Joop

Aboutaleb: Geef daklozen geen boetes, maar hulp

  •    •  
14-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
aboutaleb
De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb wil af van de boetes die worden uitgedeeld aan dak- en thuislozen, bijvoorbeeld wanneer zij betrapt worden op overtreding van het alcoholverbod. Volgens de burgemeester is het beter om hulp te bieden in plaats van boetes uit te delen, waardoor mensen alleen maar dieper in de problemen komen:
"Het begint met een boete van 90 euro die niet betaald wordt. Het bedrag loopt dan op tot 2500 tot 3000 euro. Als mensen willen resocialiseren, kampen ze met schulden die wij veroorzaakt hebben."
Aboutaleb deed zijn uitspraken donderdag in de Rotterdamse gemeenteraad waar gedebatteerd werd over een alcoholverbod dat volgend jaar van kracht moet worden in het Wijkpark Oude Westen, waar omwonenden overlast ervaren van drinkende dak- en thuislozen in het stadspark. Hij riep de gemeenteraad op met politie en justitie naar nieuwe wegen te zoeken, schrijft RTV Rijnmond.
Presentator Beau van Erven Dorens riep eerder deze week al via social media op om daklozen niet langer te beboeten, omdat ze toch geen geld hebben om die te betalen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

L.Brusselman
L.Brusselman15 dec. 2018 - 19:52

Dan zal deze burgervader eerst eens een goed gesprek met de doorvoor verantwoordelijke ambtenaar aangaan over de bekeuringsdrift van die BOA's,of dat niet een tandje minder kan.

1 Reactie
L.Brusselman
L.Brusselman15 dec. 2018 - 19:53

"moeten aangaan"

Arne Lucassen
Arne Lucassen15 dec. 2018 - 13:33

Boetes zijn onzinnig natuurlijk. Maar slechts "geven" in de vorm van hulp zonder het nemen van eisende maatregelen ook. Hulp is hierbij afhankelijk van "voor wat hoort wat" net als in het echte zelfstandige leven waarnaar gestreefd moet worden. Deze mensen bied je dan ook hulp door het wortel-stok-principe.

1 Reactie
Quibus2
Quibus215 dec. 2018 - 17:33

Wat voor eisende maatregelen had je in gedachten dan? 'Geen geweld plegen' lijkt me wel redelijk (die drempel ligt lager als je materieel niks te verliezen hebt, denk ik), maar 'onzichtbaar worden voor de brave consument' dan weer niet.

Joop den Uil
Joop den Uil15 dec. 2018 - 9:54

goedzo; opkomen voor de zwakkeren...! wel kleine aantekening: daar moet wel wat tegenover staan !

1 Reactie
Quibus2
Quibus215 dec. 2018 - 17:33

Gelukkig ziet het Leger des Heils dat anders.

Quibus2
Quibus215 dec. 2018 - 0:31

Alweer een zinnige ractie van Aboutaleb! Wat is er toch in die man gevaren? Eerst tien jaar baarlijke nonsens verkondigen, en nu dit? Komt de wijsheid dan toch met de jaren?

OlavM
OlavM14 dec. 2018 - 19:19

Tjongejonge, wat een flits van helder, nieuw inzicht van de burgemeester: "het (is) beter om hulp te bieden in plaats van boetes uit te delen, waardoor mensen alleen maar dieper in de problemen komen."

2 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper14 dec. 2018 - 23:53

Joh, geef hem nou gewoon krediet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 dec. 2018 - 4:13

Ik weet zijn standpunt nog m.b.t. bijstandsgerechtigden die zonder aanwijzing onaangekondigd bezocht mochten worden door gemeenten om in wasmanden te gluren en naar extra tandenborstels te zoeken of er niet iemand eens een keertje bleef slapen. Hoeveel mensen zouden daarmee op straat terecht zijn gekomen? Sindsdien moet ik Aboutaleb niet meer, zeker niet als 'geroemd' persoon die hij voor mij al heel lang niet meer is. Waarom zijn we nooit onaangekondigd in villa's binnengevallen om te kijken of mensen niet aan belastingontduiking deden of een ander illegaal handeltje dreven? Of hun leefwijze wel in overeenstemming was met hun belastingaangifte.

