Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aarde nadert ecologisch keerpunt: 2025

  •  
08-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
644 keer bekeken
  •  
aarde_300.jpg
Het einde der tijden wordt vaker aangekondigd maar zelden door wetenschappers. Dat is nu wel het geval en het gaat niet over de Maya-kalender. Een groep experts schrijft in het vooraanstaande wetenschappelijk tijdschrift Nature dat de planeet een kantelpunt nadert. In 2025 is de helft van alle landvrije massa in gebruik. De geschiedenis zou leren wat er dan volgt: veranderingen op ongekend grote schaal.
‘Het zou biologisch gezien echt een nieuwe wereld zijn’, zegt Anthony Barnosky, hoogleraar integratieve biologie aan de Universiteit van Berkeley en hoofdauteur van de studie. ‘De gegevens wijzen erop dat er een vermindering in de biodiversiteit komt en er een ernstige impact is voor veel zaken waar we van afhankelijk zijn voor ons levensonderhoud, inclusief de visserij, landbouw, bos en zuiver water. (…) De auteurs zien de mate waarin de mens land in beslag neemt als doorslaggevend. Studies op kleinere schaal hebben aangetoond dat ecologische systemen ineen kunnen klappen als de helft van het oppervlak van het landschap door de mens gebruikt of verstoord wordt.
Het is enigszins te vergelijken met het bekende voorbeeld van de vijver en de lelie die elke dag zijn bladoppervlakte verdubbelt. Terwijl het lang kan duren eer dat de helft is bereikt, is de volgende stap – totale bedekking – dan binnen 24 uur een feit. Hetzelfde doet zich voor bij de vooruitgang. Het menselijk bestaan is de afgelopen eeuwen veel drastischer veranderd dan in al de eeuwen daarvoor, stelt een van de auteurs tegenover LiveScience. En de snelheid van verandering neemt alleen maar toe.
De 18 wetenschappers van uiteenlopende disciplines hebben de veranderingen uit het verleden, zoals de ijstijden, onderzocht en die afgezet tegen hedendaagse ontwikkelingen als de stijging van de CO2-uitstoot, het verdwijnen van soorten en de groei van cultuurland. Wat de gevolgen precies zullen zijn als er een kantelpunt wordt bereikt, valt moeilijk te voorspellen omdat het kenmerk van keerpunten is dat ze een totaal onbekend veranderingsproces op gang brengen. Het ziet er voor de mens en tal van andere wezens vermoedelijk niet goed uit.
cc-foto:  NASA Goddard Space Flight Center De Aarde, 43 jaar geleden.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.