Joop

Aantal salafistische moskeeën in vier jaar tijd meer dan verdubbeld

  •    •  
23-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
195 keer bekeken
  •  
1085933483_316484771f_o
Verspreiding van het salafisme groeit in Nederland. Waren er in 2014 nog dertien salafistische moskeeën op Nederlandse bodem, in 2018 zijn dat er al 27. Het aantal salafistische predikers groeide zelfs van 50 naar 110. Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), die in handen zijn van NRC en Nieuwsuur. De groei zou gedeeltelijk het gevolg zijn van buitenlandse financiering door onder meer Koeweit en Saudi-Arabië.
Zeker 30 islamitische organisaties, naar schatting ongeveer 10 procent van alle moskeeën in Nederland, hebben de afgelopen jaren financiering aangevraagd of ontvangen uit ‘onvrije’ Golfstaten. Het gaat in totaal om miljoenen euro’s uit Koeweit en Saudi-Arabië. De Tweede Kamer vraagt al jaren om openheid over de geldstromen, maar nu blijkt dat Koeweit en Saudi-Arabië het ministerie van Buitenlandse Zaken al sinds 2010 op de hoogte houden van de financiering.
De NOS schrijft:
Al eerder werd het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) door het kabinet gevraagd de omvang van buitenlandse moskeefinanciering in kaart te brengen. Dat leverde in 2015 niets op. Nu blijkt dat het kabinet toen al beschikte over informatie uit de Golfstaten, maar er alles aan deed deze gegevens buiten het zicht van de WODC-onderzoekers te houden… Het is opmerkelijk dat de NCTV over deze cijfers beschikt, omdat premier Mark Rutte eerder tegen de Tweede Kamer zei dat het niet mogelijk is een overzicht te geven van het aantal salafistische organisaties.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (109)

omaoeverloos
omaoeverloos24 apr. 2018 - 10:45

Over een jaar of 20 kunnen daar prima oosterse markten georganiseerd worden.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe24 apr. 2018 - 15:29

Dat zou erg Nederlands zijn: Dan wint de koopman het alsnog van de dominee!

[verwijderd]
[verwijderd]24 apr. 2018 - 10:17

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
michellekepen
michellekepen25 apr. 2018 - 1:22

"Eerlijk is eerlijk er werd al jaren voor gewaarschuwd, door oa Carel Brendel ..." Ik had nog nooit van Brendel gehoord. Totdat hij in een posting alhier als volstrekt ongeloofwaardig en onbetrouwbaar werd weggezet. Ben toen uit interesse toch maar eens op zijn site gaan kijken. Wat schetste mijn verbazing? Ik liep tegen zeer uitgebreide en goed gedocumenteerde informatie aan. Sterker nog, een groot deel van de huidige 'onthullingen' staat daar al jaren beschreven: zowel inzake financieringen, als beschrijvingen van verontrustende verbindingen. Met naam + toenaam. Wat misschien ook meteen verklaart waarom sommigen deze onderzoeksjournalist bij voorbaat als onbetrouwbaar en ongeloofwaardig af schilderen.

Kopinhetzand
Kopinhetzand24 apr. 2018 - 9:30

Al jaren verschijnen er berichten over de financiering van dergelijk gebedshuizen. Ik heb er persoonlijk geen problemen mee. Erger vind ik dat ook al jaren onze bestuurders hun kop in het zand steken waar het de preken ea. betreft in die huizen. Je zou eens durven dit aan te kaarten: kreten als xenofobie, islamfobie, vliegen je om de oren.

1 Reactie
punt2
punt224 apr. 2018 - 15:10

Het toeval wil dat tegelijk met deze financieringen de preken ook veranderen van toon, alsof de inhoud van de preken iets te maken zouden kunnen hebben met de financiering.

campman2
campman224 apr. 2018 - 9:01

Een nogal polariserend thema van Nieuwsuur wat Wilders/Baudet/Extreem-Rechts in de kaart speelt. Dat moeten we niet willen met z'n allen.

8 Reacties
Kopinhetzand
Kopinhetzand24 apr. 2018 - 11:06

Omdat het Baudet ea in de kaart zou kunnen spelen..... Is dat nou de reden om dit niet te willen?

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon24 apr. 2018 - 11:28

Waarom denkt u dat dit pas na 7 jaar naar buiten komt?

campman2
campman225 apr. 2018 - 9:06

Gerrit en Kop, het is mij niet gegund daarover te praten.

korheiden2
korheiden225 apr. 2018 - 10:51

Dus Nieuwsuur mag de waarheid niet vertellen?

campman2
campman225 apr. 2018 - 12:05

korheiden, Het gaat er niet om dat dat nu gebeurt. Het gaat erom dat ze dat jaren lang hebben nagelaten vanwege verstikkende politieke correctheid.

Applonia van Rapengaar
Applonia van Rapengaar25 apr. 2018 - 14:18

Je mag ook niet klagen over discriminatie, want dan bega je een 'godwin' of ben je aan het 'drammen'. Politieke correctheid in 2018 wil zeggen ' discrimineren moet mogen', want stel je voor dat een vluchteling of migrant rechten geniet die voorbehouden zijn aan 'echte Nederlanders'.

campman2
campman225 apr. 2018 - 19:00

Rapen, Je mag best klagen hoor. Het klinkt alleen wat warrig allemaal.

Applonia van Rapengaar
Applonia van Rapengaar26 apr. 2018 - 5:50

campman, ik zou het graag nader uitleggen maar het is mij niet gegund daarover uit te wijden vanwege verstikkende politieke correctheid.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin24 apr. 2018 - 8:48

De golfstaten, S-Arabië in het bijzonder verspreiden hun gif over de hele wereld, de gevolgen zijn niet te overzien, terreuraanslagen, oorlogen waarbij een heel land met de grond gelijk wordt gemaakt, vluchtelingenstromen, zoals iedereen zal weten is er een strijd op leven en dood gaande tussen Iran en de saoedies, laten we nou precies voor de verkeerde kant partij kiezen o.l.v de VS en Israël.

punt2
punt224 apr. 2018 - 7:28

Gisteravond in Nieuwsuur was een enigszins schokkende reportage wat een salafistische preek eigenlijk inhoudt. Het aantal moskeeën waarin deze salafistische leer wordt verkondigd stijgt. En dan verwonderen mensen zich dat de integratie niet optimaal verloopt. Dat de kloof groter wordt. De vraag is natuurlijk waarom de afgelopen kabinetten dit "onder de pet" hebben gehouden.

