Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Abortusboot verlaat Marokko na 'geslaagde actie'

  •  
04-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-abortusboot300.jpg
UPDATE Boot van vrouwenrechtenorganisatie Women on Waves was al enige dagen in haven Marina Smir 
De abortusboot van de Nederlandse actiegroep Women on Waves heeft de territoriale wateren van Marokko weer verlaten, zo meldt onder andere de Volkskrant vrijdag. Het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken maakte dit bekend. De marine begeleidde het schip uit de haven van Smir.
Update vrijdag 09.00 De abortusboot blijkt al dagen geleden als plezierjacht de haven van Smir binnen te zijn gevaren; al voor de aankondiging dat Women on Waves met het schip naar Marokko zou komen. De activisten van Women on Waves bereikten de haven donderdag te voet, waarna banners op het zeiljacht werden gehesen.
Daarmee was de actie, ondanks alle tegenwerking, toch een succes volgens de actiegroep. “Het doel was het opstarten van een discussie, de boot is maar bijzaak. We wilden het gezondheidsprobleem aan de kaak stellen, en de Marokkaanse kranten beginnen daar nu over te schrijven”, zei Gunilla Kleiverda van Women on Waves.
Eerder De abortusboot van Women on Waves kon niet aanmeren in de haven van de Marokkaanse stad Smir, omdat een marineschip de toegang blokkeert, zo meldde de Volkskrant eerder. De oprichter van de Nederlandse vrouwenorganisatie Rebecca Gomperts liet dit donderdag weten. ‘We bedenken nu alternatieven voor onze plannen.”
De Marokkaanse autoriteiten gaven woensdag al aan dat het schip mogelijk tegen zou worden gehouden, schrijft de Volkskrant. Gomperts noemt de maatregelen die Marokko neemt disproportioneel. Door een oorlogsboot in te zetten maken de Marokkaanse autoriteiten volgens haar meer discussie los dan wanneer ze simpelweg toestemming zouden geven om aan te meren. “En dat is juist ons doel. Dat er discussie ontstaat en dat het probleem van de onveilige abortus onder de aandacht komt.”
De activiste benadrukt dat de organisatie geen illegale plannen heeft of had.
Wat we altijd doen is aanmeren, vrouwen aan boord nemen en vervolgens naar internationale wateren varen om daar op een volgens de Nederlandse wet legale wijze abortussen uitvoeren.
Op haar website heeft Women on Waves het nummer voor een hotline voor vrouwen gezet. Ook wordt uitgelegd hoe met in Marokko verkrijgbare medicijnen tot negen weken in de zwangerschap een abortus kan worden opgewekt.
De abortusboot is naar Marokko gevaren op uitnodiging van de Mouvement Alternatif pour les Libertés Individuelles (MALI), die legalisering van abortus nastreeft. In Marokko is abortus illegaal, maar toch zouden er dagelijks zes- tot achthonderd zwangerschappen worden afgebroken. Dat zou vaak onveilig gebeuren, waardoor vooral armere vrouwen sterven.
Lees ook het opiniestuk van Bart Schut: Voor Marokkaanse vrouwen is de breinaald goed genoeg
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (35)

wvdstraat
wvdstraat4 okt. 2012 - 10:15

Wie met een overheid in gesprek wil moet deze nooit schofferen, hoe moeilijk of belangrijk het onderwerp ook is ! Diplomatie is soms op de tanden bijten en geduld oefenen. Ondertussen kunnen er veel mensen (i.c. vrouwen) onopvallend geholpen worden en voorlichtingsprogramma's worden opgestart. Jezelf afvragen welk doel je uiteindelijk wilt bereiken is vaak heel verhelderend.

JongLinks
JongLinks4 okt. 2012 - 10:15

Natuurlijk is het een nobel doel om deze vrouwen in nood te willen helpen, maar volgens mij is het langs deze weg een druppel op een gloeiende plaat. De manier is duur, niet doel treffend en je jaagt de Marokkaanse overheid alleen maar op de kast.

