Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Aboutaleb: discriminatie en racisme 'levensgevaarlijk'

  •  
25-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-05-25-om-14.53.39
‘Racisme en discriminatie zijn een soort onzichtbaar betonrot in de samenleving.’ Dat heeft de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb gezegd in reactie op een onderzoek naar discriminatie van moslims in Rotterdam-Rijnmond. ‘Levensgevaarlijk,’ aldus de burgemeester.
Het onderzoek waar Aboutaleb op reageert is uitgevoerd door het Spior, de koepel van islamitische organisaties in de regio. De resultaten laten zien dat discriminatie vele malen vaker voorkomt dan blijkt uit de officiële cijfers van de politie en antidiscriminatiebureaus. In 2015 en het eerste kwartaal van 2016 zijn bij de politie en het Rotterdamse antidiscriminatiebureau Radar in totaal 85 meldingen gedaan. Bij het Spior kwamen daar in dezelfde periode nog eens 174 meldingen extra bij.
Volgens Aboutaleb moet er worden opgepast voor het ‘betonrot’, want: ‘Niet iedereen is zich ervan bewust en het manifesteert zich pas als dat balkonnetje naar beneden komt.’ Ook vindt hij dat de samenleving de laatste tijd is verhard.
"Het debat over misstanden rond de islam en moslims in relatie tot terreur is verworden tot een vrijbrief om op mensen te schelden en discriminerende uitlatingen te doen."
Onaanvaardbaar, aldus Aboutaleb. Volgens de burgemeester mag in de samenleving geen enkele ruimte bestaan voor welke vorm van racisme dan ook: ‘Nul incidenten per jaar is het enige aanvaardbare resultaat.’ Dat kan overigens alleen gebeuren als mensen onderling een ‘stevig debat’ voeren. ‘Als de overheid in beeld is, heeft de discriminatie zich al voltrokken: in de bus, op school, op andere plekken.’
Het Spior denkt dat het aantal meldingen van discriminatie nog maar het topje van de ijsberg is. Uit het onderzoek is namelijk ook gebleken dat maar weinig moslims melding willen maken van wat hen is overkomen, vaak omdat ze geloven dat het nutteloos is om aangifte te doen.
Slachtoffers van moslimdiscriminatie zijn overwegend vrouwen met een hoofddoek. Bij ruim 10 procent van de meldingen gaat het om jonge kinderen. Bij een kwart van de gevallen waren de daders bekenden van het slachtoffer, bijvoorbeeld collega’s of schoolgenoten.
Bron: NOS cc-beeld: Roel Driever

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (69)

Het Vrije Woord
Het Vrije Woord26 mei 2016 - 9:54

Dus als ik het goed begrijp wordt "constitutionele" discriminatie en racisme wel toegestaan als ik dit doe terwijl ik mij verberg achter een geloof en anders niet? Discriminatie uitbannen is niet mogelijk. We zouden dan allemaal hetzelfde moeten zijn en hetzelfde moeten denken. Geen geloof, geen dikke, dunne mensen, geen brillen, geen geslacht, geen haarkleur, geen afwijkende woningen noem maar op..

6tekens
6tekens26 mei 2016 - 4:07

Nederlanders zijn kampioenen in discrimineren , apartheid is een Nederlandse uitvinding. Al sinds jaar en dag worden op scholen kinderen gediscrimineerd op uiterlijk . Zowel in kleding als op lichamelijke afwijkingen zoals paardentanden of brilletje ( scheel ?) , dik zijn , rood haar hebben enz. enz. Nederlanders moeten beter opgevoed worden en leren dat "Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan".

5 Reacties
Albert Einstein
Albert Einstein26 mei 2016 - 8:01

Ze weten het wel, maar doen het toch. De natuur is sterker dan het kunstmatige en het aangeleerde (Natura artis magistra). Overigens kunnen ze er in Saudi Arabie ook wat van. Wie kampioen is zal blijken op het WK discrimineren.

Neill Page
Neill Page26 mei 2016 - 9:37

Generaliseren is ook een vorm van discriminatie, dus jouw ouders zijn in de opvoeding ook behoorlijk in gebreke gebleven.

