Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

ABN Amro, bankroet anno nu

  •  
30-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
satire_abn_300.jpeg
'Wij hebben dat geld niet, maar kunnen het wel creëren. Uit het niets.' 
De ABN Amro top heeft afgezien van de geplande loonsverhoging. Maar dat betekent niet dat alles daarmee deugt in de bankenwereld. Deze satirische spot legt de vinger op de zere plek.
Studio Sjaak maakte deze spot om het burgerinitiatief van George van Houts te steunen. De schrijver van en acteur in het toneelstuk De Verleiders wil daarmee geldschepping bespreekbaar maken. “Geld is van ons allemaal, en dient door de overheid gecreëerd te worden”, aldus Van Houts. Inmiddels zijn al meer dan 100.000 handtekeningen voor het burgerinitiatief Ons Geld opgehaald. Op de site schrijft Van Houts:
De benodigde 40.000 handtekeningen waren al na iets meer dan 24 uur binnen. Hier stopt het echter niet: des te meer handtekeningen, des te krachtiger het signaal richting de politiek. Daarom, teken als u dat nog niet heeft gedaan!
Wat willen wij ter discussie stellen? Geldschepping door private banken. Momenteel ontstaat geld zodra een individu, een bedrijf of de overheid een lening aangaat bij een private bank. Al deze leningen moeten met renteopslag worden terugbetaald aan private banken. In feite ‘huren’ we nu nagenoeg al het geld van private banken. Dit is onnodig en onwenselijk. Waarom zou de overheid vrijwel de gehele geldschepping overlaten aan private commerciële banken? Banken met een winstdoelstelling die het belang van hun aandeelhouders dienen.
Gelukkig kan het anders en beter. Wij zijn dit initiatief gestart om het onderwerp geldschepping op de agenda van de Tweede Kamer te zetten. Het bespreekbaar maken van geldcreatie is een eerste stap. Iedere Nederlander zou moeten weten hoe het huidige geldsysteem werkt.
Een concrete oplossing is een tweede stap. Wij stellen voor geldcreatie onder te brengen bij een publiek instituut. Dit instituut brengt schuldvrij geld in omloop op basis van de belangen van de samenleving als geheel. Hierdoor gaat geldcreatie niet langer gepaard met schuldcreatie zoals nu het geval is. Ook kan er een streep worden gezet door rente over het nieuw gecreëerde geld. Banken blijven dus gewoon bestaan; zij gaan echter werken met bestaand geld en mogen niet langer zelf geld ‘maken’.
Deze verandering van het geldsysteem, ook wel monetaire hervorming genoemd, levert diverse voordelen op: de kans op zeepbellen en crisis neemt af, private en publieke schulden dalen, bank runs zijn niet meer mogelijk, belastingbetalers hoeven banken nooit meer te redden en prijzen worden stabieler. Kortom, de economie wordt gezonder.
U kunt hier tekenen

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.