Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Aboutaleb en Yeşilgöz werken de drugscriminaliteit zélf in de hand

  •  
15-07-2022
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
6104 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2022-07-15 om 11.13.37

Wij leven in een maatschappij, die veel geld gelijk stelt met succes. Onze rolmodellen zijn bekende Nederlanders die tripjes naar Ibiza en Dubai maken alsof het niets kost. Wij vieren onze entrepreneurs. Zij zijn onze rolmodellen. Als de staat vervolgens jou het perspectief biedt op een slecht betaald klotebaantje, dan is bij velen de keuze voor het uithalen snel gemaakt.

Op1 van afgelopen donderdag moet iedere kijker die de wet van oorzaak en gevolg begrijpt, met diepe wanhoop hebben vervuld. Het was een speciale uitzending uit de Rotterdamse Haven. Thema: de enorme hoeveelheden cocaïne die op minder en meer ingenieuze wijze binnengesmokkeld wordt. Een keur aan autoriteiten onder wie burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en minister Dilan Yeşilgöz kondigden een verheviging aan van de rood wit blauwe war on drugs. Ze schetsten een schril beeld van de situatie: rivaliserende bendes liquideren elkaars sleutelfiguren op straat. Getuigen, advocaten, kroongetuigen en hun familieleden staan gedurig onder schot.

Een topman van de politie stelde vast dat in alle negentig door zijn dienst aangepakte drugszaken corruptie door overheidsdienaren in het spel was. Kortom: alle hens aan dek en de noodklok in één. Het was niet uitsluitend een klaagzang. Er werden ook successen geboekt. Vergeleken met twintig jaar terug was de hoeveelheid in beslag genomen coke vertienvoudigd. Er lag zelfs een rapport, dat inmiddels de helft van deze smokkelwaar uit de circulatie werd genomen. Burgemeester Aboutaleb uitte hierover zijn twijfel. Ook bracht hij een opmerkelijk feit naar voren. Je kunt zó in de Rotterdamse haven gaan werken. Wie ook maar het geringste baantje op Rotterdam The Hague Airport ambieert, moet minstens zeven jaar officieel in Nederland hebben gewoond waarna een uitgebreide screening volgt. Zou dat ook niet voor banen in de haven moeten gelden? In dat geval wordt er een stevige muur gebouwd tussen die haven en heel veel Rotterdammers. Uithaler worden is dan de enige mogelijkheid om tussen de containers je brood te verdienen. 

Toen kwam presentator Hugo Logtenberg met een feit waar de vertegenwoordigers van het gezag eendrachtig overheen lulden: voor de consument is de cocaïne de afgelopen jaren niet duurder maar goedkoper geworden. Een duidelijker bewijs voor het feit dat de Nederlandse war on drugs niets uithaalt, bestaat er niet. Daarna verzuimden Logtenberg en medepresentator Amber Kortzorg een belangrijke vraag te stellen. 

Hoeveel doden vallen er in de onderlinge concurrentie tussen de distillateurs en de bierbrouwers? Op welke wijze en met medewerking van welke personen en instanties van de bovenwereld wassen zij hun miljardenwinsten wit? Dat de import, export, doorvoer en detailhandel van cocaïne het domein is van niets ontziende criminelen, komt uitsluitend omdat dit allemaal verboden is. En niet in het minst omdat handhavers ook nog een zeer groot deel van hun tijd en energie aan de strijd tegen drugs besteden. Anders zou deze branche zich in handen bevinden van normale belasting betalende zakenlieden zoals dat met de drank al eeuwen het geval is. 

En het is een belangrijke branche. Volgens het nieuwsmagazine EW gaat er jaarlijks naar schatting €40,7 miljard in om, alles inbegrepen van wiet tot chrystal meth. Ter vergelijking: de hele Nederlandse landbouw zette in 2021 €25 miljard om. 

De sector drugs levert derhalve een veel grotere bijdrage aan de Nederlandse economie dan de landbouw. Ondanks alle inzet van de staat die daaraan tot €1,6 miljard per jaar ten koste legt. Nogmaals: cocaïne is de laatste jaren alleen maar goedkoper geworden. Het is tot in de kleinste dorpen verkrijgbaar. Het zwaar christelijke Goeree-Overflakkee staat al jaren bekend als Het Witte Eiland. Stoere Urkers schuwen de frisse neus niet. Op de Zuidas hoort een lijntje bij de lifestyle.

Wij leven in een maatschappij, die veel geld gelijk stelt met succes. Onze rolmodellen zijn bekende Nederlanders die tripjes naar Ibiza en Dubai maken alsof het niets kost. Wij vieren onze entrepreneurs. Zij zijn onze rolmodellen. Als de staat vervolgens jou het perspectief biedt op een slecht betaald klotebaantje, dan is bij velen de keuze voor het uithalen snel gemaakt. Ze zitten, wachtend  op de juiste container, vast niet in Nietzsche te bladeren maar ze hebben zijn vivere pericolosamentezijn gevaarlijk leven, wel tot motto gemaakt. Liever kort, spannend en rijk dan armzalig, doods en vaak genoeg gediscrimineerd. 