PieterPan3
PieterPan326 mei 2016 - 10:37

Apartheid is geen Nederlandse uitvinding. Ook racisme, discriminatie etc. zo'n geen Nederlandse uitvinding. Factfree geleuter is erg populair bij de racismeroepers.

Moeder Pietje
Moeder Pietje26 mei 2016 - 14:43

Het bijzondere aan "Apartheid" is dat de NL benaming ervoor een internationaal woord is geworden. Alleen en kind denkt dan dat wij het uitgevonden hebben. Zolang er mensen bestaan was er een dergelijk verschijnsel. Ook ver dus voor dat er uberhaupt Nederlanders bestonden.

Okke2
Okke226 mei 2016 - 15:48

"Apartheid" is niet eens een Nederlands woord laat staan uitvinding.

Alessandro2
Alessandro226 mei 2016 - 0:51

Aboutaleb zal toch niet menen dat een totaal mislukte multiculturele samenleving mensen uit beide kampen ertoe aanzet om er verder maar over te zwijgen? Het zal nog wel erger worden.

Amstelbier2
Amstelbier225 mei 2016 - 20:36

Was Aboutaleb niet de man die zijn dochters verbood met een Nederlandse jongeman thuis te komen? Hoe ziet hij dat dan, is dat dan geen discriminatie?

5 Reacties
Nagus
Nagus25 mei 2016 - 20:44

Nee, dat is racisme.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen26 mei 2016 - 7:02

Nee, dat was niet Aboutaleb. De burgemeester van Rotterdam zei in een documentaire dat hij het niet leuk zou vinden als zijn dochter thuiskwam met een niet-moslim. Maar hij vond het haar keuze. Ik zie dan niet het verschil met andere geloofsgemeenschappen en bevolkingsgroepen. Men zoekt het liefst altijd in de eigen kring. Maar dat is totaal wat anders dan een "verbod". Dus als u iet roept, verdiep u eerst. De docu is nog altijd te zien via Youtube.

Neill Page
Neill Page26 mei 2016 - 9:38

@Alfred Blokhuizen Dus omdat anderen het ook doen mag hij wel discrimeren...

Moeder Pietje
Moeder Pietje26 mei 2016 - 14:46

Zeggen dat je iets minder leuk vindt dan het andere is ook een vorm van discriminatie :) Maar dat neem ik hem niet kwalijk hoor, heel menselijk. Zolang hij er anderen niet mee voor de voeten loopt is er niks aan de hand. Heeft hij al kleinkinderen? Zou hij wel dwars gaan liggen als ze niet islamitisch opgevoed worden? Heeft hij misschien wel bedongen dat de schoonzonen zich bekeren? Interessante vragen, lijkt mij.

Minoes2
Minoes227 mei 2016 - 5:12

Alfred Blokhuizen; Mensen uit een sociaal-economisch lagere klasse worden door de overheid bij voortduren gediscrimineerd. Ook door mensen die tegen discriminatie zeggen te zijn. Alleen mag ik dat hier blijkbaar niet zeggen.

Erik.M
Erik.M25 mei 2016 - 19:38

Actie is reactie,niet alle moslims zijn terroristen,maar terroristen zijn (bijna) altijd moslim,we kotsen ondertussen van dat gesodemieter met die moslims,en dan discriminatie raar en levensgevaarlijk vinden?nou ik dus niet,ik doe er niet aan mee,maar begrijp het donders goed,het streven naar een fijne gezellige samenleving zal nooit lukken,droom lekker verder Aboutaleb.

2 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud25 mei 2016 - 23:04

90% van de terrorisme wat op Tv komt ja het klopt het zijn moslims. Als je daarnaast de waren cijfers van terrorisme van de afgelopen 30 40 jaar bij pakt, zou je wel der achterkomen dat wel 80% van de terrorisme helemaal geen islamitische achtergrond heeft. En als je het aantal iligal moorden en aanslagen van wel gerespecteerd leger van bepalen laten we ze maar niet bij naam noemen, kom je wel op minder dan 7% uit.

