Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Absolute vrijheid bestaat alleen in een anarchie

  •  
20-08-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
507 keer bekeken
  •  
qrcodegeleboekje-scaled
Waarom zou de vrijheid van een ongevaccineerde om anderen te besmetten meer waard zijn dan de vrijheid van iemand die wel een prik heeft laten zetten?
De Tweede Kamer heeft, zij het met een minieme meerderheid, besloten dat ongevaccineerden moeten gaan betalen voor toegangstesten bij onder meer concerten en horecagelegenheden. Een zeer forse minderheid van de Kamer is des duivels. ‘Discriminatie!’ roepen deze fracties. ‘Een ontoelaatbare aantasting van de vrijheid!’ Dat argument wordt steeds van stal gehaald als er sprake is van vaccinatiedwang of -drang, maar ik heb het nooit goed begrepen. Wat is de overheid anders dan één grote aanslag op je vrijheid?
qrcodegeleboekje-scaled
Je moet – om maar een paar voorbeelden te noemen – rechts rijden, je aan de maximumsnelheid houden en op de brommer een valhelm dragen en in je auto gordels. Aantasting dus van je vrijheid om links te rijden, 180 km per uur te scheuren en de valhelm of de veiligheidsgordels te negeren. Je moet belasting betalen. Aantasting van je vrijheid om je zuurverdiende centjes op zak te houden. Ook mag je – andere categorie – niet roven en moorden. Aantasting van je vrijheid om je de bezittingen van je oude tante toe te eigenen nadat je haar eerst om zeep hebt geholpen.
De overheid kan je dwingen je aan deze regels te houden. Doe je het niet, dan volgt een geldboete en in sommige gevallen moet je de cel in. Vrijheidsstraf! Toch heb ik Geert Wilders of Thierry Baudet nog nooit horen roepen dat gevangenissen afgeschaft dienen te worden. Ook PvdA en GroenLinks heb ik dat trouwens nimmer horen bepleiten. Sterker nog: die zijn voor veel meer overheidsbemoeienis op allerlei gebied. Dat betekent dan automatisch minder vrijheid, lijkt me.
Nu snap ik ook wel dat er zoiets bestaat als lichamelijke integriteit. Het laten ophalen van ongevaccineerden door de politie om ze onder dreiging van geweld in te enten tegen corona zou mij te ver gaan. Dat zou trouwens ook tegen de grondwet zijn. Maar cafés, festivals, sportwedstrijden en andere grootschalige bijeenkomsten die hun deuren dichthouden voor personen die niet beschermd zijn tegen het virus? Bedrijven die geen personeel wensen dat de spuit niet heeft gehaald? Eerlijk gezegd zou ik niet weten wat daar tegen is. Waarom zou de vrijheid van een ongevaccineerde om anderen te besmetten meer waard zijn dan de vrijheid van iemand die wel een prik heeft laten zetten? Je kunt blijkbaar van mening zijn dat corona maar ‘een griepje’ is of dat vaccineren haaks staat op de wil van God, maar je kunt niet vinden dat links rijden zonder autogordels moet kunnen. Discriminatie, zou ik zeggen.
In linkse kringen wordt vaak gezegd dat je vaccinatiedrang niet via de portemonnee moet opleggen. Want iemand met een laag inkomen heeft straks minder makkelijk toegang tot allerlei evenementen, simpelweg omdat hij de coronatest niet kan betalen. Dat mag kloppen, maar dat argument zou je dan ook moeten hanteren bij – om maar eens iets te noemen – verkeersboetes. Voor iemand die drie ton per jaar verdient is een bekeuring van een paar honderd euro peanuts. Voor wie moet rondkomen van een bijstandsuitkering is zo’n bedrag nauwelijks op te brengen. Zolang er geen oplossing is voor de ongelijkheid in inkomens blijft die situatie zo. En ik zou niet weten hoe zo’n oplossing eruit moet zien zonder dat er een enorme aantasting van de vrijheid mee gepaard gaat.
Absolute vrijheid bestaat niet, behalve in een anarchie. Tot dusver heb ik nog niemand deze vorm van regeringloosheid horen bepleiten in de vaccinatiediscussie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (101)

Joop Schouten
Joop Schouten21 aug. 2021 - 10:24

Er bestaat zoiets als libertair socialisme. (...) Het lijkt me helder dat mensen begrijpen dat dit virus ronduit gevaarlijk is en men afstand houdt tot anderen. Een ander in gevaar brengen is niet 'anarchistisch'. Veruit het beste is vrijwillige inenting op basis van je gezonde verstand.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 aug. 2021 - 5:57

Joop Schouten Ik sluit me daar helemaal bij aan!

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 aug. 2021 - 5:58

Alleen als je in de zorg werkt ben ik wel voor verplichting. Dat is op veel andere terreinen al lang zo.

Fons Wijers
Fons Wijers20 aug. 2021 - 22:41

Prima, niets aan toe te voegen.

Sjaantje2
Sjaantje220 aug. 2021 - 21:56

Het nieuwe normaal: roep virusgevaar en lever al je vrijheid in. Dat is hetzelfde als: omdat er weleens iemand verongelukt door een auto de overheid vanaf nu bepaalt dat je niet meer auto mag rijden op tijden dat kinderen naar school gaan. Want daar bescherm je alle kinderen mee En je mag ook geen alcohol meer drinken want daarmee bescherm je de ander zodat deze niet meer in de verleiding komt dronken te raken. Honden mogen niet meer gehouden worden zodat niemand meer gebeten wordt. Snoep mag niet meer verkocht worden want daarmee beschermen we mensen met overgewicht mee. Iedereen kan zelf een vaccin en andere maatregelen nemen om zichzelf te beschermen, daar is een ander niet verantwoordelijk voor. Je bent in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor je eigen leven.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens21 aug. 2021 - 15:23

@ Sjaantje Jij schrijft: Je bent in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor je eigen leven. Dat klopt, dus iedereen die geen vaccin wil blijft de rest van zijn leven binnen. Anderen nemen de verantwoordelijkheid voor hun eigen leven, dus moeten mensen die een bedreiging vormen weg blijven.

The Apple
The Apple20 aug. 2021 - 19:13

"Absolute vrijheid bestaat alleen in een anarchie." dus: Leve de anarchie.

2 Reacties
OlavM
OlavM20 aug. 2021 - 23:18

Het libertaire droombeeld: ieder voor zich, God voor ons allen?

The Apple
The Apple21 aug. 2021 - 15:40

Ik ben niet anders gewend.

Overwicht
Overwicht20 aug. 2021 - 15:44

Ik ben de eerste die zich heeft laten vaccineren, maar “ Waarom zou de vrijheid van een ongevaccineerde om anderen te besmetten meer waard zijn dan de vrijheid van iemand die wel een prik heeft laten zetten?” Zegt helemaal niemand.

1 Reactie
Zandb
Zandb21 aug. 2021 - 7:49

Over.... En waarom zou u dan wel 'iemand' zijn? Trouwens, wat vindt u eigenlijk van die uitspraak? En waarom vindt u dat?

Bart Kuipers2
Bart Kuipers220 aug. 2021 - 14:46

Om een discriminerende regel van kracht te kunnen laten zijn, zal er eerst een gegronde noodzaak aangetoond moeten worden. En raad eens, die is er niet. -Gevaccineerden zijn in hoge mate beschermd tegen ernstig ziek worden of doodgaan. -Er is wel bewijs dat ook gevaccineerden kunnen besmetten, veel meer dan ooit beweerd, verwacht en gedacht. -Er is alleen bewijs dat ongevaccineerden een hoger risico lopen om wel ernstig ziek te worden of dood te gaan. Echter hier betreft het de groep zelf, dus dat is niet relevant zolang er geen acute overbelasting van de Zorg volgt. Dat is inmiddels zeer onwaarschijnlijk. Voor de rest is het ieders eigen beslissing. - Dan is er nog de groep herstelden, waarvan het inmiddels steeds aannemelijker is geworden dat deze een natuurlijke immuniteit heeft verkregen die veel breder en langduriger beschermd, dan de mono-vaccins. Hiervoor heeft zelfs de Overheid al bepaald dat het eerste halfjaar na herstel geldt als immuun. De Pfizer pilot in Israël, waarbij er gelukkig wel veel data is verzameld ( hallo Jaap en Hugo!) heeft al in december 2020 laten zien dat er 9 maanden na herstel nog steeds een volledige immuniteit aanwezig is. Ook de meest recente onderzoeken wijzen op langduriger tot mogelijk zelfs levenslange immuniteit. Het lijkt er op dat de gevaccineerden gewoon willen dat een ander ook doet wat zij hebben gedaan, maar niet om de juiste redenen. Zo ver zijn we als samenleving dus al gezonken. We hebben een keurig inkijkje gekregen hoe een bevolking gemend en tegen elkaar uitgespeeld moet worden, door middel van eenzijdige berichtgeving op nagenoeg alle media het kweken van een grote massahysterie door voortdurend op de angstknop te blijven drukken. Wat zijn we toch een achterlijk volkje. Intussen wacht ik nog even op de bewijsvoering van noodzaak discriminatie.????