4 Reacties
Mekmek
Mekmek24 apr. 2018 - 8:23

Rob, Het antwoord laat zich raden. Ik zet in op het niet in de kaart willen spelen van politieke tegenstanders die verguisd zijn vanwege stellingen met dezelfde inhoud als in de reportage en de bijbehorende documenten van de NCTV.

Sake Simons
Sake Simons24 apr. 2018 - 8:59

"De vraag is natuurlijk waarom de afgelopen kabinetten dit “onder de pet” hebben gehouden." Dat had wel eens slecht kunnen afstralen. En dat is nog veel erger dan eventuele slachtoffers.

Bouwman2
Bouwman224 apr. 2018 - 9:09

Als je oog je ergert dan schrijft de Bijbel dat je in dat geval het oog moet uitrukken. Dat is nogal drastisch, wie het zou toepassen met een beroep op onze Heilige Schrift komt daar niet ver mee. Hooguit tot de spreekkamer van de psychiater van dienst. We halen over die uitspraak nu en terecht een beetje de schouders op. Of we lachen erom, conform de bedoeling was van Maarten 't Hart die twee boekjes over bijbelteksten schreef. Met name het deel "De bril van God" werd vrij algemeen als nogal vermakelijk afgedaan. In het algemeen is het dienstig de deugd van relativering te betrachten als een vorm van ascese. ( Deze aanbeveling nogal eens in de wind geslagen, wat dan weer een schier onuitputtelijke bron van vermaak oplevert.) Uit oogpunt van versterving zou ik me in de praktijk beperken in het doseren van het programma's gelijk aan het door u, Rob, genoemde. En ze vooral niet meteen aanvaarden als een nieuwe versie van het inderdaad zeer Oude Testament. Je kunt immers op je vingers narekenen wat daar van komt. .

punt2
punt224 apr. 2018 - 15:15

@Bouwman, op zich een juiste omschrijving, ware het niet dat er in de uitzending geen uitspraken werden gedaan die enigszins in de buurt kwamen van : "Als je oog je ergert dan schrijft de Bijbel dat je in dat geval het oog moet uitrukken." maar wanneer u deze uitzending gezien hebt, en de volgende ook gaat kijken, zal het u opvallen dat de uitspraken meer gericht zijn op praktische "voorbeelden" waarbij integratie niet voorop staat.

Tom3
Tom324 apr. 2018 - 6:53

Wat ik me ondertussen wel afvraag is of het door het afvoer putje spoelen van onrendabele opa´s en oma´s (hallo Groen Links) volgens de Salafistische norm Halal is. Mocht dat niet Halal zijn dan overweeg ik na het Mekka aan de Maas(Schiedam) te verhuizen, het opslurpen van de dagelijks Botlek luchten en binnen happen van de portie fijn stof vitamines neem ik dan op de koop toe. Of is dit een goedkope, ordinaire, domme gedachte, wat mogelijk zou kunnen zijn, want ik zit op de bank met een korte broek en witte benen met kniekousen die op een paar kratten bier liggen te reageren. Hé wat verwarrend toch allemaal.

Phil2
Phil224 apr. 2018 - 5:49

God (Allah) does have a sense of irony. Via een omweg financieren we natuurlijk -zelf- het salafisme in NL moskeeën. En wel via onze olieverslaving - miljarden gaan naar landen als S.Arabië. Nog een extra reden dus om eens voort te maken met de energietransitie! Curieus ook hoe we vreselijk moeilijk doen over Iran (afgezien van hun permanente haat van Israel). Dat land is elk geval niet bezig met een campagne van onverdraagzaamheid jegens andersdenkenden verspreiden in Westerse landen. Heb ik het nog niet eens over dat het Westen medeplichtig is aan de humanitaire ramp die S.Arabië aanricht in Jemen.

4 Reacties
Thijs Schokland
Thijs Schokland24 apr. 2018 - 6:48

@Phil, u bedoeld te zeggen dat wij er eigenlijk zelf de hand in hebben en die salafistische geldstromen maar zo moeten laten, want olieverslaving?

koffieleut2
koffieleut224 apr. 2018 - 7:36

De meerderheid van het olie uit Arabië gaar naar het midden oosten. De Benzine die Aramco produceert daargelaten, maar gezien de raffinage capaciteit in de EU en Rusland verwacht ik dat ook de brandstoffen voor en groot gedeelte hun aftrek vinden in het oosten. Wat is dat toch voor raar trekje om het westen overal de schuld van te geven, is dat een soort stockholm sydroom of zo.

Verwijdert
Verwijdert24 apr. 2018 - 19:58

"Via een omweg financieren we natuurlijk -zelf- het salafisme in NL moskeeën. En wel via onze olieverslaving – miljarden gaan naar landen als S.Arabië. " Het is niet S. Arabie maar Noorwegen en Rusland waar wij merendeel van onze olie vandaan halen. En gelukkig komen daar de salafisten niet vandaan. Scheelt weer!

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 apr. 2018 - 21:44

"En gelukkig komen daar de salafisten niet vandaan." maar Noorwegen heeft wel degelijk zijn eigen salafisten en voorlopig is de aanhang groeiende.

Appie Fries
Appie Fries24 apr. 2018 - 4:55

Handjes op de oortjes, oogjes stijf dicht en hard schreeuwen dat er niets aan de hand was. Net zoals in Zuid-Servie, wat nu dan bekend staat als Kosovo in sommige landen die niet nadenken. Misschien een nieuwe naam voor Nederland? Noord Kosovo?