Appi Mohamud
Appi Mohamud25 mei 2016 - 23:05

Of is youw beeld van terrorisme alleen maar zelfmoord aanslag met een bomgordel? Dan kan ik namelijk wel snappen war om je zo reageert.

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk25 mei 2016 - 19:04

Je kan als blanke man en vrouw dan toch nu wel uit eindelijk begrijpen dat sommige donkere mensen je met argwaan ogen bekijken door de jaren en eeuwen heen met wat nu allemaal over sylvanna simmons gebeurt. en de zaken uit Vs etc. Want ons zie ook niet gezamenlijk er iets tegen doen, we zeggen wel op sites en forums dat het erg wat we nu ervaren maar wat doen we als nederlanders gezamenlijk om te laten zien dat dat rasictishe online tuig ons niet representeert en dat we ze moeten aanpakken zelfs als het onze naasten zijn aan de eettafel maar kijk dan raak je een gevoelige snaar je moeder, zus vader, tante of zelfs kind en dan het op want hen we willen we echt niet aanspreken want sommige van ons zijn het stiekem eens met ze.

7 Reacties
Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk25 mei 2016 - 19:05

*en dan het op

HetNieuweTwentseRos
HetNieuweTwentseRos25 mei 2016 - 21:17

Het echte leven speelt zich gelukkig niet online af. Dus de grote meerderheid gaat gewoon verder zijn leven in dit mooie land en probeert er het beste van te maken.

Sillynder
Sillynder25 mei 2016 - 21:24

U suggereert de aanwezigheid van een "we", de autochtone Nederlanders, die collectief afstand zouden moeten nemen van racisme en discriminatie. Daarmee veralgemeniseert u alle individuen tot een onvrijwillig collectief en, erger nog, legt u een gedragspatroon op deze groep op basis van huidskleur. Ik distantieer me van deze groep. Niet omdat ik hun huidskleur niet deel of omdat ik basis van eigen argumenten mogelijk tot een zelfde, maar minder lomp verwoorde, opinie kom, maar omdat ik me niet door een generalist generalisaties laat verwijten. Wellicht zonder het zelf door te hebben bent ú hier de racist.

robvaniren
robvaniren26 mei 2016 - 5:10

Kijk, dat zet zoden aan de dijk, tenminste, als je de argwaan van de andere kant even zeer begrijpt.

DaanOuwens
DaanOuwens26 mei 2016 - 6:38

@ Sillynder Als alleen de PVV achterban dat eens zou doen. Schiet het al lekker op.

truusbeek2
truusbeek226 mei 2016 - 7:12

of alleen autochtonen rasistisch zouden zijn. Weet u wat u hier doet?

Moeder Pietje
Moeder Pietje26 mei 2016 - 14:51

"Je kan als blanke man en vrouw dan toch nu wel uit eindelijk begrijpen dat sommige donkere mensen je met argwaan ogen bekijken door de jaren en eeuwen heen met wat nu allemaal over sylvanna simmons gebeurt. en de zaken uit Vs etc. " Uhh, neen. Want ik beoordeel mensen op basis van wat zij zelf of individueel DOEN. Ik ben geen PVVr maar verzet mij toch tegen het herhaaldelijk oplepelen van het racisme argument. Tegen Islam zijn heeft niets met racisme te maken, wel alles met gezond verstand en grote zorgen over de toekomst. Verder vind ik het vreemd dat je niet opgevallen is dat onder PVVrs gemengde relaties bestaan, incl kinderen daaruit. Waarom ontkracht dat het racisme verhaal niet? Of geloof je echt dat Islam een ras is?

