Joop

Aardbeienoogst in gevaar door gebrek aan arbeidsmigranten

  •  
28-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
179 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2020-03-28 om 14.08.54
Het aardbeienseizoen is in aantocht, maar mogelijk zonder aardbeien. Door de coronacrisis is er een groot tekort aan de veelal Oost-Europese seizoensarbeiders die zorgdragen voor een tijdige oogst. Een teler uit Klein-Zundert roept inmiddels via Facebook mensen uit de omgeving op om bij te springen.
Dat de aardbeien van Mark van Aert in de grond dreigen te blijven, ligt er niet per se aan dat de mensen die ze normaliter van de planten halen zelf het coronavirus hebben opgelopen of in quarantaine zitten. Door de maatregelen die in heel Europa worden genomen om verspreiding tegen te gaan, is goed te zien wat er gebeurt wanneer aan de populistische roep om de grenzen te sluiten, gehoor wordt gegeven. Zo heeft Duitsland bijvoorbeeld, doorreisland voor veel Oost-Europese seizoensarbeiders, onlangs de grenzen gesloten.
“We hebben al jaren een vrij vaste groep Oost-Europese seizoensarbeiders die tegen de oogsttijd deze kant op komt. Maar die mensen leven door de coronacrisis ook in een onzekere tijd en in Duitsland gooien ze meer en meer de grens dicht. Het wordt dus voor die mensen moeilijker om naar Nederland te komen”, zegt Mark van Aert tegen Omroep Brabant.
Als het lukt om voldoende mensen te vinden om de komende weken alsnog de aardbeien te oogsten, is het alsnog maar de vraag of deze de weg naar de liefhebbers weten te vinden. Van Aert verkoopt ze namelijk op de veiling in het Belgische Hoogstraten, net over de grens. Maar laat dat land nu net de grens hebben gesloten voor Nederlanders.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (106)

Polletje2
Polletje229 mrt. 2020 - 12:34

Het merkwaardigste vind ik dat er politieke groeperingen zijn die van mening zijn dat we de grenzen moeten sluiten, of dat we uit de EU moeten stappen en nu heel enthousiast roepen dat de mensen zich moeten realiseren hoe belangrijk de voedselvoorziening is, maar nog altijd niet in de gaten hebben dat we werknemers importeren om aardbeien te exporteren. "Doublethink is a process of indoctrination whereby the subject is expected to accept as true that which is clearly false, or to simultaneously accept two mutually contradictory beliefs as correct, often in contravention to one's own memories or sense of reality." - https://en.wikipedia.org/wiki/Doublethink

4 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt29 mrt. 2020 - 15:46

In mijn jeugd ging ik na schooltijd bessen plukken bij de boer. Aardbeien plukken heb ik nooit gedaan, die werden niet in zulke grote velden verbouwd in mijn omgeving. Maar nu alle scholen dicht zijn kijkt mij dat een ideale manier om bezig te zijn en een stuiver bij te verdienen. Buiten en afstand houden lijkt mij geen probleem. Maar eerlijk gezegd twijfel ik aan dit plaatje nu. Volgens mij is de oogst veel later in het jaar. Maar er zullen weinig aardbeien uit de kassen van Spanje komen door corona. Btw, doublethink is toch een term uit 1984?

Polletje2
Polletje229 mrt. 2020 - 17:20

Inderdaad, we zouden natuurlijk de kinderarbeid weer kunnen invoeren om de export op peil te houden. Doen ze elders ook. Yep, doublethink is een term uit 1984. Maakt onderdeel uit van de "newspeak". Oorlog is vrede (war is peace) Vrijheid is slavernij (freedom is slavery) Onwetendheid is kracht (ignorance is strength) en links is rechts natuurlijk.

Klaas Punt
Klaas Punt30 mrt. 2020 - 9:02

Kinderarbeid? Gestoord! Hele generaties hebben bessen, bonen, bloembollen, aardappels geplukt gerooid of gepeld. De jongelui die dat deden hielden er een zakcent aan over. Nu zijn het vakkenvullen hoewel mijn kleindochters nu bij een zorginstelling actief zijn. Maar aardbeiplukken is zeker geen uitbuiting. Je zou toch niet willen dat buitenlandse arbeiders hier uitgebuit worden?

mariamaria2
mariamaria230 mrt. 2020 - 18:16

@Polletje Mijn 3 pubers hebben allen een bijbaan als bonenplukker in de plaatselijke kassen. Dat is geen kinderarbeid, dat is waarde van geld en een goede arbeidsethos bijbrengen.

rupsje2
rupsje229 mrt. 2020 - 11:53

Goed initiatief. Kunnen alle mensen die bijvoorbeeld normaal in de horeca werken mooi in de tuinbouw aan de slag. Horeca ondernemers kunnen personeel zo tijdelijk ander werk laten doen zodat te tenminste kosten dekkend kunnen werken waardoor ze misschien net de zaak kunnen behouden.

1 Reactie
Anoniempje5
Anoniempje529 mrt. 2020 - 14:38

Doe maar de AOW'ers. Die worden ook al betaald dus kost niks extra. Schijnen het vervelend te vinden dat ze niet meer zo meetellen hoe ouder ze worden. Voelen ze zich weer belangrijk. Uiteraard geheel vrijwillig. Je hoeft natuurlijk niet AOW te ontvangen dus mag je weigeren.

Linkse Meid
Linkse Meid29 mrt. 2020 - 10:35

Lijkt mij geen probleem meer: vliegtuigen vliegen niet meer, dus...de piloten en stewardessen kunnen gewoon met behoud van KLM salaris (betaald door de belastingbetaler) aardbeien plukken. En als alles weer vliegt, komen de Polen weer terug. Hoe moeilijk kan het zijn?