Inspector Gadget
Inspector Gadget24 apr. 2018 - 4:40

Ik had gehoopt dat nadat nu.nl weer reacties toelieten op hun nieuwsberichten, dat de reaguurders langzamerhand die kant zouden opstromen, maar helaas.... Ze zijn gewend aan realistische stukken en nu krijgen we ze hier niet meer weg :)

7 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon24 apr. 2018 - 6:53

Iinksige journalistiek wordt te realistisch, of bedoelt u dat een bepaalde religie op dit forum "coute que coute" in de luwte zou moeten worden gehouden? Ik geloof niet dat ik u helemaal begrijp.

koffieleut2
koffieleut224 apr. 2018 - 7:38

Ik begrijp het wel, dit is al jaren te lezen, maar tot dusver als rechts afgedaan. Zodra je een minderheid op verantwoording en gedrag wijst heet dat namelijk rechts. Langzamerhand worden minderheden minder minderheden, en dan mag het wel geopperd worden.

Appi Mohamud
Appi Mohamud24 apr. 2018 - 8:17

Wat inspector bedoelt is dat op de eene negatieve bericht over een bepaald religie maar op 40 reacties heeft en de ander al dan niet negatief meteen meer dan 70 uitlokt. Niks is anders behalve de reageerders en de toon.

koffieleut2
koffieleut224 apr. 2018 - 11:37

Appi, Ik ben net zo tegen christen terroristen als tegen moslim terroristen Misschien dat ik wat minder mild ben voor boeddhistische terroristen, daar heb je dan een punt. Dus verwijs naar een christenen zelfmoord terrorist, en ik verklaar hem een idioot, achterlijke miskleun enz. Nogmaals, voor boeddhisten ben ik zo hard, dat vermeld ik hier maar niet.

Haastig
Haastig25 apr. 2018 - 8:28

@Appi Dat heb je goed opgemerkt Appi: ik kan negatieve reacties schrijven over bv de katholieke kerk of christelijke evangelisten en geen haan die er naar kraait, 1 kritisch woord over de islam en wordt bedolven onder commentaar.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 apr. 2018 - 12:30

Haastig 25 april 2018 at 10:28 In en om de kerk valt traditioneel ook meer te lachen. Ik ben de trotse bezitter van een stripboek over Teresa van Avila van Claire Bretécher (oa om mijn Frans bij te houden). Heel vermakelijk, ook voor agnosten. Zie ook voor wat achtergrond: http://www.tcj.com/madame-audacity-the-art-of-claire-bretecher/

Appi Mohamud
Appi Mohamud26 apr. 2018 - 10:19

"Dat heb je goed opgemerkt Appi: ik kan negatieve reacties schrijven over bv de katholieke kerk of christelijke evangelisten en geen haan die er naar kraait, 1 kritisch woord over de islam en wordt bedolven onder commentaar." He dat is wat ik echt bedoel Haastig. Beetje misplaatste sarcasme van u kant, weet nog deze zelfde week dat de mensen die hier tegen financiering van moskees zeuren, hetzelfde zijn die riepen dat de joodse wijk zo een marktwerking had gevonden met hun verbod op lingerie reclame. Ik ben niet zo hypocriet en zie de omkoping en marktwaarde, of dat nou can een olie sjeik naar een moskee is of van een synagoge naar een reclame gigant. Zoals Han het zei, nuchtere Hollanders zijn op uitsterven.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 apr. 2018 - 1:54

Ik vraag me werkelijk af waarom wij nog naar de stembus gaan? Heel die politiek is een grote schijnwereld. Een kabinet dat zegt een onderzoek te willen plegen naar en tegelijkertijd de waarheid zelf verhuld? Dat is het toppunt. En dan 'onze privacy' gaan schenden om het terrorisme te bestrijden? het moet niet gekker worden. Hoeveel politieke drogredenen moeten we nog allemaal slikken als kiezers. Weten we eigenlijk nog wel waarop en waarvoor wij stemmen? Zijn misschien de ambtenaren hier aan de macht en moeten we in de toekomst maar de ambtenaren gaan kiezen? Het doen alsof, liegen en bedrog onder het mom van 'vertrouwelijk', het neemt groteske vormen aan. Ministers van Buitenlandse zaken laatste 10-15 jaar. Maxime Verhagen CDA, Uri Rosental VVD, Frans Timmermans PvdA en Bert Koenders PvdA en VVD. 3 kabinetten Rutte die doen alsof... Nu begrijp ik meer van Frans Timmermans, de zogenaamde aimabele EU-man, ben ik minder verbaasd over zijn handelen m.b.t. 'benoemingen' het omgaan met de democratie. Past blijkbaar ook prima in Europa, handel voor alles. Al die vertrouwelijke informatie, dat moet afgelopen zijn. Zonder transparantie bestaat er geen democratie. Zonder transparantie kan niemand de regering 'controleren', zit er een 2e Kamer voor spek en bonen bij, bezwijkend onder de 'partij-discipline'. Nooit dat begrip en de bedoeling en impact beter begrepen dan nu. Ik wist dat het erg was maar zo erg? Ik denk dat ik maar helemaal niet meer ga stemmen, of blanco of ongeldig met geel groot op het stembiljet de vraag; Waarom een regering kiezen als ambtenaren hier de baas zijn of politici niet meer blijken te zijn dan louche handelaren in tweede-hands auto's. Ik ben werkelijk verbijsterd over het totalitaire regime dat in Nederland schijnt te 'regeren'.. Zo kun je als financier van het Saoedische gedachtegoed en de verspreiding daarvan natuurlijk ook aanslagen voorkomen. Langzaamaan gaan er meer lichtjes branden.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin24 apr. 2018 - 1:55

verhult of heeft verhuld...

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 apr. 2018 - 1:57

liegen en bedriegen...

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon24 apr. 2018 - 6:44

Het vertrouwen in onze nationale politici heeft weer een flinke knauw gekregen. EU-achtige toestanden in ons eigen kikkerlandje.

henk-alexander
henk-alexander23 apr. 2018 - 22:27

Er is niets mis met ingetogen gelovige die geen vlieg kwaad doet. Mijn zegen heeft ie. Maar niet de door Saoedi Arabië en Golfdespoten gesteunden fanatici zoals die van Jaish al-Islam die met een gefabriceerde gifgasaanval in Douma een wereldoorlog wilden uitlokken - en daar m.b.v. Trump, Macron en May bijna in geslaagd waren. Hopelijk zal dat een keer bij het quasi linkse en pseudo progressieve deel van de westerse beschaving indalen.

