Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Absurd dat Amalia moet kiezen tussen de troon en trouwen met een vrouw

  •  
28-09-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
1094 keer bekeken
  •  
Zomerfotosessie koninklijk gezin

© Foto: ANP Royal Images / Frank van Beek

Van het blauwe bloed in de aderen van de Oranjes is wel weinig overgebleven. Kunnen Azië en Afrika helpen?
Peter Rehwinkel, voormalig PvdA-burgemeester en tegenwoordig publicist, heeft iets krankzinnigs ontdekt. Als kroonprinses Amalia met een vrouw wil trouwen, kan zij de troon vergeten. Dat zegt een wet die nota bene destijds is opgesteld onder verantwoordelijkheid van Job Cohen, de vader van het homohuwelijk. Leden van het koninklijk huis mogen niet iemand van hetzelfde geslacht huwen want om kinderen te verwekken moet het zaad of de eicel van een derde eraan te pas komen. Die zijn derhalve niet van koninklijke afstamming, zo luidt de redenering van de wetgever.
De VVD was er als de kippen bij hierover kritische vragen te stellen aan de regering. De fractie eist dat aan deze anomalie een eind wordt gemaakt. Terecht want het is te gek voor woorden. Hoe kon het toch gebeuren dat reactionair denkwerk de totstandkoming van een bij uitstek anti-discriminatoire wet zo op een vals spoor kon zetten?
De basisgedachte is blijkbaar dat het koninklijk bloed niet mag worden aangelengd. Ook doet het aan iets anders denken: in grote delen van de wereld wordt nog steeds geëist dat vrouwen als maagd het huwelijk in gaan. Daarna worden ze zoveel mogelijk thuis gehouden terwijl hun echtgenoten alle vrijheid genieten. Dit is bedoeld om hun exclusieve vaderschap veilig te stellen, alle mythes, legendes en religieuze voorschriften ten spijt. Je zou het zelfs biologisch kunnen noemen. Ook in het dierenrijk vindt een strijd plaats tussen de mannetjes om hun eigen genen zoveel mogelijk te verspreiden terwijl de concurrentie het nakijken heeft.
De gedachten zwerven voort en concentreren zich op Topkapi, het paleis van de Ottomaanse sultans. Hun harem werd zwaar bewaakt, zodat de vrouwen geen mannen te zien kregen behalve de eunuchen die hen dag en nacht bewaakten. Al in een vroeg stadium sloten de sultans niet langer verstandshuwelijken met prinsessen uit andere dynastieën. Ze beperkten zich tot de slavinnen uit de harem, die voor een belangrijk deel uit Oost-Europa werden aangevoerd. Gedurende lange tijd was niet het Ottomaans maar Russisch de voertaal in de harem. De sultan oefende in de harem het seksuele alleenrecht uit. Als hij stierf volgde een van zijn zonen hem op, die vervolgens zijn moeder tot valide sultan uitriep, hoofd van de harem. Tot in de zeventiende eeuw liet de winnende prins al zijn broers doden. Later sloot men die op in een eigen paleisje samen met een aantal onvruchtbaar gebleken vrouwen bij wijze van harem. Op die manier was het voortbestaan van de dynastie gegarandeerd. De voorlaatste troonpretendent, Şehzade (prins) Dündar Ali Osman Osmanoğlu Efendi is op 18 januari 2021 op bijna negentigjarige leeftijd  overleden. Hij werd opgevolgd door zijn broer Şehzade Harun Osman Osmanoğlu Effendi. President Erdogan bracht telefonisch zijn condoleances over. Het nieuwe hoofd van de dynastie heeft negen kleinkinderen.
Aan de praktijk van de harem is in 1908 een eind gemaakt na een geslaagde revolutie onder leiding van het Comité voor Eenheid en Vooruitgang, beter bekend als de jonge Turken.