7 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens20 aug. 2021 - 18:47

@ Bart Kuipers Jij schrijft: Intussen wacht ik nog even op de bewijsvoering van noodzaak discriminatie.???? Het is aandoenlijk dat mensen zoals jij maar blijven vragen om bewijs dat je allang hebt gehad. En daarnaast heb je ook nog eens een heleboel flauwekul verzameld. Zoals deze zin: Ook de meest recente onderzoeken wijzen op langduriger tot mogelijk zelfs levenslange immuniteit. Er zijn al mensen overleden aan hun tweede besmetting met Covid. Hoezo levenslange immuniteit? Maar hoe dan ook je hebt geen enkel valide argument aangedragen om het vaccin te weigeren. En de mate van vaccinatie bepaald het risico voor de samenleving als geheel. Het gaat niet om jouw risico, het gaat niet om mijn risico, het gaat zelfs niet om het risico van de zwakkere mensen. Het gaat erom dat de verspreiding onder een geheel gevaccineerde bevolking kleiner is dan in een samenleving die wordt geterroriseerd door mensen zoals jij. Maar dat wist jij allang. Jouw gedrag leidt uiteindelijk tot de dood van anderen. Waarom zouden anderen nog rekening houden met jouw grondrechten?

RaRa17
RaRa1720 aug. 2021 - 19:46

Daan: voordat je naar een ander onderwerp gaat (altijd makkelijk andere dingen vermijden die je lastig vindt) eerst maar eens leren dat ambtenaren op persoonlijke titel iets kunnen doen. We zijn hier ook om elkaar wat te leren.

Bart Kuipers2
Bart Kuipers221 aug. 2021 - 0:39

@Daan Ten eerste hoeft er geen reden te zijn om te weigeren, er moet een zwaarwegende reden zijn om onderscheid te maken tussen wel en niet gevaccineerd in ons dagelijks leven. Het enige waar jij mee aan komt is een algemene kwalificatie en dus een ontkenning van genoemde punten. Dit terwijl ieder door mij genoemd punt verifieerbaar juist is. Het enige wat nu blijkt, is dat je niet al te goed op de hoogte bent. Kom je ook nog met het voorbeeld van een paar mensen die voor de tweede keer ziek zijn geworden. Was vorig jaar in het begin groot nieuws, is inmiddels uitzonderlijk gebleken. Mijn opa heeft altijd gerookt en is 95 geworden: jouw conclusie zal dan zijn dat roken gezond is.???? Nog wat leesvoer voor je, maar je bent vast niet geïnteresseerd. Beperkt zicht is de trend in de heersende massahysterie. Jaap houdt ook nog wanhopig vast aan zijn grote druppels.???? https://twnews.nl/nl-news/gezaghebbende-washington-post-gevaccineerden-kunnen-het-virus-even-gemakkelijk-doorgeven-als-ongevaccineerden?fbclid=IwAR29PIIfXHYAxLF-UHy94sEsBLeCJpIf-8diS4C1lCxqv47i8ARIMqyNFsk https://www.nature.com/articles/s41586-021-03647-4 https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.06.01.21258176v3

Bart Kuipers2
Bart Kuipers221 aug. 2021 - 0:43

@Daan Hyperlinks werken hier dus blijkbaar niet. Masr je ging het toch al niet lezen.????

Zandb
Zandb21 aug. 2021 - 8:05

RaRa Als we er dan zijn om elkaar iets te leren, dan zou u kunnen leren, dat de waarde van de argumenten bepalender zijn voor het gewicht van de mening, dan de mening zelf. Ambtenaren kunnen op persoonlijke titel doen wat ze willen maar de werkelijkheid levert wel een heel wat genuanceerder beeld. De vrijheid. van een ambtenaar is beslist beperkter dan die van iemand die geen ambtenaar is. Op persoonlijke titel jezelf in je een omgeving te kijk zetten, die haaks staat op dat wat er van je verwacht wordt, als ambtenaar, lijkt mij problematisch. Die terugbrengen tot de vraag of zoiets mag, ja of nee, is een drogreden. (Een ambtenaar kan er natuurlijk niets aan doen, wanneer bv een foute minister familie is, hem opzoekt of uitnodigt.Hoe hij er voor kiest, daarmee om te gaan, daar gaat het om. En geloof me of niet, voor een ambtenaar luistert het nauw t.a.v. de uitoefening van zijn functie, welke keuzes hij maakt.) Heb ik u iets geleerd of moet ik nog iets van u leren?

Crunchy Frog
Crunchy Frog21 aug. 2021 - 8:18

@Bart [Gevaccineerden zijn in hoge mate beschermd tegen ernstig ziek worden of doodgaan.] Het beschermingspercentage van vaccins is geen absoluut getal, maar relatief ten opzichte van niet-gevaccineerden, dus bij stijgende besmettingen onder niet-gevaccineerden stijgt ook het risico voor gevaccineerden. [Er is wel bewijs dat ook gevaccineerden kunnen besmetten, veel meer dan ooit beweerd, verwacht en gedacht.] Zonder enige bronvermelding, dus irrelevante opmerking. En als je naar echte bronnen kijkt, zoals de recente cijfers uit de VS, dan zie je dat niet-gevaccineerden daar een ordegrootte 16-100 keer vaker besmet worden dan gevaccineerden. https://www.kff.org/policy-watch/covid-19-vaccine-breakthrough-cases-data-from-the-states/ [Er is alleen bewijs dat ongevaccineerden een hoger risico lopen om wel ernstig ziek te worden of dood te gaan. Echter hier betreft het de groep zelf] Nee, zoals al gezegd stijgt bij meer besmettingen bij niet-gevaccineerden ook het risico voor gevaccineerden. [zolang er geen acute overbelasting van de Zorg volgt. Dat is inmiddels zeer onwaarschijnlijk. Voor de rest is het ieders eigen beslissing.] In diverse staten in de VS, waar dat idee van ‘ieders eigen beslissing’ hoogtij viert, is het niet alleen waarschijnlijk maar zelfs de realiteit van alledag, met 42% van alle ziekenhuizen onder ‘high or extreme stress’. https://www.npr.org/2021/08/19/1029378744/hospital-beds-shortage-covid-coronavirus-states?t=1629532013217 [de groep herstelden, waarvan het inmiddels steeds aannemelijker is geworden dat deze een natuurlijke immuniteit heeft verkregen die veel breder en langduriger beschermd, dan de mono-vaccins.] Zonder enige bronvermelding, dus irrelevante opmerking. En ook volgens het recente Britse onderzoek over de ‘viral load’ bij doorbraakbesmettingen waar elke wappie nu de mond vol van heeft, is de bescherming door vaccinatie ‘at least as great’ als door het doormaken van een ziekte, dus net zo goed of beter. Elke extra besmetting betekent verder een risico op nieuwe sterfgevallen, langdurige ziekte en nieuwe mutaties. https://www.ndm.ox.ac.uk/files/coronavirus/covid-19-infection-survey/finalfinalcombinedve20210816.pdf [De Pfizer pilot in Israël, waarbij er gelukkig wel veel data is verzameld ( hallo Jaap en Hugo!) heeft al in december 2020 laten zien dat er 9 maanden na herstel nog steeds een volledige immuniteit aanwezig is.] Zonder enige bronvermelding, dus irrelevante opmerking. Het zou ook oud nieuws zijn, ooit van de delta-variant gehoord? Het ook een totaal ongeloofwaardig verhaal. Een onderzoek uit december 2020. 9 maanden eerder is maart 2020. Een week of anderhalf extra omdat je meet vanaf ‘na herstel’, plus minimaal een week of twee vertraging die er bij onderzoeken altijd zit in het verwerken van de gegevens (om nog maar te zwijgen van de peer review), dan zit je op zijn laatst in februari 2020, toen er hooguit 6 besmettingen in Israël waren gemeld. Geen enkele basis voor een onderzoek, dus lijkt me een duidelijk fake-verhaal. https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_in_Israel [Ook de meest recente onderzoeken wijzen op langduriger tot mogelijk zelfs levenslange immuniteit.] Zonder enige bronvermelding, dus irrelevante opmerking. Het is ook weer totaal ongeloofwaardig dat een onderzoek in het tweede jaar van een pandemie al iets zou kunnen zeggen over ‘levenslange immuniteit’ [We hebben een keurig inkijkje gekregen hoe een bevolking gemend en tegen elkaar uitgespeeld moet worden] Met je klakkeloos herhaalde fake-verhaaltjes heb je daar inderdaad een mooi voorbeeld van gegeven. [Wat zijn we toch een achterlijk volkje.] Dat zijn jouw woorden, maar ik vind wat jij hier doet inderdaad niet echt getuigen van een grote kritische geest. [Intussen wacht ik nog even op de bewijsvoering] Met je kop in de fabeltjesfuik, je vingers in je oren en luid ‘lalala’ roepend.