OlavM
OlavM23 apr. 2018 - 22:08

Net zoals het geval is bij de afschaffing van dividendbelasting, zien we dat premier Rutte een verwerpelijke en domme politiek van geheimhouding aanhoudt, die uiteindelijk erop uitloopt dat de onvermijdelijk toch naar boven gehaalde informatie explosiever uitwerkt. De Tweede Kamer (met name SP en CU) heeft al jaren om informatie hierover gevraagd. Op zichzelf is de informatie niet erg verrassend. Al eind jaren tachtig was bekend dat een Marokkaanse moskee in Utrecht (Overvecht) werd gefinancierd door het regiem van Al-Khadafi in Libië. Een imam die tevens een inlichtingenfunctionaris bleek werd uitgezet. De omvang van de buitenlandse financiering blijkt nu echter groter dan algemeen werd verondersteld. De vrijheid van meningsuiting houdt in, dat ook salafistische/wahabistische ideeën in Nederland mogen worden verkondigd. Deze fundamentalistische stroming, die voor een deel een voedingsbodem kan zijn voor terrorisme, is te vergelijken met extreem-rechts: dat vormt voor een deel een voedingsbodem voor racistisch geïnspireerd terrorisme. Niet alle aanhangers van dit soort stromingen gaan dus over tot terrorisme. Het is zeker van belang om te monitoren op welke manier en op welke schaal regiems als die van Saoedi-Arabië en Qatar moskeeën in Nederland (mede) financieren en daarmee invloed kopen. En zo veel mogelijk deze invloed tegen te gaan. Want het gedachtegoed van deze islamitische stromingen is duidelijk rechtstreeks in strijd met belangrijke grondrechten en democratische verhoudingen.

3 Reacties
OlavM
OlavM23 apr. 2018 - 22:21

Zie ook het volgende artikel van Gert Jan Geling over salafisme in Knack: http://www.knack.be/nieuws/wereld/waarom-we-het-salafisme-niet-moeten-verbieden-wel-bestrijden/article-opinion-632321.html?utm_campaign=Echobox&utm_medium=social&utm_source=Facebook

OlavM
OlavM23 apr. 2018 - 22:39

En laten we niet vergeten, zoals sommigen hieronder al opmerken, dat westerse landen en met name de VS net zo goed propaganda voeren en organisaties financieren in andere delen van de wereld.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon24 apr. 2018 - 6:28

Uw laatste zin getuigt van enige realiteitszin.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin23 apr. 2018 - 21:58

Dit is al langer bekend, hoe het salafisme een destructieve kracht binnen onze samenleving vormt, een staatsgevaarlijke godsdienst, die golfstaten beschouwen ons als hun kolonie.

Sake Simons
Sake Simons23 apr. 2018 - 20:41

Er zijn allerlei vormen van Salafisme, en de meeste zijn best wel vreedzaam.

6 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin24 apr. 2018 - 2:21

Dat is heel erg fijn maar die anderen, daar gaat het over! Of moeten we criminaliteit niet meer bestrijden omdat er ook eerzame burgers zijn.

Inspector Gadget
Inspector Gadget24 apr. 2018 - 4:41

Inderdaad. Net zoals er ook meerdere vormen zijn van Atheisme, Jodendom en Christendom waarvan het overgrote deel vreedzaam is.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon24 apr. 2018 - 6:20

Ooit van de "Stepping Stone theorie" gehoord? Doet hier ook opgeld.

niko2
niko224 apr. 2018 - 6:24

Helemaal mee eens! Niet iedere salafistische iman vindt dat vrouwen moeten knielen voor mannen, dat burgemeesters als afvalligen beschouwd moeten worden, predikt eerwraak, jodenhaat en homohaat, weigert handen van vrouwen te schudden, beschouwd niet gelovigen als varkens die vernietigd moeten worden, veroordeeld het democratisch systeem, en roept op tot afzondering van de samenleving.Niet iedere salafistische iman roept op tot eerwraak en het slaan van vrouwen. Niet iedere salafistische jongere radicaliseert onder invloed van deze predikers. Welnee, Niet iedereen. Ben je gek zeg. Het valt te verwaarlozen. Wat wel erg is: De intentie van de NPO dit zomaar uitzend en daarmee een sfeer van haat probeert te creeren. De hele uitzending ademt zeker geen sfeer van meer, meer, meer salafisme. Dus kan maar 1 conclusie getrokken worden: de onderliggende boodschap is: minder, minder, minder salafisme. En dat kennen we! dat moeten we niet willen. er zijn nog wat voorbedrukte stencils die gebruikt kunnen worden voor een aangite tegen deze ongebreidelde uitzinnige haatzaaiende hysterische witte islamafobiesche, xenofobiesche, racistische, en facistische aanval op het nederland dat verbinding zoekt.

Appi Mohamud
Appi Mohamud24 apr. 2018 - 7:14

"NPO dit zomaar uitzend en daarmee een sfeer van haat probeert te creeren." Ok weet niet of NPO dat voor ook heeft maar uw haat spat uit mijn scherm.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 apr. 2018 - 9:32

Dat zal best maar de ondergeschiktheid van de vrouw aan de man is voor u als man (?) wellicht geen probleem maar voor mij wel. Om met Leyers te spreken "Its the theology stupid". www.nrc.nl/nieuws/2018/04/20/ik-kreeg-een-boks-van-de-haatimam-a1600209

Davy ????
Davy ????23 apr. 2018 - 19:59

Als ik hier kritiek ga uiten over de islam/salafisme word ik als islamofoob weggezet.