Voor deze onmiskenbare feiten zijn gezagsdragers als Dilan Yeşilgöz en Ahmed Aboutaleb blind. Als iemand ze naar voren bracht, wat in de uitzending wel degelijk gebeurde door journalist Jan Meeus, advocaat Leon van Kleef en "recreatief drugsgebruiker" Donny Elmers, dan werd dat onmiddellijk op bijna agressieve wijze van tafel geveegd. In plaats daarvan schermde de minister met een uitbreiding van de kroongetuigenregeling. Alsof daar van die geweldige resultaten mee worden geboekt. Tussendoor kwam als schrikbeeld naar voren de terreur tegen het Gelders fruitbedrijf De Groot in Hedel, nadat de directie de politie had ingeschakeld. Er bleek twaalf kilo cocaïne tussen de bananen te zitten. Het Openbaar Ministerie vergrootte de veiligheid van directie en personeel niet door driehonderd namen en adressen in het strafdossier te plaatsen zodat ze ter inzage kwamen van de verdachten. Een van hen zat nog niet vast. 

In de uitzending werd gesproken over een ongenoemd bedrijf, dat met medewerking van de directie gezuiverd werd van drugs Daarvoor was het nodig het personeel voor negentig procent de laan uit te sturen.

Dit alles zal ondernemers niet direct stimuleren binnen het bedrijf de strijd tegen cocaïne aan te binden. Het is inmiddels duidelijk dat er bij politie en douane de nodige functionarissen "krom" zijn. Je stelt jezelf aan enorme risico's bloot. De overlevingskansen van je onderneming komen in het geding. 

Dilan Yeşilgöz en Ahmed Aboutaleb werken de drugscriminaliteit zélf in de hand. Zij stellen met hun futiele en nutteloze strijd de markt open voor de Ridouan Taghi's terwijl nette ondernemers geen kans krijgen. Ze denken de internationale onderwereld te bestrijden maar ze bieden die juist de ruimte.

Nederland zou zich internationaal sterk moeten maken voor decriminalisering van de handel in drugs. En zelf het goede voorbeeld geven. Dilan Yeşilgöz deed daar schamper over. 

Zo blijft narcostaat Nederland in stand. Jammer. Wanneer leren onze gezagsdragers eindelijk eens de wet van oorzaak en gevolg te doorgronden?

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke opinie mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin. 

Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (54)

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 jul. 2022 - 8:28

Nederland is narcostaat deels OMDAT er legale drugs hier zijn. Zouden ander drugs ook legaal worden dan word het nog verder een soort piraten nest in de wereld economie, tot alle andere landen OOK de handel reguleren. St Juttemis dus. En wat betreft geschiedkundige zogenaamde wetten zou ik toch een paar wetenschappelijke boeken raadplegen inplaats van losse zaken bij elkaar te zetten.

Ewout Pool
Ewout Pool16 jul. 2022 - 16:51

Op 6 december 1933 was de Maffia in Amerika niet opeens werkloos en ging daarom maar eerlijk werk doen. En dat gaat ook niet gebeuren met de drugsmaffia: Ook dit zijn mensen die op wettelijke wijze niet zoveel kunnen bereiken/verdienen als ze willen. Die gaan dus wat anders illegaals doen. Het legaliseren van Drugs om de misdaad tegen te gaan zal maar zeer beperkt effect hebben. Overigens zie ik niet in waarom stoffen als cocaïne, heroïne, mdma en nog een paar anderen niet zouden kunnen worden gelegaliseerd. In vergelijking met legale drugs als alcohol en tabak is zeker bij een legaal gebruik het risico beperkt. Het zorgt er bovendien voor dat een betere verslavingszorg kan worden gegeven.

Gillan
Gillan16 jul. 2022 - 16:39

Drugsgerelateerde schietpartijen nog vandaag gemeld in Antwerpen en Amsterdam. Gedoogbeleid werkt geweld in de hand. Kan niet tot een andere conclusie komen dat een per direct opgelegd verbod op drugsbezit anders dan voor eigen gebruik streng bestraft moet worden.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037119 jul. 2022 - 12:33

Het wordt juist niet GEDOOGD. Vandaar al het geweld. Snap je dat werkelijk niet?

Gillan
Gillan16 jul. 2022 - 12:56

@miss piggy, We zouden kunnen beginnen met de coffeeshops onmiddellijk te sluiten. Daarna zou het bezit van drugs voor andere doeleinden dan eigen gebruik zeer streng moeten worden bestraft. Moeilijker dan dat is het vooralsnog niet.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037119 jul. 2022 - 12:34

En dan weer een verdienmodel creëren voor misdadigers die daar weer rijk door worden en andere misdadigers die middels geweld van de ruif willen mee eten. Jouw oplossing is de weg die altijd gevolgd wordt met al het gepaarde geweld. Simpeler is het niet.

John Den123
John Den12316 jul. 2022 - 9:15

Han schrijft: “Als de staat vervolgens jou het perspectief biedt op een slecht betaald klotebaantje, dan is bij velen de keuze voor het uithalen snel gemaakt.” 99.99% van de mensen met een slecht betaald ‘klotebaantje’ gaat niet in de drugshandel. Ik denk dat je daarmee dat ‘klotebaantje’ niet als oorzaak kunt aanwijzen. En waarom zou ‘de staat’ iemand perspectief bieden op een klotebaantje? Leven we in de Sovjet Unie en worden wij te werk gesteld door de staat? Zijn drugsdealers niet in staat om een LBO opleiding te volgen om daarna bijv. als stukadoor of timmerman te werken (of vind je dat ook slecht betaalde klotebaantjes)? Verder geheel met Han eens. De ‘war on drugs’ is al lang geleden verloren. Er is geen enkel perspectief op een overwinning. Niet in de verste verte! Meer politie en hogere straffen helpen ook niet (in landen waar zeer zware straffen gegeven worden voor drugsbezit neemt het drugsgebruik ook nauwelijks af). Ofwel: decriminaliseren van de handel in drugs! Hoe je dat invoert…. Daar moet je dan wel even goed over nadenken. De handel en het gebruik van lachgas is niet verboden en in veel kroegen kun je naast een biertje ook een ballonnetje halen. Is dat wat we willen voor alle drugs? Is dit wat we willen: https://lc.nl/friesland/Lachgas-in-stilte-steeds-populairder-kroegen-doen-geheimzinnig-23860940.html