DaanOuwens
DaanOuwens21 aug. 2021 - 11:22

@ Bart Kuipers Jij schrijft: Dit terwijl ieder door mij genoemd punt verifieerbaar juist is. Ik neem even jouw punten door: Gevaccineerden zijn in hoge mate beschermd En kunnen gewoon besmet worden anderen besmetten en doodgaan. De kans op problemen is echter kleiner. En je schrijft: Dan is er nog de groep herstelden, waarvan het inmiddels steeds aannemelijker Daar is geen zekerheid over. Bovendien is een groot deel van de bevolking daar reeds ingeënt en neemt ondanks dat het aantal besmettingen snel toe. En je schrijft: Echter hier betreft het de groep zelf, dus dat is niet relevant zolang er geen acute overbelasting van de Zorg volgt Is wel relevant het zorgt voor meer verspreiding dan noodzakelijk. Dus is ieder door jou genoemd punt verifieerbaar onjuist. Kortom: Waarom zouden anderen rekening houden met jouw grondrechten? Gezien het feit dat jij geen rekening houdt met die van anderen.

adriek
adriek20 aug. 2021 - 13:12

Helemaal mee eens. Eenieder maakt keuzes in het leven en sommige keuzes kosten geld. Als je perse in de grachtengordel wilt wonen woon je in een duur huis, en kost een pilsje op een terras meer dan elders in het land. Als je er voor kiest om je niet te laten vaccineren moet je in sommige gevallen extra kosten maken om binnen te mogen. Dat is een keuze. Zelfs al is het geen keuze: als je om een medische of andere niet zelfgekozen redenen niet gevaccineerd kan (of mag) worden heb je pech. Vergelijkbare pech heb je ook als je (veel) langer bent dan twee meter - dan pas je niet in alle kleding, als je klein bent: dan mag je niet in de Python, als je slechte ogen hebt - dan moet je brillen kopen en kan geen straaljagerpiloot worden, of als je een of andere lichamellijke of geestelijke beperking hebt - dan kun je niet overal binnen of niet overal aan meedoen, of je moet er onevenredig veel moeite voor doen. Iemand die veel geld van papa of mama krijgt (of erft), of wie de loterij wint kan vaker uit eten dan veel anderen: erfenissen en loterijen dan maar afschaffen? Op heel radicaalcommunistische wijze iedereen evenveel geld geven ongeacht wat hij doet of kan? Iedereen is dan wel gelijkwaardig, maar niet iedereen is gelijk of kan in alle gevallen gelijke mogelijkheden eisen, hoe graag we iedereen ook 'alles' zouden gunnen. Corona is zo'n dingetje dat in sommige gevallen problemen veroorzaakt.

6 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 aug. 2021 - 6:43

Niet iedereen heeft een keuze. Mensen die van een sociale huurwoning afhankelijk zijn hebben nl. geen enkele keuze. Zelfs het formaat is vastgelegd, de wijk en wie je buurman is. Dan weet je vooraf precies waar je vooral niet mag wonen. Je bent al blij als je überhaupt mag wonen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 aug. 2021 - 11:04

Er is veel te weinig wooruimte voor 1- en 2-persoonshuishoudens. Voor lui die niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning valt er ook niet zoveel te kiezen.

DaanOuwens
DaanOuwens21 aug. 2021 - 13:28

@ Minoes&tuin Jij schrijft: Mensen die van een sociale huurwoning afhankelijk zijn hebben nl. geen enkele keuze. Ook die hebben een keuze. Sterker ze moeten zelfs kiezen om voor een woning in aanmerking te komen. Er zijn meerdere kandidaten voor 1 woning. Maar een slecht functionerende woningmarkt betekent niet dat er geen keuze is. Overigens de groep met de minste problemen een woning te vinden is de groep ouderen. Zoals deze bijvoorbeeld: https://www.woonnetrijnmond.nl/detail/rockanje/rockanje/briggemandreef-142/100074977 Enige relativering bij jouw uitspraken is wel noodzakelijk.

DaanOuwens
DaanOuwens21 aug. 2021 - 20:30

@ DanielleDefoe Ik weet niet of jouw opmerking over die 1 en 2 persoonshuishoudens correct is. Het woningaanbod is natuurlijk sowieso krap maar ook gezinnen die een 3, 4 of 5 kamer woning zoeken hebben ook grote problemen. Althans in de steden. Ook voor starters zijn lange wachtlijsten. Maar op zo'n site van Woonnet proberen de coöperaties een bepaald type woningen te oormerken voor een specifieke groep. Er zijn woningen voor starters, voor jongeren, voor 55 plus en dus voor gezinnen. Als ik scrol door zo'n site lijkt het mij dat gezinnen de meeste problemen moeten hebben. Die zijn wel erg schaars. Maar eigenlijk zou je de woningvoorraad naast de gezinssamenstelling moeten leggen. Dan heb je natuurlijk ook nog het probleem van scheef wonen. Dit onderwerp is niet mijn terrein, ik heb niet echt zin mij er helemaal in te verdiepen. Maar op basis van wat ik zo nu en dan zie is het nogal diffuus. Er zijn ook gebieden waar sprake is van leegstand. Ik denk dat veel mensen en ook zeker politici de complexiteit van het probleem niet echt goed op het netvlies hebben.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 aug. 2021 - 9:40

[Maar eigenlijk zou je de woningvoorraad naast de gezinssamenstelling moeten leggen. ]. CBS geeft alleen globale cijfers. In stedelijke gebieden neemt het aantal alleenwonenden gestaag toe. Mijn punt is dat bouwprojecten bij mijn weten niet worden gestuurd door demografische&geografische detailkennis.

DaanOuwens
DaanOuwens22 aug. 2021 - 10:06

@ DanielleDefoe Dat klopt wel denk ik. Ik heb de indruk dat bouwplannen meer gebaseerd zijn op zeer korte termijn verwachtingen of politieke wenselijkheid. En niet op degelijke prognoses van de behoefte aan woningen en de vermoedelijke veranderingen daarin.

OpelGT69
OpelGT6920 aug. 2021 - 12:31

Absolute vrijheid is in mijn optiek het niet afhankelijk zijn van anderen. In onze moderne samenleving zijn wij meer afhankelijk van elkaar dan ooit te voren. Niemand kan nog zelfvoorzienend zijn voor zijn eigen voedsel, of gezondheidszorg of onderwijs, of onderdak. Voor alles wat wij doen of willen hebben wij hulp van anderen nodig. Dat is de evolutionaire weg die de mens is opgegaan. Als soort zijn wij daardoor zeer succesvol, wij zijn geëvolueerd op het ontwikkelen, vastleggen en overdragen van kennis en complexe sociale verbanden, met veel regels, formele wetten en ongeschreven omgangsvormen. In deze sociale verbanden is er permanente dynamiek tussen individuele belangen en collectieve belangen. Dit komt scherp naar voren in de discussie over wel of niet vaccineren tegen Covid. Mensen die zich laten vaccineren accepteren het collectieve belang, ondanks de (geringe individuele risicos). Antivaccers zetten zich daar tegen af, en hopen stiekem dat alle anderen zich wel laten vaccineren. Denk dat deze groep diep in hun hart het niet kunnen verdragen dat hun vrijheid zo wie zo al een illusie is.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen20 aug. 2021 - 12:21

Bijna dagelijks worden er nieuwe weteschappelijke inzichten betreffende cofid en vaccinaties gepubliceerd. Zo worden er momenteel studies verricht waarom sommige vrouwen van het Pfizer vaccin grote borsten krijgen en waarom de menstruatie bij sommige vrouwen ontregeld is na vaccinatie. Als jonge meiden de resultaten van deze studies afwachten heb ik daar alle begrip voor. Ook uit recente studies is gebleken dat voor 750.000 mensen vaccinatie niet of slechts zeer beperkt werkt. Er is een groep die uberhaupt niet gevaccineerd kan worden om medische redenen. Met deze groepen zal rekening gehouden moeten worden, ook door gevaccineerden. Verder blijkt uit studies dat het vaccin zijn werking in de tijd sneller verliest dan in eerste instantie verwacht en ook dat gevaccineerden besmettelijker zijn dan in eerste instantie werd verwacht. In mijn ogen een reden om voorzichtig te zijn met het loslaten van de maatregelen voor gevaccineerden. Ikzelf ben nu 2x gevaccineerd maar in mijn vriendenkring zijn er veel die graag nog even afwachten en ik begrijp dat. Voor jonge mensen zijn eventuele langetermijnrisico's van de vaccins meer een issue dan voor de ouderen, bovendien lopen ze veel minder risico op een ernstig verloop van de ziekte, bij het testen voor toegang wisten de meeste jongeren niet eens dat ze besmet waren, ze hadden geen symptomen. In de laatste plaats, het lijkt of privacy geen issue meer is. Ondanks dat de ICT van de overheid blunder op blunder gestapeld heeft, met het lekken van medische- en andere private data tot gevolg, veplichten ze de burger een brakke app te gebruiken waarvan de functionaliteit op zijn zachtst gezegd twijfelachtig is en de controle hiervan wordt bij de onderemers gelegd. Ook als gevaccineerde maak ik me hier zorgen over. Het is zo jammer dat de wappies met hun grote bek ervor gezorgd hebben dat er een tweedeling dreigt aan te komen, dit slaat de discussie volkomen dood, zoals ik ook hier op Joop meemaak.