voxpopuli2
voxpopuli225 mei 2016 - 19:00

Discriminatie werkt ook wel eens andersom. Bron : telegraaf Leerlingen die op school weigeren hun leraar of lerares een hand te geven kunnen een boete krijgen in het Zwitserse kanton Basel-Land van tot 5000 franc (4500 euro). De onderwijsautoriteiten in het dichtbevolkte kanton vlak onder de stad Basel hebben dit woensdag bepaald, meldden Zwitserse media. De uitspraak is er een in een slepende juridische strijd naar aanleiding van de weigering door twee islamitische scholieren hun lerares op een basisschool een hand te geven. De onderwijsautoriteit stelde dat het algemeen belang met betrekking tot gelijkheid van man en vrouw en tot de integratie van buitenlanders in het land zwaarder weegt dan het belang van vrijheid van godsdienst. Het begroeten met een handdruk van de leraar is gebruikelijk in veel Zwitserse scholen. Twee jongens van Syrische komaf weigerden op school in Therwil een lerares de hand te geven. Ze zeiden dat hun islamitische godsdienst niet toestaat dat ze als ongetrouwde jongeren fysiek contact hebben met vrouwen die geen familie zijn. De school had hen speciale toestemming gegeven om de handdruk te weigeren, maar dat heeft in heel Zwitserland tot een grote politieke en juridische strijd geleid

Demotje
Demotje25 mei 2016 - 18:51

''Jarenlang extreemrechtse, enge clubjes als Milli Görüs en moskeeën sponsoren, werpt op de lange duur zeker z'n vruchten af. De lange arm van Ankara reikt ook tot in België. Ook daar zijn tegenstanders van ome Erdolf niet langer veilig. De oproep van het Turkse consulaat in Nederland om 'verraders' en critici op Erdogan aan te geven (net als bij onze zuiderburen), is volgens de Belgische krant De Standaard slechts het topje van de ijsberg''.En dit is dan de vriend van abu die 2 jaar geleden een rondrit door de havens van rotterdam kwam maken. Ook toevallig dat ze niet zo lang geleden een schip met Turkse vlag vol met wapens en tuig hebben onderschept !

3 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen26 mei 2016 - 7:03

En de lange arm van Israël? En de lange arm van de VS? En de lange arm van..................................... De lijst van lange armen is eindeloos. U praat na. Tot 3 weken geleden had niemand het over welke lange arm dan ook.

truusbeek2
truusbeek226 mei 2016 - 7:34

De turkse moskeeen worden aangestuurd door de Turkse overheid door middel van Dyanet. Trouwens een moskee op basis van afkomst is dat niet discriminerend en racistisch?

Demotje
Demotje26 mei 2016 - 7:55

Alfred geeft hier precies aan hoe de druk van de lange armen op de arme werkman rust. Om die lange armen af te kappen ,die ons op jaarbasis miljarden kosten , kan je alleen maar oplossen door uit de euro te stappen en de grenzen dicht te gooien.

Acid Prune
Acid Prune25 mei 2016 - 17:53

De koning van de discriminatie van de PvdA die mensen etnisch wilde registreren en een contract wilde laten tekenen als ze niet van nederlandse afkomst waren die foutieve rapporten over turken naar voren heeft gebracht is wel de allerlaatste die iets mag zeggen over een iets waar hij zelf een aanzienlijke bijdrage aan geleverd heeft . Asscher is met de verkiezingen in zicht totaal doorgeslagen en denkt dat wij allemaal het geheugen hebben van een VVD-er

4 Reacties
Acid Prune
Acid Prune25 mei 2016 - 17:55

sorry dacht dat het over Asscher ging die zei ook iets van deze strekking laats Aboutaleb is overigens even erg met zijn rot op naar je eigen land en zijn racistische politiecorps

H.Witte
H.Witte25 mei 2016 - 18:13

Acid Prune Rot op naar je eigen land was gericht aan het adres van notoire lastpakken die weigeren zich aan te passen en die aldus onze samenleving frustreren. Rot op naar je eigen land was in de context 'als je het hier niet naar je zin hebt moet je teruggaan'. Wat is daar mis mee?

Acid Prune
Acid Prune25 mei 2016 - 20:14

Daar is mis mee dat als ik moet oprotten naar mijn eigen land ik moet oprotten naar waar ik al woon oftwel : niet hoef op te rotten Er wordt dus een verschil gemaakt tussen mij van de Groninger klei en mensen die ouder of grootouders hebben die toevallig niet in Nederland woonden . Dat is dus racisme

Moeder Pietje
Moeder Pietje26 mei 2016 - 14:54

Neen, geen racisme, wel discriminatie.