Gillan
Gillan16 jul. 2022 - 8:17

Harddrugs ruïneren mensenlevens. Waarschijnlijk zijn de meeste gebruikers ervan begonnen met softdrugs. We kunnen ellenlange discussies voeren over het wel of niet legaliseren en de daaruit voortvloeiende waarschijnlijke gevolgen. Voor mij is het gedoogbeleid wat betreft softdrugs een falend wangedrocht waardoor de daaraan gerelateerde criminaliteit in stand gehouden wordt. Het is voor mij onbegrijpelijk dat er niet een algeheel verbod wordt ingevoerd. Daarna zouden de straffen op overtreding van dat verbod significant verhoogd moeten worden.

2 Reacties
Miss Piggy
Miss Piggy16 jul. 2022 - 9:29

Je kunt in de VS zien hoe goed een algemeen verbod op softdrugs werkt. Miljoenen mensen die voor een kleine hoeveelheid wiet voor jaren in de bak zijn beland. Hun levens en dat van hun families geruïneerd. En hoe wil je in godsnaam zorgen dat dit verbod wordt nageleefd? Politie en justitie hebben nu al nauwelijks genoeg middelen om de huidige wetgeving bij te leven.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jul. 2022 - 11:40

Zonder de hele geschiedenis op te halen, "hard drugs" werden op termijn na hun introductie gewoonlijk verboden. Oscar Wilde had er in de 19de eeuw het volgende over te zeggen: "There were opium dens where one could buy oblivion, dens of horror where the memory of old sins could be destroyed by the madness of sins that were new.” The Picture of Dorian Gray (1891). Voor de "dens" moest je wel naar Londen maar laudanum (opium) was het asperientje van de 19de eeuw het werd zelfs aan babies gegeven. Net als cocaine vrij verkrijgbaar bij de drogist. De elite had vooral bezwaar tegen het "misbruik" door de lagere standen. Het duurde tot in de 20ste eeuw voor er beperkende wetgeving werd ingevoerd. https://www.thelancet.com/pdfs/journals/lancet/PIIS0140673699000756.pdf

Nicolay2
Nicolay216 jul. 2022 - 7:56

Als alle drugs legaal gekocht kunnen worden, wat gaan de niets ontziende criminelen dan doen. Banken en geldtransporten beroven of de kinderen van de extreem rijken in vele landen van de wereld kidnappen voor zeer hoge bedragen losgeld?

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jul. 2022 - 11:41

Handel in exotische dieren is ook lucratief.

Mokker
Mokker17 jul. 2022 - 9:31

Dankzij CETA de overheid aanklagen voor schadevergoeding omdat hun businessmodel kapot is gemaakt.

Paul250371
Paul25037119 jul. 2022 - 12:43

Dan hebben we gelukkig wel weer capaciteit genoeg bij de politie omdat 70% van de beschikbare agenten zich niet meer met drugs hoeven bezig te houden.

Effie2
Effie216 jul. 2022 - 7:34

'De sector drugs levert derhalve een veel grotere bijdrage aan de Nederlandse economie dan de landbouw'. Zijn de kosten van de tomeloze inzet van onze politici, ordehandhavers, gezondheidswerkers e.d. hierin wel meegerekend? En het verlies aan beschikbare arbeidscapaciteit? En de onbetaalbare emotionele schade aan de levens van meelevende familieleden, vrienden, kennissen, enzovoorts? Het échte probleem, dat steeds meer mensen zó ongelukkig met hun leven zijn dat ze verslavende middelen denken nodig te hebben om nog op een redelijk aangename wijze te kunnen functioneren zou mijns inziens als uitgangspunt moeten worden genomen. Want anders blíjft het dweilen met de kraan open. Zou onze op 'dom egoïsme' gebouwde neoliberale cultuur, waarin een mens tot een nuttig of lastig ding geworden is, een hulpmiddel of een obstakel, geen aanzuigende werking hebben op pijnlijke zaken als criminaliteit, drugsgebruik, en alcoholgebruik? Is het geen reactie op een oorzaak, waar we blijkbaar te weinig oog voor hebben? Omdat we, ons aanpassend aan de realiteit/illusie van alledag, deze afschuwelijke situatie heel normaal zijn gaan vinden?

Hanvander Horst
Hanvander Horst15 jul. 2022 - 20:55

Zie de reactie van PVDB2 hieronder voor de feiten.

3 Reacties
Ivan61
Ivan6115 jul. 2022 - 21:41

Welke feiten?

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 jul. 2022 - 8:50

Als je niets verbiedt heb je inderdaad minder criminaliteit maar ook minder verslavingen en gezondheidsschade en/of juist meer? Anders staat het loodrecht op het verbieden en duur maken van alcohol en tabak. Dan verplaatst de illegale handel, verslavingen met gezondheidsschade en criminaliteit toch alleen maar. Dan wisselen ze stuivertje. Of ben ik nou gek. Gaat men dan ook met cocaïne- gebruik achter het stuur zitten en met wat voor gevolgen. dat gebeurt nu met lachgas ook al. Ik begrijp wat je wil zeggen maar ben er dus nog niet uit. Kijk eens naar Mexico, daar mag het dan niet gelegaliseerd zijn maar veel aanpak is daar ook niet. Ze moorden elkaar wel uit om 'de markt' te kunnen beheersen.