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander29 mrt. 2020 - 9:11

Gigkoninkjes voor 5 euro?? Even geheugen opfrissen en beginnen bij het begin Waarom zou ik 5 euro moeten betalen voor een bakje gifkoninkjes? https://joop.bnnvara.nl/nieuws/nederlandse-aardbeien-zes-keer-zo-giftig-als-ander-fruit 1. Eerst maar eens zorgen dat er geen vergif op komt. 2. Fatsoenlijke betaling voor iedereen die daarna de bio-aarbeien moet plukken, waar hij/zij ook maar vandaan komt? 3. Dan mag een bakje aardbeien 5 euro kosten en komt het ook ten goede aan de bodem en het dierenleven daarin en daarboven. 4. Te duur? Dan niet kopen of zelf voor eigen gebruik gaan kweken.

1 Reactie
DeKleineSalamander
DeKleineSalamander29 mrt. 2020 - 9:12

Gigkoninkjes=Gifkoninkjes.

Rik Achterom
Rik Achterom29 mrt. 2020 - 8:35

Waarom moeten Polen naar Nederland komen om aardbeien te plukken? Waarom kunnen aardbeien niet naar Polen gaan om daar geplukt te worden?

Lantaarnpaal
Lantaarnpaal28 mrt. 2020 - 22:53

Gewoon 5 euro voor een bakje aardbeien betalen. Krijgen de plukkers ook een mooi loon. Maar nee, dat gaan "we" natuurlijk niet betalen voor een paar aardbeitjes. Wel mekkeren dat de boer z'n personeel goed moet betalen.

5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens29 mrt. 2020 - 8:47

@ Lantaarnpaal Jij schrijft: Wel mekkeren dat de boer z’n personeel goed moet betalen. Boeren zijn zulke slechte ondernemers dat zijn hun producten niet kunnen produceren voor een goede prijs en toch hun personeel goed betalen. Het probleem ontstaat dus niet bij de klant maar bij de producent.

madbako
madbako29 mrt. 2020 - 8:51

Nah, de Lambada's doen wel meer. Ook zonder pluk- en Corona problemen

Anoniempje5
Anoniempje529 mrt. 2020 - 9:19

Lijkt me prima als ze dan tenminste ook weer smaak bevatten. Ik zal er geen meer of minder om kopen aangezien ze zelf nogal makkelijk en goedkoop te kweken zijn en die hebben wel smaak.

Freek3
Freek329 mrt. 2020 - 15:23

[Maar nee, dat gaan “we” natuurlijk niet betalen voor een paar aardbeitjes.] Die 5 euro is natuurlijk het probleem niet. Het is de verdubbeling in prijs voor alles dat eetbaar is die je propageert. Misschien kun jij dat makkelijk ophoesten, maar dat geldt zeker niet voor iedereen...

frankie48
frankie4831 mrt. 2020 - 12:20

Ach, uit deze reacties blijkt dus wel dat die vrije markt met zijn overvloedige keuzemogelijkheden voor de consument een pure leugen moet zijn geweest, en zij daar met open ogen ingestonken zijn, omdat zij niet begrepen wat het nou precies moest gaan inhouden. Anders had iemand wel gezegd dat je naast die bak aardbeien voor € 5; van Hollandse bodem, ook een keuze mogelijkheid hebt of gaat gekregen van 3 bakjes aardbeien voor € 5; van Poolse bodem.

[verwijderd]
[verwijderd]28 mrt. 2020 - 22:38

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
madbako
madbako29 mrt. 2020 - 8:52

Vakken worden sowieso al gevuld door scholieren. Ook zonder het Corona ding

Klaas Punt
Klaas Punt28 mrt. 2020 - 22:10

Als een zomer geen aardbeien op brood het enige effect was van de coronacrisis, nou dan zouden we denk ik een groot feest aanrichten. Uiteraard met uitsluiting van mijn politieke medestanders want de ouwens heeft ons als schuldigen aangewezen.

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens29 mrt. 2020 - 8:44

@ Klaas Punt Jij schrijft: Uiteraard met uitsluiting van mijn politieke medestanders want de ouwens heeft ons als schuldigen aangewezen. Prima plan ik wil mensen zoals jij niet eens in mijn buurt hebben.

Klaas Punt
Klaas Punt29 mrt. 2020 - 14:16

Dat is dus wederzijds. Maar dat had je al eerder duidelijk gemaakt hoor

FransAkkermans1947
FransAkkermans194728 mrt. 2020 - 19:04

De grens gaat niet dicht voor Polen en zij blijven ook komen. "Maar waarvoor heeft Duitsland dan wel precies de grenzen gesloten? Voor Bulgaren, Roemenen (twee landen die het Schengenverdrag niet volledig uitvoeren) en seizoensarbeiders uit het Verenigd Koninkrijk en landen buiten de Europese Unie. Duitsland sluit niet de grens met Nederland, zoals LTO Nederland in het bericht wel al stelde." (Bron AFG https://www.agf.nl/article/9203268/duitse-grens-niet-dicht-voor-poolse-arbeidsmigranten/#.Xn6Hu0L7-SQ.twitter)

2 Reacties
Jozias2
Jozias228 mrt. 2020 - 20:08

Er zijn heel veel polen (uit alle sectoren) teruggegaan naar polen om bij hun gezin te zijn. Ze komen ook niet terug voor een paar weken werk want bij terugkeer in Polen moeten ze eerst twee weken in quarantaine

FransAkkermans1947
FransAkkermans194728 mrt. 2020 - 21:11

@Jozias Zou kunnen, maar niet volgens dat bericht.