DaanOuwens
DaanOuwens25 mei 2016 - 16:58

Nuttig dat dit gebeurd. En gelukkig wordt deze discussie ook scherper gevoerd. Naar aanleiding van het racisme op de site over Sylvana Simons neemt zelfs Elsevier nu stelling is deze discussie. De boze blanke man wordt eindelijk aangesproken op zijn uitspraken door het lijfblad van e boze blanke mannen. Een grote groep autochtone en allochtone Nederlanders walgt van dit soort gedrag. Maar ook hier en op andere websites blijven autochtone Nederlanders ontkennen dat er iets fundamenteel fout zit. Het blanke racisme en de veronderstelde rechten die autochtone Nederlanders aan zichzelf toekennen leiden tot gewelddadige incidenten en discriminatie op alle terreinen van de samenleving. In scholen, in de openbare orde en het sterkste op de arbeidsmarkt. Uit onderzoek van het CPB blijkt dat Marokkaanse jongeren 50 % minder kans hebben op een baan als autochtonen jongeren. Ook als zij een beter CV hebben. En die zelfde groep autochtone Nederlanders is dan verontwaardigd omdat deze Nederlandse Marokkanen vaker werkloos zijn. Er zit een gevaarlijk gezwel in de nederlandse samenleving daar moeten we wat aan gaan doen, voordat dit verder uit de hand loopt.

3 Reacties
Machielse93
Machielse9325 mei 2016 - 18:24

Ironisch dat u het woord gewelddadig noemt, geweld is een van de redenen waarom deze groep achtergesteld is. Ik vraag me af hoe oud u bent. Heeft u al multiculti ondervonden op scholen en tijdens het uitgaan? Persoonlijk heb ik gemixte ervaringen met allochtonen. Met Aziatische Nederlanders zeer goede, met Turkse Nederlanders gemiddeld, maar met Marokkaanse Nederlanders helaas meer negatieve. Dat is niet alleen ik die het zo ervaart maar miljoenen Nederlanders. Het komt niet allemaal uit de lucht vallen. Jongeren die juichen om aanslagen, tja die krijgen later geen stage met zo een mentaliteit. Agressie en vrouwonvriendelijkheid op de werkvloer en nog veel meer tijdens het uitgaan. Tja de Marokkaanse gemeenschap hoeft echt alleen een spiegel neer te zetten om te zien aan wie ze het te danken te hebben. Zoals Rutte ook zegt; het mengen van culturen werkt niet en het beste wat je kan doen in de situatie is je zo goed als het kan invechten in de maatschappij.

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk25 mei 2016 - 18:55

Het heeft mij lange tijd niet meer verbaasd als mensen zeggen dat wij autochone nederlanders gezien worden voor racsiten aangezien vele dat niet zijn, maar the simmons case versterkt toch weer het idee/stereotype dat nederlanders/blanke rascisten zijn

DaanOuwens
DaanOuwens26 mei 2016 - 6:37

@ Machielse93 Heeft u al multiculti ondervonden op scholen en tijdens het uitgaan? Maar natuurlijk heb ik dat ervaren. Bijna 40 jaar geleden al randgroepjongerenwerker in het Nieuwe Westen in het beruchtste jeugdcentrum van Rotterdam. Waar cocaïne werd verhandeld, jeugd prostitutie, inbraken en ganggevechten. Surinamers, hindoestanen, motorclubs, turken en autochtone Nederlanders. Maar ik zag destijds ook geen verschil op basis van huidskleuren. En dat heb ik nog nooit kunnen vaststellen ook later niet in mijn loopbaan. En ook niet op straat als een paar pubers Marokkaanse afkomst een grote mond hebben, want voor het zelfde geld zijn ze blank, Surinaams, Kaapverdiaans of Turks. Ik ben niet bang en iedereen krijgt van mij een reactie op basis van wat hij doet en niet op basis van zijn of haar etnische achtergrond. Alleen al het feit dat je jouw ervaringen kan indelen naar etniciteit is volstrekte flauwekul een is het gevolg van hoe je zelf naar mensen kijkt. Ook jouw verwijt aan Marokkanen is niets meer dan het gevolg van je eigen opvattingen. Je doet er verstandig aan zelf eens in de spiegel te kijken.