Mohawk2
Mohawk216 jul. 2022 - 9:29

Minoes Een argument tegen het gedoogbeleid van cannabis destijds (eind jaren '70) was dat "iedereen" binnen de kortste keren aan de wiet of de hasj zou zitten. Maar onderzoeken toonden aan dat het aantal gebruikers door het gedoogbeleid niet of nauwelijks toenam. En een ander punt dat ik wil opmerken is dat mensen nu ook al gedrogeerd (drank, coke, pillen, cannabis, etc.) achter het stuur gaan zitten. Dat het verboden middelen zijn weerhoudt mensen er niet van ze te gebruiken. Het middel van criminalisering van drugs is erger dan de kwaal en brengt samenlevingen meer schade toe dan dat het problemen oplost. Niet alleen hier, maar vooral in landen waar de grondstoffen van die drugs groeien zoals in Zuid-Amerika bijvoorbeeld.

Nicolay2
Nicolay215 jul. 2022 - 20:37

Alle drugs legaliseren? Ik denk dat de Rentmeesters en machthebbers zich dan afvragen welke markt de criminelen dan zullen aanboren. Zullen zij dan de kinderen van de extreem rijken, waarvan we er momenteel erg veel van hebben in alle landen van de wereld, gaan kidnappen?

E.Hop
E.Hop15 jul. 2022 - 19:41

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

E.Hop
E.Hop15 jul. 2022 - 19:39

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Wie o Wie
Wie o Wie15 jul. 2022 - 19:35

“ Stoere Urkers schuwen de frisse neus niet. Op de Zuidas hoort een lijntje bij de lifestyle.” Wekelijks overlijden er 5 mensen direct door “een frisse neus te nemen” Dat is het verschil met alcohol. Het is een dunne rand tussen een frisse neus of door je ouders begraven worden. Er waren afgelopen jaar 0 doden als direct gevolg van een glaasje teveel. Er is geen enkele reden om cocaïne, chrystal met, etc te verheerlijken of toegankelijker te maken. Mocht het al worden gelegaliseerd, dan blijft btw heffing (de belangrijke opbrengst voor de staat) alsnog achterwege net als bij softdrugs.

1 Reactie
onyxcumulus
onyxcumulus16 jul. 2022 - 5:03

""Wekelijks overlijden er 5 mensen direct door “een frisse neus te nemen”"" Waar heb je die cijfers vandaan? Jellinik geeft het volgende aan. Cijfers komen van CBS Middel Overleden door gevolgen van gebruik en Direct overleden Alcohol: 1.906*/ 0 Tabak: 19.420*/0 Cannabis: 0/0 Opiaten/opioïden: 0/104** Cocaïne: 0/40** GHB: 0/7** XTC/amfetamine: 0/4** Combinatiegebruik 69 Totaal: 21326/224 1ste getal is : als gevolg van gebruik 2de getal is: Direct gestorven na gebruik

PVDB2
PVDB215 jul. 2022 - 18:34

Wat betreft alcohol: er vallen jaarlijks volgens internationaal onderzoek meer dan 5000 doden door (langdurig) overmatig alcohol gebruik. Alcohol bestaat al heel lang, is op veel grotere schaal te verkrijgen (cafés, supermarkt, slijterij) is sociaal geaccepteerd en men vindt het vaak "gezellig". Doordat het legaal is kan er veel geproduceerd worden. Grote bierbrouwers die hun afzetmarkt en verdienmodel niet kwijt willen. De tijd keert een beetje met alcoholvrij gelukkig. De politiek is bang dat wel eens kan gaan lukken om gewoon wiet vrij te geven. Het geld dat men nu aan bestrijding kwijt is (met eigenlijk weinig resultaat) kan men beter in voorlichting, monitoring en zorg steken. Als dat lukt, dan zijn de politieke partijen van law and order een joker kwijt die men kan gebruiken voor verkiezingen en talkshows (VVD, CDA, SGP, PVV). De zorgkosten aan alcohol zijn van een magnitude in Nederland van 7 miljard euro. Min de accijns heb nog een "positief" resultaat van 2,5 miljard euro aan zorgkosten per jaar. De ziekenhuisopnames als gevolg van overmatig alcoholgebruik zijn 36 keer zou groot als bij cannabis, of cocaïne. 18 keer dat van xtc. Alcohol gerelateerde opnames ook vele malen groter (12x). "Dankzij" de 2 miljoen zware drinkers van alcohol (minimaal 1x per week 5 glazen alcohol per dag). Soms word je aangemoedigd om te drinken als jongere (stoer, mannelijk), net als roken. De cultuuromslag naar minder alcoholgebruik zal nog wel even duren, maar is wel nodig.

Frans Akkermans
Frans Akkermans15 jul. 2022 - 18:32

Het gebruik van alcohol is gereguleerd. Dat neemt niet weg dat een aanzienlijk deel van de bevolking hieraan verslaafd is en ook op andere manieren oorzaak is van veel ellende. Ik zou daarom voorzichtig willen zijn om ook nog eens andere middelen te legaliseren en de kans op verslaving te laten toenemen. Over de wet van oorzaak en gevolg gesproken.

