Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aartsvijand Poetin: Mark Rutte verkoos Russisch gas en geld boven nabestaanden MH17

  •  
01-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
11212 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2022-05-01 om 13.54.23

Een van de meest gezochte mannen van Rusland, Poetins aartsvijand Bill Browder, heeft geen goed woord over voor premier Mark Rutte. Dat blijkt uit een interview in het tv-programma Buitenhof zondag. Rutte zou na de aanslag op vlucht MH17 verregaande sancties hebben geblokkeerd, uit vrees Russisch gas en geld mis te lopen. 

Het gaat om de zogeheten Magnitsky Act, vernoemd naar een in gevangenschap gestorven Russische klokkenluider die nauw samenwerkte met investeerder Browder. Die laatste lobbyde uitvoerig voor een wet die toestond zware sancties op te leggen aan Russische oligarchen die zich schuldig maakten aan mensenrechtenschendingen. De wet werd in de VS in 2012 aangenomen door toenmalig president Barack Obama. 

In Nederland pleitten onder meer Kamerleden Pieter Omtzigt (destijds CDA) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) voor een vergelijkbare wet. Die kwam er niet, door een stevige tegenlobby van premier Rutte. ‘MH17 was de equivalent voor 9/11 in Amerika. Rutte had slachtoffers moeten beschermen, maar dat deed hij niet,’ zegt Browder. De reden ervoor: geld. 

Bekijk hier de hele uitzending van Buitenhof. Het gesprek met Bill Browder begint op 37 minuten. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (21)

De 10e persoon
De 10e persoon5 mei 2022 - 12:13

Ik denk stiekem dat het overgrote deel van de Nederlanders het wel best vind zo. Je moet er niet aan denken om de verwarming in de winter op 18 te zetten. Die onderste steen hebben we voor het grootste gedeelte geen actieve herinneringen aan.

Kuifje3
Kuifje33 mei 2022 - 7:27

Natuurlijk verdient ons land niet aan het kopen van gas en olie van de Russen. Daar verdienen de Russen zelf pakweg 30 miljard per maand aan. Ons kost dat alleen maar heel veel geld. Wij (de EU) faciliteren zo feitelijk de oorlog. De keuze van onze regering (van ons land) was tussen geld verdienen aan gas uit Groningen halen of geld betalen door dat uit Rusland te halen. In het licht van die tijd werd vrij logisch gekozen voor de duurdere optie ondanks de waarschuwingen van Trump bijvoorbeeld. De Groningse gasvelden moesten zsm gesloten worden toch? Inmiddels willen we zo snel als mogelijk weer van het Russische gas af. Dat betekent dat we de gaskraan in Groningen weer verder open moeten draaien tot de alternatieven er voldoende zijn. Alternatieven zoals andere vormen van energie of vloeibaar gas uit de VS. Voorlopig is het noodzakelijk kiezen uit onwenselijke alternatieven.

Gerygrr
Gerygrr2 mei 2022 - 14:49

Geld. Geld stinkt niet. Het gezegde dat alles zegt. Welke Nederlanders nemen boycots serieus? Havenarbeiders, opnieuw.

youppie
youppie2 mei 2022 - 8:26

Ik ben heel erg benieuwd hoeveel Russisch geld er sinds 27 februari 2022 via Nederland weg gesluisd is. Ik gok meer dan E100 miljard. Ze zijn niet voor niets zo aan het slabakken om de sancties tegen Rusland er door te krijgen.

RainbW
RainbW2 mei 2022 - 7:49

''Aartsvijand Poetin: Mark Rutte verkoos Russisch gas en geld boven nabestaanden MH17''. Of probeerde Rutte de leefbaarheid in Nederland voor 17 miljoen mensen te verkiezen boven de nabestaanden van de MH17 aanslag? Het is natuurlijk heel makkelijk om enorm principieel te zijn ten koste van andere mensen, maar is het wel zo verstandig? Natuurlijk moeten we nu van het Russisch gas en het Russisch olie af. Dan maar 10 euro per liter benzine en een elektra/gasrekening van 1000 euro per maand toch? Dat zal de Russen leren.

1 Reactie
sAt0Ri...
sAt0Ri...2 mei 2022 - 11:22

Ach jee, het gaat natuurlijk om geld. Dan is het ineens allemaal gerechtvaardigd inderdaad, dan mogen de principes overboord. Ondertussen wel klagen dat de samenleving achteruit hold en de burgers op normen en waarden aanspreken...

sAt0Ri...
sAt0Ri...2 mei 2022 - 0:34

Het zoveelste schandaal. Het moet gaan om daden en niet om woorden. Bij Rutte is het omgekeerde het geval, net zoals bij Kaag, de Jongen en vele anderen. Maar hij zal er wel weer mee wegkomen. Geloofwaardigheid maakt tegenwoordig niets meer uit in de politiek.

