Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Accountants ontduiken massaal de wetgeving'

  •  
27-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Accountants.jpg
AFM vindt 50 dubieuze contracten ... Accountantskantoren nemen loopje met 'onafhankelijk karakter'
Vier grote accountantskantoren ontduiken op grote schaal de wet. Dat stelt Gerben Everts, bestuurders van toezichthouder AFM (Autoriteit Financiële Markten) vanavond in Nieuwsuur.
AFM ontdekte dat KPMG, Ernst & Young, PricewaterhouseCoopers en Deloitte in november en december vorig jaar nog snel nieuwe contracten met klanten hebben afgesloten om strengere wetgeving voor te zijn. In totaal zou het gaan om 50 dubieuze contracten. 
Vanaf 1 januari 2013 mogen accountants geen dubbele rol meer aannemen bij een bedrijf. Advieswerk moet nu gescheiden worden van de jaarrekeningen om zo te voorkomen dat accountants hun onafhankelijkheid verliezen bij het beoordelen van de jaarrekening. De nieuwe wetgeving omvatte wel een overgangsregeling die stelde dat bestaande contracten tussen de accountantskantoren zouden worden gerespecteerd.
De wet werd aangepast vanwege een tal van affaires rond accountantskantoren bij bedrijven als Vestia, Deloitte en KPMG. AFM concludeert dat veel bedrijven misbruik hebben gemaakt van die overgangsregeling. Samen controleren de vier bedrijven het overgrote deel van de jaarrekeningen van bedrijven en ontduiken daarmee de wet.
We hebben gezien dat er contracten zonder concretisering, dus nog nader in te vullen, in de laatste twee maanden van 2012 zijn afgesloten. Het zijn er zo’n 250″, zegt Everts.
AFM noemt het heel ernstig wat nu is gebeurd. Everts roept de kantoren op eens nadrukkelijk naar de afgesloten contracten te kijken en die waar mogelijk te annuleren.
De Tweede Kamer heeft erg nadrukkelijk gezegd dat de scheiding tussen advies en controle heel belangrijk is. En als de accountantskantoren dan de eerste de beste keer dat ze kunnen bewijzen dat ze dit serieus nemen, er gelijk een loopje mee nemen, dan is dat een zorgelijk punt. De kantoren dachten handig te zijn, maar die handigheid wordt door ons niet op prijs gesteld.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

steppewolf
steppewolf27 mrt. 2013 - 15:36

Zoals de Duitse pers reeds zei: De grote 4 accountantskantoren zijn staatsvijanden die door en door corrupt zijn en die er slechts op uit zijn om de staatskas zoveel mogelijk poten uit te draaien. Kortom: tuig van de richel met uiteraard een mooie stropdas. Het wordt trouwens wel steeds makkelijker om criminelen te herkennen. Ze lijken tegenwoordig allemaal een stropdas te dragen.

Andy40
Andy4027 mrt. 2013 - 15:36

Ze voldoen dus toch niet aan de wet (zie postings nav Tegenlicht reportage hier op Joop.nl).

poelly12
poelly1227 mrt. 2013 - 15:36

mij lijkt het eerder dat de accountants gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheden die de wet hen biedt en bood. Als je iets op je af ziet komen, probeer je daar wat aan te doen. Dat zou iedereen doen. Het is zoals de AFM zelf al zegt, deze handigheid wordt door ons niet op prijs gesteld. Maar dan had de wetgevende macht beter zijn best moeten doen. Dit sluit dus naadloos aan bij dat verhaal van Jesse Klaver en belastingontwijking. Uitgerekend die partij die aan dit soort praktijken wat kan doen, de 2e kamer, verzaakt eerst, en gaat dan lopen jammeren.

Backtobasics
Backtobasics27 mrt. 2013 - 15:36

Dit soort types zijn vaak uit het zelfde hout gesneden als onze vrienden van het bankwezen. Met tevens alle (onaangename) uiterst saaie, en stereotype eigenschappen van eerdergenoemde beroepsgroep.

rbakels
rbakels27 mrt. 2013 - 15:36

Journalistieke koppen hoeven niet 100% waar te zijn, maar het irriteert mij als lezer als ze overduidelijk fout zijn. Nee, ik heb geen belangen in deze sector. Maar op TV zag ik al dat accountants nog snel even contracten hebben gesloten voordat de regeling veranderd werd. Daarmee handelen ze niet in de geest van de *huidige* wetgeving, maar de wet overtreden doen ze niet.

[verwijderd]
[verwijderd]27 mrt. 2013 - 15:36

Pieter Lakeman: 'een accountant is iemand die voor veel geld verklaart wat z'n opdrachtgever wil horen'. Het heeft mij altijd verbaasd hoe in de DSB ondergang de accountant uit de wind werd gehouden. ENRON was een uitzondering, een heel accountantskantoor werd opgeheven. Verder moet ik lachen om onze volksvertegenwoordigers, die lijken weer eens volledig wereldvreemd. Alsof de controlerend accountant niet optreedt als adviseur, hoe je dat kunt voorkomen, mij een raadsel. Wie onafhankelijk toezicht op bedrijfsgegevens wil moet uiteraard niet het slachtoffer de controleur laten betalen.

1 Reactie
lembeck
lembeck27 mrt. 2013 - 15:36

Eigenlijk te gek voor woorden dat alle controleurs gecontroleerd moeten worden door een onafhankelijk instituut, maar bestaat zoiets wel? Vandaag de dag? Ik ben bang van niet.

meijerlahn
meijerlahn27 mrt. 2013 - 15:36

Onderdeel van de krijtstreepmaffia.

1 Reactie
lembeck
lembeck27 mrt. 2013 - 15:36

En ik haat krijtstreepjes. Zoooo jaren 20-30 mafia... ;-)

[verwijderd]
[verwijderd]27 mrt. 2013 - 15:36

Wouter Bos: partner accountants- en adviesbedrijf "KPMG" J.P. Balkenende: partner advies- en accountancybureau "Ernst & Young", vanaf 1 april 2011 De schatjes.

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos27 mrt. 2013 - 15:36

Ja Wouter Bos hebben we hier nog niet over gehoord. Genosse der bosse.