Om het voortbestaan van een dynastie te waarborgen zijn methodes als die van de Ottomaanse sultans niet meer haalbaar. Ook is het uit de tijd tussen prinsen en prinsessen van den bloede uit Europese vorstenhuizen verstandshuwelijken tot stand te brengen met een politieke achtergrond. Tegenwoordig mogen zij trouwen met “gewone” jongens of meisjes, zoals ook in Nederland staande praktijk is geworden. Uiteraard verliezen dynastieën daarmee veel van hun exclusiviteit. Het blauwe bloed raakt in sterke mate aangelengd met het rode van jongens en meisjes uit de bourgeoisie want met een arbeiderskind zijn koninklijke telgen nog niet thuis gekomen. Het dichtst in de buurt zit de Noorse kroonprins, wiens Mette Marit ooit een drugsverslaafde ongehuwde moeder was. Haar zoon Marius is niet opgenomen in het Noorse koningshuis. Hij woont nu samen met een of ander fotomodel in Londen, waar ze vaak de bloemetjes buiten zetten.
In dit licht bezien is het uit de tijd van prinsen en prinsessen te eisen dat zij daadwerkelijk de resultante zijn van een ontmoeting tussen het zaad en de eicel van een gehuwd prinselijk dan wel koninklijk paar. Wettelijke erkenning van het ouderschap zou alles moeten overstijgen. En waarom zouden Amalia en haar partner straks geen kinderen mogen adopteren? Van dat blauwe bloed is toch niets meer over.
Het is inmiddels zo aangelengd dat men zich mag afvragen wat deze familie nog zo koninklijk maakt.
Nu zouden Amalia en haar zusters wat dat betreft zeker een ommekeer kunnen bewerkstelligen. En wel door weer op stand te trouwen en serieus rond te kijken onder de beschikbare prinsen en prinsessen. Daarvan zijn er honderden, misschien wel een stuk of duizend te vinden. Het is moeilijk voorstelbaar dat zich onder hen de ware niet bevindt. Natuurlijk, in Europa is de keus beperkt. Je moet  wel verder kijken dan je neus lang is. In Azië en Afrika zijn honderden eeuwenoude koningshuizen met huwelijkskandidaten in overvloed. Denk bijvoorbeeld aan de dynastie van de Susuhunan van Yogyakarta, Pakubuwono XIII, of  de koninklijke familie die ook Nelson Mandela voortbracht. Wie weet wat een leuke prinsen en prinsessen rondlopen aan het hof van Nan Kwaku Dua, de koning van de Ashanti in Ghana.
En Latijns-Amerika? Dat heeft op het gebied van koninklijke families niet zoveel te bieden. In Brazilië vind je telgen van de familie Bragança, die ooit de keizerskroon van dat land droeg. Voor het overige komen in aanmerking Ferdinand en Isabella von Götzen-Iturbide, nazaten van de Mexicaanse keizer Agustín I (en de enige). Of er nog oude dynastieën zijn met wortels in de pre-Colombiaanse tijd kon ik zo gauw niet uitzoeken.
Dynastieën uit andere werelddelen dan Europa zouden kunnen helpen het Oranjehuis weer wat koninklijker te maken. Dat wel.
Uiteraard blijft het bij dit alles Amalia’s recht met een koningin aan haar zijde te worden ingehuldigd. Nog een vraag: als we weer een koning krijgen, krijgt hij dan een koning naast zich of een prins-gemaal?
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Beluister het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over de politiek van nu en geschiedenis.
Naschrift: Al in de jaren zestig van de vorige eeuw suggereerde de politicoloog Kees Wagenaar de Oranjes te vervangen door gekozen koningen of koninginnen. Het gaat om een representatieve functie. Volgens hem zouden alleen acteurs en actrices zich kandidaat mogen stellen. Ambtsperiode vier jaar. Zo krijgen we op de troon altijd iemand die behoorlijk in het openbaar kan spreken en – als het goed is – door voorkomen en karakter – de tijdgeest weerspiegelt. Wat denken jullie bijvoorbeeld van Monique Henric, Ramsey Nasr, Halina Reijn, of Pierre Bokma?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (47)