Gelijkhebber
Gelijkhebber4 okt. 2012 - 10:15

Grappig toch hoe linkse jaren zestig verworvenheden in een ander licht komen te staan zodra deze in een islamitisch land gepropageerd worden. - Baas in eigen buik, de vrouw beslist. (niet bij moslims) - Uitschelden en kleineren van religieuzen (prima als het maar alleen christenen betreft) - Positie van homo's (moslim en homo gaan nu eenmaal niet samen)

poelly12
poelly124 okt. 2012 - 10:15

het is werkelijk ongelovelijk. zowel bij dit artikel als bij dat van schut, ligt men kompleet in een spagaat. De redenatie gaat langs de lijn van Marokko is een souvereine staat, dus ze mogen dit zelf beslissen, enz. enz. enz. Gaat het echter om iets wat bv de VS wil of doet, zijn zij ineens de verdefelijke vijand, het westen deugt niet enz. enz. enz. hoe culuurreletavitisch wil je het hebben ? het weg met ns gehalte is onder de joop.nl regeerders wel enorm hoog geworden.

Meta Foor
Meta Foor4 okt. 2012 - 10:15

Puberale provocatie, met pecunia van Piet met de Pet

denmol
denmol4 okt. 2012 - 10:15

In plaats van een boot daarheen sturen kunnen we ook alle Marokkaanse vrouwen die een abortus willen een verblijfsvergunning aanbieden.

rgeurtsen
rgeurtsen4 okt. 2012 - 10:15

Wat een farce deze discussie en berichtgeving... mensen de boot ligt allang binnen. Jullie zijn bezig met zelfbevlekking en kletspraat over en belangrijk emancipatie en medisch issue... de boot ligt allang binnen http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3326657/2012/10/04/Abortusboot-lag-allang-in-Marokkaanse-haven.dhtml?utm_source=RSSReader&utm_medium=RSS

Joop den Uil
Joop den Uil4 okt. 2012 - 10:15

Nederland geeft 18 miljoen euro per jaar aan marokko als ontwikkelingshulp; dat krijg je met die lobbies en gescheiden departementen

meijerlahn
meijerlahn4 okt. 2012 - 10:15

Women on Waves: wat we wilden achterlaten is gelukt http://nos.nl/audio/425958-women-on-waves-wat-we-wilden-achterlaten-is-gelukt.html

[verwijderd]
[verwijderd]4 okt. 2012 - 10:15

ik ben erg voor vrije keus en baas in eigen buik maar dit soort dwaze types met zon boot ,dwingt me bijna om aan de kant van de conservatieven te staan die tegen abortus zijn ,en niet om de inhoudelijke ideeen , stel je voor dat een clubje extreme Amerikanen hier bij hoek van holland aanmeren om het nederlandse coffeeshopbeleid of andere liberale verworvenheden te bevechten.( geen vvd liberalisme,maar echt liberalisme) waarom een andere cultuur infiltreren ,terwijl in de westerse samenleving nog zoveel te doen is op dit terrein ga het Vaticaan bezetten ,of ga in de VS op ,komen voor abortus, als jullie zonodig moeten.

1 Reactie
eeweew
eeweew4 okt. 2012 - 10:15

Omdat in dit geval de rechten van een bepaalde groep mensen in het geding is. Die zullen het zelf ook niet eens zijn met die cultuur. Cultuur is niet per definitie positief.

FransLenaen
FransLenaen4 okt. 2012 - 10:15

Ik ben absoluut niet tegen abortus, maar dit is gewoon pure provocatie. Stel voor dat Marokko bij ons vlak voor de kust een schip zou aanmeren om vervolgens Nederlandse moslims te berechten volgens de Sharia rechtspraak. Het land zou (terecht) te klein zijn.

1 Reactie
Gelijkhebber
Gelijkhebber4 okt. 2012 - 10:15

De abortus boot is niet van Nederland maar van een Nederlandse organisatie. Een shariaboot waar moslims zich uit vrije wil onderwerpen aan een shariarechtbank lijkt mij geen probleem. Marokkaanse vrouwen die uit vrije wil op de abortusboot stappen is dan ook geen probleem. Marokkaanse vrouwen en mannen tegen hun wil op beide boten is een probleem.

