Joop

Verrassing: jaarbudget gemeenten voor jeugdzorg wéér vroegtijdig op

  •  
18-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
389601455_0af4a03290_b
Het aantal kinderen dat behoefte heeft aan jeugdzorg groeit, terwijl bij veel gemeenten het budget daarvoor al op is. Dat blijkt uit eigen onderzoek van de NOS en het blad Binnenlands Bestuur, uitgevoerd onder 228 gemeentebesturen.
De NOS schrijft:
"Bij de overheveling van jeugdtaken naar gemeenten was de verwachting dat gemeenten kinderen met maatwerk en lichtere zorg efficiënter konden helpen. Ieder jaar wordt er daarom verder op het jeugdzorgbudget bezuinigd."
Niet alleen het aantal zorgaanvragen stijgt, ook de hulpvraag waarmee de kinderen komen wordt zwaarder. De ondervraagde gemeenten zitten in de problemen voor het restant van 2017, aangezien nog los van alle nieuwe aanvragen, ook de reeds toegewezen zorg betaald moet worden. Dat komt in de helft van de gemeenten nu uit eigen fondsen, maar ook dat is in veel gevallen niet voldoende.
Driekwart van de gemeenten wil maatregelen nemen om verdere problemen te voorkomen. Bijvoorbeeld door strengere afspraken te maken met zorgaanbieders. Ook zijn er gemeenten die overwegen de wachttijden op te laten lopen of zelfs volledige patiëntenstoppen in te voeren.
Dat de budgetten voor dit jaar op zijn, komt niet als een verrassing. Sinds per 1 januari 2015 het kabinet de jeugdzorg overhevelde naar gemeenten, komen diezelfde gemeenten elk jaar in de knel. De gedachte was dat jeugdzorg beter georganiseerd zou kunnen worden op lokaal niveau, in plaats daarvan levert de maatregel gemeenten een bureaucratische kostenpost op van enkele miljoenen. Geld dat dus niet naar de zorg gaat. Omdat daarnaast ook nog eens wordt bezuinigd op het jaarlijkse budget, komen gemeenten in de knel. In eenzelfde onderzoek van de NOS vorig jaar werd al voorspeld dat ook in 2017 tekorten zouden ontstaan. 90 procent van de ondervraagde gemeenten vreest in 2018 wederom niet voldoende zorg te kunnen aanbieden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

geheim2
geheim218 sep. 2017 - 17:16

Goh, wat toevallig, net zoals de klachtenformulieren van GGZ Kenau's zeker ook op? Pessimisten leven langer. Misschien toch maar eens pessimist worden.

Bert Vlierman
Bert Vlierman18 sep. 2017 - 10:23

De helden van rechts, D66, VVD, CDA en PvdA, mogen voorlopig even zwijgen. Alle zorgzaken die ze hebben aangepakt, zijn uitgepakt in het tegendeel van wat beloofd of verwacht werd. Bezwaren van tegenstanders werden weggehoond.Rechts wist het goed en altijd beter. Intussen weten we hoe laat het is. We zijn uit de crisis (maar niet), de eurocrisis is bezworen (maar moet nog beginnen), de economie groeit het sterkst van heel Europa (alleen voor de rijksten en voor het bedrijsleven). En ook de jeugd die zorg nodig heeft, kan stikken. Driemaal hoera voor superieur rechts beleid?

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin19 sep. 2017 - 6:40

Vergeet niet dat het niet enkel gaat om het al lagere budget van de nationale overheid dat overgeheveld is maar het 'eigen' begrootte bedrag, dat vaak nog lager ligt omdat het geld niet geoormerkt was. Dus konden ze het ook op andere terreinen inzetten/budgetteren of ermee uit de rode cijfers komen. Er is vaak een extra 'schot' tussengekomen door de hulp die gemeenten zelf menen te kunnen organiseren en verlenen maar die uiteindelijk ook betaald moet worden, een extra organisatie met ook nog eens extra IT behoeften, en ook WMO en jeugdhulpverlening vaak door elkaar zijn gaan lopen, waardoor ook de veronderstelde en bij wet vastgestelde privacy van cliënten ver te zoeken is. Waarna, na dit alles, niet zelden toch weer doorverwijzing volgt en/of juist onthouding van nodige zorg. Daarnaast zijn de prijzen vaak enorm omhooggeschoten nu hulp geprivatiseerd is en worden er ook her en der woekerwinsten gemaakt. Feitelijk is heel die deregulering een complete ramp gebleken en zijn gemeenten en hulpverlening buiten incompetent, zwaar overvraagd. Ze hebben de competentie gewoon niet en missen ieder inzicht.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 sep. 2017 - 6:45

Vergeef me de ellenlange zin. Soms is er zoveel mis dat je het er in een adem uit wil gooien. Helaas gaat dit ten koste van goed Nederlands en leesbaarheid.

Bert Vlierman
Bert Vlierman19 sep. 2017 - 10:32

Minoes, ik ben het van alle a's tot en met alle z's met je eens. En wat mij betreft, doet de lengte van de zin er niet toe zolang ie leesbaar blijft. Het laatste is trouwens vaker een kwaliteit van de lezer dan van de auteur.

Pater
Pater18 sep. 2017 - 9:44

En opnieuw belangrijke journalistiek van de NOS. Compliment waard. Ik roep het al jaren, en de bevestigingen komen bijna dagelijks in de krant: de zorgdecentralisatie-operatie van Van Rijn naar de gemeenten is rampzalig en had nooit mogen gebeuren. Grootste deel terugdraaien is het beste.