PVDB2
PVDB215 jul. 2022 - 17:47

Partijen als de VVD leven hiervan. Hier men mee scoren bij een bepaald publiek. En aangezien het is precies zoals Han beschrijft praktisch niet te winnen is het veel beter zou zijn om veel drugs zoals wiet vrij te geven (wel verkoop, maar geen inkoop) of zelfs XTC dat vrij te geven. En aangezien een deel van de achterban zelf gebruiker is (medialandschap, zuid-as) en sommige van de achterban van veel nog rechtse partijen (zoals in Volendam, Urk en genoemd Goeree Hupsakee). Veel beter formuleren kan Han het niet. Als je weet dat je vaak al bij studieadvies lager ingeschaald wordt qua niveau dan je eigenlijk bent (want vader is arbeidsmigrant), je daardoor minder perspectief hebt op een goedbetaalde baan. Dat je vaak met andere ogen bekeken wordt. Dat er wat minder slimme types zijn die erin trappen en vuile risicovolle werk mogen opknappen. Criminaliteit zoals drugshandel kan alleen bestaan dankzij hulp van de bovenwereld. In de haven, bij de douane, maar bij politie of andere ambtenaren die iets kunnen regelen of informatie kunnen doorgeven. Banken die het geld witwassen. Verkopers die best jou een auto willen verkopen, een dure horloge etc. Platformen voor crypto 's. Waar ook wat criminelen rondlopen. Politici (VVD, CDA, SGP, PVV) weten het verhaal mooi te verkopen. En zolang dat werkt zal dat blijven. Ook in de VS heb je al 50 jaar de War on Drugs... nog steeds....

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 jul. 2022 - 17:23

En sigaretten gaan verbieden. Dat wordt een nieuw afzetgebied en overstappen op tabak. Hetzelfde zou met alcohol gebeuren. Eerlijk gezegd weet ik het niet. Mensen worden er niet minder verslaafd om. Hoe ver moet je gaan! Het lijkt logisch maar is dat het ook m.b.t. harddrugs, dat voor mij nog iets anders is dan softdrugs. We willen van alles ontmoedigen door het peperduur te maken. Gaat dat hier ook niet gebeuren. Loop je niet in dezelfde valkuil?

Halas
Halas15 jul. 2022 - 17:19

Ergo, we maken drugs etc niet meer verboden, NL geeft t goede voorbeeld in Europa, en alles komt goed, want normale deugdelijke ondernemers gaan die taak op zich nemen. En tot die tijd is NL het enige land waar dat gebeurt, en de rest van Europa kijkt toe. Waarom zijn linkse mensen toch altijd zo idealistisch naief? De meeste experimenten uit die hoek werden altijd een flop.

3 Reacties
Mohawk2
Mohawk215 jul. 2022 - 19:07

En ik stel ten tweede vast dat het "realisme" en het "gezonde verdtand" van rechts ons met een onwinbare, geld & kostbare middelen verslindende "war on drugs" heeft opgezadeld die ons niet verder brengt. En op welke rationele gronden, Halas?

Karingin
Karingin15 jul. 2022 - 21:43

Nederland loopt inmiddels hopeloos achter wat drugsregulering betreft

Mohawk2
Mohawk216 jul. 2022 - 8:22

Het eerste punt van mijn reactie van gisterenavond is helaas in het zwarte gat van deze nog steeds suboptimaal functionerende site verdwenen. Maar ik merkte op dat het vooruitstrevende plan van die linksen om eind jaren '70 cannabis van de opiumlijst af te halen en te gedogen inmiddels navolging heeft gekregen in en buiten Europa. Sterker nog, er zijn uit mijn hoofd al minstens vijf landen waar cannabis inmiddels zelfs 100% gelegaliseerd is. We zijn als Nederland op dat gebied dus al voorbijgestreefd! Dus eerst waren we de eerste en later volgden vele landen ons vooruitstrevende en visionaire plan van die naïeve, idealistische linksen om softdrugs te gedogen, ondanks de waarschuwingen van rechts dat we met dat gedoogbeleid onszelf zouden isoleren. Inmiddels hebben we hier in Nederland onder rechts op het gebied van het gedoogbeleid weer een aantal stappen teruggezet. En de drugsmaffia dankt Teeven en Opstelten met uitpuilende kluizen vol geld daar dan ook luid lachend hartelijk voor! Wie is er hier nou naïef, Halas?

Ivan61
Ivan6115 jul. 2022 - 16:57

Ik ben niet oneens maar hoe wil je dat verkopen en aan wie? Kan iedereen die 18 jaar of ouder is naar supermarkt gaan voor XTC en naar apotheek voor paar zakjes coke, en wel anoniem? Hoe komt de staat aan drugs? Zelfde producenten zoals mafia gebruiken of dat ook reguleren in Peru bijvoorbeeld? Leg eens uit Han, hoe wil jij dat allemaal voor elkaar boksen? Als je kritiek levert dan moet je een plan hebben neem ik aan. Deel dat met ons aub.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst15 jul. 2022 - 19:24

Bijvoorbeeld op de manier van de Franse tabaksregie. De staat heeft verkooppunten.

Ivan61
Ivan6115 jul. 2022 - 20:14

Kan daar iedereen zijn spul kopen en hoe komt de staat aan koopwaar?

C@io1
C@io115 jul. 2022 - 16:04

Interessant betoog vd schrijver, het herinnert mij er aan dat ik mezelf moet updaten tav de cijfers en huidige opvattingen in Portugal inzake het legaliteitsbeleid en experiment welk men reeds enkele jaren aangenomen heeft. Ipv de welbekende oplossingen doet men daar een poging tot experimenteren met het alternatief, op nationaal niveau. Voordat ik een boel scheve ogen krijg, ik wou ooit aan de slag in de verslavingszorg. Nadat, ik enige ervaring had opgedaan met dit kenmerk binnen een gemengde woonsetting.