Bert de Vries
Bert de Vries28 mrt. 2020 - 17:53

De aardbeienoogst is niet in gevaar door een gebrek aan arbeidsmigranten maar door een gebrek aan werknemers die voor minder dan een habbekrats willen werken.

7 Reacties
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof28 mrt. 2020 - 19:24

Nee,. Door een gebrek aan kopers die de 5-6 euro per bakje kunnen/willen betalen als de plukkers een loon ver boven het minimum betaald zouden krijgen.

wegmetons
wegmetons28 mrt. 2020 - 19:45

Die mensen moeten gewoon via de Nederlandse CAO worden betaald dus dat is onzin wat u verkondigt. Het is wel een feit dat er niet heel veel Nederlanders bereid zijn dit fysiek zware werk te doen. Dat er geen hoger salaris betaald kan worden als wat ze krijgen ligt ook aan u en mij want wij als burgers zijn niet bereid om meer te betalen voor ons eten schijnbaar.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194728 mrt. 2020 - 21:20

Wat een onzin weer. Geen flauw idee van marktwerking.

Bert de Vries
Bert de Vries29 mrt. 2020 - 8:27

wegmetons, je hebt geen flauw idee van ontsnappingsroutes voor werkgevers. akkermans, je begrijpt niet dat marktwerking iets willekeurigs is en geen evangelie. lubbelinkhof, nonsens. als de klant 5 euro gaat betalen is de winkelier nog altijd gericht op winstmaximalisatie.

vdbemt
vdbemt29 mrt. 2020 - 8:36

Als een product niet gekocht wordt, is het dan handig om met dat product door te gaan? Het is toch niet zo dat wij producten MOETEN kopen?

HaloOfFlies
HaloOfFlies29 mrt. 2020 - 11:57

Eerlijk gezegd denk ik dat die werknemers helemaal niet het minimum loon krijgen. Officieel natuurlijk wel, maar vervolgens moeten ze kost en inwoning betalen - verplicht bij 'de boer' in een soort stal wonen. En voor dat minimumloon werken ze waarschijnlijk heel wat uren extra - want anders halen ze hun quotum niet en worden ze ontslagen. Dus per uur krijgen ze minder. Kan ik allemaal niet bewijzen natuurlijk, maar je hoort weleens wat.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 mrt. 2020 - 12:31

Het is ook seizoenswerk net als druivenplukken alleen een stuk minder romantisch.

HaloOfFlies
HaloOfFlies28 mrt. 2020 - 17:09

Duizenden doden wereldwijd. Kinderen geen volwaardig diploma meer. Opa en oma op de intensive care. Hele volksstammen onder het bestaansminimum. En nou ook al geen aardbeien meer. Gandhi dood, Kennedy dood, Mandela dood - en ik voel me ook al niet zo lekker.

3 Reacties
Karingin
Karingin28 mrt. 2020 - 23:34

Geen wonder met al die vliegen om je hoofd.

MountEverest
MountEverest29 mrt. 2020 - 1:38

Lord of the flies?

HaloOfFlies
HaloOfFlies29 mrt. 2020 - 11:53

Kunnen we m'n huisdieren er even buiten laten?

mariamaria2
mariamaria228 mrt. 2020 - 16:23

Zie dat de stikstof enorm gedaald is. Toch werken de boeren hier gewoon door. Boeren waren toch de schuldige van dat hele stikstofgebeuren?

12 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde28 mrt. 2020 - 19:43

Daarom is het stikstof gehalte niet 0 maar 40 tot 60%. Dus grotendeels volgens de cijfers die het rivm toeschrijft aan de boeren.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194728 mrt. 2020 - 21:17

Je hebt stikstof NH3 uit de landbouw. En stikstof NOx van verbrandingsmotoren. Als het verkeer minder wordt neemt de uitstoot aan stikstofoxiden uiteraard ook af.

MountEverest
MountEverest28 mrt. 2020 - 21:22

@Martin Mind my words: na deze crisis zal blijken dat de stikstofuitstoot van de agrarische sector lager dan is dan het RIVM heeft berekend. De luchtvervuiling is aanzienlijk afgenomen terwijl de boeren gewoon doorwerken. Je kunt nu de dus afname van de vervuiling relateren aan de afname van de niet-agrarisch activiteiten, deze zijn namelijk niet gedaald tot 0. Er is nog steeds verkeer, bepaalde fabrieken draaien nog, er wordt nog veel aardgas verstookt, kolencentrales en nutsvoorzieningen zijn in bedrijf, binnenschepen varen etc. Stel dat er 40% minder vervuiling is en 60% van de niet-agrarische activiteiten ligt stil. Dan is de totale uitstoot van de niet-agrarische activiteiten: 40/60 * 100 = 67%. Maar na afloop van deze crisis is de positie van de boeren zo wie zo versterkt. De uitstoot is minder dan door het RIVM berekend. De mensen realiseren zich ineens hoe belangrijk de voedselvoorziening is, zeker na de hamsterpaniek van de laatste weken. Tijdens een lock-down moet je wel eten maar je kunt prima zonder chipmachines. Maar het is ook een psychologische kwestie. De mensen zien dat de boeren gewoon aan het werk zijn zoals altijd en weten dat het met de voedselvoorziening wel goed zit, dat stelt hen gerust.

MountEverest
MountEverest28 mrt. 2020 - 21:38

Niemand beschikt nu nog over deze gegevens, maar die komen er wel. Je kunt bijvoorbeeld berekenen hoeveel benzine, LPG en diesel er nu nog verkocht wordt, het aardgas-, biomassa en kolenverbruik is exact bekend etc.

