Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aboutaleb: geen probleem met politieoptreden bij Sint-intocht

  •  
14-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
26462499014_a1973e501e_k
De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb is van mening dat de politie uitstekend gehandeld heeft, door zaterdag tegenstanders van Zwarte Piet massaal en hardhandig op te pakken. Volgens Aboutaleb hebben de demonstranten eerder gemaakte afspraken geschonden en had niet ingrijpen tot gevaarlijke situaties kunnen leiden.
Aboutaleb zei tegen de NOS dat de politie vrijdagavond laat te horen kreeg dat de actievoerders niet naar de sinterklaasintocht in Maassluis gingen, maar naar die in Rotterdam.
‘Ze hebben ons willens en wetens, en dat verklaart ook mijn boosheid een beetje, het bos ingestuurd door ons niet hun ware bedoelingen van meet af aan te vertellen. Want blijkbaar was de ware bedoeling, lees ik nu in de krant, dat ze gebruik wilden maken van een verrassingstactiek. Veel Rotterdamse politie zat in Maassluis, dus kwamen ze naar Rotterdam.’
Volgens de burgemeester hadden de demonstranten beter moeten nadenken over de risico’s. Aboutaleb denkt dat via sociale media snel bekend zou zijn geworden dat ze in Rotterdam waren in plaats van Maassluis en: ‘Daar komt extreem-rechts op af. Dan heb ik voor je het weet een enorm gevecht ter hoogte van het Willemsplein met duizenden ouders en kinderen in de buurt.’
Datzelfde extreemrechts, namelijk de neonazi’s van de NVU, was wel aanwezig bij de intocht. Zij werden niet opgepakt en konden ongehinderd hun gang gaan, terwijl de tegenstanders van de racistische pietfiguur de dag in een politiegarage doorbrachten.
Dat de anti-pietdemonstranten een vreedzaam protest voor ogen hadden maakt Aboutaleb niks uit. ‘Of het vreedzaam blijft bij zo’n evenement, dat ongelooflijk gevoelig ligt, hangt ook af van wat anderen doen,’ aldus Aboutaleb. En de tikken die door de politie werden uitgedeeld aan de demonstranten?
‘Ik ben grootgebracht met de mededeling dat als de politie zegt dat iets niet mag, dat niet mag. Het staat je vrij om daar later een klacht tegen in te dienen. Maar je hoort je niet te verzetten tegen een order van de politie. Een politieopdracht is een politieopdracht.’
cc-beeld: Frans Berkelaar
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.