Kwant2
Kwant229 sep. 2021 - 11:14

We kunnen m nog verder trekken; Wat als de prinses met een vrouw trouwd en vervolgens die vrouw zwanger wordt van een zaaddonor.. Dan is er echt nul komma nul verwantschap. Of als de koningin dan zwanger wordt als tweede, worden dan de eerst geborene regels uit het raam gegooid? Of ze kan wel koningin worden, maar haar nazaat niet, dus wordt de eerstvolgende in de lijn daarna kroonprinses. Realistisch lijkt me de enige oplossing dat de zaaddonor niet anoniem is en een lid (kroonprins?) is van een andere koninklijke familie, dat lijkt het toch een beetje op hoe we het vroeger deden. En dat natuurlijk de kroonprinses als eerste in het stel zwanger wordt. Of misschien zijn we dan wel qua technologie ver genoeg dat we een gen transplantatie kunnen doen tussen het DNA van de vrouw van de kroonprinses en een spermacel, zodat het kind toch de afstammeling is van het koninklijke echtpaar. Dan vraag ik me wel af of er dan alleen maar meisjes geboren zouden kunnen worden., beetje afhankelijk van of er gonadische cellen nodig zijn dan.. En anders zijn we hopelijk tegen die tijd technologisch ook ver genoeg om te snappen dat Links en liberaal gedachtegoed niet te rijmen met de monarchie, en dus de hele boel allang afgeschaft hebben. Het blijft bizar dat we in een "democratisch" land een niet gekozen volksvertegenwoordiger op basis van afstamming hebben..

1 Reactie
OlavM
OlavM29 sep. 2021 - 14:11

[Dan is er echt nul komma nul verwantschap.] Die bloedverwantschap is hier en daar sowieso dubieus. Ik zou me er niet te druk over maken. Afschaffing van de monarchie is per definitie de beste, meest rationele oplossing.

Zandb
Zandb29 sep. 2021 - 10:31

Mijn mening, dat het hele koningshuis per definitie onzinnig is, als het koninklijke afstamming gaat - waar komt dan de eerste koning(in) vandaan? - mag blijkbaar niet geplaatst worden? Vreemd. Erfopvolging is een door mensen verzonnen systeem, dat voor gezond denkende mensen onaanvaardbaar moet zijn. Van mij mag een zoon de zaak overnemen maar dat zoiets bij wet zou kunnen of moeten vastgelegd, is een belediging voor elk kind dat geboren wordt.

4 Reacties
OlavM
OlavM29 sep. 2021 - 14:05

@ Zandb: [.....waar komt dan de eerste koning(in) vandaan? –] Willem I, zoon van stadhouder Willem V, werd, na de losmaking van Frankrijk, in 1813 tot "soeverein vorst" benoemd, en heeft zich in 1815 grondwettelijk tot koning laten verheffen, waartoe hij de broer van Napoleon (Louis/Lodewijk, koning van Holland, 1806-1810) als precedent heeft kunnen gebruiken.

Zandb
Zandb29 sep. 2021 - 15:02

Olav Het was een bewust retorische vraag. Ooit is er een koning "benoemd". Dus dat is geen echte koning, volgens onze regels. De nakomelingen kunnen dat dus ook niet zijn.

OlavM
OlavM29 sep. 2021 - 22:26

@ Zandb: Wel een "echte" koning, want als zodanig grondwettelijk vastgelegd. En vervolgens ook, dat wettige nakomelingen kunnen opvolgen. Dat is in de loop van de geschiedenis in principe altijd zo gegaan. Het begint met een persoon die zichzelf in de hoogste rang aanstelt -denk b.v. ook aan de keizers Napoleon (I) en III; deze laatste is begonnen als president en geëindigd als keizer!-, en vervolgens krijg je opvolgers via afstamming. Als je consequent zou doorredenen als jij hier doet kunnen nooit koningen en keizers ontstaan.

Zandb
Zandb30 sep. 2021 - 10:36

Olav Volgens deze wet die de troonopvolging regelt is een benoemde koning blijkbaar geen "echte koning". Het gaat immers om "koninklijk bloed". Ik beweer helemaal niet dat er nooit koningen kunnen komen. Hoe komt u erbij. OF je bent door geboorte koning OF je bent dat niet: Daar gaat het hier om.

Nemo2
Nemo229 sep. 2021 - 9:57

Dat er problemen ontstaan als Amalia met een vrouw gaat trouwen is niet zo vreemd, want wat moet nou bijvoorbeeld de status zijn van de zaaddonor als er nageslacht voor het koningshuis moet worden geproduceerd, ik kan me voorstellen dat daar de nodige onenigheid over kan ontstaan. Wat wérkelijk absurd is, is het feit dat we in de 21e eeuw nog steeds zo'n systeem van erfelijk koningschap hebben, een bijwerking daarvan is dat we ons moeten gaan bezighouden met de seksuele voorkeuren van prinsessen, wat natuurlijk ook idioot is, maar dat is nu eenmaal inherent aan het hele systeem.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 sep. 2021 - 9:48

Gewoon opheffen de monarchie!