MountEverest
MountEverest28 mrt. 2020 - 21:39

Je kunt nu de dus afname = Je kunt nu dus de afname

Karingin
Karingin28 mrt. 2020 - 23:32

Boeren produceren natuurlijk niet alleen stikstof. Qua CO2 staat de sector in NL op de 13e plaats, maar dat is zónder de melkveehouders, want die staan veel hoger. En dan is er nog fijnstof, heb ik geen cijfers van maar het is een fabeltje dat het wat dat betreft op 't platteland beter toeven is dan in de stad. Hoe dan ook levert de huidige agrarische sector heel veel vervuiling op een veel te kleine oppervlakte op. Dat weten ze zelf ook.

DaanOuwens
DaanOuwens29 mrt. 2020 - 7:28

@ MountEverest Jij schrijft: Niemand beschikt nu nog over deze gegevens, maar die komen er wel. Maar jij bent wel in staat om op basis van gegevens die nog niemand heeft enorme leuterpraat uit te typen. Je levert wel weer een zeldzaam lachwekkend tekstje af.

MountEverest
MountEverest29 mrt. 2020 - 12:58

@Daan Ik geef alleen een rekenvoorbeeld dat begint met "als". Er bestaat een directe relatie tussen de afname van de stikstofuitstoot en de terugloop van de niet-agrarische activiteiten. Die afname is groot, terwijl nog lang niet alle niet-agrarische activiteiten stilgelegd zijn. Als die helemaal stilgelegd zouden worden, zou de afname van de de stikstofuitstoot nog veel groter zijn, terwijl de boeren gewoon doorwerken. Je zou trouwens nu al een voorzichtige schatting kunnen maken van de afname van de stikstofuitstoot want de cijfers zijn er al wel: het verbruik van motorbrandstof, aardgas, steenkool en biomassa in de afgelopen 2 weken, vergeleken met de zelfde periode van vorig jaar. Je moet dan nog wel corrigeren voor de verschillen in gemiddelde temperatuur in beide jaren omdat het aardgasverbruik daarvan afhankelijk is. Uiteraard geldt: hoe langer de periode, hoe nauwkeuriger de cijfers. Dat is het verschil tussen jou en mij: ik kom met een toetsbare hypothese en jij kunt alleen maar schelden. Het ligt in de lijn der verwachting dat de uitstoot van de agrarische sector lager is dan berekend door het RIVM. Mijn tweede hypothese: De positie van de boeren is sterker geworden door deze crisis.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde29 mrt. 2020 - 14:15

Frans, dus als we NH3 meten weten we het antwoord.

DaanOuwens
DaanOuwens29 mrt. 2020 - 16:01

@ MountEverest Jij schrijft: Ik geef alleen een rekenvoorbeeld dat begint met “als”. In de betekenis van wanneer. Kortom onzin.

Mohawk2
Mohawk229 mrt. 2020 - 16:40

Mount (en ook MariaMaria) Ik heb stellig de indruk dat je de stikstofproblematiek niet helemaal begrijpt. Er spelen in Nederland twee grote milieuproblemen die in de volksmond allebei onder de noemer 'stikstof' vallen. Beide problemen worden veroorzaakt door twee verschillende (!) vormen van (chemische) stikstofverbindingen: 1. NO2 = stikstofdioxide (auto's, vliegtuigen, industrie) 2. NH3 = Ammoniak (landbouw, en dan met name veeteelt) Nu er door corona veel minder auto gereden wordt en het vliegverkeer op een procent of 10 na bijna stilligt, is de uitstoot van NO2 spectaculair gedaald. De veeteelt is daarentegen niet stilgelegd. De tientallen miljoenen varkens hier in Brabant zijn vooralsnog niet geruimd en staan nog gewoon op stal - bijvoorbeeld - dus de uitstoot van NH3 gaat nog steeds gewoon als vanouds verder (plus natuurlijk de uitstoot van NO2 door gebruik van tractors en andere verbrandingsmotoren door boeren). NB Stikstof (N in scheikunde) is zelf onschuldig. Het meest voorkomende gas in onze atmosfeer. Het gaat dus om de verbindingen van stikstof met andere moleculen waar de milieuproblematiek ligt.

Mohawk2
Mohawk229 mrt. 2020 - 19:19

PS... door haast ivm klaarmaken voor een nachtdienst vanavond mijn reactie na schrijven niet goed geredigeerd. Waar ik tientallen miljoenen varkens in Brabant schreef bedoelde ik miljoenen (zo'n 6 mln in 2017). Die zin hinkte onder het schrijven op twee gedachten, het aantal dieren in de pluim- en veeteelt in NL (tientallen miljoenen) en de varkens in Branbant. Hoe dan ook: de totale uitstoot van NH3 door de veeteelt in NL is gigantisch en een dito probleem voor ons leefmilieu... 'arme, zielige, hardwerkende boeren' ten spijt.

[verwijderd]
[verwijderd]28 mrt. 2020 - 16:22

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Karingin
Karingin28 mrt. 2020 - 23:17

LOL

Freek3
Freek329 mrt. 2020 - 15:25

Die zijn sowieso allebei veel beter te eten...

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 mrt. 2020 - 16:32

De mango's zijn ook in de aanbieding

Markzelluf
Markzelluf28 mrt. 2020 - 15:46

Zou dat werken in de horeca beter betalen en minder zwaar zijn? Zouden al die huishoudelijke hulpen die nu niet naar hun ‘huizen’ kunnen hun neus ervoor ophalen? Ik vermoed eerder dat de lonen dalen door het aanbod.