5 Reacties
Ed Verbeek
Ed Verbeek20 aug. 2021 - 13:52

Ik ben een wappie, maar ik heb echt geen grote bek hoor. Voor het overige ben ik het helemaal met je eens. Knap verwoord.

Bart Kuipers2
Bart Kuipers220 aug. 2021 - 14:47

Om een discriminerende regel van kracht te kunnen laten zijn, zal er eerst een gegronde noodzaak aangetoond moeten worden. En raad eens, die is er niet. -Gevaccineerden zijn in hoge mate beschermd tegen ernstig ziek worden of doodgaan. -Er is wel bewijs dat ook gevaccineerden kunnen besmetten, veel meer dan ooit beweerd, verwacht en gedacht. -Er is alleen bewijs dat ongevaccineerden een hoger risico lopen om wel ernstig ziek te worden of dood te gaan. Echter hier betreft het de groep zelf, dus dat is niet relevant zolang er geen acute overbelasting van de Zorg volgt. Dat is inmiddels zeer onwaarschijnlijk. Voor de rest is het ieders eigen beslissing. - Dan is er nog de groep herstelden, waarvan het inmiddels steeds aannemelijker is geworden dat deze een natuurlijke immuniteit heeft verkregen die veel breder en langduriger beschermd, dan de mono-vaccins. Hiervoor heeft zelfs de Overheid al bepaald dat het eerste halfjaar na herstel geldt als immuun. De Pfizer pilot in Israël, waarbij er gelukkig wel veel data is verzameld ( hallo Jaap en Hugo!) heeft al in december 2020 laten zien dat er 9 maanden na herstel nog steeds een volledige immuniteit aanwezig is. Ook de meest recente onderzoeken wijzen op langduriger tot mogelijk zelfs levenslange immuniteit. Het lijkt er op dat de gevaccineerden gewoon willen dat een ander ook doet wat zij hebben gedaan, maar niet om de juiste redenen. Zo ver zijn we als samenleving dus al gezonken. We hebben een keurig inkijkje gekregen hoe een bevolking gemend en tegen elkaar uitgespeeld moet worden, door middel van eenzijdige berichtgeving op nagenoeg alle media het kweken van een grote massahysterie door voortdurend op de angstknop te blijven drukken. Wat zijn we toch een achterlijk volkje. Intussen wacht ik nog even op de bewijsvoering van noodzaak discriminatie.????

Bart Kuipers2
Bart Kuipers220 aug. 2021 - 15:08

Helemaal eens. Vergeet ook niet dat de Overheid juist gebaat zijn bij de Wappies. Dankzij hen hebben ze een groep om naar te verwijzen zodra er een kritische noot klinkt, en zo kun je elk onwelgevallig steekhoudend argument aan de kant schuiven zonder inhoudelijke tegenwerping of uitleg. Hugo de Jonge maakt hier vaak gebruik van. Zie bv. ook hoe hij van Haga weg probeerde te zetten als iemand met fakenews en een gevaar voor de volksgezondheid, toen deze volkomen terecht vroeg naar hoe het zat, met meldingen van ernstige tromboses,vaak een week na vaccinatie. Daarbij nog aangevuld met de uitspraak dat dit was ná vaccinatie en niet dóór vaccinatie, dit zonder enige terughoudendheid,je moet maar durven. En ruim een week later was er een Astra-Zeneca stop…… Niemand die de rode draad ziet dat er maar één boodschap mag zijn en dat de waarheid daaraan ondergeschikt is gemaakt. Hiervoor mogen we ook al onze staatsjournalisten hartelijk danken, alhoewel je die natuurlijk geen journalist meer kunt noemen. Als ze een beroeps-eed af hadden moeten leggen, zou er voor in de toekomst alvast een gehele gevangenisvleugel gereserveerd kunnen worden.????

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde20 aug. 2021 - 16:08

Dick, niet willen vaccineren vanwege medische oorzaken valt niet onder de afspraak. Er worden al uitzonderingen gemaakt. En dat er geen eenduidigheid is in de uitkomsten naar de gevolgen van vaccinaties is dat zeker geen reden om een vaccinatie te weigeren. Het alternatief, niet vaccineren en daar gaat het hier om, is bewezen dodelijk voor sommigen, zeker voor mensen die een medische indicatie hebben. Het gaat allemaal te veel over gevoelszaken. Natuurlijk zijn mensen bang voor wat ze niet weten maar zolang wetenschappers, artsen etc. zeggen dat het beter is te vaccineren moet je dat doen. Al het andere is flauwekul, toegeven aan angst.

LaBou
LaBou 21 aug. 2021 - 10:38

"Zo worden er momenteel studies verricht waarom sommige vrouwen van het Pfizer vaccin grote borsten krijgen ..." Daar wil ik wel eens de bewijzen van zien. Zolang die ontbreken is dit soort teksten niet serieus te nemen.

Gerygrr
Gerygrr20 aug. 2021 - 12:18

Waarom zou de vrijheid van een ongevaccineerde om anderen te besmetten meer waard zijn dan de vrijheid van iemand die wel een prik heeft laten zetten? Goede vraag. Het gaat om de geloofsovertuiging, die erachter schuilt. De democratische vrijheden zijn onder druk komen te staan door groepen geloofsfanatici, die de eigen overtuigingen boven die van anderen stellen. Ik bedoel niet alleen religieuze geloofsovertuigingen, maar ook de overtuigingen ontstaan uit onmacht en wanhoop. De complottheorie aanhangende groepen. Beiden zijn ervan overtuigd bedreigd te worden in hun bestaan. Dit is het eindresultaat van de politieke polarisatie. Steeds kleinere groepen kanslozen, uitgespeeld tegen elkaar door de politieke partijen, die er steeds minder voor hen zijn. Wie zich ooit conformeerde, hard werkte om vooruit te komen, werd door nieuwkomers te bevoordelen opnieuw achtergesteld. Het vooruitgangsgeloof werd omgekeerd en er bleef achteruitgang over. Wij oogsten de wrange vruchten van te lang regerende neoliberale machthebbers. Nu is er alleen wantrouwen in wat de overheid beweert.

Herbert West
Herbert West20 aug. 2021 - 12:15

Waarom moet ik mijn vrijheid opgeven omdat jij je perse moet laten vaccineren?

Sonic2
Sonic220 aug. 2021 - 12:12

Het argument klopt. Net als veel argumenten kloppen en bovenstaand artikel ook van een hoog niveau is. Het wringt alleen. Je krijgt een soort land op 2 snelheden. En is elke keer een test halen normaal? Of is een vaccinatie paspoort normaal? Net als festivals sluiten niet normaal is. Of horeca sluiten niet normaal is. Of nog erger: Winkels en kappers sluiten is niet normaal. Of als overheid dringend adviseren hoeveel mensen je over de vloer mag hebben. Ik verkies een vaccinatie bewijs boven het volledig sluiten van de horeca. Maar het zijn onderwerpen die gevoelig liggen. Er is bij ongevaccineerden wel een groot verschil. Tussen het wappie volk die in een parallelle wereld leven en tussen mensen die wel goede argumenten hebben om zich ( nog) niet te laten vaccineren.

1 Reactie
GHS
GHS20 aug. 2021 - 13:17

Stel: een festival laat alleen mensen toe die negatief getest zijn of een bewijs van vaccinatie hebben. Nu blijkt, dat ook als men gevaccineerd is, men de besmetting kan overdragen. Dus iedereen zou getest moeten worden. Dan: de gevaccineerde is "beschermd"( krijgt misschien corona, maar in veel mindere mate dan iemand die niet gevaccineerd is. Dan zijn het toch de niet-gevaccineerden die het risico lopen om besmet te worden en heel erg ziek. Dat is dan toch hun eigen risico.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde20 aug. 2021 - 11:45

Eens met het artikel. Er komt geen enkel principe in het gedrang om mensen te laten betalen voor een test. Ik snap dan ook de weerstand niet, vooral niet van links, dat juist mee zou moeten gaan in deze maatregel voor het algemeen belang. Het is opvallend dat juist liberale partijen voor de eigen bijdrage zijn. Onterecht wordt hen hypocrisie verweten. Want liberaal wordt dan uitgelegd in de betekenis dat individuele vrijheid het allerbelangrijkste is. Maar dat is een misvatting. Individuele vrijheid kent ook individuele verantwoordelijkheid. Zonder verantwoordelijkheidsgevoel geen vrijheid. En dat is precies waar we hier mee te maken hebben. Irrationeel verzet tegen een algemene maatregel.