voxpopuli2
voxpopuli225 mei 2016 - 16:44

Kijk bij selectie van personeel wil men de beste en een langdurige goede relatie opbouwen. Aangezien ik geen kerk, moskee of synagoge exploiteer wil ik geen fanatieke religieuzen, mede omdatdaar ook vaak psychisch iets mis mee is. En een burnout of langdurige afwezigheid door gewetensbezwaren ofzo om de hoek ligt , Kortom No Go. Voor wat betreft de omgeving , tsja uitjoelen op uiterlijk is van alle tijden , afwijkende kleding valt nu eenmaal op en dat is een zelfgekozen lot.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete25 mei 2016 - 15:55

Inderdaad; het denken dat je superieur bent, dat vrouwen minder zijn en dat zolang er nog ongelovigen en anders gelovigen zijn de wereld in oorlog is, ben je gevaarlijk.

NooT2
NooT225 mei 2016 - 15:15

Hoofddoekjes zijn vrouwendiscriminatie.

3 Reacties
Paul250371
Paul25037125 mei 2016 - 16:51

Ik denk dat Klazien Snoek dat ook zo ziet.

NooT2
NooT225 mei 2016 - 17:48

@ Paul250371: "Ik denk dat Klazien Snoek dat ook zo ziet." Hè, hoe wat, wie? Nouja, hoe dan ook, bijval is bijval.

H.Witte
H.Witte25 mei 2016 - 18:16

Deels zeker waar, een vorm van onderdrukking. Besef echter dat er veel vrouwen zijn die zelf bewust die keus maken en vergeet niet dat ook veel Nederlandse mannen wel wat van een vorm van onderdrukking weten.

voxpopuli2
voxpopuli225 mei 2016 - 14:56

Ooit eens een collega gehad van Marokkaanse afkomst, prima meid tot zij ging trouwen en onder de huwelijkse Knoet terecht kwam. Nooit meer op feestjes, zelfs klantenuitjes konden niet meer. Uiteindelijk afscheid van genomen nadat zij in de ramadan tijd zich ziek meldde zonder reden of medische oorzaak. Hoop gedoe uiteraard maar wel gewonnen toen het voor de rechter kwam . Dus nooit meer zo'n geval in dienst nemen is het advies

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens25 mei 2016 - 17:42

@ voxpopuli Ik heb ooit eens een collega gehad die openlijk PVV sympathieën had. Binnen het bedrijf waar ik destijds werkte werkten op het callcenter veel Marokkaanse meiden met een hoofddoek en soms zeer traditioneel gekleed. Maar deze meiden deden hun werk goed. De collega kon het echter niet laten doorlopend commentaar te leveren op deze meiden. Dat had een zeer negatieve sfeer binnen het bedrijf als gevolg. Uiteindelijk was het hele bedrijf de leidinggevende van deze collega dankbaar toen hij vaststelde dat zij als projectmanager een aantal fouten had gemaakt. Deze constatering leverde een prima ontslaggrond op en alle medewerkers zagen haar met plezier vertrekken. Mijn aanbeveling naar aanleiding van deze casus is dat je goed moet nadenken voordat je iemand met PVV-sympathieën aanneemt. Zeker in een bedrijf waar mensen werken vanuit meerdere culturen kan het een zeer negatieve invloed hebben op de onderling collegialiteit en daarmee het functioneren van het hele bedrijf.

voxpopuli2
voxpopuli225 mei 2016 - 18:15

@daanouwens heb ik ook gehad een of andere tokkie die altijd liep te zeuren over achterstelling ten opzichte van zijn beter functionerende surinaams Hindoestaanse collega. Eruit met de geit, maar wat ik schets is de invloed van blijkbaar religieuze rarigheid in een externe functie . En of je katholiek , christelijk of anderszins religieuze onzin. Je werkt voor het bedrijf. En ramadan is geen excuus of andere niet erkende perioden. Of je kiest er vakantiedagen voor op te nemen.