5 Reacties
Inspector Gadget
Inspector Gadget24 apr. 2018 - 4:36

Geen zorgen Davy, dat hebben we al gedaan :)

Auslander
Auslander25 apr. 2018 - 6:57

@ Davy De politieke kritiek op islam als een geheel is natuurlijk vaak islamofobie. Dat is even fout als de bemoeienis namen islam in de politiek.

campman2
campman225 apr. 2018 - 10:47

Auslander, Dus de 'gewone man' mag wel een beetje kritiek op de islam hebben, maar kritiek vanuit de politiek is islamofoob. Goed dat je de regels nog even uitlegt.

stokkickhuysen
stokkickhuysen25 apr. 2018 - 19:22

He, Davy als slachtoffer, verrassend.

Auslander
Auslander26 apr. 2018 - 9:57

@ campman Betekent “de politieke kritiek” een “kritiek vanuit de politiek”? Of je het laster vindt of niet de politieke kritiek op islam is de keerzijde van theocratie, wie dat uit is niet van belang.

Meta  Foor
Meta Foor23 apr. 2018 - 19:50

we weten niet half wat voor organisaties de EU allemaal subsidieert... en Israel ? en de US ? en Rusland ? een grote stroom geld dat rondgepompt wordt om idealen op een hoger plan te zetten...

Gezerogullari Mucahid
Gezerogullari Mucahid23 apr. 2018 - 19:41

Maar op nu.nl is ook het volgende te lezen over deze cijfers: "De NCTV laat in een reactie weten dat de genoemde cijfers afkomstig zijn uit een presentatie die gebruikt wordt om gemeenten bij te praten over "trends en ontwikkelingen van het salafisme in Nederland". Het gaat daarbij om "globale inschattingen" op basis van open bronnen. "Het is geen wetenschappelijke presentatie."" Dus kortom - deze cijfers zijn "flawed".

3 Reacties
Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)23 apr. 2018 - 21:52

Maar hoe 'flawed' zijn ze? 10 keer hoger dan werkelijk of kloppen de cijfers achter de komma niet? Zolang die 'globale inschattingen' er niet al te ver naast zitten is het toch zeer zorgwekkend.

Robles
Robles24 apr. 2018 - 2:34

Ach zie je wel. Er is helemaal niets van waar. En die beelden van de sjeiks zijn ook allemaal in scene gezet. Dat zijn ingehuurde acteurs. Zullen we ondertussen maar eens afwachten waar de regering mee komt?

Gezerogullari Mucahid
Gezerogullari Mucahid24 apr. 2018 - 7:53

Er staat toch dat het geen wetenschappelijke presentatie betreft! Helemaal niets zorgwekkends aan - dit is domme bangmakerij. Kom met harde cijfers, of kom met niets.

JeffreyKatoen
JeffreyKatoen23 apr. 2018 - 19:37

Ik vind dit heel zorgelijk. Salafisme hoort niet in een open samenleving als de onze. Het is een bedreiging.

6 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud24 apr. 2018 - 1:16

"Salafisme hoort niet in een open samenleving ......" Een "open samenleving" en "hoort niet" passen niet in een zin.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon24 apr. 2018 - 6:24

@ Appi Subversieve gedachtegoed van het Salafisme is antagonist van een vrije, liberale, tolerante en open samenleving. Tolerant zijn voor intolerantie in optima forma?, "no way!".

kassakijker73
kassakijker7324 apr. 2018 - 7:05

"Een “open samenleving” en “hoort niet” passen niet in een zin." Facisme hoort niet in een open samenleving Dictatuur hoort niet in een open samenleving. Onderdrukking hoort niet in een open samenleving. Slavernij hoort niet in een open samenleving. Salafisme hoort niet in een open samenleving

Appi Mohamud
Appi Mohamud24 apr. 2018 - 7:36

Gadfly. Heb geen flauw idee wat u daarmee wilt zeggen. Nsreiziger. Facisme heb je wel degelijk in een open samenleving, of wilt u beweren dat er geen facisten in Nederland zijn? Dictatuur kan juist een basis vormen van een open samenleving, vergeet niet dat een monarchie ook een soort dictatuur is. Nee slavernij past zeker niet bij een open samenleving. Vreemd dat je dat noemt, als je slaven hebt ben je ook geen opensamelevin. Volgens mij snap je niet wat een open samenleving betekent.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon24 apr. 2018 - 11:37

@ Appi Dat het gedachtegoed van salafisten haaks staat op dat van de seculiere, democratische en liberale Westerse samenleving. Zodra zij het hier voor het zeggen zouden hebben, komt er een einde aan al deze verworvenheden.

Auslander
Auslander25 apr. 2018 - 7:07

@ nsreiziger De “dictator”, onderdrukking” en “slavernij” “horen niet” in een rij staan als “fascisme”, “salafisme”, racisme, socialisme, jodendom, islam! De eerste drie ontstaan als democratie als gesneuveld is, de rest betreffen het denken of geloven van mensen en hun aanwezigheid betekent het bloei van burgers democratie.

RaymondenJoop
RaymondenJoop23 apr. 2018 - 18:44

Sinds 2010... Dus liever hier ophitsende idioten met alle gevaarlijke gevolgend van dien voor de samenleving en groeiende non-integratie dan dat we diplomatiek of op handelsgebied wat schade oplopen. Het geeft maar weer aan waar de prioriteiten liggen van ons politieke gilde met een ruggegraat van rubber. Niet bij het welzijn van de NL-bevolking in ieder geval. Erger nog, het beeld bij iedere kritiek op Islam mag worden afgedaan als islamfoob of i.d. Gelukkig mogen vrouwen daar nu ook naar de bioscoop en autorijden.

Quibus2
Quibus223 apr. 2018 - 18:26

Tsja. Maarschappelijke organisaties van eigen kleur en voorkeur sponsoren, dat kan een ander dus ook. Weer een (West-)Europees privilege wat verwatert. Het is een schande!

Banjaard
Banjaard23 apr. 2018 - 18:26

oooooo, het S-woord. We mogen meteen ophouden met nadenken.