OlavM
OlavM20 aug. 2021 - 11:41

Hoe vaak moet het nog gezegd worden voordat bepaalde mensen het begrijpen? Absolute vrijheid bestaat niet in de samenleving, ook niet als het om grondrechten gaat. Die kunnen nl. worden ingeperkt. Uiteraard onder voorwaarden. Zo staat in het Europees Verdrag inzake de Rechten van de Mens expliciet vermeld, dat het om inperking gaat die bij formele wet moet zijn geregeld (dat was oorspronkelijk niet het geval bij de regionale coronaverordeningen, die dus eigenlijk onrechtmatig waren), die noodzakelijk moeten zijn in een democratische samenleving, en uitstuitend getroffen met het oog op een aantal limitatief opgesomde belangen. En ja, een van die belangen is: de volksgezondheid. Hierbij zijn natuurlijk ook kwesties als proportionaliteit (staat de beperking in redelijke verhouding met het beoogde doel?) en subsidiariteit (is voor het beoogde doel een minder zware inperking mogelijk?) een rol. Iedere beperking kan verder bij de rechter worden aangevochten, met als laatste rechter het Europese Hof van de Rechten van de Mens. Dus de schrijver heeft gewoon helemaal gelijk.

2 Reacties
OlavM
OlavM20 aug. 2021 - 11:44

Tenslotte: voor zover grondrechten met elkaar "botsen", zal ook een rechterlijk oordeel de knoop moeten doorhakken. Dat is dan ook menigmaal gebeurd in de jurisprudentie.

Jozias2
Jozias220 aug. 2021 - 12:04

@olav Grotendeels met je eens. Behalve : “dat het om inperking gaat die bij formele wet moet zijn geregeld (dat was oorspronkelijk niet het geval bij de regionale coronaverordeningen, die dus eigenlijk onrechtmatig waren), “ Dat klopt niet helemaal. Noodverordeningen kunnen oa obv de gemeentewet door de burgemeester worden ingesteld bij crises en calamiteiten. De Corona verordeningen pasten daar in maar met een beperkte houdbaarheid. Voor de eerste fase moet je bestuurlijk kunnen handelen maar als een crisis langer duurt moeten noodverordeningen worden vervangen door wetgeving en dat is nu gedaan.

Durk Morrees
Durk Morrees20 aug. 2021 - 11:41

"Absolute vrijheid bestaat alleen in een anarchie" Vooral in een anarchie bestaat die vrijheid veel minder dan in ons soort samenleving geleid door een democratisch gekozen vertegenwoordigende regering i.c.m een rechtsstaat. In een anarchie is enige vrijheid louter resultaat deze te bevechten en te verdedigen in veel gevallen ten koste van vrijheden van anderen. Een anarchistische samenleving, anders dan een anarchie, is een die alleen door ideologische wanen in de geest van sommigen bestaat.

3 Reacties
Zandb
Zandb20 aug. 2021 - 15:04

Durk Hangt het er niet van af dan, hoe je vrijheid definieert? En verder is een democratische samenleving toch ook alleen maar dat wat als ideologische waan/wanen in het hoofd van elk individu bestaat? (Zie mijn vraag hierboven!) En, wanneer u een anarchistische samenleving onderscheidt van een anarchie, moet u dan een democratische samenleving ook niet onderscheiden van een democratie? En duidelijk maken wat dat verschil dan precies voor gevolgen heeft? Zo kan ík wel van alles bedenken maar ik wil graag weten waar het u om gaat. U oppert.

Durk Morrees
Durk Morrees20 aug. 2021 - 23:43

@Zandb "Hangt het er niet van af dan, hoe je vrijheid definieert?" Ja. De gewenste vrijheid naar beschaafde normen is er een waar de vrijheid van het ene individu of groep die van anderen niet aantast. Die vrijheid wordt in een vertegenwoordigende democratie met een rechtsstaat het meest optimaal gegarandeerd en is daarom ook superieur aan andere samenlevingen.

Zandb
Zandb21 aug. 2021 - 14:33

Durk Ik begrijp dat dus de ene waan verkozen moet worden boven de ander. Het is gemakkelijk aan te tonen hoe, zelfs in de meest zuivere democratische rechtsstaat, de vrijheid van de een, die van de ander beperkt. Denk maar aan het (bij meerderheid gevormde?) afgedwongen feit, dat je je in het openbaar niet dronken of naakt vertoont. De enige reden dat zoiets niet mag, is dat daar blijkbaar (?) veel mensen problemen mee hebben. Denk maar aan de vrijheid die ieder mens toekomt, om meer te hebben dan strikt noodzakelijk is. Al zijn het miljarden........ Daarnaast, zoals het ertoe doet, hoe je vrijheid definieert, zo doet het er ook toe hoe je begrippen als 'democratie' en 'rechtsstaat' definieert dan wel vorm geeft; ik ben ervan overtuigd dat Orban werkelijk meent, dat zijn land een democratische rechtsstaat is. Ik durf ook de stelling aan, dat voorstanders van een strikt moslimregime, dat als een democratische rechtsstaat zien. U niet? Kortom; ik word niet zo veel wijzer van uw

Jim De boer
Jim De boer20 aug. 2021 - 10:54

Zonder inhoudelijk een menig te vormen maar wat een gekleurd stuk van de schrijver. “Een zeer minimale meerderheid heeft besloten terwijl een forse minderheid”. Als er een meerderheid was dan heeft die kant dus “gelijk” of”gewonnen”. Als men op zo’n manier opiniestukken schrijft, verlies je direct het argument.

1 Reactie
Zandb
Zandb20 aug. 2021 - 15:08

Jim Ietwat onnadenkend. Wanneer de meerderheid besluit dat u bepaalde kleding moet dragen, zich moet laten inenten, naar een bepaalde school moet, dit wel en dat niet mag doen, dan kan dat natuurlijk niet maar zo. Als dat wel zou kunnen, kunnen bij bijvoorbeeld bij meerderheid bepalen, dat we joden anders gaan behandelen dan andere Nederlanders.

badgast
badgast20 aug. 2021 - 10:46

Ik hoor een betoog voor verkeersboete naar draagkracht. Lijkt me eigenlijk een goed plan. Doen!

6 Reacties
Jim De boer
Jim De boer20 aug. 2021 - 10:57

Tja lekker eerlijk. Iemand met dezelfde baan heeft overgewerkt, hierdoor heeft deze persoon meer salaris. De beste man rijdt van het werk naar huis iets te hard waardoor hij een boete naar salaris krijgt. Zijn collega die een dagje vrij was rijdt op dezelfde weg precies evenveel te hard maar krijgt een lagere boete. Ergo de eerste man krijgt naast de boete ook gewoon even een werkstraf erbij!

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 aug. 2021 - 12:00

Een 22-jarige Noorse studente kreeg in 2017 een boete van 25.000 euro omdat ze reed onder invloed. Katharina G. Andresen is een van de rijkste vrouwen van Noorwegen dus met haar draagkracht zat het wel goe, Wat doen we met een vrouw zonder (eigen) inkomen. Kan die vrijelijk te hard rijden?

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 aug. 2021 - 12:00

goed.

Kilted
Kilted20 aug. 2021 - 12:05

Op zijn Fins...

badgast
badgast20 aug. 2021 - 13:59

@Jim: bij te zien dat je toegeeft dat dit een eerlijkere methode is. Ten slotte, als iemand met het inkomen van, pakweg Jort Kelder, voor het overschrijden van de maximum snelheid met 30 km/u een boete krijgt, merkt hij dat niet eens in de hoeveelheid drie maand beschikbare fondsen. Een leerling verpleegster die een prent krijgt wegens het overschrijden van de maximum snelheid met 2 km/u moet die maand een paar warme maaltijden overslaan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 aug. 2021 - 14:07

Ondertussen in Finland The new Road Traffic Act introduces traffic penalty fees as a replacement for summary penal fees for minor offences. https://www.traficom.fi/en/transport/road/traffic-violations-and-traffic-penalty-fees

Me, myself and I2
Me, myself and I220 aug. 2021 - 10:41

De schrijver zou wellicht een punt hebben, als het een virus zou betreffen wat heuuuul errug dodelijk is, wat het niet is en als het heulemaal zekers zou zijn dat je door je in te enten anderen niet kan besmetten. Maar het is allebei niet zo. Er is nog wel wat discussie over de mate waarin en zo, maar laten we dan gewoon even de feiten afwachten. Fijn weekend allemaal.

