Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Energierekening wordt voor velen onbetaalbaar

FNV pleit voor maximumprijs
Joop

ABP, zet je in voor de toekomst

  •  
19-10-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
48902822482_cebca7d58f_k

© cc-foto: FossielVrijNL

Een radicale koerswijziging is nodig.
Waar denkt u aan bij een goede toekomst? Net al René Froger denkt u misschien aan een eigen huis als plekje onder de zon of misschien toch een leuke baan of een goede relatie. En op de langere termijn? Vast een goed pensioen. Een goed werkend pensioenfonds is dus essentieel in het mogelijk maken van een goede toekomst. Als docent, ben ik net als vele andere ambtenaren, verbonden aan het grootste Nederlandse pensioenfonds: het ABP. Ik maak mij zorgen over de koers van het ABP. Want, in tegenstelling tot wat de bedoeling is werkt het ABP een goede toekomst actief tegen. Dat moet veranderen.
Het probleem… Het zit als volgt. Het ABP investeert nog altijd 16 à 17 miljard euro per jaar in fossiele industrie. Die fossiele industrie draagt met haar uitstoot bij aan de opwarming van de aarde. Met alle gevolgen van dien. Eerder schreef ik al voor het heftige lot dat ons landje te wachten staat: een oorlog aan zee , een strijd die we gaan verliezen, en honderden miljoenen klimaatvluchtelingen. Is dit de toekomst zoals het ABP die graag ziet? Het erge is niet alleen dat het ABP hiermee de hardwerkende docenten zoals ik in de steek laat, ze gooit vooral de toekomst weg van de jongeren waaraan wij ambtenaren lesgeven of beleid voor maken. Wil het ABP iets betekenen voor de toekomst dan is een radicale koerswijziging nodig. Investeren in de fossiele industrie kan echt niet meer.
Het ABP lijkt zich dit langzaam aan ook te realiseren. In 2019 presenteerde het nog het verslag ‘ Duurzaam en verantwoord beleggen ’. Een plan wat op veel kritiek kon rekenen vanuit milieuorganisaties en docenten. De voorgestelde veranderde koers van het ABP gaat nog niet snel genoeg. Daarom zetten Fossielvrij NL en docenten zich nu in voor ander beleid. Het ABP stribbelt nog teken met bekende argumenten: ten eerste zeggen ze de koers van fossiele bedrijven te willen veranderen en ten tweede vinden ze de voorgestelde veranderingen van kritikasters te snel gaan.
… en het alternatief Beide argumenten zijn kul. Om met het eerste argument te beginnen. Kan het ABP de fossiele industrie niet een andere kant opsturen? Dit is zeer onwaarschijnlijk. De fossiele industrie heeft flink geïnvesteerd in het behalen van winst uit fossiele brandstoffen. Hierdoor is deze industrie vastberaden zo lang mogelijk het meeste te maken van dit verdienmodel. In de economie noemen ze deze valkuil de sunk costs fallacy ; kosten die in het verleden zijn gemaakt om techniek mogelijk te maken, kosten die men niet meer terug kan draaien, wegen mee in beslissingen over nieuwe uitgaven. Bij de fossiele industrie zijn dit investeringen in fabrieken, boortorens en dergelijke. Door de torenhoge bedragen die daaraan zijn uitgegeven zijn de industrieën eerder geneigd door te zetten in deze onrendabele technieken, dan opnieuw dure ontwikkelingskosten te maken voor de broodnodige verandering naar rendabele technieken. De fossiele industrie zal duurzame verandering juist tegenwerken en het ABP is zo naïef dit te steunen. Vanwege dit soort sunk costs dienen er juist zo snel mogelijk grootschalige investeringen te komen in duurzame energie, volgens topeconome Mariana Mazzucato in haar boek De Ondernemende Staat.
Ook het argument dat de veranderingen te snel gaan houdt geen stand wanneer het nader wordt onderzocht. Wanneer men dit argument voor het eerst hoort, kan het overtuigend klinken. Om het gehele investeringsbeleid van het ene moment op het andere om te gooien klinkt radicaal. Wie bekend is met het werk van Mazzucato ziet dat het tegenovergestelde waar is: wie niet voor grote verandering is radicaal, koppig en dom. Bovendien volgt uit onderzoek van Fossielvrij NL dat pensioenfondsen afscheid kunnen nemen van beleggingen in de fossiele industrie zonder dat rendementen in gevaar komen.’ Dit toont aan dat een goede toekomst voor het pensioenfonds en een goed pensioen prima behaald kunnen worden terwijl er rekening wordt gehouden met de toekomst van onze planeet en kinderen. De door criticasters voorgestelde veranderingen gaan dus niet te snel, het ABP gaat te langzaam.
Met een koerswijziging is een toekomst mogelijk waarin onze kinderen ook een plekje onder een nog niet al te warme zon hebben. ABP, verander dus snel van koers. Op het moment varen jullie samen met de fossiele industrie tegen de stroom in. Iedere schipper kan u zeggen dat dat een domme koers is. Wanneer onze toekomst op het spel staat, is er geen tijd te verliezen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Piet Helmons
Piet Helmons20 okt. 2020 - 7:08

ABP dekkingsgraad zit onder de 90% en dus drijft een korting voor de gepensioneerden en de werkenden die bij ABP pensioen opbouwen. Dit na al heel lang geen indexering gehad te hebben voor gestegen prijzen. Ik vermoed toch dat de meesten van hen voor het beste rendement gaan en indien dit door 17 miljard te investeren in bedrijven die zich bezig houden met fossiele industrie dit geen probleem vinden. Die 17 miljard is trouwens slechts een klein gedeelte van het vermogen.