Auslander
Auslander23 apr. 2018 - 18:21

Normaliter de culturele of religieuze investeringen vormen de (officiële of onofficiële) randvoorwaarden van handelsovereenkomsten met buitenlandse bedrijven. Daarin zijn Saoedi-Arabië en Golfstaten geen uitzonderingen. Zij hebben in de laatste 50-60 jaar honderden miljarden uitgegeven voor het verspreiden van ideologisch vorm te geven islam (wahabisme en salafisme). Merendeel van politici en veiligheidsdiensten weten ervan, sommigen hielpen/helpen zelf hen nog keurig om onder de moslims voet op de grond te krijgen. Naast de moskeeën worden er ook miljarden geïnvesteerd op universiteiten, musea en soortgelijke culturele centra om direct of indirect de positie van voor radicalisme vatbare vormen van islam in het westen te versterken. Een verdubbeling van salafistische moskeeën in vier jaar betekent niet per se een verdubbeling van salafisten. Maar het is wel een indicatie van wat Nederland mogelijk te wachten staat in komende jaren. Het stellen van een verbood op buitenlandse financiering van moskeeën en andere religieuze centra en strafbaarstelling daarvan is natuurlijk de eerste stap om verdere ideologische radicalisering onder de moskeeën en imams tegen te gaan. Het tweede broodnodige stap is strafbaarstelling van religieuze propaganda waarin de Nederlandse burgerschap en niet religieuze denk- en leefstijlen door imams of in moskeeën aangevallen worden. Religie is er om eigen geloof te regelen en niet de burgerschap of andermans leven te willen kanaliseren. Het derde stap is natuurlijk het versterken van de positie van niet salafistische, niet conservatieve en niet radicale moslims in Nederland. Zonder deze laatste stap zullen de eerste twee stappen geen resultaat teweegbrengen.

9 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon23 apr. 2018 - 18:57

Helemaal mee eens. Ik hoop dat linkse partijen er ook voor open staan om jouw plan van aanpak te implementeren. Is in het belang van alle gematigde moslims, de overgrote meerderheid van de moslims in ons land, dat dit probleem voortvarend wordt aangepakt.

Juppé🎗
Juppé🎗23 apr. 2018 - 19:41

« Religie is er om eigen geloof te regelen en niet de burgerschap of andermans leven te willen kanaliseren. « ....lijkt me en prima stap naar een laïque maatschappij voor iedereen.

Davy ????
Davy ????23 apr. 2018 - 20:04

@Auslander Eens, goede reactie.

Edwin8
Edwin823 apr. 2018 - 22:20

"Het derde stap is natuurlijk het versterken van de positie van niet salafistische, niet conservatieve en niet radicale moslims in Nederland. Zonder deze laatste stap zullen de eerste twee stappen geen resultaat teweegbrengen." Deze uitspraak vind ik nu botsen met je mening bij een ander topic. Want het zijn juist de conservatieven die erna streven om zich te houden aan het vijfmaal daags bidden en daarom ook een gebedsruimte willen hebben op hoge scholen en universiteiten. Verder redelijk goede bijdrage en moet het zeker niet onderschat worden welke invloed er gekocht wordt. Al heb ik wel mijn twijfels bij: "Het tweede broodnodige stap is strafbaarstelling van religieuze propaganda waarin de Nederlandse burgerschap en niet religieuze denk- en leefstijlen door imams of in moskeeën aangevallen worden." Iets verbieden gaat lastig, want dan gaat het gewoon ondergronds. Via internet ligt de wereld aan je voeten. Ik beperk het liever tot niet actief een podium bieden, en ja dat kan je bereiken door het financieren van dit geluid aan te pakken. Het willen verbieden betekent ook dat je actief de moskee in moet gaan om te controleren, en dat past ook niet echt bij de scheiding geloof en staat. Belangrijke peiler onder de godsdienstvrijheid waar men ook niet teveel aan moet tornen. Gelovigen moeten zelf voldoende kritisch durven te zijn.

OlavM
OlavM23 apr. 2018 - 22:32

@ Auslander: [Het stellen van een verbood op buitenlandse financiering van moskeeën en andere religieuze centra en strafbaarstelling daarvan is natuurlijk de eerste stap om verdere ideologische radicalisering onder de moskeeën en imams tegen te gaan. Het tweede broodnodige stap is strafbaarstelling van religieuze propaganda waarin de Nederlandse burgerschap en niet religieuze denk- en leefstijlen door imams of in moskeeën aangevallen worden. Religie is er om eigen geloof te regelen en niet de burgerschap of andermans leven te willen kanaliseren.] Strafbaarstelling van buitenlandse financiering van moskeeën en andere religieuze centra en van religieuze propaganda kan natuurlijk helemaal niet in Nederland. Dat is rechtstreeks in strijd met belangrijke grondrechten. Dan zouden ook extreem-rechtse opvattingen en propaganda strafbaar gesteld moeten worden, en dan is het einde zoek. Als het om overtreding van concrete strafbepalingen gaat, kan wel iets ondernomen worden. Zie ook het volgende artikel van Gert Jan Geling over salafisme in Knack: http://www.knack.be/nieuws/wereld/waarom-we-het-salafisme-niet-moeten-verbieden-wel-bestrijden/article-opinion-632321.html?utm_campaign=Echobox&utm_medium=social&utm_source=Facebook

Appi Mohamud
Appi Mohamud24 apr. 2018 - 1:21

Auslander. We hebben scheiding van kerk en staat. De staat kan niet en mag niet bepalen wat er gepredikt word of voor de eene religie stroming financiering toe staan en de ander verbieden omdat je tegen de gepredikte onderwerp oneens bent. Al heb ik niks met salafisten, vind ik wel dat zelf hun in hun vrijheid mogen bepalen welk richting hun religie stroming opgaat zolang er geen geweld van pas komt.