OpelGT69
OpelGT6929 sep. 2021 - 8:25

Absurd dat deze discussie nu gevoerd moet worden over het hoofd van een 17 jarig meisje. Deze discussie had ieder moment kunnen plaats vinden, maar komt pas naar voren nu zij 18 wordt? Hoe zou jij je voelen als 17 jarige als er publiekelijk gespeculeerd wordt over jouw (al is het hypothetisch) sexuele geaardheid?

2 Reacties
Zandb
Zandb29 sep. 2021 - 10:23

Opel Wanneer je er voor kiest om je de privileges van het toekomstig Koningin zijn te laten welgevallen, dan maak je van jezelf een publiek persoon. En dan kan je niet gemeten worden naar 'normale mensen'. Dit is dus helemaal niet 'zo maar' een 17-jarige.

OpelGT69
OpelGT698 okt. 2021 - 12:00

Zanb: Hoe weet jij dat zij daarvoor kiest? Bovendien, welke keuze heeft een 17 jarige? En als zij zich distantieert van de troon laat de media haar dan wel met rust? Ik vind het gewoon onfatsoenlijk om over de mogelijke sexuele geaardheid van een individuele 17 jarige publiekelijk te discussiëren.

Phantom3
Phantom329 sep. 2021 - 6:41

Dat hoeft ze niet zolang ze op jongens/mannen valt. Weten we haar geaardheid dan? Puur speculatief en sensationele discussie.

HarrieV2
HarrieV229 sep. 2021 - 6:17

Wanneer stoppen we eindelijk eens met deze hele flauwekul. Heel dat adellijke gedoe heeft in het verleden, voor het invoeren van de grondwet, mogelijk zijn nut gehad, maar is echter echt niet meer van deze tijd.

1 Reactie
Sustainaboy
Sustainaboy29 sep. 2021 - 8:35

Mochten alle prinsesjes LGTBIQenz enz zijn, gauw genoeg dus ;)

Pim Van der Ende
Pim Van der Ende29 sep. 2021 - 6:15

Als Amalia (of haar partner) vervolgens aangeeft dat hij zich meer man dan vrouw voelt dan is deze wet ook weer ontweken. Dat Amalia moet kiezen tussen de troon of trouwen met een vrouw is belachelijk. Maar dat de volgende troonopvolger niet van een 'onbekende Deen' mag komen vind ik dan weer niet geheel onlogisch. Want daar moet ikzelf ook even over nadenken wat ik daar van vind.

1 Reactie
OlavM
OlavM29 sep. 2021 - 13:53

[Maar dat de volgende troonopvolger niet van een ‘onbekende Deen’ mag komen vind ik dan weer niet geheel onlogisch.] Meer mogelijkheden als wordt gekozen voor een "onbekende Afrikaan". :)

Pater
Pater29 sep. 2021 - 3:44

Met Olav M: Who cares?

RainB
RainB29 sep. 2021 - 2:49

Hoe zou de gemalin van de Koningin dan genoemd worden? Als we een Koningin hebben en die is getrouwd met een man, dan wordt hij een prins. Hebben we een Koning en die is getrouwd, wordt zij een Koningin en volgens mij komt dat doordat een Koningin onder een Koning staat, maar als we een Koningin hebben en die trouwt met een vrouw. Wordt zij dan ook Koningin?

1 Reactie
OlavM
OlavM29 sep. 2021 - 13:51

Die wordt ongetwijfeld een prinses-gemaal. :) De Koning is de staatsrechtelijke naam voor de functie, die slechts door één persoon kan worden uitgeoefend. Dus verwarring moet worden voorkómen.

OlavM
OlavM28 sep. 2021 - 19:26

Een "homohuwelijk" bestaat niet. Er is slechts één instituut huwelijk, waarbinnen de discriminatie is opgeheven zodat het ook openstaat voor partners met hetzelfde geslacht. Het "koninklijke bloed" is al lange tijd "aangelengd" met "burgerbloed". Nooit anders dan rood gebleken. Who cares? Het is allemaal maar pretentieus gedoe. Trouwens diverse leden van het Koninklijk Huis hebben vroeger al buiten de lijntjes gekleurd, volgens allerlei overleveringen. Als ze dat wil, kan Amalia natuurlijk koningin worden -mocht tegen de tijd dat het actueel wordt de monarchie nog bestaan- en haar relationele leven naar eigen wens inrichten. Er zijn trouwens nog genoeg vervangers, mochten die ooit nodig blijken.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin29 sep. 2021 - 9:47

God behoedde me dat we ooit uitkomen bij Prins Bril.

