Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte leest iedere dag sms'jes voor aan medewerker die inhoud opschrijft voor het archief

Kamer voert spoeddebat over merkwaardige werkwijze
Joop

Slechte dag voor de tabaksindustrie: ABN AMRO stopt met tabak en sigarettenautomaat wordt verboden

  •  
05-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2466273873_67083e03f2_z

© cc foto: Bryan

Het is een slechte dag voor de tabaksindustrie. ABN AMRO stopt met investeren in de sectoren en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid maakte woensdagochtend bekend dat de sigarettenautomaat verboden zal worden.
ABN AMRO stopt met investeren in de tabaksindustrie en neemt ook geen klanten uit de sector meer aan. “De kernactiviteit van de tabaksindustrie is niet verenigbaar met de kernwaarde van de bank”, aldus de bank. “Het gaat om het principe”. De activiteiten zijn bij het financiële concern maar klein van omvang en omvatten slechts enkele ondernemers. Lopende contracten blijven staan, maar nieuwe deals komen er niet en bestaande contracten worden niet verlengd of uitgebreid.
De beslissing van ABN AMRO komt voort uit een samenwerking met de Nederlandse Hartstichting. Gisteren tekende de bank en de stichting een overeenkomst. De stichting wil niet langer werken met leveranciers en bedrijven die een relatie hebben met de tabaksindustrie. Kees van Dijkhuizen, CEO van ABN AMRO zegt tegen Trouw: “Wij delen de ambitie van de Hartstichting om het aantal doden en ernstig zieken door roken terug te dringen.” De Hartstichting prijst de betrokkenheid van ABN AMRO en hevelt de helt van haar vermogen over naar de bank.
ABN AMRO is de eerste systeembank in Nederland die uit de tabakssector stapt. Ondanks dat de belangen van ABN AMRO in de tabaksindustrie niet groot zijn, kan de impact van de beslissing groot zijn. Er wordt gehoopt dat ander banken en beleggingsfondsen hun investeringen in de tabaksindustrie zullen heroverwegen.  Al langere tijd wordt er druk uitgeoefend op het pensioenfonds ABP, dat meer dan een miljard euro belegt in de tabaksindustrie.
Staatssecretaris van Rijn maakte woensdagochtend bekend dat de sigarettenautomaat gaat verdwijnen Vanaf 2022 wordt het apparaat verboden in de horeca. Ook wil de staatssecretaris dat dat over vijf jaar alle sigaretten in winkels uit het zicht worden gestald.  Alleen voor tabakszaken wordt een uitzondering gemaakt. Voor supermarkten geldt het uitstalverbod al vanaf 2020.
Meer hierover lees je in de brief van de staatssecretaris.
Bron: Trouw , ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis5 jul. 2017 - 10:41

Bitterballen zijn natuurlijk prima. Typisch hoor.

Fredolo
Fredolo5 jul. 2017 - 8:26

Ik vermeed de ABN-AMRO altijd, evenals de Rabo en de ING overigens. Zelfs als het mogelijk is bij het flappentappen. Ik ben hier blij mee en toont aan dat de bank zich ook bewust is van zijn maatschappelijke taak. Het kan altijd meer, natuurlijk. En het mag ook wel wat meer.

Inspector Gadget
Inspector Gadget5 jul. 2017 - 7:37

Ondertussen de wapenhandel en oliehandel volop ondersteunen, maar tabak past niet in de kernwaarde. Dan vraag ik mij echt af wat de kernwaardes van deze bank zijn.l

1 Reactie
Sgt Pepper3
Sgt Pepper35 jul. 2017 - 10:13

De ABN steunt de wapenhandel helemaal niet volop, men beheert nog 'slechts' €7,6 miljoen van wapenproducenten, wie er wel honderden miljoenen in investeren zijn (volgens RTL in 2015) Aegon, Delta Lloyd, ING en SNS Reaal. https://www.rtlnieuws.nl/economie/banken-beleggen-nog-steeds-in-wapens http://eerlijkegeldwijzer.nl/bankwijzer/

Sgt Pepper3
Sgt Pepper35 jul. 2017 - 7:25

Leuke symboolpolitiek en vooral goeie reclame: "De belangen van de bank in de sector zijn overigens gering. Het gaat het om 'enkele ondernemers' in de tabakshandel. Grote spelers, zoals sigarettenproducenten, maken geen onderdeel uit van het klantenbestand." https://fd.nl/ondernemen/1209058/abn-amro-keert-tabakssector-de-rug-toe Maar ondertussen scoort ABN AMRO wel de helft van het vermogen van de Hartstichting, met een effectenportefeuille van alleen al bijna €85.000.000,- lijkt me dat geen slechte deal.