Patrick Faas
Patrick Faas4 okt. 2012 - 10:15

Stel je voor dat bijvoorbeeld Somaliërs een besnijdenisboot voor de Nederlandse kust meren om Nederlandse vrouwen te besnijden. “Wij willen onze vrouwen niet besnijden,” zouden veel Nederlanders roepen. “Maar jullie moeten je vrouwen wel besnijden,” kunnen de Somaliërs dan zeggen. Wie krijgt er gelijk? Een patstelling? Heeft het Nederlands electoraat zeggenschap over welke wetten we in Nederland hanteren? Of moeten we ons laten dicteren door Somalische piraten? Wat heb ik me geschaamd voor oranje, voor Nederland en voor het protestantisme toen de abortusboot in Ierland aanmeerde. Het was een van de weinige gelegenheden dat ik het moest opnemen voor de katholieken, omdat ze nu eenmaal werden aangevallen door intolerante imperialisten. Ierland is een democratie, dus de oranjemannen moeten ophouden te doen alsof Ierland een kolonie is waar Hollanders het papisme kunnen gaan uitroeien. In het verleden hebben ze dat eerder geprobeerd en Ierland lijdt tot op de dag van vandaag aan de gevolgen. Net zo min als Ierland is Marokko een Nederlandse kolonie. Pogingen de Marokkaanse wetten van buitenaf te ondermijnen mogen door Marokko als een imperialistische aanval beschouwd worden. Marokko is gerechtigd zijn zelfbeschikking te beschermen, dus als de abortusboot zich, na opdracht daartoe, niet verwijdert uit hun territoriale wateren, mogen ze die abortusboot gewoon tot zinken brengen.

3 Reacties
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra4 okt. 2012 - 10:15

== Stel je voor dat bijvoorbeeld Somaliërs een besnijdenisboot voor de Nederlandse kust meren om Nederlandse vrouwen te besnijden. “Wij willen onze vrouwen niet besnijden,” zouden veel Nederlanders roepen. “Maar jullie moeten je vrouwen wel besnijden,” kunnen de Somaliërs dan zeggen. Wie krijgt er gelijk? == Misschien willen die vrouwen dat zelf wel beslissen? Ik roep ook maar wat, hoor.

Gelijkhebber
Gelijkhebber4 okt. 2012 - 10:15

Je kraamt onzin uit en niet zo'n beetje ook. Protestanten zijn niet voor abortus. (SGP en CU zijn mordicus tegen abortus). Nederland heeft nooit een rol gespeeld in Ierland. ( Willem III was als kleinzoon van de Engelse koning James I op de Engelse troon gekomen. De Ierse kwestie speelt al sinds de 16 eeuw). Kolonialisme is niet aan de orde. Vrouwen besnijdenis staat haaks op de het uitgangspunt van de abortusboot: De vrouw beslist. Een Somalische besnijdenisboot is een mannending; de abortusboot is iets van vrouwen. Moslims die hier hun cultuur komen uitdragen is ok multiculti. Een Nederlandse abortusboot is imperialisme. Leg uit.

eeweew
eeweew4 okt. 2012 - 10:15

Het verschil ligt in dwang. Die Somalische bood zal mensen dwingen, de abortusboot doet dat niets.

meijerlahn
meijerlahn4 okt. 2012 - 10:15

Wat weer een boel mannenkletskoek hier. Het gaat over vrouwen in nood die geholpen worden en dat het tijd wordt dat in dit soort landen niet alleen mannen, maar vrouwen ook rechten krijgen.

1 Reactie
prozaschrijverazazel
prozaschrijverazazel4 okt. 2012 - 10:15

Het laaste nieuws is dat ze woorden toegelaten. Maar ik vind dat ze wel enig respect moeten hebben voor hun cultuur, Marokko mag dan in sommige onderdelen erg westers zijn geworden, in andere weer niet. Gestel. Er komt hier een Marokkaanse boot en die wil aanmeren met als doel ons de Sharia wetgeving aan te leren. Dan staat heel Nederland toch ook op zijn kop

[verwijderd]
[verwijderd]4 okt. 2012 - 10:15

Nederland moet zich eens minder gaan bemoeien met andere landen, net zo goed als wij geen bemoeizucht en achterlijkheid (meer) dulden uit verweggistan. Elk land moet de eigen zaken eens leren regelen.

