Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Abou Jahjah haalt geen zetel, stopt met activisme en politiek

  •  
27-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
AbouJahjahZomergasten
De spraakmakende Belgisch-Libanese activist Dyab Abou Jahjah heeft met zijn partij Be.One geen succes geboekt bij de verkiezingen in België. Abou Jahjah mikte op een zetel in het Brussels parlement. NRC meldt dat hij nu de politiek en het activisme vaarwel zegt:
"De partij haalde 4,3 procent van de stemmen, net niet genoeg voor een zetel. „Voor mij is het mijn laatste politieke campagne geweest. Ik heb twintig jaar lang een strijd gevoerd op vlak van burgerrechten en gelijkheid, ik heb mijn steentje kunnen bijdragen”, reageert de publicist tegenover Knack. Hij is teleurgesteld in de verkiezingsuitslag en spreekt van een „hopeloze zaak”. „Vlaanderen gaat van kwaad tot erger”, aldus Abou Jahjah."
Abou Jahjah wierp zich begin deze eeuw met zijn Arabisch-Europese Liga (AEL)  op als woordvoerder van jongeren met arabische roots. Hij werd onterecht beschuldigd van opruiing en kreeg daarvoor later eerherstel middels excuses van de politiechef. In 2016 was hij te gast bij Zomergasten. In dat jaar ontstond er ook een relletje omdat Leon de Winter en Jessica Durlacher hun uitgever de Bezige Bij verlieten omdat die een pamflet van de pro-Palestijnse Abou Jahjah uitbracht. Later bleek dat ze waren overgestapt naar de nieuwe uitgeverij van de vorige Bezig Bij-directeur Robert Ammerlaan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.