OlavM
OlavM29 sep. 2021 - 13:44

Gelukkig staat Prins Bernhard niet vooraan in het rijtje.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen28 sep. 2021 - 18:40

"De basisgedachte is blijkbaar dat het koninklijk bloed niet mag worden aangelengd." Ik ben niet heel erg thuis in het koningshuis en de wetgeving daarover, maar het lijkt me dat het om de functie gaat. Een toekomstige koning of koningin is in principe een wettig kind van de huidige koning, met voorang voor de oudstgeborene. Het lijkt me dat daarom het zaad of de eicel van een derde er niet aan te pas mag komen: niet omdat die derde te weinig blauw bloed heeft, maar omdat die derde per definitie geen koning of koningin (of prinsgemaal of whatever) van Nederland is. Anders zou het wel ok zijn als het kwakkie afkomstig is van een telg uit het huis Hohenzollern, maar niet ok als het van een willekeurige Jan met de pet kwam. Dat koningshuizen een (afnemende) voorkeur hebben voor mensen van blauw bloed als huwelijksmateriaal is een andere kwestie. Verder goed dat die bezopen wet er aan gaat.

6 Reacties
Jozias2
Jozias228 sep. 2021 - 18:53

Dat was niet de basisgedachte. De basisgedachte was dat twee vrouwen samen geen kinderen kunnen krijgen en dat is toch wel de essentie van erfopvolging. Waarom een donor niet als optie is overwogen met Amalia als biologische moeder snap ik ook niet. Maakt voor de ‘verdunning’ namelijk helemaal niet uit.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen28 sep. 2021 - 20:22

Jozias "Dat was niet de basisgedachte. De basisgedachte was dat twee vrouwen samen geen kinderen kunnen krijgen en dat is toch wel de essentie van erfopvolging." Juist, en het is daarom dat zaad of een eicel van derden geen soelaas brengt, dan is het resultaat namelijk geen wettig kind van de koningin en de prinsesgemalin (is dat het juiste woord?). Met het aanlengen van het koninklijk bloed heeft het dus niets te maken lijkt me.

LaBou
LaBou 29 sep. 2021 - 5:52

Gewoon een dekhengst gebruiken. Schijnt eind 19e eeuw ook al eens gebeurd te zijn toen de toenmalige Willem onvruchtbaar bleek als gevolg van sief.

Wieowie
Wieowie29 sep. 2021 - 7:27

“Sief”, grappig zo noemen alleen ervaringsdeskundigen het.

LaBou
LaBou 29 sep. 2021 - 11:55

Nou nog een inhoudelijke reactie van kouwe drukte want deze hersenscheet is onstaan vanuit zijn labou-obsessie. Overigens, het feit dat hij weet wat het is zegt inderdaad genoeg.

Wieowie
Wieowie29 sep. 2021 - 13:40

Hoi Labou, ik moest even opzoeken wat het was. Toen begreep ik dat het woord door ervaringsdeskundigen wordt gebruikt. Voor de rest prima.

JasDon
JasDon28 sep. 2021 - 18:05

"publicist, heeft iets krankzinnigs ontdekt." Bijna net zo krankzinnig als een familie die op basis van erfrecht op een troon zit en denkt dat die positie door god aan hen gegeven is.

1 Reactie
adriek
adriek29 sep. 2021 - 6:31

Maar dat laatste wisten de meeste mensen al.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9328 sep. 2021 - 17:51

Twee vrouwen kunnen gewoon een eigen biologisch kind krijgen al zal het altijd een meisje zijn. Zelfs twee mannen schijnen tegenwoordig ook hun eigen biologische kind kunnen krijgen, al is wel een draagmoeder nodig.

