - dus uiteindelijk toch aan de kiezer ja

Norsemen
Norsemen1 dec. 2020 - 9:10

@Sonic De enige rede dat mensen op Wilders of Baudet stemmen is vanwege het buitenlanders standpunt. Alle zogenaamde andere redenen verzinnen ze er bij om het voor henzelf goed te praten.

Norsemen
Norsemen1 dec. 2020 - 9:15

@Karingin Niet dat daar dan iets mis mee is, maar dat iemand zich niet vertegenwoordigd voelt kan echt alleen maar aan die persoon zelf liggen.