Wakker Dier: 'ABP investeert in dierenleed over de grens' …
Milieuorganisaties: 'Stop miljardeninvestering in fossiele brandstof'
Het pensioenfonds voor ambtenaren ABP heeft het zwaar te verduren. Steeds meer organisaties uiten kritiek op de keuze van hun beleggingen. Uit een onderzoek van bureau Profundo blijkt dat ABP belegt in bedrijven die over de grens legbatterijen voor kippen en megastallen. Ook milieuorganisaties trekken hun mond open. Zij roepen ABP op te stoppen met de miljardeninvesteringen in fossiele brandstoffen.
Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier vroeg Profundo om uit te zoeken hoe het precies zit met de investeringen van ABP. Het onderzoeksbureau deed vervolgens een steekproef onder drie internationale vleesbedrijven via jaarverslagen, internet en bouwbedrijven van die bedrijven. Daaruit bleek dat pensioenfondsen miljarden investeren in dierenleed over de grens. Onder andere in bedrijven in China die legbatterijen voor kippen bouwen en ook verdwijnt er geld voor de bouw van megastallen in kippen en vakwerken in Thailand en Brazilië.
Wakker Dier heeft minister Ronald Plasterk gevraagd openheid van zaken te geven over de ABP-beleggingen. Volgens de organisatie is ABP ook niet helder op hun beleggingen.
ABP spreekt de conclusies van Wakker Dier tegen. In een reactie in de Volkskrant zegt Harmen Geers van ABP dat zijn beleggingen oneerlijke worden beoordeelt:
Wakker Dier beoordeelt langs de meetlat van Wakker Dier. Wij gebruiken daar onafhankelijke onderzoeksbureaus voor, die met hele andere uitkomsten komen. En wij kijken of bedrijven voldoen aan de nationale en internationaal geldende regels. Als we denken dat bepaalde zaken beter kunnen, gaan we met de betreffende bedrijven in gesprek.
Ook zeventien milieuorganisaties spreken ABP vandaag aan op hun beleggingen. In een brief schrijven ze dat het pensioenfonds direct moet stoppen met de investeringen in de olie-, gas- en kolenindustrie. Volgens hun berekeningen investeert ABP 10 miljard euro van zijn totale vermogen in fossiele brandstofbedrijven als Shell, Total en ExxonMobile.
In de brief uiten de milieuclubs hun zorgen over klimaatverandering, maar ook waarschuwen ze voor de ’carbon bubble’, oftewel de koolstofzeepbel. Die maken beleggingen in fossiele energie riskant. Ook wijzen ze ABP op onderzoeken die stellen dat 60 tot 80 procent van de fossiele reserves in de grond moeten blijven om opwarming van de aarde met meer dan 2 graden te voorkomen.
“Als we de klimaatdoelstellingen serieus nemen, zijn die investeringen niets meer waard”, licht Marjan Minnesma, directeur van duurzaamheidplatform Urgenda toe. Sylvia Borren van Greenpeace verwacht dat ABP de kritiek serieus neemt. “De maatschappelijke druk om in duurzame energie te investeren is hoog. Dat het ABP nu nee roept, zegt niets, zo gaat dat altijd met dit soort organisaties. Ze zeggen: hoe kom je erbij? Maar krabben zich vervolgens wel achter de oren.”
ABP laat in een reactie weten de oproep van de Greenpeace, Milieudefensie en Oxfam Novib niet te negeren. Een woordvoerder liet weten de onderzoeken ook te onderzoeken, maar volgens het pensioenfonds is het nog maar zeer te vraag of de risico’s waar de milieuorganisaties op doelen daadwerkelijk zullen optreden. “Wereldwijd stijgt de vraag naar energie nog steeds en hernieuwbare bronnen zijn helaas nog niet in staat om in voldoende mate in die behoefte te voorzien.”
De storm aan kritiek komt niet geheel uit de lucht vallen voor de ambtenarenpensioenfonds. Vorige week kreeg ABP een petitie overhandigd met 1,7 handtekeningen uit de hele wereld om niet langer te investeren in bedrijven en projecten die het Palestijnse volk onderdrukken. Ook de Zuid-Afrikaanse oud-aartsbisschop Desmond Tutu riep de pensioengigant toen op de investeringen in drie Israelische banken te stoppen omdat ze de uitbreiding van illegale nederzettingen zouden financieren.