1 Reactie
Heileeuw
Heileeuw4 okt. 2012 - 10:15

Nooit gedacht dat ik het zo met u eens zou kunnen zijn.

bruces
bruces4 okt. 2012 - 10:15

Heeft Piet vandaag een snipperdag ?

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa4 okt. 2012 - 10:15

Nee een ADV dag.

[verwijderd]
[verwijderd]4 okt. 2012 - 10:15

Hoeveel kinderen zou deze Nederlandse boot overigens al hebben vermoord? Moet ik me weer verantwoorde bij mijn internationale vrienden-relaties.

3 Reacties
Hawkeye2
Hawkeye24 okt. 2012 - 10:15

0 want een bevruchte eicel is geen kind. Net zomin als een ei een kip is of een eikel een boom is.

itsme3
itsme34 okt. 2012 - 10:15

Geen enkele!

eeweew
eeweew4 okt. 2012 - 10:15

Geen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa4 okt. 2012 - 10:15

De arme meisjes en vrouwen in Marokko denken iets heel anders over de Nederlandse abortus-boot.Niemand helpt de arme verkrachte vrouwen en meisjes die ook zwanger raken, nog erger, deze worden door hun ouders, familie en omgeving gedumpt terwijl het niet hun fouten zijn, zij worden verkracht door haar baas, door boeven op straat, door macht, door familieleden...ect...Maar de rijke meisjes en vrouwen worden wel geaccepteerd als zij verkracht worden of zwanger raken en worden geholpen door hun ouders en goede dokters. Voor de arme meisjes en vrouwen is de Nederlandse boot een grote zegen voor ze, want de kansen zijn daar niet eerlijk verdeeld.

1 Reactie
meijerlahn
meijerlahn4 okt. 2012 - 10:15

Hear, hear!

[verwijderd]
[verwijderd]4 okt. 2012 - 10:15

Een vrouw is helaas in veel islamitische landen minderwaardig, dat wordt maar weer eens pijnlijk duidelijk.

1 Reactie
Heileeuw
Heileeuw4 okt. 2012 - 10:15

Nee hoor, er wordt alleen anders over gedacht.

[verwijderd]
[verwijderd]4 okt. 2012 - 10:15

Het echte probleem in Marokko heet prostitutie. Veel arme jonge meisjes belanden in de grote stad, waar ze voor geld de nacht doorbrengen met rijkere Marokkaanse mannen, maar vooral met Arabische jongeren die hun geld stukslaan in Marrakech en Agadir. Die meisjes zijn jong en hebben vaak onbeschermde seks, zeker na een nacht uitbundig feesten. Vervolgens raken ze zwanger en worden ze uitgekotst door de Marokkaanse samenleving. Een oplossing is dan vaak abortus. Betere seksuele voorlichting zou volgens mij ook al helpen, maar dat ligt in een Islamitisch land vaak gevoelig. Overigens hebben die activistische vrouwen op de boot wel men steun. Het zijn toch een beetje de Dolle Mina's van het nieuwe milenium.

3 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa4 okt. 2012 - 10:15

Vergeet niet mannetjes uit Westen, genoeg seks-verslaafden uit het Westen gaan naar Marakech en Agadir, inclusief pedofielen. Omdat het uit je aandacht en hoofd ontsnapt vind een raadsel.

Heileeuw
Heileeuw4 okt. 2012 - 10:15

U bent niet echt geinformeerd?

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos4 okt. 2012 - 10:15

Er zijn natuurlijk veel 'echte' problemen in Marokko. Abortus ligt in veel landen gevoelig of is verboden wat de reden van conceptie ook is geweest. In schaamteculturen is het nog lastiger voor vrouwen om op een gezonde wijze een abortus te krijgen. Schaamteculturen maken wel wel heel hypocriet gebruik van allerlei mensen die met levensgevaarlijke middelen illegale abortussen uitvoeren. In die zin is de actie van de boot goed, hoewel ik vrees dat de onsubtiele aanpak ook wel eens veel weerzin kan oproepen, daar waar dat eigenlijk misschien niet nodig is.