3 Reacties
Max6
Max628 mrt. 2020 - 16:39

Aardbeien plukken is werken met de handen... op de boerderij... dat is niet hip of cool. Ik denk dat je met aardbeien plukken als 16-jarige een stuk meer kunt verdienen dan in de horeca of in de supermarkt. Maw er zijn in Nederland gewoon weinig mensen die fysiek hard (buiten, oncomfortabel) willen werken voor hun geld... geen jeugd, geen werklozen, geen bijstand-trekkers, geen zzp-ers met uitkering... niemand En daarom hebben we arbeidsmigranten nodig... Zo is het nu (even) populair om te roepen dat we meer in eigen land moeten produceren... klinkt goed, maar wie gaat al dat werk doen?

Karingin
Karingin28 mrt. 2020 - 23:21

Ja Max, dat is in elk geval deels de consequentie van beleid. Nederland moest een diensteneconomie worden. Dus zitten we nu met hele hordes mensen op kantoor, voor een groot deel in bull shit-jobs. Er wordt neergekeken op (V)MBOers. Laat staan op aardbeienplukkers.

Max6
Max629 mrt. 2020 - 8:48

@Karingin Op zich is de keuze voor een kenniseconomie wel logisch. Qua productie kunnen we hier simpelweg niet concurreren met de rest van de wereld. De kosten van arbeid zijn hier gewoon te hoog (mede omdat we hier zo'n mooie verzorgingsstaat hebben) En ik kan niet van elke BS-job inschatten wat die nou echt oplevert, maar bedrijven betalen er goed geld voor... en dus leveren deze banen de Nederlandse schatkist (en dus de verzorgingsstaat) veel geld op. Iets anders zijn natuurlijk de BS-jobs bij de (semi-)overheid... die kosten ons alleen maar geld ;-)

Freek3
Freek328 mrt. 2020 - 15:25

Erger dan dat, de aspergeoogst is in gevaar door gebrek aan arbeidsmigranten...

Pater
Pater28 mrt. 2020 - 15:05

We sturen gewoon onze kinderen erop af, ik heb in mijn jonge jaren vele weken tomaten geplukt, met dat geld kon ik boeken en platen en een grammofoon kopen, en later de vakantie mee betalen. Maar alleen als de aardbeien in de Nederlandse winkels terecht komen !

4 Reacties
Jan Jansen2
Jan Jansen228 mrt. 2020 - 15:55

Kinderen hebben onder het mom van stage of BBL tegenwoordig vrijwel alle reguliere banen in de supermarkten overgenomen, die hebben geen tijd om aardbeien te plukken.

Pater
Pater28 mrt. 2020 - 18:10

Ik denk dat aardbeien plukken na een dagje oefenen veel mer oplevert dan vakken vullen.

MountEverest
MountEverest28 mrt. 2020 - 21:28

Jan Jansen Scholieren werken graag in de supermarkt ook al betaalt het niet zo erg goed. Maar ze hebben hebben wel veel lol. Nu zijn deze jongelui ineens "vitaal" geworden en werken ze zelfs 's nachts om de leeggeplunderde schappen weer te vullen. Met de jeugd komt het wel goed.

Gerard von Berlichingen
Gerard von Berlichingen29 mrt. 2020 - 7:43

Hier ook; ik ging als kind bollen pellen. Was ik een jaar of 10, en verdiende ik als ik door werkte een gulden of 4 per dag. Was best wel wat eigenlijk. Mijn eerste echte baantje was in een drukkerij, 40 uur in de week achter een drukpers staan voor 87,50 gulden per week. Ik denk dat zoiets nu vandaag de dag niet eens meer mag, een 16-jarige achter een drukpers en werken met een lythograaf in de looddampen.

DaanOuwens
DaanOuwens28 mrt. 2020 - 14:40

Volgens de SP, PVV en het FvD is er helemaal niets aan de hand. Nu gaan vanzelf de salarissen van de aardbeienplukkers omhoog en stromen de mensen toe die aardbeien gaan plukken. Het werk is hier, er komt een recessie aan, dus er is niets aan de hand. Ik denk dat dit seizoen de aardbeien voor een groot deel gewoon aan de plantjes blijven hangen.

5 Reacties
rvb2
rvb228 mrt. 2020 - 15:27

Ik wist niet dat de SP zo'n voorstander van marktwerking was? Dacht altijd dat ze meer van de Marxwerking waren.

Pater
Pater28 mrt. 2020 - 18:15

Als het waar is dat we de aardbeien niet geplukt krijgen zal half Nederland er schande van spreken, jij misschien ook wel. Mijn conclusie zou m.i. veel logischer zijn: het is beter het werk naar de mensen te brengen dan de mensen naar het werk. En het maffe is: dikke kans die Westlandse tuinders eerder méér dan minder gaan verdienen, als ze tenminste zo slim zijn zelf de kastuinbouw naar Polen of liever Roemenië/Hongarije (warmer!) te verplaatsen.

DaanOuwens
DaanOuwens28 mrt. 2020 - 18:17

@ rvb Jij schrijft: Ik wist niet dat de SP zo’n voorstander van marktwerking was? Is ook merkwaardig gezien andere delen van hun gedachtegoed, maar erg consequent zijn ze inderdaad niet.

