Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Accepteer wat je niet kunt veranderen en je zult gelukkig zijn

  •  
17-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Een boeddhistische wijsheid nu wetenschappelijk onderbouw
Onlangs moesten we mijn moeder naar een verpleeghuis brengen. Het voelde als verraad, maar ze wist niet meer waar ze was, ervoer haar woning niet meer als die van haar, stond dan ’s nachts op en ging de deur uit om naar haar ‘eigen huis’ te gaan.
Dan was het mazzel als een vriendelijk persoon een 93-jarige dame met rollator die om 4 uur ’s morgens door de stad loopt, naar huis wilde brengen. Zelfstandig wonen was onmogelijk geworden. Hoe gaan oudere mensen met zo’n grote verandering om? Onderzoek suggereert dat accepteren dat zulke dingen in je leven nu eenmaal gebeuren bijdraagt aan je gevoel van welzijn.
Het lijkt of veel ouderen een aantal stappen maken: van zelfstandig wonen naar een verzorgingsomgeving en tenslotte naar een verpleeghuis. 101 oudere mensen die in een verzorgingsflat woonden en 101 ouderen die nog helemaal zelfstandig leefden werden onderzocht op hun tevredenheid over het leven en hun gevoel van controle over hun bestaan.
Maar wat is gevoel van controle over je leven? Het bestaat enerzijds uit de controle om dingen in je omgeving te veranderen om je leven prettiger te maken. Anderzijds is het ook de mogelijkheid om dingen in jezelf te veranderen om te aanvaarden dat je in een andere omgeving verder moet leven. Uit het onderzoek blijkt dat beide soorten controle belangrijk zijn, maar naarmate mensen ouder worden helpt vooral het aanvaarden dat het nu eenmaal niet anders is en dat ze daardoor gelukkig zijn.
Er is al veel onderzoek gedaan naar ouder worden en geluk en daaruit komt bovendrijven dat mensen naarmate ze ouder zijn gelukkiger worden ondanks dat ze steeds minder controle over hun omgeving hebben. Dat zou samenhangen met het feit dat ze steeds beter worden in accepteren. Wijsheid wordt dat genoemd. Je moet ook wel.
Ook in het verpleeghuis denkt mijn moeder nog steeds dat ze niet thuis is. Ze vraagt met regelmaat wanneer we haar halen om haar naar ‘eigen’ huis te brengen. Het heeft op haar leeftijd bijna iets macabers. Als we zeggen dat ze daar moet blijven aanvaardt ze dat met een glimlach op haar gezicht. 
 
 
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Wat kinderen leren van tv-kijken
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek
 
 
 
 
 

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

Patrick Faas
Patrick Faas17 jul. 2013 - 9:03

Boeddhistische wijsheid? Hoezo? Het bekende sereniteitsgebed (http://en.wikipedia.org/wiki/Serenity_Prayer) waarin (voor het eerst) verschil gemaakt wordt tussen dat wat je kunt veranderen en dat waarover je geen macht hebt is geschreven door Reinhold Niebuhr, geen boeddhist. http://nl.wikipedia.org/wiki/Reinhold_Niebuhr

frankie50
frankie5017 jul. 2013 - 9:03

Zal dat ook opgaan voor een situatie waarin je zit waarvan je weet dat het je gezondheid blijft aantasten, gelukkiger steeds zieker worden omdat je gaat accepteren dat je leefomstandigheden ziekmakend is lijkt mij niet te accepteren.

1 Reactie
lembeck
lembeck17 jul. 2013 - 9:03

Nu nog niet, Frank. Ik ook niet, hoor. Maar ik ken inderdaad mensen die beetje bij beetje hun lot aanvaarden en daar het beste van proberen te maken. Het zijn vaak vriendelijke, geduldige en goedlachse mensen geworden, ook, als ze voorheen niet zo waren. Anderen worden er juist nog bozer en droeviger door. Maar aanvaarding kan en het gebeurt. Vorige week in Engeland een 89 jarige gesproken hierover. Ze was altijd een vechter en kwam altijd weer alles te boven. Luctor et Emergo kon haar lijfspreuk zijn. Nu wil ze na september eigenlijk liefst in haar eigen huisje nooit meer wakker worden. Ze merkt dat de vermoeidheid die haar nu treft letterlijk een dodelijke vermoeidheid is, vindt dat eng, en gelijk accepteert ze het al leeftijdgebonden. Het is tijd, vindt ze... Als dat geen acceptatie is...

JoopSchouten
JoopSchouten17 jul. 2013 - 9:03

Sommige dingen blijven onacceptabel. Je eigen 'geluk' en rust zoeken is voor mij een heel ander verhaal in dit tranendal.

1 Reactie
omaoeverloos
omaoeverloos17 jul. 2013 - 9:03

Klopt, wanneer ik door mijn kinderen zou worden opgeborgen in zo'n geriatrische gevangenis hoop ik dat er iemand me een kogel door de kop jaagt.