Mostafa
Mostafa14 dec. 2018 - 18:21

Hoe een ex- dakloos ' auteur van Joop' wordt ? Nou, in het kort hoor dan. Na mij scheiding lag ik in eens op straat... wat ? Dacht ik... ik had gelukkig een baan... Mostafa had alles en nu niets ??. behalve een baan fulltime....ik ging slapen bij een ' Slaap hoek ' namens Humanitas...de medewerkers van dat huis waren heel menselijk met veel liefde en begrijp, maar met wie je daar slaapt in 1 kamer de ene boven de andere en jij als werkende dakloos wil je het niet weten... want ik moest vroeg opstaan en naar werk gaan... ik kreeg een broodje kaas, soep, koffie en een glimlach van de medewerkers vrijwiligers van dat huis en ging naar mijn werk ..5 dagen per week .. maar goed ... om 08 smorgens moest iedereen het huis verlaten ook als het gaat regen ...want regels zijn regels .. 8 uur is 8 uur. .. zo vroeg in de ochtend en waar moet je naar toe in Hemelsnaam ? Op een zaterdag en een zondag ?!!... het station dus ! maar eerst langs de eerste Deka die open gaat, wat dank halen en in groepjes richting het station wandelen.... wat moest ik daar doen?...weet ik het nog steeds niet... Maar goed...ik had jaar opleiding gevolgd en nog mooier baan gevonden... een kamer gehuurd...daarna een nieuwe liefde gezocht en met succes gevonden... Heb nu nog steeds die baan mooie huis en leuke gezinnetje ...gelukkig....he He..... zeg ik nog steeds... Hoe kwam ik Joop tegen ? Nou, ooit..heel lang geleden , op een weg die heet : De Eerlijk-straat, nummer : de mensen zijn gelijk. Er is altijd hoop, heb ik geleefd van Joop... Joop.NL natuurlijk.

Peeman
Peeman14 dec. 2018 - 18:00

Staan deze mensen nu boven de wet wat betreft overlast plegen?

1 Reactie
Quibus2
Quibus215 dec. 2018 - 17:27

Mnee, meer 'naast' de wet. Maar, in tegenstelling tot overlast plegende verkeershufters etc., staan ze ook redelijk naast het 'sociaal contract' dat de Nederlandse samenleving heet. Dus helemaal onredelijk is dat niet.

Break on through
Break on through14 dec. 2018 - 17:39

Hele, hele, hele goede zet. Stapelen van boetes en deurwaarder kosten e.d. vormen uiteindelijk een beschamende situatie op... In hoeverre wil je eigenlijk je punt maken als (semi) overheid op verder weerloze mensen. Zouden meer gemeentes en organisaties een voorbeeld aan moeten nemen....

2 Reacties
Mostafa
Mostafa14 dec. 2018 - 18:43

Een boete van 10 euro in plaats van 90 of 100 euro helpt zeker...eerlijk en de dakloos betaald dat zonder gezeik... hij of zij zijn ook mensen en hebben ook hun eigen eer ! Wat ?? een tientje ? Hier !! Overhandigd de dakloos trost een briefje van 10 euro aan de handhaver. Maar geen honderd euro hoor! Trouwens ! Mogen de daklozen gratis gebruik maken van de toiletten bij de Gemeente Rotterdam als dat nodig is ? De grote zorg voor een dakloos is het plassen... waar ??...laat staan de grote boodschap.

L.Brusselman
L.Brusselman15 dec. 2018 - 17:09

Idd Mostafa mensen hier diepaternalistische uitspraken doen hebben geen benul van de realiteit waar een dakloze in moet zien te overleven.

Mostafa
Mostafa14 dec. 2018 - 17:37

Meneer Abouraleb, in mijn oog is hij geïntegreerd als een echte westerse Nederlander : dingen bekijken hoe dingen op dat moment eruit zien en absoluut niets over de oorzaken willen weten ?! Meneer Aboutal, ik had anders verwacht van u , betreft daklozen met verschillende werelden ... de ene is net uit de gevangenis...... de andere heeft ruzie met zijn hele familie....maar heel veel vredige mannen door scheiding zijn onterecht op straat gekomen ...zij schamen zich rot om hun kinderen te zien, deze raken zwaar aan de drank en wordt het bliekje of het flesje zijn beste vriend in gedwongen nood ......en kan ik zonder .. wel met hulp en aandacht en huis natuurlijk....voor deze mensen is het leven heel zwaar , maar in stilte...kinderen ..gebroken .liefde . Ect..... In de jaren 90 had ik 1 jaar op straat geleeft .....na mijn scheiding hoepsssssss dak en geld-loos ineens, want hier vrouwen gaan voor : neeeeee, niet als directeur bij een bank of premier van het land... nee hoor , alleen als het over scheiding gaat ....dan gaan de vrouwen voor en de man, vaak werkende, moet hij het zelf allemaal gaan uitzoeken en op straat... Zwaar hoor ! Meneer Aboutaleb, als u gaat verdiepen in de verschillende oorzaken van daklozen komt u zeker er achter dat het niet om dat biertje gaat ! Tips: voorrang geven voor een huis voor werkende gescheiden man of vrouw zonder dak dan een asielzoeker...want dat kan niet echt ........... natuurlijk ben ik altijd voor goed bezig asielzoekers die een beter bestaan zoeken.