1 Reactie
Kilted
Kilted19 sep. 2017 - 18:20

Terugdraaien? Dan moet je wel serieus oppassen het kind niet met het badwater weg te gooien. Ik ben betrokken bij een goedlopend jeugdzorgproject als vrijwilliger en dat project is alleen maar van de grond gekomen omdat we directe contacten met de gemeente hebben. Als een ambtenaar vanuit Den Haag 2 uur moet rijden naar een provinciestadje voor een gesprekje van een half uur over een project in een uithoek van ons land (want ook daar wonen mensen) zal je ze met een kanon onder die Haagse kaasstolp weg moeten schieten. Twee uur heen en twee uur terug is immers 4 uur verloren koffietijd. Bij een nieuwe stelsel wijziging – terug naar een meer gecentraliseerde aansturing - krijg je precies wat de gemeentes ook overkwam, namelijk een gebrek aan expertise. In veel gevallen zullen wielen heruitgevonden moeten worden omdat ambtenaren e.a. andere rollen en functies hebben gevonden, en deels extern. Die kennis heb je niet zomaar weer terug. Het probleem is niet zo zeer dat decentralisatie goedkoper is, dat is niet het geval. Het idee dat je op die manier kan bezuinigen is onterecht gebleken. Decentralisatie werkt prima, mits afdoende gefinancierd en tijdig voorbereid. Met minder fondsen het over de schutting keilen werkt zeker niet. Dus ook hier geld; pas op met wat je wenst, voordat je het weet gebeurd het ook.

[verwijderd]
[verwijderd]18 sep. 2017 - 9:04

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Karingin
Karingin18 sep. 2017 - 12:26

Jij hebt zeker geen kinderen.

geheim2
geheim218 sep. 2017 - 17:18

Laten we maar alvast aannemen dat hij ook geen kinderen heeft.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 sep. 2017 - 18:32

Nee jeugdzorg confiskeert kinderen.

L.Brusselman
L.Brusselman19 sep. 2017 - 0:25

Minoes&tuin 18 september 2017 at 20:32 Nee jeugdzorg confiskeert kinderen. Juist

[verwijderd]
[verwijderd]18 sep. 2017 - 8:18

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
geheim2
geheim218 sep. 2017 - 17:19

Ineens heb je het, je wordt romanschrijver.

L.Brusselman
L.Brusselman18 sep. 2017 - 8:01

Daar kan ik geen traan over laten. Jeugdzorg is een paternalistisch stelletje betweters die vaak meer ellende aanrichten dan ze denken te voorkomen. Het belang van hun organisatie komt altijd op de eerste plaats,dus voor "het belang van het kind" Die zogenaamd onafhankelijke onderzoeken die ze laten verrichten pakken altijd in hun voordeel uit. Als er een ander resultaat uit komt dan jeugdzorg beoogt krijgt het betreffende bureau gewoon geen nieuwe opdrachten meer.

8 Reacties
Frasier Crane
Frasier Crane18 sep. 2017 - 8:58

Hoe weet U dat allemaal? Kom, ik wil feiten en getallen, meneer Brusselman.

L.Brusselman
L.Brusselman18 sep. 2017 - 11:07

Tenzij je onder een steen hebt geleefd heb je dat gewoon uit de media kunnen vernemen de laatste decennia iig.

Frasier Crane
Frasier Crane18 sep. 2017 - 11:21

@ L. Brusselman - U beantwoordt mijn vraag niet. In plaats daarvan suggereert U maar wat. Probeert U het nog eens?

L.Brusselman
L.Brusselman18 sep. 2017 - 15:09

Zoals ik al zei met onwillige honden is het moeilijk hazen vangen.

L.Brusselman
L.Brusselman18 sep. 2017 - 15:12

A Pospos heer Kraan wat was uw echte naam,als u die geeft geef ik meer prijs.

L.Brusselman
L.Brusselman18 sep. 2017 - 15:19

Ik zie dat ze reacties weggemodereerd hebben. Tja daar kan ik niets aan doen.

geheim2
geheim218 sep. 2017 - 17:21

Het ligt altijd aan uw kind of aan de ouders of aan die mensen die ze komen brengen enne we dekken elkaar. Heb je niet van mij. Straks krijgen we weer van die trollen. Don't feed the trolls.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 sep. 2017 - 18:30

Het heeft veel te maken met die zogenaamde 'vak' teams die in gemeenten acteren.

RobSon2
RobSon218 sep. 2017 - 7:04

"Niet alleen het aantal zorgaanvragen stijgt, ook de hulpvraag waarmee de kinderen komen wordt zwaarder." De eerste vraag moet zijn hoe dat komt, daarna pas hoe we die zorgvraag moeten betalen.

2 Reacties
adriek
adriek18 sep. 2017 - 10:55

Het aanbod lijkt hier de vraag te creëren...

geheim2
geheim218 sep. 2017 - 17:27

Nee, je stelt de vraag verkeerd. Willen we die wel betalen? Als ik vijf minuten bij een psychiater zit en mevrouw stelt maandenlang de ene onnozele vragen na de andere en ik krijg het gevoel wat doe ik hier? Wil ik dan nog zo iemand betalen hij of zij heeft mij namelijk niet geholpen. En als je het dan durft te presteren om een rekening te presenteren à 200 euro per uur. Ik weet niet, ik kan je het advies geven dat Ali van de Snackbar voor 2,70 goedkoper is en vaak nog beter advies heeft ipv "ja is een moeilijke vraag". En nee, Ali wil niet in de GGZ werken. Die wil gewoon leuke mensen blijven ontmoeten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 sep. 2017 - 6:34

In Brabant komt dat geld in veel gevallen uit de WMO!