Auslander
Auslander24 apr. 2018 - 11:44

@ Edwin “Want het zijn juist de conservatieven die erna streven om zich te houden aan het vijfmaal daags bidden en daarom ook een gebedsruimte willen hebben op hoge scholen en universiteiten.” Wie de individuele geloofsrituelen wilt naadloos nakomen kun je niet anders kwalificeren dan een gelovige. Termen als liberaal, conservatief of radicaal binnen een religieuze context zelf geen betekenis voor buitenstanders bevatten. Wat men sociaalpolitiek liberale, conservatieve of radicale islam/moslims noemt heeft te maken met de gevolgen van de bemoeienis van religieuze politici met sociaalpolitieke onderwerpen. Daarin is de wens van moslimstudenten zeker niet als conservatief te bestempelen. De conservatieven onder hen wijken even af naar omheen liggende moskeeën, de centra voor conservatieve moslims! “Iets verbieden gaat lastig” Natuurlijk kan dat. Het hoeft niet per se via de directe vervolging gebeuren, het kan door het stellen van algemene reglementen voor religieuze centra vastgelegd worden waardoor de overtredende instellingen verantwoordelijk gehouden worden.

Auslander
Auslander24 apr. 2018 - 11:56

@ OlavM “Dat is rechtstreeks in strijd met belangrijke grondrechten.” Als het gericht is aan religie of stroming zodanig, is het wel ondermijnend voor grondrechten. Maar als het gerelateerd is aan het functioneren van imams of moskeeën valt degelijk onder het beschermen van hetzelfde grondrechten. Het creëren van openheid in de constructie van buitenlandse steun is al op zich grote stap in die richting.

Auslander
Auslander24 apr. 2018 - 12:15

@ Appi Mohamud Een verbood kan alleen plaatsvinden als het voor andere doeleinden gebruikt wordt dan wettelijk in statuten of andere vergunningsdocumenten vastgelegd is. Of de geldschieters andere en niet overlappende doelen nastreven die wettelijk kan aangepakt worden. “zolang er geen geweld van pas komt.” Ik acht salfisme of wahabisme even toelaatbaar als ieder ander religie(stroming) of ideologie zolang deze de andersgelovigen of andersdenkenden niet treffen. Het aanzetten tot geweld of het aanzetten tot op zich onschuldige standpunten die de derden geen bestaansrecht toekent (homo, afvallen, gelijkheid voor vrouwen) zijn ook in NL strafbaar.

Bouwman2
Bouwman223 apr. 2018 - 17:25

Als je het nooit verschrikkelijk hebt gevonden dat overal kerken werden gebouwd met steun van de gelovigen en nooit het woord "zorgelijk" over je lippen kreeg dan zou ik me ook maar niet zo dik maken om die handvol moskeeën.

3 Reacties
Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)23 apr. 2018 - 19:58

Het gaat hier niet om moskeeën Bouwman, het gaat hier over salafistische moskeeën.

Haastig
Haastig23 apr. 2018 - 21:17

De tijd vd inquisitie en toename conservatieve kerk zou het woord “zorgelijk” zeker over m’n lippen gekomen zijn. Alleen leefde ik toen niet. Nu wel. Toename van conservatieve christelijke invloed in Oeganda: ook zorgelijk. Nieuwe toestroom/religieuze invloed vanuit een land waar vrouwen nauwelijks rechten hebben, niet zelfstandig mogen reizen, onderworpen aan strenge, beklemmende kledingvoorschriften, gescheiden maatschappij voor m/v: heel zorgelijk. Maar ja, ik ben dan ook vrouw. De dreiging van verlies van rechten en vrijheden voor vrouwen onder sociaal maatschappelijke druk, is zeker iets waar ik me zorgen over maak. Die Abrahamistische religies zijn allemaal niet zo vrouwvriendelijk, maar het Salafisme daarin in de hedendaagse tijd een topper.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 apr. 2018 - 11:33

"De dreiging van verlies van rechten en vrijheden voor vrouwen onder sociaal maatschappelijke druk, is zeker iets waar ik me zorgen over maak." Ik ook. Mannen schijnen al blij als een richting "vreedzaam" is.

Thuru
Thuru23 apr. 2018 - 16:56

Tijd om religie te financieren vanuit buitenland te gaan verbieden. Meer islam in Nederland is echt niet nodig.

2 Reacties
Ch0k3r
Ch0k3r23 apr. 2018 - 19:58

Dan komt de katholieke kerk ook ernstig in de problemen.

Haastig
Haastig23 apr. 2018 - 21:22

@Chok3r Als het geld niet nog steeds richting Vaticaan gaat, zou de stroom naar NL nog steeds beschouwd kunnen worden als terugbetaling... Al die arme (NLse) sloebers die eeuwen lang de pausen, kardinalen, bisschoppen etc hebben onderhouden in hun exorbitante rijkdom....

JaapBo
JaapBo23 apr. 2018 - 16:44

Zorgelijke ontwikkeling. Weliswaar zijn salafisten in principe vreedzaam, maar het salafisme geldt wel als opstapje naar het jihadisme ...

3 Reacties
Quibus2
Quibus223 apr. 2018 - 18:21

Als cultuurkatholiek voel ik me inderdaad ook potentieel IRA-lid.

spoorsloper
spoorsloper23 apr. 2018 - 18:49

"Als cultuurkatholiek voel ik me inderdaad ook potentieel IRA-lid." Het probleem in Ierland had niets met geloof te maken.

Haastig
Haastig23 apr. 2018 - 21:32

@Quibus De Ierland-problematiek ging om ongelijke rechten tussen de arme oorspronkelijke (katholieke) bevolking en de rijkere immigranten-onderdrukkers die toevallig protestant waren. Net zoals bv in Israël (joods)-Palestijnse gebieden (moslim) religie wel zichtbaar&relevant is in de strijd, doch niet de oorzaak, niet het conflict. Gras eten. Dat beviel niet zo.

Karingin
Karingin23 apr. 2018 - 16:37

Huh? Vreemde toestand. Waarom zou het kabinet dat geheim willen houden...? Al past het wel in het VVD-plaatje om alles binnenskamers te houden. Maar dit zou toch juist een mooie kapstok zijn om een en ander aan banden te leggen...iets wat ze zeggen te willen maar er dus niet naar handelen. Het wordt steeds gekker.

4 Reacties
Quibus2
Quibus223 apr. 2018 - 18:20

Waarom doet de VVD X? ... omdat er geld aan verdiend wordt. In dit geval, aan goede vriendjes blijven met de dictaturen SA, UAE, Qatar, Bahrain en Kuwait.

