Joop

Aanwezigen COP27 krijgen van Egypte geen toegang tot websites met kritiek op schending mensenrechten

  •  
07-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
735 keer bekeken
  •  
ANP-457386648

Aanwezigen op de klimaattop COP27 kunnen websites van organisaties als Human Rights Watch en een keur aan nieuwssites niet bereiken, omdat de Egyptische overheid die heeft geblokkeerd. Onder de verboden media vallen bijvoorbeeld blogplatform Medium, Al Jazeera en de laatste onafhankelijke Egyptische nieuwszender Mada Masr.

Activisten die in toeristenoord Sharm-el-Sheikh zijn, merken op dat er zoveel websites niet toegankelijk zijn, dat het lastig is om hun werk te doen. Waarnemers en ook deelnemers aan de COP27 zeggen dat de Egyptische overheid al te kritische sites expres ontoegankelijk heeft gemaakt, om er zo voor te zorgen dat het zo min mogelijk over de mensenrechtenschendingen van het land zelf gaat. 

“De Egyptische autoriteiten hebben de toegang tot ongeveer 700 websites geblokkeerd, waaronder onafhankelijke nieuwsmedia en maatschappelijke groeperingen. Dit is een ernstige beperking van de toegang tot informatie die moet worden besproken, waaronder milieu- en mensenrechtenkwesties. Effectieve klimaatactie vereist dat meer mensen hun mening uiten, niet minder”, aldus Richard Pearshouse, milieudirecteur van HRW.

Egypte zet alles op alles om te voorkomen dat de mensenrechtenschendingen de klimaattop overschaduwen. Eerder al constateerde Amnesty International dat er in de twee weken voorafgaand aan de COP27 honderden activisten zijn opgepakt wegens het oproepen tot demonstraties rond de klimaatconferentie. Rond Sharm-el-Sheikh is een grote politiemacht op de been gebracht die het activisten verhindert om het toeristenoord te betreden. Adam Coogle van Human Rights Watch waarschuwde activisten dat iedereen die toch probeert te demonstreren groot risico loopt te worden opgepakt en zonder eerlijk proces te worden berecht. Ook zei hij dat de kans groot is dat arrestanten worden gemarteld: "Marteling is wijdverbreid in Egyptische gevangenissen, vooral voor politieke activisten."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Peace ....
Peace ....7 nov. 2022 - 18:28

Klimaat en Mensenrechten .... combinatie is nieuw maar klinkt logisch. Vooral uit een arabisch land.

Greendutch
Greendutch7 nov. 2022 - 18:01

ben benieuwd hoe Egyptenaren nu denken? voor ons is het remmend, mogelijk zien zij nu meer mogelijkheden dan normaal. hoe harder een regime de bevolking inbind en onderdrukt in deze tijd waarin zo veel mogelijk is, des te harder zal het in hun gezichten terug komen, [zie Iran nu.] hoewel er ook veel abjecte websites zijn opent internet wel veel voor mensen die in dictaturen leven, dit soort veranderingen heeft tijd nodig, ook al willen we graag dat men daar die vrijheid morgen al heeft

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk7 nov. 2022 - 14:54

Had men wat anders verwacht van een dergelijk niet-westers land?

2 Reacties
haarklover
haarklover7 nov. 2022 - 16:24

Je vraagt je af waarom zo'n top in Egypte gehouden wordt. Dat is net zo dom als het WK voetbal in Qatar organiseren.

LaBou
LaBou 7 nov. 2022 - 17:09

"Had men wat anders verwacht van een dergelijk niet-westers land?" Jazeker, hetzelfde als waar wij aan zeggen te voldoen. Maar ook westerse landen gebruiken mensenrechten als wc-papier als dat zo uitkomt. Kijk bijv. wat er met westerse steun gebeurt in Jemen. En om één van onze reageerders tevreden te stellen zal ik hier ook Birma noemen hoewel dat tegenwoordig Myanmar heet (tenslotte drong hij daar nogal op aan).

Rechtse   Bal
Rechtse Bal7 nov. 2022 - 14:47

40.000 genodigden en 700 geblokkeerde websites ... dat is verwaarloosbaar; ik denk dat de meeste deelnemers daar geen tijd voor hebben en het er lekker van nemen in Sheikh. Een Padi duikkursus bijvoorbeeld (aan te raden..)

Joop  den Uil
Joop den Uil7 nov. 2022 - 14:37

Egypte doet een Qatarretje.

Gerygrr
Gerygrr7 nov. 2022 - 13:22

Lekker klimaat daar!

1 Reactie
Lopez
Lopez7 nov. 2022 - 16:38

Mooie vondst!