Machielse93
Machielse9325 mei 2016 - 18:17

Dan had die persoon toch geen echte PVV sympathieën, de PVV maakt namelijk onderscheid tussen het individu en de ideologie. Maar inderdaad een openlijke racist in het bedrijf draagt niet bij aan een fijne sfeer.

Hugh Jizzler
Hugh Jizzler25 mei 2016 - 14:50

Als je de problemen in dit land benoemd wordt je weggezet als racist. Bizar

[verwijderd]
[verwijderd]25 mei 2016 - 14:41

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Sillynder
Sillynder25 mei 2016 - 17:25

Aldus het rapport van SPIOR: "Islamofobie is een wereldbeeld dat gebaseerd is op angst voor en afkeer van de islam en moslims, wat kan leiden tot uitsluitingspraktijken en discriminatie." Om vervolgens via een uitvoerige toelichting te benadrukken dat het een ongelukkige term is, maar dat ze die wel blijven gebruiken vanwege de internationale erkenning van het begrip. Verderop: "Zolang individuele moslims niet gediscrimineerd worden, is het toegestaan om bang te zijn voor de islam of de islam te bekritiseren." Dankjewelalstublieft dat ik dat mág hoor. Nu naar het punt wat ik wilde maken. Als uit gedegen onderzoek en kennis van de islamitische geschriften zou blijken dat deze religie veel te veel politieke ambities heeft om nog een religie genoemd te mogen worden, als het Übermensch-Untermensch principe (moslims versus ongelovigen) prevalent is, als ongelijke wetgeving bestaat voor mannen en vrouwen, voor homo's en hetero's, voor gelovigen en ongelovigen, als de hele wereld volgens de doctrine toebehoort aan de islam en als voor het bevorderen van deze positie alle middelen geoorloofd zijn, als eenmaal islamitisch land nooit meer niet-islamitisch mag worden (Blut und Boden Prinzip) ... dan is vrees voor de islamitische theorie geen afwijking, noch afkeurenswaardig. Dan is het volstrekt logisch en noodzakelijk om de verspreiding en uitvoering van deze leer met argusogen te bekijken. In het zestig pagina's tellende rapport lees ik niets over bovenstaande. De te huldigen Westerse principes van gelijke behandelingen worden niet onderschreven door de islamitische leer. Het zijn dus slechts gelegenheidsargumenten. Dat is nauwelijks verrassend, want contextloos blaten dat je gediscrimineerd wordt is in de mode.

Jhonathan
Jhonathan25 mei 2016 - 13:54

Inderdaad. Zoals de discriminatie van ouderen, zieken en gehandicapten.

truusbeek2
truusbeek225 mei 2016 - 13:48

wel zeer eenzijdig onderzoek door een islamitische organisatie. Ik neem aan dat bij de 85 meldingen bij Radar het ook gaat om klachten door personen met een niet islamitische achtergrond. Als ik tegen een islamitische collega zeg dat ik geen enkele sympathie voor zijn of haar geloof kan opbrengen en ramadan inproductief vind waar ik en mijn collega's onder lijden, maak ik mij dan schuldig aan discriminatie of racisme? I

3 Reacties
CJJelle
CJJelle25 mei 2016 - 14:28

Aan iets veel ergers volgens hier. Rationeel nadenken tot realistisch zijn. Scheer je weg in deze wereld waar vage sprookjes en verwerpelijke ideologieën de leidraad zijn

Paul250371
Paul25037125 mei 2016 - 16:53

Leuk een open deur in trappen, vragen naar de bekende weg. Ehh nee, je bent alleen respectloos tov een andermans geloof maar daar heb jij gelukkig in dit land goed recht toe.

truusbeek2
truusbeek226 mei 2016 - 7:29

Paul 250371 waarom zou ik respect opbrengen voor een geloof die geen enkel respect opbrengt voor een atheist. Let wel ik heb het hier over het geloof niet over de collega als persoon die kan zeer sympathiek zijn. Ik heb een collega gehad uit de biblebelt en toen we het er een keer over hadden heb ik ook hem duidelijk aangegeven dat ik, alhoewel ook opgegroeit met dat geloof, niets van zijn geloof moest hebben en er geen enkele sympathie voor kon opbrengen. Hij voelde zich niet gediscrimineerd (goh !) en eiste geen respectr voor zijn geloof ( goh!!). We zijn altijd zeer goede collega's geweest.

