Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aardverschuiving in India; homorechten verankerd in de wet

  •  
06-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
134 keer bekeken
  •  
2622561884_43afcc91c7_z
Een van de oudste anti-homowetten ter wereld is in het op één na meest bevolkte land niet langer van kracht. Een stokoude wet uit 1860, toen de Engelsen nog met harde hand regeerden, is eerder vandaag door het Indiase hooggerechtshof van tafel geveegd. Hiermee komt een einde aan een decennialange strijd voor het gelijk trekken van basisrechten voor alle seksuele geaardheden in het land.
Dipak Misra, de hoogste rechter in het land, zei tijdens een persconferentie dat de koloniale wet die homoseksuele sex verbood irrationeel is, onverdedigbaar en duidelijk arbitrair. ‘We moeten vooroordelen wegwuiven en alle burgers krachtig maken.’ De uitspraak van het hooggerechtshof bracht een golf van blijdschap door de LHBT-gemeenschap in India. Elders waren er protesten van conservatieve tegenstanders. Een woordvoerder van Human Rights Watch noemt de beslissing enorm belangrijk en hoopt dat andere landen met nog altijd geldende koloniale wetten het voorbeeld van India volgen.
Bron: New York Times Cc-foto: Jesse Rapczak
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

OlavM
OlavM7 sep. 2018 - 22:03

Een geweldig goede ontwikkeling, voor India, voor heel Zuid-Oost-AZië, en ook nog andere delen in de wereld. Van dit soort aardverschuivingen mogen er meer komen.

W-74
W-746 sep. 2018 - 17:38

Prima zaak. Nu de rest van de regio en dan de gehele wereld

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*6 sep. 2018 - 16:44

Zal homorechten ook geldig geworden zijn in de nabije toekomst bij al die andere oude Britse koloniën zoals Sri Lanka, Myanmar, Singapore, Maleisië enz.?. Ik hoop van wel. Taiwan wordt zeer waarschijnlijk in de nabije toekomst het allereerste land in Azië waarin het homohuwelijk zal worden toegestaan, misschien al vanaf mei 2019. Sowieso is deze zeer bijzondere ontwikkeling vandaag een grote stap vooruit, wat betreft alle inwoners van India en ook een groot voorbeeld voor de rest van Azië. Chapeau!.

Fritz Leiber
Fritz Leiber6 sep. 2018 - 16:01

Niet iedere aardverschuiving is een ramp. Trouwens; het valt me nog mee dat deze benaming niet als politiek niet correct geldt. Zou me niets verbazen toen eerder ook orkanen met uitsluitend vrouwelijke namen als politiek niet correct zouden zijn. Daarnaast is dit een druppel op een bloeiende plaat (die mag wel) daar er nog heel veel andere zaken in India niet deugen en deze wet in de praktijk onder de meeste burgers weinig zal veranderen op die in delen van steden waar meer ontwikkelde mensen leven na. Maar het begin is er. Nou nog kijken of het beklijft en doorzet op andere gebieden.

1 Reactie
Applonia van Rapengaar
Applonia van Rapengaar7 sep. 2018 - 10:52

Fritz, Je hebt kennelijk een probleem met 'politiek correcte' termen. Wil je zeggen dat je ervoor pleit om homoseksuelen voortaan als 'flikkers' aan te duiden, want 'homoseksuelen' is een politiek correcte term en 'flikkers' duidelijk niet? Even voor de duidelijkheid: wat jij politiek correct lijkt te noemen - en ik geef toe dat politieke correctheid soms overdreven lijkt - is voor mensen die anders zijn dan jij een soort waarborg dat ze niet continu op hun anderszijn worden aangevallen en afgerekend. En ja, er zijn enorme problemen in India, maar wel fijn dat jij je als relatief onderontwikkelde burger in Nederland dan toch nog superieur aan een ander kunt voelen door op die problemen te wijzen.