PVDB2
PVDB21 mei 2022 - 16:31

Ja wat wil je. Als je recht stemt dan krijgt je (extreem-)rechste acties nadat men gekozen is. Politiek is een verhaal verkopen. Niet bij een onderneming je vaak op een tender kunt uittekenen. Zeer voordelig, geen problemen of nadelen. Tot dat de handtekening gezet en er langzaam maar zeker duurder wordt en langer duurt. Bij politiek heeft Rutte/VVD maar 1 belang de industrie en de vermogenden zo goed mogelijk faciliteren, uit de wind houden en fiscaal zeer gunstig “vestigingsklimaat” aan te bieden. Er worden honderden miljarden door Nederland gesluisd om maar geen belasting te hoeven betalen. Of het nu door ontwijking is of ontduiking. Ook witwassen van criminele gelden, niet alleen door de (Russische) maffia, maar ook door oligarchen, autocraten en dictators. Discretie. Uw geld is bij ons in veilige handen. We verdiener ook nog wat aan. Alle grote bedrijven Gazprom, Rosneft en Rosatom (die ons het uranium levert voor kernenergie; een volgende blok en afhankelijkheid als VVD de plannen doorzet) zijn voor een de handen van het Kremlin en hebben wat BV'tjes op de zuid-as, direct of indirect. Dan hebben we natuurlijk de Poetin muppets Wilders en Baudet. Baudet die tot op de van vandaag Poetin verdedigt en zegt dat deze Europa wil bevrijden van de nazi's uit Oekraïne. Steun verdient in plaats van sancties. Net als Stalin die nazi’s versloeg (Stalin, de man die miljoenen eigen burgers de dood heeft ingejaagd). En of we het speldje van Geert nog zullen zien van vriend Poetin...

Arbeider10
Arbeider101 mei 2022 - 15:48

''Aartsvijand Poetin: Mark Rutte verkoos Russisch gas en geld boven nabestaanden MH17'' Die uitspraak ging er in als zoete koek bij Buitenhof. Maar dat maakt de beschuldiging aan het adres van Rutte natuurlijk niet minder ernstig en laakbaar. Rutte heeft juist zijn uiterste best gedaan om de MH17 satellietbeelden in handen te krijgen die Obama en Biden tot op de dag van vandaag achterhouden. Dat Obama en Biden c.s. de aandacht proberen af te leiden met iets als de Magnitsky Act gepromoot door investeerder/boekverkoper Browder maakt de zaak er niet beter op. De onderste steen moet hier nog bovenkomen om duidelijkheid te kunnen krijgen in het woud van propaganda/nepnieuws.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen1 mei 2022 - 14:25

"MH17 was de equivalent voor 9/11 in Amerika." Rutte heeft misschien wel te slap gereageerd, maar ik verkies zijn reactie op MH17 toch boven die van Bush jr. op 9/11 destijds.

1 Reactie
sAt0Ri...
sAt0Ri...2 mei 2022 - 0:37

Hoe je deze parrallel kunt trekken is mij wérkelijk een raadsel. En daarnaast wat doet dat ertoe? Waarschijnlijk weer het zoveelste schandaal van Rutte, en unheeft het over twee verhalen waaruit u liever de ene boven de andere prefereert. Héél apart...

Karingin
Karingin1 mei 2022 - 14:19

Goh, Rutte die alleen aan geld denkt, wie had dat nou gedacht

Halas
Halas1 mei 2022 - 14:07

Ja, laten we vooral mtwk even flink gaan doen: Niemand die destijds wakker lag vd Krim en het optreden van Rusland; meer defensie? Kost geld, nee we moesten het vooral over stikstof hebben. Van t Russisch gas af? Je had ze moeten horen als we dat hadden voorgesteld; nee dat was escaleren, en meer betalen " dat nooit!" Maar nu ineens weten we wat we hadden moeten doen.