2 Reacties
Siphra Spier
Siphra Spier15 dec. 2018 - 0:06

Waarom zouden mensen die door hun scheiding dakloos zijn geworden, voorrang moeten hebben op asielzoekers?

L.Brusselman
L.Brusselman15 dec. 2018 - 17:14

Siphra Spier Wat dacht je van dat die mensen hier eerder waren en vaak al jaren en wellicht hun hele leven aan deze samenleving heben deelgenomen en wellicht ook bijgedragen Ik gun echte vluchtelingen heus wel een plekje,maar je moet niet overdrijven.

DaanOuwens
DaanOuwens14 dec. 2018 - 14:32

Ik geloof wel in de oprechtheid van Aboutaleb. Het beboeten van deze groep levert alleen maar problemen op. Tegelijk hebben vele mensen last van groep zwervers. Uiteindelijk trekken alle daklozen naar Noord en de omgeving Cool/Oude Westen is een logisch verzamelpunt. Er zijn vermoedelijk meer daklozen in Amsterdam maar dat is het gevolg van het feit dat Amsterdam een internationale stad met mondiale aantrekkingskracht is. Rotterdam is de stad met de meeste werkloosheid, de grootste schulden en de meeste mensen die eerst een huis hadden in Rotterdam en vervolgens op straat komen te staan. Het Rotterdamse armoede beleid is niet samenhangend, heeft enorme gaten en functioneert volstrekt bureaucratisch. Er is een nieuwe wethouder van de Christen Unie die als portefeuille Armoede heeft. Aboutaleb is wel van goede wil maar zonder goed armoedebeleid lost dit de problemen helemaal niet op. Vermoedelijk wordt de buurt alleen maar meer onleefbaar voor de bewoners als niets aan de daklozen problematiek wordt gedaan. Deze groep is kwetsbaar maar verziekt wel de gehele omgeving waarin ze verblijven. Overigens is deze problematiek niet zonder meer toe te schrijven aan het vorige leefbaar college. Leefbaar is er wel schuldig aan dat 4 jaar langs niets is gedaan aan de toenemende schulden problematiek en het groeiende aantal daklozen. Maar daklozen lijken onvermijdelijk voor een grote stad. Maar de ene gemeente gaat op een meer menselijke manier om met deze groep dan de andere.

Elias Unique
Elias Unique14 dec. 2018 - 13:28

Omwonenden ervaren overlast van dronken daklozen. En boetes zijn niet het juiste instrument om herhaling te voorkomen. Een gebiedsverbod is een optie. Maar wat te doen bij overtreding hiervan? Ik gun iedereen zijn borrel, maar dat het belang van die omwonenden prevaleert, moet duidelijk zijn.

2 Reacties
Oki Doki
Oki Doki14 dec. 2018 - 15:57

Dus als ik het goed begrijp zijn daklozen mindere mensen. Er is niets mis mee als je ook rekening houdt met daklozen, dat je de belangen van daklozen ook serieus neemt, dat je de belangen net zo serieus neemt als de belangen van alle andere mensen in Nederland.

Elias Unique
Elias Unique14 dec. 2018 - 22:26

@Joko Molo: U begrijpt het inderdaad niet. Het gaat om mensen die overlast veroorzaken. Omwonenden dienen daartegen beschermd te worden. Het feit dat de veroorzakers dakloos en verslaafd zijn maakt ze niet minder, wel vervelend. Het is verstandig problemen bij de oorzaak aan te pakken. En aangezien boetes niet werken, moet je een alternatief verzinnen. Vrijheidsstraffen? Verplicht refusal slikken? Zeg het maar. Het is in ieder geval bespottelijk dat de goeden onder de kwaden moeten lijden.

Mostafa
Mostafa14 dec. 2018 - 13:18

Dat kan niet. De wet is voor iedereen gelijk en hoort het selectief beboeten van burgers niet in onze democratie. Waar staat in de wet dat daklozen mogen dingen doen dan iemand die wel een dak boven zijn hoofd heeft ? Aardig en lief doen tegen de daklozen is niet op deze manier: wet mag overtreden ?! Trouwens, we zijn niet in Marokko geachte Aboutaleb.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt14 dec. 2018 - 15:58

Leg dat laatste eens uit.