DaanOuwens
DaanOuwens28 mrt. 2020 - 20:19

@ Pater Jij schrijft: Als het waar is dat we de aardbeien niet geplukt krijgen zal half Nederland er schande van spreken, jij misschien ook wel. Wel nee, ik word hier juist wel vrolijk van. Die asperges en peren kunnen ze ook wel schudden. En ander zacht fruit ook. En je schrijft: En het maffe is: dikke kans die Westlandse tuinders eerder méér dan minder gaan verdienen, als ze tenminste zo slim zijn zelf de kastuinbouw naar Polen …... Lijkt mij prima plan. Ze mogen ook zuidelijker. Desnoods Noord Afrika. Laat ze daar werkgelegenheid creëren. Hier levert hun vertrek slechts meerwaarde op. Meer ruimte, minder milieu belasting, minder EU-steun en minder arbeidsmigranten nodig. Ik zie alleen maar winst. Maar Hongarije vind ik ook prima. Het probleem met dit soort producten is dat door de lage prijzen die de producenten krijgen en de lage winstmarge productie in Nederland niet meer mogelijk omdat de werknemers geen loon kunnen krijgen waarvan ze hier kunnen leven. Overigens hebben die boeren met hun waardeloze ondernemerschap, hun streven naar steeds hogere productie en hogere opbrengst zelf het probleem gecreëerd. Ze hadden moeten streven naar slimmere productie niet meer productie. Nu is het simpel. Dus of de klant gaat 2 maal zo veel betalen. Die doet dat niet. Of de boer gaat zijn kostprijs halveren en dat doet hij dus wel. Dat maakt dat deze bedrijfstak zijn bestaansrecht in Nederland kwijt is. Voor heel veel andere agrarische producten geldt dat trouwens ook. Dus nee, ik spreek er geen schande van. Probleem is wel dat conservatief links en extreem rechts deze vervelende werkelijkheid niet onder ogen willen zien en dus blijven ontkennen.

Pater
Pater29 mrt. 2020 - 5:19

@Ouwens Eens.

Joop den Uil
Joop den Uil28 mrt. 2020 - 14:37

dmv wat genetische manipulatie kunnen de aardbeiplanten dusdanig gekweekt worden dat ze geautomatiseerd geoogst kunnen worden. Momenteel is dat nog niet productief aangezien plukkrachten goedkoper zijn, maar als de situatie voortduurt hebben de boeren snel genoeg het alternatief ingevoerd (met subsidies van EU waarschijnlijk). Voorbeelden genoeg in het verleden.

1 Reactie
rupsje2
rupsje229 mrt. 2020 - 11:58

Aperte onzin,kwats Genetische manipulatie is in Europa streng verboden.

Anoniempje5
Anoniempje528 mrt. 2020 - 14:28

Ik voel een basisbaan aankomen. Met behoud van bijstand o.i.d. voor al die nieuwe ZZP'ers erin die prima kunnen plukken. Tot die tijd wil ik het best doen, als het weer een beetje ok is dan tenminste, wie bied? (vanaf 125,- per uur, anders kom ik m'n huis niet uit.)

9 Reacties
Freek3
Freek328 mrt. 2020 - 15:27

[(vanaf 125,- per uur, anders kom ik m’n huis niet uit.) Dat, eventueel met een marginaal lager grensbedrag, is wat iedereen in WW en bijstand de afgelopen jaren dacht, zwart bijklussen schuift teveel.

DaanOuwens
DaanOuwens28 mrt. 2020 - 16:07

@ Anoniempje Jij schrijft: Ik voel een basisbaan aankomen. Met behoud van bijstand o.i.d. voor al die nieuwe ZZP’ers erin die prima kunnen plukken. Inderdaad en de verdiensten worden gekort op de uitkering. Werken in een baan die je niet wil hebben voor een salaris lager dan het minimumloon. De VVD, SP, PVV en het FvD zijn de partijen die positief zijn, gezien de overige reacties hier. Het CDA vindt het ook vast een prima plan.

MG1968
MG196828 mrt. 2020 - 16:43

@Freek "..is wat iedereen in WW en bijstand de afgelopen jaren dacht" Ga je schamen. Ik geloof best dat er zwartwerkers zijn, maar ik zou niet verbaasd zijn als het aantal gevallen van bedoelde fraude bij degene die ww of bijstand ontvangen lager ligt dan bedoelde fraude elders. En daarmee doel ik op mensen met een hoger salaris en bedrijven en overheden (die ook wel eens een oogje dicht doen als er 'gebruik' gemaakt kan worden van niet-nationale fondsen). Hoe dan ook. Je generalisatie is bewust gekozen. Dat maakt jou... wel ik mag dat vast hier niet zeggen... maar ga je schamen.

Anoniempje5
Anoniempje528 mrt. 2020 - 18:04

@Freek: Ik werk niet zwart, vandaar het wat hogere uurloon? Ook geen WW of bijstand dus mij kan je moeilijk dwingen iets te doen waar ik niet zoveel zin in heb. Het lijkt me niet echt leuk en vrij zwaar werk wat slecht is voor je rug dus ga ik dat natuurlijk niet voor minimumloon doen. Wie zijn trouwens al de mensen die zwartwerkers inhuren? Dat zijn de helers van de arbeidsmarkt en zouden zwaarder bestraft moeten worden als degene die zwart werkt.

Anoniempje5
Anoniempje528 mrt. 2020 - 18:06

@Daan; voor de duidelijkheid, ik ben tegen een basisbaan en/of werken met behoud van bijstand e.d. andere constructies.

Pater
Pater28 mrt. 2020 - 18:17

@DaanOuwens En wat vind jij daar nou zelf van ?

Freek3
Freek328 mrt. 2020 - 19:35

[Ga je schamen.] Waarom? Het is de afgelopen paar jaar een simpele waarneming geweest. Iedereen die betaald werk wilde vinden kon dat op een willekeurige weekdag doen en de maandag daarop starten. Ondanks dat gegeven bleven honderduizenden in WW en bijstand hangen. Een expiriment in Rotterdam toonde aan hoe het zat. Stuur mensen op verplicht seizoensoogst in het westland (fietsafstand) voor behoud van de uitkering, en een heel aanzienlijk deel laat per kerende post weten ineens geen behoefte aan een uitkering te hebben. Dat kan uitsluitend verklaard worden doordat men het werk in ruil voor geld als bedreiging zag voor het grotere geld dat men elders verdiende.