2 Reacties
badgast
badgast1 mei 2022 - 18:27

Het feit dat je er zelf niet wakker van lag betekent niet dat niemand er wakker van lag.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout1 mei 2022 - 21:14

Deze reactie is verwijderd

Gimli1955
Gimli19551 mei 2022 - 13:52

Dit wisten we al, dit was al bekend en er wordt nog steeds niets mee gedaan. Het huidige politieke systeem is er niet voor de bevolking van Nederland, maar is er voor de happy few met heel veel geld en lobbypower bij de regeringspartijen. Er komt geen nieuwe bestuurscultuur, er komt geen oplossing voor fundamentele problemen en Het Rutte aan zijn r**t roesten of de burger de rekening betaald voor zijn repressieve beleid. Dit is het zoveelste voorbeeld (gevolg) van een falende oorzaak, die met maatregelen, niet worden opgelost. De FVD en de PVV zal er wel weer bijgehaald worden en de bekende rant van de voorspelbare reageerders zal weer volgen. Feit blijft dat Rutte 1 tm 4 rampzalig voor Nederland is en veel rampzalige wetgeving geproduceerd heeft en alle coalitie partijen hebben zeker gezien de affaires en schandalen bloed aan hun handen van onschuldige slachtoffers. Het is geen onwetendheid, maar moedwil geweest. Het zijn de politieke keuzes, die dit veroorzaakt hebben. Keuzes die altijd 1 kant opvallen, zijn moedwil en bewust.

2 Reacties
PVDB2
PVDB21 mei 2022 - 17:06

En terecht dat ze er bij gehaald worden. Zie onderstaande link. Als je deze gek nog serieus neemt zegt is de missie geslaagd van beide geslaagd. Je kan alles wat je in het nieuws ziet in de krant leest als nepnieuws zien waar door deze knakkers vrij spel om je van "Pravda" ik bedoel de "waarheid" te voor zien. Voornamelijk via Twitter of Telegraaf (Goed als ze die geen Polygraaf hebben genoemd 😉). Wilders die na de Krim en MH17 doodleuk na vriend het Kremlin gaat (298 Nederlandse slachtoffers) en een speldje krijgt. Hou het kind en zijn volgers zoet. Niet alleen hier in Nederland maar ook in de VS kan (extreem /conservatief) rechts wat van. Trump adapt Green die op een white nationalist conference, waar Poetin na de invasie op applaus kon rekenen. Opriep Putin naam uit te schreeuwen en steunen in zijn strijd tegen de "nazi's" . https://krapuul.nl/video-baudet-komt-met-lofzang-op-stalin/ https://www.huffpost.com/entry/marjorie-taylor-greene-reporter-putin-support-ukraine-attacks_n_62350fb5e4b0d39357c7f9a3

Gimli1955
Gimli19552 mei 2022 - 6:37

@PVDB2 Zo blijft Rutte weer zeer voorspelbaar buiten schot, natuurlijk gaat alle aandacht weer naar Baudet en Wilders, en worden de werkelijke daders: Rutte en consorten door de bekende reageerders uit de wind gehouden. Niets geleerd en nog steeds wijzen naar de verkeerden, vergelijkbaar met "rechts" die alle schuld neerleggen bij de buitenlanders. Waardoor Rutte 1 tm 4 zijn verwoestende werk kan voortzetten. Oorzaak en gevolg wordt op 1 grote hoop gegooid, en natuurlijk is de FVD fout en de PVV ook, maar de echte ramp is Rutte en het neoliberalisme. De rest is een gevolg van een falende oorzaak, en zo lang dat niet wordt gezien, blijft de ellende voortduren. De media doen graag mee met de verdeel en heers tactiek, het is zelfs een verdienmodel. Rutte regeert en blijft regeren tot de kiezer inziet dat de schuld bij hem en zijn regering ligt, l'histoire ce repete.

Martin van der Linde
Martin van der Linde1 mei 2022 - 12:58

Laten we gewapend met deze nieuwe kennis eens een stevig kamerdebat aangaan met Rutte. Laat Omtzigt de aanval leiden en haal notulen uit de ministerraad naar boven. Beschuldiging: door zijn fanatieke verzet tegen de wet heeft Rutte de oorlog tegen Oekraïne en het westen direct gefaciliteerd. Inzet: het aftreden van Rutte wegens laakbaar en onverantwoordelijk gedrag tegenover de burgers van Nederland.

2 Reacties
Gimli1955
Gimli19551 mei 2022 - 21:32

Helaas Martin, dat had al zoveel vaker kunnen en moeten gebeuren, of ben je het scheiden van onze wegen nog niet vergeten? Hij houdt weer een psychologisch semantisch praatje, of zijn ergst zal hij zijn excuses aanbieden en dat was het weer. Het is constant een kwestie van glas, plas en was principe. In een autocratie is er geen inhoudelijk debat mogelijk, dan ligt de uitkomst van te voren al vast. Dat werkt al 40 jaar zo en alleen bij minimale schade stapt hij op, net als vlak voor de verkiezingen tijdens Rutte 3. Het blijft een herhaling van zetten, zonder alternatief en perspectief op welke oplossing dan ook.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 mei 2022 - 5:25

Tja, In Nederland veegt eenieder zijn eigen stoepje schoon behalve het bedrijfsleven, die hebben Mark Rutte ingehuurd en deels het CDA. ( Sorry Pieter).