V2
V25 jul. 2017 - 7:10

De investeringen in het tabaksfonds door het ABP zijn makkelijk (maar vooral cynisch ) uit te leggen, allereerst de winst. En op de tweede plaats maken rokers gemiddeld gezien minder lang gebruik van hun pensioen. Wat voor het ABP weer een win/win situatie oplevert. Investeringen in Tabak kunnen echt niet meer, en het wordt tijd dat een regering in Nederland ook eens echte maatregelen tegen het roken gaat nemen in plaats van deze schijnmaatregelen. Verhoog de belasting op sigaretten met 500%, het liefste in Europees verband (we zitten niet voor niets in de E.U.) maak het onbetaalbaar voor de jeugd om er mee te beginnen dat is de enige oplossing. verstoppen onder te toonbank maakt het niet minder stoer. Onbetaalbaar maken wel. Er zal geen jeugdige een sigaret nog delen met vrienden.

9 Reacties
GeenSJW
GeenSJW5 jul. 2017 - 9:13

Momenteel is 6% van de sigaretten van illegale komaf. Jij tilt dat graag naar 96% zo te lezen.

Cliff Clavin
Cliff Clavin5 jul. 2017 - 14:00

@ GeenSJW (11:13u) - ditmaal kan ik het met je eens zijn. Er is een trieste documentaire van de Duitse publieke TV over de smokkel van sigaretten. Vanuit China komen er hele vrachtwagens vol met die rookwaar naar grote Duitse steden; die kan men vervolgens in parken bij iemand op een bank stiekum kopen, voor een Euro of drie à vier. Wanneer de douane zo een truck te pakken heeft, moet er eerst een explosieven-expert bij komen, om de laaddeur te openen - vaak ontploft er een bom bij gewoon opendoen, om alle bewijzen van herkomst te vernietigen. Men liet die sigaretten chemisch analyseren. En dat was onthutsend, er zaten veel meer carcinogene stoffen in dan bij de gewone, en ook meer zware metalen die je zenuwstelsel aantasten. Dus heeft het voorstel van 'V' alleen maar slechte gevolgen; tenzij de smokkel helemaal tegengehouden kan worden, maar dat valt niet te verwachten.

V2
V25 jul. 2017 - 14:47

Als dat zou kunnen dan graag! Dat zou betekenen dat 96% van de rokers illegale sigaretten rookt, wat kan een opsporingsinstantie nog meer wensen, bijna 100% pakkans

GeenSJW
GeenSJW5 jul. 2017 - 16:33

@V 16:47 "Als dat zou kunnen dan graag! Dat zou betekenen dat 96% van de rokers illegale sigaretten rookt, wat kan een opsporingsinstantie nog meer wensen, bijna 100% pakkans" - Je haalt wat dingen door de war. Momenteel gebruikt 100% van de XTC gebruikers illegale XTC. De pakkans is echter hooguit 0,1 promille. Zie je waar je gedachtengang fout loopt?

V2
V25 jul. 2017 - 18:56

Tuurlijk zie ik waar het spaak loopt, maar XTC gebruik heeft helemaal opsporingsprioriteit. En smokkel en illegale fabrieken zijn er ook, maar niets doen helpt ook niet om de jeugd niet van het roken af te helpen, campagnes ook niet, het enige wat helpt zijn absurd hoge prijzen. En de opsporingsbevoegden mogen gewoon hun wek blijven doen.

V2
V25 jul. 2017 - 18:57

Niet is wel van het roken af te helpen

GeenSJW
GeenSJW5 jul. 2017 - 20:30

@V 20:56 "het enige wat helpt zijn absurd hoge prijzen." - Ja vast. Helaas wordt het daar alleen maar 'stoerder' van. Een tiener met Nike's van 400,- aan zijn voeten staat namelijk ook hoger in aanzien dan een tiener met gympies van deAction

GeenSJW
GeenSJW5 jul. 2017 - 20:33

@V 20:56 "het enige wat helpt zijn absurd hoge prijzen." - Ja vast. Helaas wordt het daar alleen maar 'stoerder' van. Een tiener met Nike's van 400,- aan zijn voeten staat namelijk ook hoger in aanzien dan een tiener met gympies van de Action. Dus je idee is ansich begrijpelijk, maar in de praktijk totaal waardeloos. Zou zelfs zomaar ook nog averechts kunnen werken.

V2
V26 jul. 2017 - 17:29

Dan is mijn voorstel zo snel als mogelijk deze enorme prijsstijging in Europees verband vaststellen, tegelijkertijd de macht van tabakslobby breken en stoppen met die halfzachte aanpak wat er nu aan schijn maatregelen in samenspraak met de tabakslobby worden verzonnen