Cave Canem
Cave Canem20 okt. 2020 - 6:14

Op zich eens met de veel klimaatvriendelijker koers die het ABP zou moeten varen. Dat de rendementen er vervolgens wat bij in schieten nemen we graag op de koop toe. Gepensineerde ambtenaren zijn best bereid een veer op hun inkomen te laten, daar ben ik van overtuigd. Liever een verantwoord beleggingsbeleid en (pakweg) 20% minder pensioen dan doorgaan met het huidige beleid. Goed artikel!

3 Reacties
Hakkepuf
Hakkepuf20 okt. 2020 - 6:41

Probeer het eens uit. Door de lage dekkingsgraden, voornamelijk vanwege de lage rente en de lage Dollar (Die was het ABP vergeten af te dekken) is een pensioenkorting noodzakelijk. Zodra de eerste daadwerkelijke korting door het ABP daadwerkelijk uitgevoerd dreigt te gaan worden ziet binnen een dag het hele Malieveld grijs. Ik betwijfel daarom echt of de ambtenaren wel tot zo'n offer bereid zijn.

korheiden2
korheiden220 okt. 2020 - 8:53

Liever twintig procent minder pensioen. U spreekt namens uzelf, neem ik aan? Dat lijkt me aanzienlijk meer dan een veer op hun inkomsten, in de meeste gevallen toch minstens 200 euro per maand. Er gaan mensen voor minder de straat op. Laat het belggen aan de deskundigen over, die hebben er voor gestudeerd.

Berend Boersma
Berend Boersma20 okt. 2020 - 19:09

We hebben al zeker 20% minder gekregen de afgelopen jaren. Allemaal door het gemiste in diceren Dus dat zou een dure veer worden 40% achteruit gang. Ik kreeg laatst nog een brief van het ABP. Waardevast pensioen tot mijn dood .Gelukkig zal dat niet zo lang meer duren. Het houtje in mijn mond is al aardig stuk gebeten.

Thuru
Thuru20 okt. 2020 - 6:04

Gewoon investeren waarin meeste winst in valt te behalen in geld.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 okt. 2020 - 4:50

Was het maar waar dat het ABP zo naïef was/is!

Fredje3
Fredje320 okt. 2020 - 4:31

Zoals bij veel rokers het besef pas komt dat ze moeten stoppen als het te laat is, zal dat ook hier het geval zijn. De ernst is niet doorgedrongen, want het gaat toch nog niet mis? Overigens een typisch mensenlijke eigenschap en zal uiteindelijk wel voor ons einde gaan zorgen.

Willem D2
Willem D219 okt. 2020 - 21:59

Zullen we het ABP splitsen in ABP-Groen en ABP-Grijs ? Kunnen de idealisten naar groen en de realisten naar grijs. Kunnen we direct zien wat de meest effectieve beleggingen zijn. Doet ook recht aan de verschillende stromingen in Nederland.

Theo Joekes
Theo Joekes19 okt. 2020 - 20:13

Van mij mogen ze als alternatief per direct in kernenergie en nieuw te ontwikkelen vormen van dergelijke energie investeren.

Eerlijke Mening
Eerlijke Mening19 okt. 2020 - 20:10

De verantwoordelijkheid wordt weer eens doorgeschoven naar de banken en de beleggers, maar die hebben maar 1 opgave en dat is winst maken. Dat is nou eenmaal de aard van het beestje en dat is niet toevallig: het is de kern van onze economische systeem. Dus als je wat te mekkeren hebt dan met je bij de politiek zijn en als je dat wilt veranderen, dan moet je de communistische partij weer oprichten en daarmee de meerderheid halen. Succes ermee.

1 Reactie
Karingin
Karingin20 okt. 2020 - 10:14

Pardon? Een communistische partij is de enige mogelijkheid om iets te veranderen aan het investeringsbeleid van een pensioenfonds? Alle bestaande partijen zijn niet geïnteresseerd in verstandig milieubeleid...? Aandeelhouders hebben daar geen oog voor? Allememaggies, blij dat ik niet in jouw wereld woon, in die van mij is er aandacht voor en wordt de urgentie steeds meer gevoeld. Mag uiteraard nog steviger en sneller, maar ik denk niet dat een communistische partij daar iets aan gaat bijdragen

Greendutch
Greendutch19 okt. 2020 - 18:22

ik hoop dat deze brief ook naar het ABP gegaan is?!