1 Reactie
C@io1
C@io115 jul. 2022 - 16:10

Uh, als werknemer

Pindaklaas
Pindaklaas15 jul. 2022 - 15:16

Zolang men denkt dat alcoholishe dranken minder gevaarlijk zijn dan bijvoorbeeld een joint roken, gaat er niets veranderen. Alcohol is een harddrug, en wiet een softdrug. Roken van tabak net zo. Schadelijk voor de algehele volksgezondheid en de gevolgen kosten kapitalen. Als men alle vormen van drugs legaliseert komt er een enorme klap geld de schatkist inrollen en is er veel meer controle op- en minder criminaliteit.

Pietje Puk139
Pietje Puk13915 jul. 2022 - 15:07

Het belangrijkste woordje in elke taal is: WAAROM? Waarom is cannabis, cocaïne en XTC verboden en alcohol niet? Terwijl alcohol, als het NU zou worden uitgevonden, onmiddelijk op de lijst van harddrugs zou komen te staan. Vanwege de heftigheid van het effect en de snelheid van het effect. Om dit probleem te begrijpen moet je eens op wikipedia opzoeken: eerste opiumoorlog tweede opiumoorlog DAT is de reden dat drugs verboden zijn en alcohol niet. In Amerika werd cannabis gelegaliseerd door de staat Colorado. Per direct nam de kleine criminaliteit af met 30 %. De politiemensen die zich bezig hielden met deze kleine criminaliteit, kunnen zich nu bezig houden met GROTE criminaliteit. Direct daarna werd de zaak in 19 andere staten aanhangig gemaakt. Als wij met dit idee eens aan de slag zouden gaan met cocaïne en XTC. Al is het maar met een proef van enkele jaren. Dan kunnen we daarna kijken of we er mee door gaan. En iedereen die dit soort rotzooi in zijn lichaam stopt: eigen verantwoordelijkheid, de overheid trekt zich terug (Jan Peter Balkenende). De liberale ideologie is gebaseerd op: de overheid bemoeit zich niet met de burgers of het bedrijfsleven en zorgt in principe alleen voor politie en leger. Maar de handel in drugs is gewoon ondernemerschap. Dus, VVD - D66 - CDA - PVV - FvD - JA21 - SGP - PvdA (en de rest van die criminele organisaties), leg mij dat maar eens uit.

Mohawk2
Mohawk215 jul. 2022 - 13:41

Eens met de strekking van dit stuk: legaliseer, decriminaliseer & reguleer drugs! Moet je eens zien hoe de samenleving daar van zal opknappen.

Eric Minnens
Eric Minnens15 jul. 2022 - 13:28

Onvoorstelbaar toch. Dat enorme, en kostbare, apparaat van politie, justitie en douane, dat wordt opgetuigd om hun knollen achter de wagen te spannen. Ik begrijp vooral die moeder niet. Die keerde zich ook tegen legalisering. Terwijl legalisering haar zoon juist uit de criminaliteit zou hebben gehouden.

GHS
GHS15 jul. 2022 - 13:01

Ik heb me laten vertellen, dat"het merendeel van de drugs naar het buitenland gaat". En wat er in Nederland blijft. Tja, die Nederlanders willen kennelijk zo graag drugs gebruiken. Ergo: op scholen enz. campagne voeren hoe slecht dit is. In de Filippijnen werd men doodgeschoten, als hij/zij drugs gebruikte. Of dat geholpen heeft??????

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin15 jul. 2022 - 17:08

Filipijnen, daar behoefde je niet te gebruiken, daar werden mensen vermoord al naargelang de pet stond van de politie, je behoefde er niet eens drugs voor te gebruiken.

JohnVKR
JohnVKR15 jul. 2022 - 11:27

Helemaal mee eens!

Gerygrr
Gerygrr15 jul. 2022 - 11:08

Aboutaleb deed nog een poging tot intensiever controleren van containers. De politiechef vond, dat het niet alleen om fruitcontainers mocht gaan. Eigenlijk zie je bij alle tenenkrommende affaires, misbruik door criminelen de effectieve bestrijding van bepaalde ondernemers stuklopen op de privacywet. Wordt het niet tijd om die privacywet aan te pakken? Conny Helder over het misbruik van zorgbudgetten en een oplossing die om die reden niet mogelijk bleek. Wij mogen gewaarschuwd worden door publicaties over malafide bedrijfjes. Bij de cocaïne hoor ik Grapperhuis oproepen om niet te snuiven! Roxane van Iperen heeft in de VN rake analyses van alle problemen, die wij hebben laten ontstaan door het rechtse idee, dat iedereen zich in moet vechten in dit gave land. Wie dat niet lukt, die voelt zich een enorme loser, hij heeft zich niet ingevochten. De laatste stap naar illegale inkomsten is dan snel gezet. Echt, moeten we nu gaan toezien hoe ons platteland een flinke zet gaat krijgen in dezelfde richting? Bezint, eer ge begint. Het was gisteren pas in Nieuwsuur, dat de invloed van extreem rechts is uitgelegd en de dwarsverbanden aangetoond met Steve Bannon, Qanon. Vanaf Trumps verkiezing kwam de recrutering op gang, ondervond ik. De rechtse jongeren in ons land waren al bezig hun nepnieuws rond te sturen. Boze jongeren, die de hun beloofde toekomsthun erfenis in het water zagen vallen. Er werd toen al burgeroorlog voorspeld, als ze niet hun zin zouden krijgen. Helaas….