Mostafa
Mostafa14 dec. 2018 - 18:28

Meneer of mevrouw, Ik bedoelde. daar de wet is niet voor iedereen gelijk hier moet wel en dat heet democratie. Nee ... geen goed idee.. te goedkoop.

OlavM
OlavM14 dec. 2018 - 19:49

@ Mostafa: Een merkwaardige reactie, vind ik. Hoezo "selectief beboeten"? Het rechtssysteem is geen automaat. Het kan alleen goed werken als telkens goed naar de omstandigheden wordt gekeken. Zo heeft een handhaver de keuzevrijheid met het oog op specifieke omstandigheden van het geval om wel of juist niet een boete uit te schrijven. En strafrechters houden b.v. altijd al rekening met de draagkracht van iemand die een strafrechtelijke boete krijgt opgelegd. Als het om eenzelfde vergrijp gaat, wordt iemand met een gering inkomen een lagere boete opgelegd dan iemand met een ruimer inkomen. Het automatisme van buitengerechtelijke boetes met forse verhogingen en extra kosten van incassobureau's en deurwaarders e.d. werkt averechts. Het is qua bestuur beter niet al die zinloze, niet verhaalbare kosten te maken, en mensen daarmee verder in de sores te brengen. Daadwerkelijke hulpverlening ziet er anders uit.

Thuiszitter
Thuiszitter15 dec. 2018 - 0:16

Mostafa de politie bekeurd niet alleen men kan ook een adviserend gesprek aangaan en waarschuwen . Overigens kan de burgervader dit nu wel willen , de ambtsedige ambtenaar bepaald dat altijd zelf , hij kan hooguit het verzoek laten op nemen in het verbaliseringsbeleid.

Rechtse Bal
Rechtse Bal14 dec. 2018 - 11:47

goede opmerking van Aboutaleb; zinloos uitschrijven van oninbare boetes kost excessief veel energie van de toch al overbelaste dienders ... praktische kwestie echter om te definieren wie dakloos is; niet alleen daklozen staan met een blikje bier bij het station.

W-74
W-7414 dec. 2018 - 11:27

"Het begint met een boete van 90 euro die niet betaald wordt. Het bedrag loopt dan op tot 2500 tot 3000 euro. Als mensen willen resocialiseren, kampen ze met schulden die wij veroorzaakt hebben." In wat voor maatschappij leven we dan ook? Vanwege een halve liter bier die je op een parkbankje hebt genuttigd.. En aan de andere kant, het overlastprobleem wordt hiermee ook niet opgelost. Geef die daklozen een plek waar ze een biertje kunnen nuttigen. Uiteindelijk hebben wij, door te korten op welzijnswerk, psychiatrie en dagopvang, hen de parkjes ingejaagd. Net als die blowende jeugd. Die hebben we door die super geweldig werkende leeftijdsgrens (ahum) bij coffeeshops ook naar de parken verbannen.

vdbemt
vdbemt14 dec. 2018 - 11:18

Mee eens. Maar we zitten wel met een liberaal kabinet, dat van de 'harde aanpak' is. Van de zwakkeren. De sterken, die zich misdragen, worden ontzien of zelfs beloond.

Bluesboy
Bluesboy14 dec. 2018 - 11:06

Helemaal eens met Aboutaleb,van een kale kip kun je niet plukken!

De Vries3
De Vries314 dec. 2018 - 10:56

Persoonlijk zou ik wel voor zijn om ergens een landelijke daklozen opvang te hebben. Ergens in Drente (of een andere regio met weinig banen) een groot centrum waar daklozen opgevangen kunnen worden en waar er dan maatschappelijk werkers + een medisch team ze begeleiden naar een woning + dagbesteding. Als de politie dakloze mensen op straat vindt, kunnen ze worden meegenomen en kunnen naar die opvang om te kijken wat er nodig is. Als er boetes open staan, kan meteen een plan worden gemaakt wat hiermee te doen (2-3 of 4 jaar schuldsanering, naar de mate van door eigen schuld veroorzaakt). Zo’n landelijke opvang kan dan aanvullend zijn op de aanpak van gemeentes.