14 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens20 aug. 2021 - 10:58

@ Me, myself and I Jij schrijft: De schrijver zou wellicht een punt hebben De schrijver heeft een punt want het virus is dodelijk en dat je door inenten alsnog anderen kan besmetten doet er niet toe. Het gaat slechts om de vraag of mensen alles doen om te voorkomen dat zij de smettingen in stand houden. Een deel doet dat wel een deel van de samenleving doet dat niet. Dan mogen de mensen van goede wil die anderen uitsluiten. Het gaat helemaal niet over de mate waarin dus er is geen reden om te wachten.

Rick Hofland
Rick Hofland20 aug. 2021 - 11:27

4,4 miljoen wereldwijd. Misschien verschillen wij van mening wat een dodelijk virus is, laat staan de meervoud van die 4,4 miljoen aan mensen met ernstige klachten die maar niet over lijken te gaan. Maar goed, we weten onderhand wel dat Me, myself and I ook voornamelijk denkt aan Mij, mijzelf en ikke, dus zolang jij er geen last van hebt bestaat er geen probleem toch?

Sonic2
Sonic220 aug. 2021 - 11:42

@ Me, Myself and I Dat is altijd de kern van de relativering van Corona. Het weinig relevante van de dodelijkheid van Corona. Maar dat is een zijpaadje. Het is heel simpel. Je hebt in dit land met 17,5 miljoen mensen maar een paar duizend mensen in ziekenhuizen nodig om de reguliere zorg overbelast te laten worden. Je hebt maar 700 mensen op de IC nodig om de boel te laten vastlopen. Kortom: Een virus hoeft helemaal niet extreem dodelijk te zijn om de boel danig in de war te laten schoppen. En wat is dan uw oplossing? Ik zeg niet dat je mensen tot in de eeuwigheid in een lockdown moet laten zitten. Ik zeg wel dat je helemaal geen extreem dodelijk virus nodig hebt om de ziekenhuis zorg overbelast te laten worden en ook huisartsen. En voor het opschalen is extra personeel nodig. Dat je niet 1-2-3 binnen kan halen. Ook dat opschalen wordt veel te makkelijk voor gesteld door veel mensen. Dat gaat veel tijd en geld kosten. Gek genoeg was Baudet wel duidelijk. Die had volgens een aantal ooggetuigen gezegd dat hij liever 3 miljoen doden en "vrijheid" heeft. De hele dodelijkheid discussie is niet relevant. Want om de ziekenhuis zorg te laten ontsporen en om kanker operaties uit te stellen heb je dus niet heel veel ernstig zieken nodig.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 aug. 2021 - 11:49

Over opschalen wordt ook veel te makkelijke gedacht. Het is niet alleen een geldkwestie. Er is ook een grens aan het aantal mensen dat voor de zorg kan en wil worden opgeleid en er ook daadwerkelijk blijft werken.

Sonic2
Sonic220 aug. 2021 - 11:57

Voordat het weer uit zijn verband wordt gerukt. Die doden zijn allemaal verschrikkelijk. Daar doe ik niets aan af, maar ik stel vooral dat je niet eens een heel dodelijk virus nodig heeft om ziekenhuizen te laten overbelasten. Net als de discussie met of door Corona niet relevant is. Je kunt inzetten op gezonder eten of betere medicijnen, maar dan nog kan Corona de overtreffende trap zijn boven al eerder onderliggend of bovenliggend lijden. Als je op een IC bed ligt, is die discussie ook onbelangrijk. En dan is een vaccin wat ook maar een beetje werkt al een gigantische game changer. Een lockdown kan dat ook zijn. Niet omdat Corona Ebola is, maar omdat je in Nederland al bij een paar duizend mensen in het ziekenhuis de reguliere zorg niet kan laten door gaan. Gelukkig stemt Nederland VVD en D66 en worden Wilders en Baudet zelfs hier door een deel van het publiek als helden vereerd. Die zullen het wel oplossen. Maar niet heus.

Crunchy Frog
Crunchy Frog20 aug. 2021 - 12:10

@Rick [4,4 miljoen wereldwijd.] En dat is de ondergrens, de gevallen waarvan we het zeker weten. De schatting (excess) is momenteel ruim 9,6 miljoen. En dat is ondanks stringente beperkende maatregelen, lockdowns en vaccinatie. https://covid19.healthdata.org/global?view=cumulative-deaths&tab=trend Ik wil wel eens weten hoeveel miljoen doden @Ikke, ikke, ikke nog wil zien voordat hij het een dodelijk virus vindt.

DaanOuwens
DaanOuwens20 aug. 2021 - 12:23

@ DanielleDefoe Jij schrijft: Er is ook een grens aan het aantal mensen dat voor de zorg kan en wil worden opgeleid Inderdaad. Een erg belangrijke constatering. Het maximale marktaandeel van opleidingen voor zorgverleners onder schoolverlaters wordt geschat tussen 8% en 12 %. Van zorg assistent tot arts. Dus VMBO tot VWO. Maar met een slag om de arm want de laatste onderzoeken naar dergelijk beroepskeuzes zijn zeker al meer dan 15 jaar oud. Er wordt op dit moment niet meer dergelijk onderzoek gedaan. Althans ik zie ze niet meer. Het heeft te maken met de profielen van mensen/jongeren, wat zoeken ze in een baan/opleiding, wat geeft hen voldoening, wat doet hun omgeving en wat is de waardering. Hogere marktaandelen leiden inderdaad tot hoger personeelsverloop naar andere sectoren. En een aanmerkelijk lager studie rendement van de beroepsopleidingen. De tekorten op de hogere niveau en de meer specialistische zorgfuncties zijn hoger dan op de laagste niveaus.

Roel2
Roel220 aug. 2021 - 13:29

@Danielle: als mensen niet willen worden opgeleid, moeten we misschien maar wat drang gaan toepassen, voor de volksgezondheid zeg maar. Ik heb begrepen dat het behandelen van covid-patiënten niet eens heel lastig is, dus waarom worden er niet aparte ziekenhuizen gemaakt? Werklozen zat, zet ze maar aan het werk.

Nick the Stripper
Nick the Stripper20 aug. 2021 - 13:52

@crunchy [ Ik wil wel eens weten hoeveel miljoen doden @Ikke, ikke, ikke nog wil zien voordat hij het een dodelijk virus vindt. ] Zolang het gaat om jullie, hullie & zullie is het hem, hem & hem volkomen worst.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 aug. 2021 - 14:13

De laatste die ik aan mijn bed zou willen mocht ik onverhoopt Covid oplopen is iemand die er onder dwang moet werken. Jammer ook dat zo weinig mannen vrijwillig voor verpleegkunde kiezen.

DaanOuwens
DaanOuwens21 aug. 2021 - 7:28

@ Roel Jij schrijft; Ik heb begrepen dat het behandelen van covid-patiënten niet eens heel lastig is, Wie heeft jou dat uitgelegd dan? Want dat is niet overeenkomstig de mening van de verpleegkundigen zelf en de ziekenhuizen. Is het niet beter jou te dwingen de zorg te leveren voor mensen in jouw omgeving en vervolgens jouw werkgever te dwingen een werkloze aan te nemen en jouw salaris te bieden. Iemand die opschrijft wat jij hier doet, kan onmogelijk een ingewikkelde baan hebben.

Roel2
Roel221 aug. 2021 - 7:46

@danielle: dus omdat jij dat niet wil, vind je dwang ongewenst? Terwijl de hele samenleving er baat bij zou kunnen hebben? Weet je zeker dat je geen wappie bent? Of stellen we nu vast dat drang/dwang zeer extreme maatregelen zijn, waar je zeer terughoudend mee moet zijn?

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 aug. 2021 - 9:51

Dwangarbeiders zijn geen goede verzorgers. Dat snapt een kind.