2 Reacties
C@io1
C@io115 jul. 2022 - 15:23

Beste Gery die strijd is circa 28 jaar geleden al verloren om het platteland. Hoogstens, de strijd tegen de verharding niet; binnen de sector 'vrij ondernemerschap en distributie'. Het platteland ten minste, in de 3 noorderlijke provincies, is gedurende de mid-jaren '90 overspoelt met designer goederen in tablet vorm. Daar werd een halt tot geroepen jaren later. En daarmee opende de markt zich vd vroegtijdige bezoeken vd kerstman, kadootjes en sneeuw inbegrepen. Even wat humor tussendoor. Maar ik benieuwd naar deze aflevering, irt legalisatie omdat Portugal reeds daar het voortouw in heeft genomen nav een decennium opiaten epidemie.

Gerygrr
Gerygrr16 jul. 2022 - 10:12

C@io, Dan zijn we het eens, eigenlijk! Geven we het platteland nu helemaal weg aan de vrije markt? Geld verdienen aan wat er nog meer over de wereld vervoerd moet worden? Ook als het illegaal is en verwoestende effecten heeft? Boeren en platteland zijn wezenlijk voor een land. Decennialang is iets gegroeid. Waarom? Waar is de politie gebleven? Wat deed men in vroegere tijden met de boeren? De akkers werden onder water gezet als er oorlog was en legers moesten worden tegen gehouden. Boerenknechten werden als dienstplichtigen opgeroepen. Vijandige invallende legers werden in de boerengehuchten gelegerd. Daar gingen ze roven en verkrachten. Ik denk, dat in deze cruciale tijd wij het ons niet kunnen veroorloven het platteland te laten barsten. De wereld redden we niet door hier stikstofuitstoot te beperken het het elders te laten toenemen! Circulaire landbouw is toch prima?

Hank Nozemans
Hank Nozemans15 jul. 2022 - 10:37

U gaat hier gemakshalve voorbij aan het feit dat cocaine , etc. een illegaal geproduceerd product is en illegaal het land binnenkomt. Er wordt dus op geen enkel moment belasting over betaald, er wordt geen kwaliteitscontrôle op uitgeoefend en er is dus geen enkele bescherming voor de consument. Geen enkele product kan zo de Europese markt op, zelfs als het in principe om iets legaals gaat. De douane moet dit tegenhouden, net zoals ze speelgoed zonder CE keurmerk moeten tegenhouden. Wil je legale drugs, dan zal de gehele productieketen van de drug gelegaliseerd moeten worden en dat kan Nederland in veel gevallen niet alleen. De Coca plant groeit hier immers niet/slecht.

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst15 jul. 2022 - 13:06

Dan doe je dat toch? En cocaboeren wordt in Zuid Amerika zelden een strobreed in de weg gelegd.

EUpiet
EUpiet15 jul. 2022 - 15:53

Ik kan gewoon cocabladeren meenemen uit Peru of een ander zuid Amerikaans land. Op kauwen, uitstekend tegen kiespijn en je wordt er wakker van. Veel beter dan Red Bull. Sterker nog, cocaïne en amfetamine werden aan soldaten verstrekt in WW2 omdat het de soldaten alert hield. Ze vielen niet in slaap in de loopgraven. Alcohol en sigaretten ook. Maar legaliseren voor de maatschappij zou niet mogen terwijl daarmee het hele criminele circuit buitenspel gezet wordt. Aparte gedachtekronkels.

Ekhi
Ekhi15 jul. 2022 - 18:12

Medische cocaine is nog steeds legaal in meerdere landen, inclusief Nederland en de meeste ziekenhuizen hebben wel iets van cocaine op voorraad (voor KNO operaties bijvoorbeeld). Lijkt dus niet echt een probleem te zijn wat je hier schetst. Wanneer het in de medische sfeer geen probleem is hoeft het voor de rest van de samenleving ook geen probleem te zijn of het in het land van oorsprong al dan wel of niet legaal is.

Miss Piggy
Miss Piggy15 jul. 2022 - 10:35

Spijker op de kop. Bij dit alles wordt het belangrijkste punt steeds maar onder het tapijt geschoven: deze War on Drugs is totaal zinloos. Elk jaar vallen er in deze War duizenden en duizenden slachtoffers, van de bloedige karteloorlogen in Mexico, de meedogenloze politie in de Philipijnen die drugsgebruikers executeert, de vele gevangen in de VS die om een minimale hoeveelheid drug tientallen jaren achter tralies zitten. En dit terwijl het voor gebruikers supermakkelijk is en blijft om aan hun genotsmiddelen te komen. Iedereen hier op Joop is slechts 2 á 3 telefoontjes verwijderd van een pilletje of gram coke. Daarnaast zijn de meeste harddrugs echt niet ongezonder dan roken of drinken, 2 legale genotsmiddelen. Een bevriende agent vertelde me 'legaliseer de meeste drugs en je bent af van 80% van de criminaliteit'. En mening die veel van zijn collega's delen, maar door de top niet naar buiten geuit mag worden. Het is ook de hypocrisie, hysterie en naïviteit van zowel politici als media die er voor zorgen dat zelfs testen met legalisering haast ter sprake komt. 'Hoe kan ik mijn kinderen dit uitleggen?' is een bezwaar dat ik vele malen heb gehoord. Wat is dat voor kinderlijk argument? We hebben van een volksgezondheidprobleem een criminaliteitsprobleem gemaakt. En zie de gevolgen.