Edwin8
Edwin823 apr. 2018 - 18:42

Hooo VVD is een partij van Doeners. Dat weet je zelf ook wel, want daar schermen ze graag mee. Maar omdat dit zo`n lastig onderwerp is, en wellicht lastig is te combineren met de vrijheid van het kapitaal verzwijgt men het liever. Dus verstop de informatie, dan kan je ook niet verweten worden dat je iets nagelaten hebt. Gelukkig zijn er nog journalisten die Rutte niet meer op zijn mooie ogen geloven en eens een beetje gaan graven. Het is de zoveelste leugen alweer van Teflon Mark.

JStokx
JStokx23 apr. 2018 - 20:25

Vergeet je voor het gemak dat het kabinet bestond uit VVD en PvdA?

Edwin8
Edwin824 apr. 2018 - 3:15

JStokx haalt een goed punt aan, Asscher stond net zo hard te liegen voor het kabinet in 2016. Echt, als de PvdA ooit weer eens geloofwaardig wil zijn dan zullen ze Asscher ook moeten lozen. De PvdA kan nooit geloofwaardig worden met bewindslieden die onder Rutte 2 in het kabinet zaten en er nu oppositie tegen gaan voeren. Alles en iedereen gewoon de deur uit. Bedankt voor bewezen diensten, maar jullie mogen nu even lekker op eigen poten gaan staan zonder wachtgeld. Allemaal hoogopgeleid, dus een baan vinden moet makkelijker zijn dan je achterban, en als het je niet lukt. Hey, denk gewoon even aan het VVD mantra waar je jaren mee hebt gecollaboreerd. Je hebt schreeuwers en doeners, en je moet je leren invechten. En dat invechten begrijp ik wel. Als je jarenlang als overbetaalde overheidsambtenaar hebt gewerkt is het lastig om je ineens competitief op te stellen. Begrijp ik volkomen. En nadat de PvdA bewindslieden deze walk of shame hebben doorlopen mogen de VVD-ers zich aansluiten. Ik heb nog wel een baan beschikbaar voor ze. 4,30 bruto per uur en dan kunnen ze toiletten gaan schrobben in een AZC. Dit kabinet moet vallen, klaar. 2 ontboezemingen waarover Rutte en co keihard hebben gelogen. De CU kan daarin een rol spelen, al vrees ik dat CU net zo inhoudsloos is als de rest van de regering.

Ch0k3r
Ch0k3r23 apr. 2018 - 16:29

Waarom wordt dit zo angstvallig verzwegen door Rutte en consorten?

2 Reacties
Mostafa
Mostafa23 apr. 2018 - 21:38

Hun kamelen zitten in de weg..sorry...ik bedoel olie! Je gaat niet in discussie met mensen die hun maaltijď bestaat uit gebraden compleet kameel met nafta saus...drank en lekket buikdans erbij..met.. Gelovigen?! jahoor....maar zij als '' heiligen' verkopen wel ellende binnen en.buiten hun lnden door Islam te misbruiken naar hun zin alles voor hun eigen belang en machtstoel!

Robles
Robles24 apr. 2018 - 2:36

Handelsbelangen natuurlijk.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)23 apr. 2018 - 16:19

Wat interessant en verrijkend voor onze cultuur.

Mostafa
Mostafa23 apr. 2018 - 16:14

Ja, maar dat riep ik hier al jaren hoor!! Maar goed, de volgende stap en met spoed is dat de heer Rutte de ambassadeurs van Saoedi Arabië en Koeweit uitnodigen voor uitleg, want hier wonen geen Saoediërs maar veel Marokkanen en Turken en de Marokkaanse gemeenschap heeft niets te maken met hun Wahabisme en orthodoxie. De Marokkaanse imams die omarmen wel hun orthodoxie want die verdienen heeeeel veel geld mee !! Een ding is zeker: als Saoedi Arabië een arme land was had Nederland al dat land aangepakt, maar ja, hun smerige olie komt in de weg! Ik denk dat de Marokkaanse gemeenschap moet deze moskeeën en hun Marokkaanse en Egyptische imams gaan saboteren door nooit hun moskeeën te bezoeken, want God bestaat overal ook thuis!!

1 Reactie
Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)23 apr. 2018 - 21:53

"Maar goed, de volgende stap en met spoed is dat de heer Rutte de ambassadeurs van Saoedi Arabië en Koeweit uitnodigen voor uitleg, want hier wonen geen Saoediërs maar veel Marokkanen en Turken " Ach, die Diyanet moskeeën waar Erdogan propaganda wordt verkondigd zijn ook niet echt wenselijk. En daar hebben we er veel meer van in Nederland.

Joop den Uil
Joop den Uil23 apr. 2018 - 16:06

ik ben niet zo een fan van deze religie, maar op dit soort ondersteuning uit Arabische landen is mijns inziens helemaal niets aan te merken. Dat Wilders er gek van wordt is te begrijpen maar dit is volledig legaal .

2 Reacties
Ikkyu
Ikkyu23 apr. 2018 - 20:48

Legaal ja, maar of het een goede ontwikkeling is? Dit is waarom islam in de gehele islamitische wereld conservatiever is geworden de afgelopen 20 jaar. Dat is eens niet de schuld van het westen, maar dankzij Saudi Arabie en de golfstaten. Overal waar je komt, in landen die vroeger vrij seculier en tolerant waren, van Marokko tot Indonesie, heb je nu overal mooie nieuwe met Saudisch en Golfstatelijk geld gefinancierde moskeeen waar haat, ongelijkheid, onderwerping, onvrijheid, en achteruitgang wordt gepredikt. En dat is gewoon heel erg zorgelijk.

Haastig
Haastig23 apr. 2018 - 21:48

@Joop Dat is voor mij in ieder geval 1 punt waarop ik Wilders niet serieus neem. Alleen al vanuit het oogpunt “olie-landen-onafhankelijkheid” zou hij voor duurzame energie moeten zijn. Windmolens kosten subsidie. Olie kost streng islamitische invloed. Hij kiest voor het laatste.