Karingin
Karingin28 mrt. 2020 - 23:01

Hier wat leuke, realtime cijfers over fraude. https://www.cijfers.net/fraude.html Dat uitkeringsfraude zo'n enorm ding is in deze maatschappij, spreekt boekdelen over de verhoudingen. Uitkeringstrekkers zijn het uitschot, maar wie geld verdient over de rug van anderen komt daar meestal gewoon mee weg.

LaBou
LaBou 29 mrt. 2020 - 16:31

@Karingin, dat gaat bij Freek nooit landen. Die toetert hier al tijden dat werkeloosheid een sprookje is omdat de banen voor het opscheppen liggen. Bewijzen heeft hij echter tot nu toe nooit geleverd.

harmmeijer
harmmeijer28 mrt. 2020 - 14:25

Misschien een idee als er ZZP-ers zijn, van wie het werk is weggevallen, om zich in tijden van nood op onze zomerkoninkjes en asperges te storten. Natuurlijk wel op vrijwillige basis, maar tegen een fatsoenlijk loon. Doordraaien van deze heerlijkheden zou een schande zijn.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194728 mrt. 2020 - 17:13

Ze kunnen alleen doordraaien als ze op de veiling worden aangeboden en de minimumprijs niet halen. Dan gaan ze naar de composthoop oid. Ze worden niet geplukt als de opbrengstprijs het plukloon niet compenseert. En als er helemaal geen arbeidsaanbod is maar dan worden ze heel duur. Zo werkt het.

frankie48
frankie4828 mrt. 2020 - 14:21

Misschien bekend dit dat de Poolse aardbeien wel allemaal dit jaar geoogst gaan worden. Snel testen hier, dan laat je iedereen die iets wil bijverdienen naast die bijzondere bijstanduitkering als zzp'er toch dit probleem tackelen. https://www.groentennieuws.nl/article/175282/poolse-telers-vragen-zich-af-hoe-ze-hun-fruit-geplukt-krijgen/

P Haan
P Haan28 mrt. 2020 - 14:10

Als ze een normaal uurloon betalen, komt dat allemaal goed. "If you pay them, they will come!!"

Gi Raf
Gi Raf28 mrt. 2020 - 14:06

Wat is nu het probleem? 1,5 m afstand houden lijkt toch zeer goed realiseerbaar. En Nederlandse arbeiders zat. Wel marktwerking toepassen op het loon natuurlijk, dan komen ze wel. ZZPers misschien even niet met de gratis bijstand zonder partnerinkomen/vermogenstoets maar dat soort wil toch niet in loondienst zonder ZZP subsidie.

4 Reacties
MG1968
MG196828 mrt. 2020 - 15:17

Links of rechtsom. Als jij 10euro voor dat bakje moet gaan betalen laat je het ook staan en zou het in de winkel wegrotten. Dus voor die hogere prijs geen inkopers, de uurlonen zullen dus niet stijgen maar het werk zal verdwijnen. En daar is op zich helemaal niets op tegen. Dat werk verdwijnt dat voor een fatsoenlijk salaris voor de geboden diensten niet uit kan. En zo moet je eigenlijk alle kosten doorberekenen. Ook de milieuschade.

Freek3
Freek328 mrt. 2020 - 16:16

[...even niet met de gratis bijstand zonder partnerinkomen/vermogenstoets maar dat soort...] Dat is een schokkende toonzetting. Je hebt overduidelijk geen idee waar je het over hebt. Mijn vrouw komt (hopelijk) voor deze regeling in aanmerking, niet als ZZP-er maar als kleine ondernemer, met een toko die verplicht dicht is. Geen cent inkomen, wel 2200 huur per maand, wel andere vaste kosten als vuilnisdienst, telefoon, energie en ga zo maar door. Nu heb ik een heel behoorlijk inkomen en met de partnertoets zouden wij op zeker geen enkele hulp kunnen verwachten. En ja, ik kan wat bijdragen, maar met dit soort kosten zonder omzet zijn wij zonder hulp binnen no time failliet, dat is gewoon teveel. Als dit planbaar zou zijn dan zou ik goedkoper kunnen gaan wonen, maar op deze termijn is dat echt geen optie. En neem van mij aan, als de mogelijkeid er is, mijn vrouw is echt niet te beroerd om bij een oogst te helpen, maar er is zeker meer nodig dan dat.

Gi Raf
Gi Raf28 mrt. 2020 - 19:48

Helemaal met je eens MG. Werken moet minstens een (minimum) loon opleveren waarvan 1 arbeider 1 woning kan huren en 1 gezin onderhouden. En als dat loon niet verdiend kan worden omdat de consument niet voldoende voor dat product wil betalen of omdat de werkgever teveel winst wil maken dan kappen met die handel. Dan maar geen aardbeien uit Nederland. Overigens zullen er altijd nog wel rijken zijn die nog aardbeien kopen ook al zijn ze voor een arbeider onbetaalbaar. Die kan de teler dan zelf plukken en dikke winst op maken.

MG1968
MG196829 mrt. 2020 - 9:44

@Freek "Dat is een schokkende toonzetting. Je hebt overduidelijk geen idee waar je het over hebt" Je uitleg geeft aan dat 'gratis' geld voor jou en je vrouw logisch is. Mag ik jou plaatsen onder je eigen generalisatie een paar posts hierboven waarbij je aangeeft dat dit ontvangen altijd vanuit een fraude perspectief is? Of zeg je dan 'je parafraseert'?

rvb2
rvb228 mrt. 2020 - 14:00

blijkbaar is het loon te laag, en wordt geen uitzicht geboden op een vaste aanstelling. Dat is geen baan, maar een klusje of vakantiewerk. Een bedrijf dat geen personeel vindt heeft dat aan zichzelf te wijten.