DaanOuwens
DaanOuwens21 aug. 2021 - 15:51

@ Roel Jij schrijft: Of stellen we nu vast dat drang/dwang zeer extreme maatregelen zijn, waar je zeer terughoudend mee moet zijn? Nee waarom? Autogordels, handsfree bellen allemaal maatregelen met dwang. Niet binnen roken idem, helm op brommer. In een samenleving zijn altijd idioten die niet vrijwillig tot verstandige stappen zullen komen. Een samenleving kan dus niet zonder dwang. In de sociale zekerheid is ook veel dwang dus je wens is allang verhoord. 5 sollicitaties per week bijvoorbeeld. Met dwang is dus niets mis. Ook mensen dwingen zich te vaccineren is een logische maatregel. Een meer milde optie is deze groep uitsluiten van evenementen waar zij een gevaar voor anderen vormen. Maar mensen onder dwang inzetten in de zorg is erg dom. De baan vraagt om empathie, deskundigheid en zorgvuldigheid. Kwaliteiten die een dwangarbeider niet zal hebben. Overigens blijkt dwang ook ten aanzien van andere functies niets op te leveren.

wittecisnoot
wittecisnoot20 aug. 2021 - 10:36

"Waarom zou de vrijheid van een ongevaccineerde om anderen te besmetten meer waard zijn dan de vrijheid van iemand die wel een prik heeft laten zetten?" -> https://joop.bnnvara.nl/nieuws/gevaccineerden-kunnen-net-zo-besmettelijk-zijn-als-ongevaccineerden die vrijheid is er dus niet. Als gevaccineerde loop je niet meer risico door ongevaccineerde. Daar gaat de kern van dit betoog. Verkeersregels zijn er niet voor jezelf. Als iemand autogordels draagt, is dat ook omdat het al traumatisch is als iemand achter op je knalt. Iemand die dan door je achterruit naar binnen komt vliegen, maakt het nog naarder. Belastingen zijn er omdat bepaalde zaken collectief geregeld moeten worden. Dijken, een wegennet of een leger kan je niet zelf regelen. Ook rechtspraak hoort daarbij, eerwraak werkt niet. Dat staat los of mensen een risico willen nemen wat voor henzelf is. Dat valt dus daarbuiten. " Bedrijven die geen personeel wensen dat de spuit niet heeft gehaald?". Waarom deze redenatie niet verder nemen tot het logische gevolg: als mijn bedrijf minder geld ophaalt, dan kan ik de andere werknemers geen bonus geven of riskeer ik faillissement. Waarom zou ik mensen aannemen die mogelijk op andere manier snel ziek worden, waarom zouden diens collega's harder moeten werken voor minder bonus? Dus geen dikke mensen meer. Hobby met meer kans op ziekenhuisbezoek: exit. Iets over diabetes op facebook: exit. Natuurlijk moeten bedrijven hier ook inzage in hebben, dan bij ziektemelding mag je bedrijf je van alles vragen en bij geen antwoord weet men het ook... Daarnaast kunnen bepaalde privémeningen als standpunten van het bedrijf gezien worden, ook buiten het bedrijf. Dus uitgesproken mening op facebook: exit. (Als integriteit van eigen lichaam niet gerespecteerd hoeft te worden, waarom wel recht op vrije meningsuiting). Heel grappig dat mensen graag de stoppers van flessen afhalen als het iets kleins aan pakt wat zij niet leuk vinden. Daarna zijn ze zo naïef om te denken dat ze geen precedent daarmee scheppen en het daarbij blijft. Maar als de geest dan volledig uit de fles is en er niet meer in gaat: dan zijn ze helemaal verbaasd. Door te roepen dat bedrijven mogen bepalen wat er gebeurd in de aderen van hun werknemers, houd de schrijver het grootste pleidooi voor neo-liberalisme wat ik hier ooit gelezen heb.

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens20 aug. 2021 - 11:12

@ wittecisnoot Jij schrijft: Door te roepen dat bedrijven mogen bepalen wat er gebeurd in de aderen van hun werknemers, houd de schrijver het grootste pleidooi voor neo-liberalisme wat ik hier ooit gelezen heb. Met neo liberalisme heeft de opmerking van de schrijver al helemaal niets te maken. Blijkbaar is dat voor jou een soort wet van godwin. Gaat het over bedrijven, dan gaat het volgens jou over neoliberalisme. Op zich al een dom verwijt er zijn namelijk geen neoliberalen. Het is een soort scheldwoord van extreem rechts en conservatief links voor opvattingen die anders zijn als die van henzelf. Er is ook geen enkele politieke rechtse partij die zich neoliberaal noemt. Wel liberaal. Maar jouw verwijt is ook nog eens misplaatst. Want de wens tot het afdwingen van vaccinatie van werknemers komt niet bij de aandeelhouders vandaan. Of andere financieel belanghebbenden. Die liggen er vermoedelijk niet echt wakker van. Maar bij de werknemers en bij de klanten. Bij zorgmedewerkers bijvoorbeeld en bij hun patiënten. Die oefenen druk uit op werkgevers en bedrijven om zich ervan te verzekeren dat hun collega's en hun zorgverleners er alles aan doen wat noodzakelijk is. Dus die neoliberalen van jou zijn gewone mensen die zorg nodig hebben en zorg medewerkers die een modaal salaris krijgen. Dat maakt dat jouw betoog bij kritische beschouwing kant nog wal raakt. Het scheldwoord neoliberalen is prima van toepassing op de mensen die geen vaccin nemen. Als neoliberaal betekent alleen voor jezelf en schijt aan anderen dan is dat prima te gebruiken voor mensen die het vaccin weigeren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 aug. 2021 - 11:51

Van de loodgieter en de verwarmingsmonteur die ik moest uitnodigen hoop ik ook dat ze gevaccineerd zijn. Ook voor hun eigen veiligheid.

wittecisnoot
wittecisnoot20 aug. 2021 - 15:41

@DaanOuwens: bedrijven en de vrij arbeidsmarkt de baas laten spelen over de lichamen van werknemers en dat met vrijheid en dus liberalisme verdedigen. Verder kijken aandeelhouders wel degelijk naar ziekteverzuim. Waarom denk je dat veel bedrijven al lang de griepprik aanboden? @DanielleDefoe: van de gevaccineerde loodgieter heb jij evenveel te vrezen (of evenweinig als je zelf gevaccineerd bent. Zie de joop-link in mijn eerdere betoog.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 aug. 2021 - 18:57

De grootste bron van verspreiding vormen met stip de ongevaccineerden en zij zijn het die in het ziekenhuis terecht komen en ook nog wel eens overlijden.

Greendutch
Greendutch20 aug. 2021 - 10:28

als iemand 'vrij' wil zijn moet die persoon op. een onbewoond eiland of in Siberië gaan wonen, in een postzegellandje met 18miljoen inwoners dien je rekening met je omgeving te houden een rijk iemand heeft daarentegen wel de vrijheid om links te gaan rijden omdat die zich dat kan permitteren wat een arm iemand niet kan.

Gewoon en oprecht
Gewoon en oprecht20 aug. 2021 - 10:23

Wat een framing. Er is geen vrijheid om iemand anders te besmetten. Of je nu wel of niet gevaccineerd bent. Dit is mensen tegen elkaar opzetten. In Israël is het meest gevaccineerd en is nu de vierde golf. Besmetting door gevaccineerden vindt net zo goed plaats.

Stephan25
Stephan2520 aug. 2021 - 10:02

Ik ben niet tegen het testen en een kleine bijdrage daarvoor is ook wel goed omdat de producten die gebruikt worden belastend zijn voor milieu/klimaat. Maar het is onzinnig om onderscheid te maken tussen gevaccineerde mensen en ongevaccineerde mensen want het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat beide mensen het virus binnen kunnen krijgen, in beide gevallen gaat het virus zich vermenigvuldigen in de luchtwegen en in beide gevallen wordt het zo weer verspreid. Dus als je test, dan moet je toch beide testen.

Le Chat Botté
Le Chat Botté20 aug. 2021 - 9:46

Hoe dan ook: verplicht testen tegen kostprijs, a.u.b. Als ik iets abject vind, dan is het wel dat er verdiend wordt aan een pandemie. In mijn moreel kompas staat dat gelijk aan de verdiensten van oorlogsprofiteurs.

6 Reacties
ton14024
ton1402420 aug. 2021 - 10:01

Dit is verdienen aan emotie. En dát mag wat kosten.

rvb2
rvb220 aug. 2021 - 10:07

Verplicht testen tegen kostprijs? Sywert zal het ongetwijfeld wel weer "om niet" willen doen.

Zandb
Zandb20 aug. 2021 - 10:45

Ton Oh ja? En waarom mag dat dan?

plainview
plainview20 aug. 2021 - 11:05

Er is niks mee met verdienen aan die testen. Het is alleen momenteel treurig geregeld. Verschillende methoden overal, met slechte kwaliteit. Het is slecht dat er veel geld verdiend wordt met slechte kwaliteit.

ton14024
ton1402420 aug. 2021 - 17:04

Z, ja hallo, omdat het niet verboden is natuurlijk in deze K. maatschappij.

Zandb
Zandb21 aug. 2021 - 14:36

Ton U beweert, dat verdienen aan emotie wat mag kosten. Maar omdat nu duidelijk wordt, dat dat verboden moet worden, had u dus moeten zeggen, dat het NIET wat mag kosten.

Paul250371
Paul25037120 aug. 2021 - 9:37

Helemaal eens

ton14024
ton1402420 aug. 2021 - 9:35

Helemaal mee eens, of heb je mijn tekstjes gegrabbeld????