Jopie666
Jopie66615 jul. 2022 - 10:20

War on drugs is al 40 jaar geleden verloren. Enige wat we nog kunnen doen is legaliseren drugs en belasting en accijnzen op heffen. Maar we doen nu in de praktijk niets en de drugs wereld koopt momenteel ook de bovenwereld op. Welkom in Nederland Narcostaat.

1 Reactie
C@io1
C@io115 jul. 2022 - 15:57

Waren we al, zie uitblijven prohibitie op alcoholische dranken en tabak. Onze geschiedenis in de 'vrije markt en distributiesector' ten tijde vd gouden eeuw is indicatie v dien. Die opiaten zwommen niet zelf verschillende zeeen over. Waarom vergeet iedereen altijd deze feiten? Alcoholische dranken waaronder het 'nectar der goden'(bier), vereerd en stelselmatig genuttigd door velen is een harddrug! Verschil? Deze is legaal. Dit is niet het betoog v Han v legalisering, 'as in as much' een duiding vd feiten dat Nederland geen Narcostaat verworden is, het is een kleine handelsnatie. De premier riep om de geroemde VOC mentaliteit te tonen en in te vechten en dat gebeurd.

HenryHansen
HenryHansen15 jul. 2022 - 9:54

"Als de staat vervolgens jou het perspectief biedt op een slecht betaald klotebaantje, dan is bij velen de keuze voor het uithalen snel gemaakt" (de overheid betaalt helemaal niet slecht). Alsjeblieft zeg, dus het is de schuld van de overheid dat hele families al jarenlang in de drugshandel zitten en waarbij plotselinge rijkdom van jongeren niet wordt gewantrouwd maar wordt bejubeld... En rolmodellen uit Dubai, hahaha: het barst daar van de proleten en criminelen. Ja de 'war on drugs' zijn we aan het verliezen omdat het gebruik ervan, ook door BNers is genormaliseerd, en omdat we geen vragen durven stellen bij het plotselinge succes van jonge ondernemers met glimmende, gehuurde bolides. En zo'n haven als Rotterdam moet je gewoon als speciaal (militar?) gebied aanwijzen zodat uithalen er niet meer met een fopstrafje vanaf komen.

4 Reacties
Mohawk2
Mohawk215 jul. 2022 - 13:51

De "war on drugs" was bij voorbaat al nooit te winnen, Henry. De drooglegging in de VS van nu 100 jaar geleden had dat ons al lang kunnen vertellen. Sterker nog, intelligente en helder denkende mensen gaven ons dat meer dan 40 jaar geleden al op een briefje. Een van de redenen is dat georganiseerde drugsbendes over budgetten beschikken - juist door die criminalisering van drugs - waar het pokitie- en justitieapparaat slechts van kan dromen. Dientengevolge staan politie & justitie altijd op achterstand in deze letterlijke en figuurlijke wapenwedloop. En geen enkele strafverhoging, hoe absurd en grotesk hoog ook, zal criminelen afhouden van de handel in drugs... wie dat gelooft is naïef! Daar is de belegde boterham die te verdienen valt simpelweg te moddervet voor - wederom juist door de criminalisering van drugs.

C@io1
C@io115 jul. 2022 - 15:41

Geen idee of het aan de BN'ers ligt. Maar inzake de war on drugs weet ik wel dat dit idee uit de koker kwam van een man welk deze gebruikte om etnische minderheden te onderdrukken, vanuit diens mensbeeld: een negatief waardeoordeel jegens zijn melaninebegaafde medemens in het land van uncle Sam. Daarnaast, is deze begonnen bij het produceren, nuttigen en handelen v. psychoactieve hennep. Daar is destijds onderzoek gedaan, naar de effecten; welk politiek als propaganda werden geuit waarbij de wetenschappers tot de conclusie kwamen dat gebruikers v zulks plant niet aggressiever of crimineler waren/werden door gebruik. Dit mocht de persoonlijke mening vd latere oprichter vd huidige D.E.A niet in de weg zitten om zijn medelanders v. negroide en latijnse origine te demoniseren. Hij had vanuit zijn overtuigingen inzake dien, een stok nodig (het politieapparaat) en die stok werd vervaardigd uit hennep. Dat noemen we de war on drugs. En die is geimporteerd ergens in de jaren '80. Dit, alles speelde zich trouwens af in het land waar men +/- decennia daarvoor de amfetamine tabletten liep te promoten aan brave huisvaders en verveelde huismoeders, binnen de minder melaninebegaafde midden-klasse, om diens productiviteit te verhogen. Toen waren er blijkbaar zeer weinig bedenkingen over de effecten op de volksgezondheid en de rechtstaat irt deze demografiek. Het was een 'means to an end' met het oog op de afschaffing vd Jim Crow laws. Overeenkomstig 'redlining'/gerrymandering

C@io1
C@io115 jul. 2022 - 15:45

Zeg maar dat individu zijn mechanisaties om een nalatenschap achter te laten op het land waar hij van hield. Bij wijze van etnische boete systemisch in te bouwen in de structuren van de overheid aldaar. Een nalatenschap die wellicht meer gezinnen ontwricht heeft en mensen zien dood gaan over de volgende eeuw dan de transatlantische slavernij. Mits we de gevolgen van het contraschandaal daarin mee nemen.

Karingin
Karingin15 jul. 2022 - 21:32

"omdat we geen vragen durven stellen bij het plotselinge succes van jonge ondernemers met glimmende, gehuurde bolides." Nooit gehoord van de Rotterdamse patseraanpak? Die werkt niet dus