5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens14 dec. 2018 - 16:06

@ De Vries Jij schrijft: Ergens in Drente (of een andere regio met weinig banen) een groot centrum waar daklozen opgevangen kunnen worden en waar er dan maatschappelijk werkers + een medisch team ze begeleiden naar een woning + dagbesteding. Grappige gedachtegang. Maar er zijn twee redenen voor de vergrijzing van dit soort gebieden. 1. Er wil niemand meer wonen, zelfs daklozen niet. Niet voor niets lopen deze gebieden leeg en gaan veel mensen elders wonen. 2. De mensen die er wonen willen geen andere mensen met een ander uiterlijk en andere manier van handelen en praten. Mensen van buiten zijn niet welkom. Je bent of al 12 generaties autochtoon of niet welkom. Ik zou er nog aan toe kunnen voegen dat piet zwart is en geert zegt wat zij denken. Kortom jouw idee leidt tot protesten van alle 4.000 inwoners van het dorp. En zelfs de Rotterdamse daklozen slapen liever onder de erasmus brug dan onder een hunebed. Dus een aardig idee maar onuitvoerbaar. Er is niemand die dit wil.

OlavM
OlavM14 dec. 2018 - 19:28

@ De Vries: [Als de politie dakloze mensen op straat vindt, kunnen ze worden meegenomen en kunnen naar die opvang om te kijken wat er nodig is.] Terug naar de "goede, oude tijd" van de de "Koloniën van Weldadigheid" in Frederiksoord e.o. van "de Maatschappij van Weldadigheid"? En de strafkolonies?

Henriette3
Henriette314 dec. 2018 - 19:50

Jeetje @ Daanouwens, Wanneer ben jij voor het laatst in de provincie geweest? De provincie loopt leeg omdat er geen universiteiten zijn, minder industrie en omdat de hoofdkantoren van alle overheidsinstanties zonder enige reden in de randstad staan. Als je menigeen uit de provincie vraagt die nu noodgedwongen in de randstad werken en wonen vraagt of ze een baan dichter bij hun geboorteplaats willen, zal je versteld staan hoeveel er kruipend weer terug willen. Weg van de files, weg van de drukte, naar de prachtige natuur in Drenthe, Twente, Salland en Limburg. Hoe kom je erbij dat de mensen in de provincie wars zijn van iedereen die anders is? De meeste AZC's, psychiatrische inrichtingen, jeugdzorginstellingen staan in dorpse gebieden. Ik werk met statushouders en zie een groot verschil tussen opvang in de stad en in een dorp. De statushouders integreren in een dorp beter omdat een heel dorp (gemeenschap) om deze mensen heen staat. Dat is wat anders dan weggestopt op 3 hoog achter. Verdiep je eerst in de materie voordat je iets gaat roepen.

DaanOuwens
DaanOuwens15 dec. 2018 - 11:47

@ Henriette Jij schrijft: De provincie loopt leeg omdat er geen universiteiten zijn, minder industrie en omdat de hoofdkantoren van alle overheidsinstanties zonder enige reden in de randstad staan. Inderdaad er zijn geen universiteiten omdat niemand er na toe gaat, geen industrie omdat niemand er gaat werken, hoofdkantoren omdat de vereiste werknemers er niet zijn. En je schrijft: Ik werk met statushouders en zie een groot verschil tussen opvang in de stad en in een dorp. De statushouders integreren in een dorp beter omdat een heel dorp (gemeenschap) om deze mensen heen staat. Inderdaad normerend, het eisen van assimilatie, de eigen bekrompen normen verheffen tot de Nederlandse norm. Ik denk nog maar even aan de snelweg blokkade in Friesland en de manier waarop de tegenstanders van zwarte piet in die doprepen werden behandeld. Inderdaad het dorp staat om je heen om je monddood te maken als je iets zegt wat hen niet bevalt. De integratie in de grote steden loopt moeizaam, maar mensen mogen wel zichzelf zijn. Die statushouders in die dorpen zijn niet te benijden. Verplicht zuurvlees moet van Wilders. Laat die dorpen maar gewoon vergrijzen het is niet het deel van Nederland waar het meest belangrijke deel van de culturele waarden wordt uitgedragen.

Henriette3
Henriette315 dec. 2018 - 16:21

@Daanouwens Je bevestigt met jouw comment mijn vermoedens, je kennis van mensen uit de provincie is onder de maat; aannames en stereotypering.

Meta Foor6
Meta Foor614 dec. 2018 - 10:45

- als hoofd vd politie kan Aboutaleb daar zelf iets aan doen, bijvoorbeeld door te zeggen dat dit voor de gemeente rotterdam geen prioriteit heeft ... signaal is goed