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos28 mrt. 2020 - 13:48

Meer van 80% van alle statushouders die de laatste 5 jaar Nederland binnengekomen is zit in de bijstand. Kunnen die geen handje gaan helpen? En anders zijn er nog vele duizenden horecamedewerkers die nu tijdelijk werkloos zijn. Een vriend van me met een paar horecazaken heeft zijn personeel de paprikakassen in gestuurd.

9 Reacties
Jan Jansen2
Jan Jansen228 mrt. 2020 - 15:46

Onzin want dat mag helemaal. https://www.fnvhoreca.nl/actueel/nieuws/2678/corona-onze-antwoorden-op-veelgestelde-vragen-over-het-virus

vdbemt
vdbemt28 mrt. 2020 - 15:56

"Meer van 80% van alle statushouders die de laatste 5 jaar Nederland binnengekomen is zit in de bijstand." Dat is niet zo gek als je dit ziet: Een asielzoeker mag in Nederland 24 weken per jaar werken. Asielzoekers die optreden als artiest mogen 14 weken per jaar werken. Werken kan alleen met een tewerkstellingsvergunning (TWV).Een TWV is een document dat aantoont dat een asielzoeker mag werken. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) geeft de TWV aan de werkgever van de asielzoeker. Dit gebeurt als een asielaanvraag minstens 6 maanden in behandeling is. Het 1e halfjaar kan een asielzoeker dus niet werken.

DaanOuwens
DaanOuwens28 mrt. 2020 - 16:04

@ Lowieke de Vos Jij schrijft: Een vriend van me met een paar horecazaken heeft zijn personeel de paprikakassen in gestuurd. Gezien het feit dat het om een vriend van jou gaat kan ik de constructie al bedenken. Zijn personeel gaat verplicht de kassen in. Of ze willen of niet, aan hen wordt niets gevraagd. Jouw vriend stuurt de paprikateler een factuur voor de gewerkte uren en compenseert zo zijn loonkosten. Misschien legt hij er nog een winstmarge voor zichzelf op. Jouw vriend is een echte ondernemer. Vervolgens meldt hij zich bij het UWV om de ondernemers uitlering van 1000 euro netto per maand te vangen en declareert gelijk de 90 % van zijn loonkosten van zijn personeel. Voor jouw vriend kunnen die corona problemen niet lang genoeg duren. Die loopt lekker binnen. l

Jan Jansen2
Jan Jansen228 mrt. 2020 - 17:27

Mag helemaal niet dus!

Pater
Pater28 mrt. 2020 - 18:21

@DaanOuwens Waar ben je toch mee bezig ? Je zou toch moeten weten dat die horecabaas zijn mensen helemaal niet de aspergevelden in mag sturen.

Starter2
Starter228 mrt. 2020 - 19:37

Vdbemt, je haalt statushouders en asielzoekers door elkaar. Statushouders mogen gewoon werken.

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos28 mrt. 2020 - 21:26

Het zijn wel bijna allemaal mensen met een 0 uren contract. Die mogen kiezen. Of 0 uren werken en 0 Euro vangen of elders aan het werk. Je kunt ook blij zijn dat deze mensen elders aan het werk kunnen. @vd Bemt: Er zijn dus nog meer dan 250.000 statushouders die gewoon fulltime aan het werk kunnen, maar toch in de Bijstand blijven hangen.

Jan Jansen2
Jan Jansen229 mrt. 2020 - 0:02

Of iemand er blij van word heeft er niets mee te maken, je lult gewoon uit je nek, lees nou eerst eens het verhaal van Monique en haar 0 uren contract op de FNV horeca site en verzin dan een verhaal waar jij blij van word. Zo'n verhaal over mensen die geen werk meer hebben en dankzij jouw vriend ook geen inkomen meer want i.p.v. de NOW regeling aan te vragen dwingt hij ze paprika's te plukken en anders hebben ze gewoon niets. Waar jij blij van word, bah.

vdbemt
vdbemt29 mrt. 2020 - 8:40

@LowiekedeVos. " Er zijn dus nog meer dan 250.000 statushouders die gewoon fulltime aan het werk kunnen, maar toch in de Bijstand blijven hangen." Dat is natuurlijk niét omdat er gediscrimineerd wordt in selectieprocedures. De hier opgegroeide legale Nederlanders van allochtone komaf worden al vaak gediscrimineerd.

Recht door Zee
Recht door Zee28 mrt. 2020 - 13:44

Had ergens gelezen dat veel horecapersoneel dit werk nu gaat invullen. Maar anderen die momenteel zonder werk zitten kunnen ook n de slag gezien het maar tijdelijk is. Zal kijken of ik de link terug kan vinden.

vdbemt
vdbemt28 mrt. 2020 - 13:43

Toch wel gewild dus, die arbeidsmigranten.

2 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde28 mrt. 2020 - 13:53

Bemt, zeker, meer gewenst dan sommigen zouden willen. Behlave alle misère door de ziekte zelf, laat de coronacrisis ook de zwakke plekken in de samenleving zien. Ik zou een rij kunnen gaan opsommen maar die zou heel erg lang worden. Ik denk dat iedereen zelf wel een aantal dingen weet te benoemen.

Anoniempje5
Anoniempje528 mrt. 2020 - 14:50

nah, Baudet houdt toch niet van aardbeien, als het nou lavendel velden waren.