Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aboutaleb is de enige die Wilders kan tegenhouden

  •  
03-04-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Over twee jaar is Aboutaleb premier van een extraparlementair kabinet
Afgelopen vrijdag woonde ik een optreden bij van Ahmed Aboutaleb. Voor hij zijn opwachting maakte op het Kasteel van Spangen, waar Sparta een cruciale wedstrijd speelde van boven-Rotterdamse betekenis, bezocht hij eerst het Alevitisch Centrum Rijnmond. Dat is tegenwoordig gevestigd in Schiedam, waar de aanhangers van deze islamitische stroming de hand konden leggen op een oude gereformeerde kerk. Aboutaleb nam het woord. Toen hij klaar was wist ik: dit wordt uiterlijk in 2018 de premier van Nederland. Hij is de enige die Geert Wilders de pas af kan snijden. Deze immigrant is de enige die de Nederlandse beschaving kan redden.
Onmogelijke kamer De kiezers zullen Den Haag in 2017 trakteren op een onmogelijke Kamer met een zelfs voor Nederlandse begrippen ongekende verdeeldheid. Tegenover zich vinden de overige partijen de PVV van Geert Wilders, die een daverende verkiezingszege heeft behaald. Het mag niemand verbazen als zijn zeteltal eerder naar de vijftig dan naar de veertig neigt. Wilders heeft zich echter door zijn uitspraken in verkiezingstijd onmogelijker gemaakt dan ooit. Alleen de VVD zou misschien met hem willen samenwerken, maar die is gereduceerd tot een vrij onbetekenend hoopje . Ook de liberalen schoffeert Wilders dag aan dag. Hij hoopt op nieuwe verkiezingen, die hem dan misschien wél de verhoopte 76 zetels op zullen leveren. Hij kan zich dan immers presenteren als de enige hoop voor Nederland.
Nadat de zoveelste informateur de handdoek in de ring heeft gegooid, herinnert iemand zich hoe ze een eeuw geleden een vergelijkbaar probleem met een onmogelijke Kamer hadden opgelost. Er was een extraparlementair kabinet gevormd onder leiding van een oude professor met de naam Cort van der Linden. De ministers hadden wel een politiek profiel maar ze opereerden onafhankelijk van welke partij dan ook. Het kabinet kon aanblijven vanwege gedoogsteun door een Kamermeerderheid. Het bleek zeer succesvol en loodste Nederland heelhuids door de Eerste Wereldoorlog.
Klemmend beroep Ahmed Aboutaleb krijgt het vererend verzoek om de Cort van der Linden van de eenentwintigste eeuw te worden. Hij kan het klemmend beroep dat de Koning op hem blijft doen, niet lang weigeren. Hij vormt vervolgens een kabinet waarin alle politieke smaken vertegenwoordigd zijn van ChristenUnie tot GroenLinks en van VVD tot SP, maar de bewindslieden zitten er voor zichzelf en niet op grond van een afspraak met hun partij. Verschillenden van hen zijn zelfs partijloos, vers van de universiteit of uit het bedrijfsleven geplukt. Juist omdat de PvdA nog maar zeven zetels over heeft, kan Aboutaleb zich profileren als een onafhankelijk voorzitter die net als een burgemeester boven de partijen staat. Wilders en de PVV hebben het nakijken. Het kabinet Aboutaleb weet de vele brandende lonten in het politieke kruitvat één voor één te doven.
Toespraak Tot die overtuiging kwam ik door de toespraak die Aboutaleb voor de Alevieten in Schiedam hield. Nu moet u weten dat deze belangrijke islamitische stroming van de stichting af tot op de huidige dag het slachtoffer is van vervolging en discriminatie. Toen Aboutaleb opgroeide in een Noord-Marokkaans dorpje was het officieel verboden om wat dan ook in zijn moedertaal, het Berbers, op te schrijven. Hij deelde met zijn gehoor een geschiedenis van achterstelling. Op grond daarvan hield Aboutaleb de vergaderde Alevieten voor dat geen enkele minderheid minder was. Elke burger heeft het recht om thuis en in de openbare ruimte te zijn wie hij is, te tonen waar hij of zij voor staat, de taal van eigen voorkeur te spreken en de kleren te dragen die hij of zij gepast acht. Aboutaleb vindt het net zo goed normaal dat je sympathie en solidariteit voelt met groepen in het buitenland waar je je genetisch, etnisch of linguïstisch aan verwant voelt.
Zijn daar grenzen aan? Aboutaleb stelde strenge grenzen. Iedereen is bij dit alles gebonden aan de wet, die voor allen hetzelfde is. Gedrag en uiterlijk mogen daarmee niet strijdig zijn. Uitgangspunt: je geeft elkaar in het publieke domein de ruimte. Ook is het verboden buitenlandse conflicten naar onze steden en straten te importeren. Daar zal hij tegen optreden, als het moet uiterst hard, benadrukte Aboutaleb.
Glashelder en Nederlands antwoord Dit is een glashelder en traditioneel Nederlands antwoord op de boodschap van assimilatie, uitsluiting en verdrijving die uit de kringen rond Wilders op ons afkomt. Eenheid door diversiteit is altijd de grootste kracht van ons land geweest. Op basis daarvan moet de meerderheid van het Nederlandse volk halt en front kunnen maken tegenover de grootste bedreiging van onze aard en ons wezen sinds de Duitse invasie. Die bedreiging is tweeërlei, enerzijds het moslimterrorisme, anderzijds de PVV-aanhang. Ze zijn allebei even gevaarlijk voor onze manier van leven.
Het hoofdkenmerk van die manier van leven is dat je een ander zijn eigenheid gunt en die van jou er in ruil voor terugkrijgt. Het is aan de overheid daar in te grijpen waar onderdrukking dreigt. Wie onderdrukt wordt, gediscrimineerd, fysiek aangevallen, tot een huwelijk gedwongen, bedreigd en getreiterd, kan rekenen op een actief ingrijpen door de overheid. Datzelfde geldt voor wie gewelddadige conflicten van elders naar het grondgebied van het Koninkrijk der Nederlanden probeert over te plaatsen. Toen ik Aboutaleb hoorde, dacht ik: “Hij is in staat om de angst en het wantrouwen weg te nemen bij wie nu naar de PVV neigt omdat Wilders de problemen tenminste benoemt.”
Hij wordt de volgende premier. Let maar op. Over twee jaar haal ik dit stuk weer te voorschijn En dan zullen we zien hoe alles werkelijk is verlopen, maar dit lijkt me een waarschijnlijke uitkomst.
Volg Han ook op Twitter

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.