omaoeverloos
omaoeverloos25 mei 2016 - 13:32

Die meldingen lijken me inderdaad maar het topje van de ijsberg, ik kan me niet voorstellen dat het in 15 maanden "maar" een paar honderd keer voorkwam. Triest is het ook dat voornamelijk vrouwen met een hoofddoek zijn die hiervan de dupe worden. hoe zeer ik ook zelf tegen dit soort religieuze uniformen ben, het moet natuurlijk geen probleem zijn je geloof herkenbaar uit te dragen.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 mei 2016 - 15:11

Die hoofddoek is een "mixed message", dat vind ik jammer. Waarom geen fatima-handje ipv dit overdreven kuisheidsvertoon?

voxpopuli2
voxpopuli225 mei 2016 - 17:23

Een hoofddoekdraagster komt op mij wat simpel over, en betekend voor de persoon dat er iets te verbergen is of dat haar geloof boven alles gaat. Wat alweer een indicatie is voor minder intelligentie, wat overigens opgaat voor vrijwel alle religieuze mensen. Laatst ook een discussie gehad over Ierland met een katholiek uit het vm Joegoslavië , die Ierland heel fout vind omdat deze de paus verwerpt , en als je dan uitlegt dat helemaal niet relevant is gaan die ogen op zwart gat en je voelt de dommigheid de kamer instromen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 mei 2016 - 18:15

VOX Miron Zuckerman et al hebben in 2013 de resultaten van een meta-analyse gepubliceerd in een keurig tijdschrift: Personality and Social Psychology Review, met als uitkomst oa. "A meta-analysis of 63 studies showed a significant negative association between intelligence and religiosity." Geen tijd het te bestuderen, dus over de mitsen en maren kan ik niets zeggen.

Moeder Pietje
Moeder Pietje26 mei 2016 - 15:04

"hoe zeer ik ook zelf tegen dit soort religieuze uniformen ben, het moet natuurlijk geen probleem zijn je geloof herkenbaar uit te dragen." Waarom ben je er dan tegen?

CJJelle
CJJelle25 mei 2016 - 13:22

En wat houden die meldingen in? Blijkt uit recente berichtgeving dat discriminatie en racisme nogal subjectieve vormen aan neemt. Racisme zal blijven bestaan zolang er domme mensen zijn.

Nostra
Nostra25 mei 2016 - 13:18

Waarom wordt het woord racisme in de titel gebruikt en door Aboutaleb gebruikt? Het onderzoek gaat over disciminatie, niet over racisme...

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens25 mei 2016 - 16:49

@ Nostra Racisme is discriminatie op grond van ras. Beiden woorden kunnen dus in deze context gebruikt worden.

Neill Page
Neill Page25 mei 2016 - 12:57

Maar zijn eigen dochter mag niet met een ongelovige thuis komen, beetje hypocriet.

3 Reacties
rechtdoorzee
rechtdoorzee25 mei 2016 - 15:06

Laat dat beetje maar weg

Machielse93
Machielse9325 mei 2016 - 15:12

Dit. Als iemand met zo en voorbeeldfunctie zelf een bevolkingsgroep niet voor 100% accepteert, hoe kun je dan van diezelfde groep eisen dat zij anderen wel voor 100% accepteren. Hoewel het een beste man is en hij het vrij goed doet kan ik hem met dit onderwerp hierdoor niet serieus nemen.

Maarten Heemskerk
Maarten Heemskerk25 mei 2016 - 18:51

Daar heb je een punt ik denk niet dat Aboutaleb staat te springen als zijn jonge dochter met een Nederlandse, Surinaamse of chinezen vriend thuiskomt waarmee zij een relatie wil aangaan. En dit gedachte goed is veel te zien onder Marokkanen zelfs als vele niet allemaal zeggen tegen discriminatie en racisme te zijn