Smldrs
Smldrs20 aug. 2021 - 9:32

Gevaccineerden (waaronder ikzelf) besmetten een ander net zo makkelijk als ongevaccineerden. Die ballon van je doet het voor een ander gaat dus niet zo makkelijk op tenzij die ander de werkgever is natuurlijk. Die vind het namelijk prima als je ziek op de werkvloer verschijnt zolang je er maar niet dood neervalt. Over de snelheidsboetes: die oplossing is er al. Gewoon de hoogte van de boete laten afhangen van vermogen / inkomen. Momenteel worden minder welvarenden inderdaad onterecht harder gestraft in Nederland.

5 Reacties
lmgikke
lmgikke20 aug. 2021 - 9:46

Dat blijkt dus niet zo te zijn. Gevaccineerden verspreiden het tot 65% minder vaak.

Norsemen
Norsemen20 aug. 2021 - 9:59

"Gevaccineerden (waaronder ikzelf) besmetten een ander net zo makkelijk als ongevaccineerden." Dat klopt niet. Je moet niet alles geloven wat Baudet en Engels zeggen. Nog sterker, je doet er beter aan helemaal niets te geloven wat zij zeggen.

MG1968
MG196820 aug. 2021 - 10:01

Wat jij gevaccineerden toewenst Roel was met je ‘mooi’ al duidelijk.

Rick Hofland
Rick Hofland20 aug. 2021 - 10:04

BA Ik begrijp niet dat steeds maar weer het argument naar voren komt dat gevaccineerden ook anderen kunnen besmetten. Dit is niet anders als bij andere virussen die we in Nederland door een hoge vaccinatiegraad nagenoeg hebben laten verdwijnen en alleen nog zo nu en dan de kop opsteken binnen kleine gemeenschappen waar men vanuit geloofsovertuiging (of omdat een dominee dat denkt te lezen in de bijbel) kinderen niet wenst te vaccineren. Corona en de vaccinaties hiertegen verschilt niet van de DKTP vaccinatie die ook niet volledig voorkomt dat gevaccineerde kinderen niet meer besmet kunnen raken of andere kinderen dan kunnen besmetten. Het feit dat de virussen waartegen de DKTP wordt gegeven nagenoeg niet meer voorkomen in regio’s waar 90% of meer van de ouders hun kinderen heeft laten vaccineren bewijst dat een hoge vaccinatiegraad dus weldegelijk werkt, ook als het vaccin geen 100% bescherming biedt. Verplichting tot vaccinatie moeten we niet doen, maar gezien de gevolgen van de pandemie en de oplossing via vaccinatie mogen we hier best mensen die nazocht niet willen laten vaccineren buitensluiten van ruimtes waar zij een grotere kans op het besmetten van anderen vormen dan gevaccineerden. Net zoals kinderen die geen DKTP hebben gehad ook niet welkom zijn op de kinderopvang waar alle andere kindjes wel gevaccineerd zijn.

MG1968
MG196820 aug. 2021 - 10:48

mijn reactie moet hieronder bij Roelofsen staan. Sorry.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen20 aug. 2021 - 9:29

'Bedrijven die geen personeel wensen dat de spuit niet heeft gehaald? Eerlijk gezegd zou ik niet weten wat daar tegen is." Op grond van de AVG mag een werkgever niet vragen naar gezondheidsgegevens van haar werknemer(s), dus ook niet of een werknemer gevaccineerd is tegen het coronavirus. Ook wanneer een werknemer uit zichzelf aangeeft of hij/zij wel of niet is gevaccineerd, dan mag de werkgever deze gegevens niet registreren. De werkgever mag het ook niet gebruiken om een oordeel te vormen over de inzetbaarheid van haar werknemer(s).

5 Reacties
ton14024
ton1402420 aug. 2021 - 9:56

Maar je mag een werknemer wel aansprakelijk stellen voor schade door het verzwijgen van een besmetting. Zeker als door het weigeren van de prik groot is. En als er een onwerkbare situatie ontstaat kun je ook iets ondernemen. Je moet ten slotte een veilige plek bieden en die 99 anderen kun je niet wegsturen.

Norsemen
Norsemen20 aug. 2021 - 10:00

Je mag het wel vragen. Je kunt alleen een werknemer niet verplichten om antwoord te geven.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen20 aug. 2021 - 10:42

"Maar je mag een werknemer wel aansprakelijk stellen voor schade door het verzwijgen van een besmetting." Een besmetting is iets anders dan een vaccinatie. Je moet in geval van ziekte dit idd mededelen aan de ARBO of bedrijfsarts, maar dat lijkt me geen enkel probleem, dat moet je bij een gebroken been ook.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen20 aug. 2021 - 11:18

"Wat jij gevaccineerden toewenst Roel was met je ‘mooi’ al duidelijk." Ik wens ze hetzelfde toe als ongevaccineerden, baas in eigen lijf, geen onderscheid in de maatschappij en behoud van privacy.

Safiyah
Safiyah20 aug. 2021 - 11:36

@Ton Dat lijkt mij zeer moeilijk aanneembaar te maken bij een rechter. Je dient dan als werkgever aantoonbaar te kunnen maken dat de werknemer in kwestie moedwillig collega's heeft besmet. Of de werknemer in kwestie gevaccineerd/ongevaccineerd is weet de werkgever niet. In de praktijk zou de werkgever dan dus ook een gevaccineerde werknemer, die collega's heeft besmet, voor de rechter kunnen dagen.

rvb2
rvb220 aug. 2021 - 9:19

-- Maar cafés, festivals, sportwedstrijden en andere grootschalige bijeenkomsten die hun deuren dichthouden voor personen die niet beschermd zijn tegen het virus? Bedrijven die geen personeel wensen dat de spuit niet heeft gehaald? Eerlijk gezegd zou ik niet weten wat daar tegen is. -- Daar is op tegen dat het een inbreuk op de privacy is, en dus ook op de vrijheid. Dat is ook een mensenrecht, en ook opgenomen in onze grondwet. Verplichte vaccinatie zou 2 keer een inbreuk betekenen op de lichamelijke integriteit. Het verplicht doorgeven van medische gegevens aan allerlei bedrijven voor langere tijd is een zeer ingrijpende maatregel. Dan kies ik voor echte dwang, dus verplichte vaccinatie voor iedereen. Zo blijft de inbreuk op mensenrechten minimaal.

5 Reacties
ton14024
ton1402420 aug. 2021 - 9:47

Precies, een minimale, dus acceptabele inbreuk op de mensenrechten in deze tijd van nood.

Le Chat Botté
Le Chat Botté20 aug. 2021 - 9:59

@rvb Verplichte vaccinatie voor iedereen gaat voorbij aan de grondwet, die de aantasting van de lichamelijke integriteit verbiedt, tenzij er sprake is van een kennelijke noodsituatie. Die noodsituatie is momenteel niet aanwezig. Verplichte vaccinatie voor iedereen gaat ook voorbij aan medische redenen om geen vaccin te nemen. Verplichte vaccinatie voor iedereen gaat - tot slot - voorbij aan het feit dat personen natuurlijke immuniteit opgebouwd kunnen hebben (je hebt SARS of SARS-COV-2 doorgemaakt) en daarom geen vaccin nodig hebben. Hoewel ik zelf heb gekozen voor vaccinatie (en de mRNA methode retecool vind!), en hoewel ik van mening ben dat een deel van de vaccinweigeraars redenen hebben die iedere basis in de realiteit ontberen, gaat mij verplichte vaccinatie voor SARS-COV-2 veel en veel te ver. Verplicht testen vind ik - met het oog op het veiligstellen van de volksgezondheid - wel aanvaardbaar. Als de bevolking daar zelf voor moet betalen, dan vind ik uitsluitend het vereffenen van de kostprijs acceptabel.

rvb2
rvb220 aug. 2021 - 10:54

@Le Chat Botte: inderdaad, verplichte vaccinatie gaat tegen de grondwet in (artikel 11). Het opheffen van de privacy (het af moeten geven van medische gegevens) gaat ook in tegen de grondwet (artikel 10). Naar mijn mening is verplichte vaccinatie een acceptabele en proportionele inbreuk op de grondwet en mensenrechten, het voor langere tijd opheffen van privacy vind ik een te zwaar middel. Ik hecht veel waarde aan het recht op privacy.

wittecisnoot
wittecisnoot20 aug. 2021 - 11:20

@Ton14024 : welke nood? Er is geen lockdown. Er is plaats in de ziekenhuizen. Het vuilnis wordt opgehaald en niemand heeft honger. Er moet een enorme nood zijn als we mensenrechten gaan opofferen en er is geen nood zichtbaar. Wel mensen die mensenrechten willen beknotten...

ton14024
ton1402421 aug. 2021 - 9:49

´´Wel mensen die mensenrechten willen beknotten…´´ Ja, ze staan te trappelen van ongeduld???? Grote onzin, het is puur noodzaak.