Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aapjes slimmer met hersenimplantaten

  •  
16-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Rhesusaapjes_300.jpg
Doorbraak in hersenonderzoek. Wetenschappers herstellen en verbeteren hersenhelft die te maken heeft met het nemen van beslissingen 
Eerder konden de hersenen van apen al robots aansturen. Nu zijn wetenschappers zo ver dat ze apen slimmer kunnen maken door elektrische chips in hun hersenen te implanteren. Het onderzoek biedt uitkomst voor mensen die door ziekte of een ongeluk hun cognitieve functies hebben verloren. Door stimulans van elektroden kunnen deze functies hersteld worden of zelfs verbeteren.
Het onderzoek werd uitgevoerd door de Wake Forest Baptist Medisch Centrum, de Universiteit van Kentucky en de Universiteit van Zuid-Californië. Voor het onderzoek moesten de wetenschappers vijf resusapen trainen. De dieren kregen een filmpje te zien met verschillende plaatjes, van speelgoed, tot mensen tot landschappen. Vervolgens moesten ze deze plaatjes herkennen op een scherm met zeven verschillende plaatjes. 
Het doel van het onderzoek was zien hoe de prestaties van de aapjes zouden verbeteren. Daartoe kregen de beestjes een klein beetje cocaïne toegediend. Drugs remmen de werking van neuronen die in de hersenen koppelingen maken. Zo wordt bij mensen die alcohol op hebben de reactiesnelheid trager. Cocaine heeft bij apen dezelfde invloed. Hun prestaties verminderden met 20 procent.  
Na het implanteren van de elektroden wisten de aapjes echter weer feilloos de plaatjes te combineren. Bij de apen die geen cocaine toegediend hadden gekregen verbeterden de prestaties zelfs. 
De wetenschappers denken dat de elektroden uitkomst bieden voor mensen die aan dementie lijden of een hersenbloeding hebben gehad. De chips zouden zelfs gezonde mensen slimmer kunnen maken. 
cc-foto: Jinterwas
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

JoopSchouten
JoopSchouten16 sep. 2012 - 16:36

NIEUW ... 'Bionic Brain 3.0' ... ACTIE ... Wordt 16 IQ-punten intelligenter met slechts 5 Bionic Brain 3.0 elektroden. ... Alleen deze maand 6e voor de halve prijs. ! ... Bij overstap naar onze verzekering bieden wij gratis implantatiehandelingen medische begeleiding en thuiszorg . ... Slechts 2,8 miljoen renminbi ! ...

mihai2
mihai216 sep. 2012 - 16:36

Als maar de chips betaalbaar blijven. Stel je voor dat de rijken met 1 miljoen euro een IQ van 1000 kunnen krijgen, een fotografisch geheugen, een verdubbelde reactiesnelheid etc. Dan ontstaan er een superieur ras mensen, die over de andere heerst.

Klungel2
Klungel216 sep. 2012 - 16:36

Wat zou de ene baviaan nu tegen de ander fluisteren? Volgens mij zijn ze een plannetje aan het bekokstoven om de onderzoeker die in hun hersenen heeft gerotzooid terug te pakken ;-)

MG1968-2
MG1968-216 sep. 2012 - 16:36

"De wetenschappers denken dat de elektroden uitkomst bieden voor mensen die aan dementie lijden of een hersenbloeding hebben gehad. De chips zouden zelfs gezonde mensen slimmer kunnen maken. " Toch een probleem: als de persoonlijkheid veranderd heeft de oorspronkelijke mens dan baat bij de verbeterde functie?

1 Reactie
aravara
aravara16 sep. 2012 - 16:36

Een beetje achterhaalde stelling. Of de chip nou binnen of buiten je lichaam bevindt, is een weinig relevante vraagstelling. Maakt jouw bril dan niet dat je beter kan zien? Daarbij, zijn lenzen eigenlijk geen gemakkelijk uitneembare implantaten? Een chip in je hersenen klinkt gewoon stoerder, maar als we jouw computer en mobiel afnemen, ben jij dan nog wel dezelfde persoon? Maakt een 'smart'-phone jou ook niet 'slimmer' of anders dan je al was? Heeft het spelen van games op de PC geen blijvende positieve invloed op het reactievermogen dan? Stel je nu voor dat ze jou dan maar beter op de Noordpool hadden moeten laten opgroeien, veilig weg van alle moderne technieken om zodoende een 'maagdelijk' persoonlijkheid te creëren? Een zo "oorspronkelijk" mogelijk mens? In feite meent de wetenschap op jouw vraag al een antwoord op te hebben, bijv. Bruno Latour en zijn Actor Network Theory (aanrader!). Wel zwaar leesvoer, maar deze theorie gaat in op dit soort vragen over de samenhang tussen technologie, wetenschap en samenleving.

Emery
Emery16 sep. 2012 - 16:36

Mijn complimenten voor de tekst-fotocombinatie.

1 Reactie
Candide2
Candide216 sep. 2012 - 16:36

Prachtig die foto van Wilders en Bosma, voordat ze het implantaat kregen ;-)