Hallo5
Hallo528 sep. 2021 - 17:16

''Absurd dat Amalia moet kiezen tussen de troon en trouwen met een vrouw'' Absurd dat een PvdA populist die blijkbaar niks beters te doen heeft een krankzinnig vergezocht ''probleem'' tot grote hoogtes weet op te kloppen en verspreid te krijgen in zijn media. Vooral doorgaan Peter Rehwinkel, voormalig PvdA-burgemeester en tegenwoordig publicist, maar beter je deugprobleempjes voor jezelf houden in plaats van voor fophef in de media te zorgen. De samenleving kan het best doen met minder tweespaltzaaiers. Voor het overige ben ik van mening dat bijzonder onderwijs moet afgeschaft. En alleen openbare kinderopvang gratis. Ook al is dat tegen het zere been van racisten die kinderen willen segregeren naar religie, kleur, afkomst etc.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -28 sep. 2021 - 17:04

Inderdaad absurd ... zijn de Duitsers op ? of nog efficienter ... niet trouwen dan sterft de dynastie op natuurlijke wijze uit.

1 Reactie
adriek
adriek29 sep. 2021 - 6:33

Niet trouwen is niet hetzelfde als geen kinderen krijgen. Zolang er nakomelingen zijn is er hoop voor het koningshuis. Misschien is er nog wel ergens een wetje dat in voorkomende gevallen buitenechtelijke kinderen een kans op de troon geeft.

Nina4
Nina428 sep. 2021 - 16:50

"Nu zouden Amalia en haar zusters wat dat betreft zeker een ommekeer kunnen bewerkstelligen. En wel door weer op stand te trouwen en serieus rond te kijken onder de beschikbare prinsen en prinsessen. Daarvan zijn er honderden, misschien wel een stuk of duizend te vinden. " Als dit stukje bedoeld is om de absurditeit aan te tonen van het meedenken over andermans toekomstige partner dan zou ik zeggen: "geslaagd!"

Wieowie
Wieowie28 sep. 2021 - 16:14

“ Absurd dat Amalia moet kiezen tussen de troon en trouwen met een vrouw” Wat een onzin. Als ze niet op vrouwen valt, hoeft ze helemaal niks te kiezen. En als ze wel met een vrouw wil trouwen, komt het wel goed. Typisch Nederland om discussies te gaan voeren over situaties die mogelijk niet eens gaan spelen. Zullen we het alvast gaan hebben over war er gebeurd als Amalia met een vrouw trouwt en zelf voortaan als Amal door het leven gaat. Wat zou de wet daarvan zeggen. Kamervragen graag!

1 Reactie
Zandb
Zandb29 sep. 2021 - 6:40

Wie Wel graag uw verontwaardiging daar op richten waar die hoort: Deze onzin roept zichzelf op, wanneer mensen zoiets idioots als 'troonopvolging' institutionaliseren.

Joop den Uil
Joop den Uil28 sep. 2021 - 16:12

Trouwen met een vrouw ? dan huren ze wel een eunich in ... de Oranjes zullen Nooit hun positie prijsgeven. Nooit.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa228 sep. 2021 - 15:57

Misschien is ze hetero. Weten wij veel.

4 Reacties
Zandb
Zandb29 sep. 2021 - 6:43

Harba Als dat uw punt is, weten wij maar heel weinig. En dan maakt het allemaal geen bal uit?

Harba Lorifa2
Harba Lorifa229 sep. 2021 - 13:12

Zandb. Het maakt ook geen bal uit. Laten we haar gewoon met rust laten. Het gaat ons namelijk geen bal aan.

Zandb
Zandb29 sep. 2021 - 15:06

Harba Het gaat ons wel aan. Het koningshuis is er voor ons. Het is geen privaat gebeuren.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa230 sep. 2021 - 15:11

Zandb. Wat n fokking onzin om te denken dat iemands sexuele voorkeur iemand anders iets aangaat. Ongeacht iemands positie. Als jij werkelijk denkt dat de geaardheid van Amalia belangrijk is, vind ik je een enorme zielige eikel waar ik alleen maar medelijden kan hebben. Overigens en als bijzaak, het koningshuis kan me gestolen worden. Dus misschien is hij er voor jou, voor mij is hij er niet.

Norsemen
Norsemen28 sep. 2021 - 15:21

Heel bizar dit. En dat Job Cohen hier aan mee heeft gewerkt is ook vrij frappant.

Winterdepressie
Winterdepressie28 sep. 2021 - 15:17

Wat voornamelijk absurd is, is dat van alle keuzes die ze kan maken, een bloody troon er één van is.. Een troon! Met kroon en alles! In 2021!